FREUDescu, „Hey, have you tried Poetry?“, Maratonul de Poezie şi Jazz

Publicat în Dilema Veche nr. 689 din 4-10 mai 2017
FREUDescu, „Hey, have you tried Poetry?“, Maratonul de Poezie şi Jazz jpeg

● Vineri, 12 mai, începe prima ediție a Festivalului „FREUDescu“, subintitulat de entuziaștii săi organizatori „un festival cu tușă psihanalitică“. Pe parcursul zilelor week-end-ului 12-14 mai, „FREUDescu“ prezintă evenimente culturale extrem de interesante, în care psihanaliza va fi „regina balului“. Festivalul se va desfășura în sala ArCuB, din strada Lipscani, nr. 84-90, și va cuprinde lansări de carte, vernisaje, conferințe, dialoguri, concerte și proiecții de film. Din programul generos al lui „FREUDescu“, remarcăm conferința lui H.-R. Patapievici, intitulată „Imaginea sufletului la cei doi Freud“, proiecția filmului Ana, mon amour de Călin Nezter și recitalul lui Nicu Alifantis. Întregul program al Festivalului cu tușă psihanalitică poate fi găsit pe Internet (de pildă, https://arcub.ro/eveniment/freudescu-un-festival-cu-tusa-psihanalitica). (Sever Voinescu)

● Un program extrem de elaborat și, pe alocuri, inedit reunește la București, în perioada 15-21 mai, peste o sută de poeți din 30 de țări, în cadrul celei de-a VIII-a ediții a Festivalului Internaţional de Poezie. Peste douăzeci de evenimente vor prilejui întîlnirea publicului cu Poezia, în zece spații culturale proprii Bucureștiului. „Maratonul de Poezie şi Jazz“, eveniment care marchează Noaptea Europeană a Muzeelor, are invitaţi 17 poeţi reprezentanți ai unor generaţii şi geografii literare diferite, care vor citi din propria creație. Amfitrioni: Dan Mircea Cipariu şi Ioan Cristescu. Renumita trupă de blues Mike Godoroja & Blue Spirit va susține, în binecunoscutu-i ritm, mesajul liric. (Ruxandra Mihăilă)

● Joi, 4 mai, începe Festivalul Filmului European şi aveţi de unde alege: vor fi proiectate peste 60 de „filme de tot felul“, dintre care mai mult de 35 vor fi vizionate în premieră în România. Puteţi citi pe site-ul nostru o serie de cronici, iar programul complet al evenimentelor e la adresa http://ffe.ro/2017/programfilme. Vizionare plăcută! (Cristina Ştefan)

● Orange Is the New Black (2013, de Jenji Kohan, cu Taylor Schilling) – primul sezon, cel puțin, din primul serial care m-a mai „prins“, după mult timp, și care poate fi văzut pe Netflix. (Iaromira Popovici)

● Încercați să vedeți cum se aude poezia contemporană de pe scena unui club bucureștean. E o experiență. „Hey, have you tried Poetry?“ – sîmbătă, 6 mai, ora 18, în Control Club. Vor citi poeții Nora Iuga, Livia Ștefan și Angela Baciu. De muzică se va ocupa Marius Chivu. Iar Bogdan Șerban va modera această lectură de poezie SUBCAPITOL. (Ana Maria Sandu)

● Concertul grupului belgian de jazz Blow Trio de duminică, 7 mai, în Clubul Expirat – Halele Carol, Sala Compresoarelor din Bucureşti. Un mix de dubstep-ul, free-jazz și dance-acustic încă şi mai neortodox, căci e vorba de două saxofoane tenor și o baterie. Un concert organizat şi garantat de Green Hours jazz-café. (Marius Chivu)

Piata Unirii 1 jpeg
Începe TIFF.22: actori și regizori de Oscar vin la Cluj-Napoca
Cluj-Napoca, 9 iunie 2023. 200 de filme din 45 de țări, 380 de proiecții, peste 1000 de invitați – sînt doar cîteva dintre cifrele ediției.
1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.

Adevarul.ro

image
De ce ne sângerează gura uneori după ce mâncăm ananas
Ananasul este o gustare răcoritoare bogată în vitaminele C și B6, printre alte beneficii dietetice, dar conține și o enzimă atât de puternică încât este folosită și în bucătărie pentru frăgezirea cărnii, relatează IFL Science.
image
Obiceiuri scandaloase la români. Cum ajutau, în trecut, socrul și nașul la „consumarea“ căsniciei
În Principatele Române, în Evul Mediu, dar și în zorii modernității, la sate și în mahalale existau obiceiuri sexuale pe care lumea contemporană le-ar considera de neacceptat. De exemplu, socrul își ajuta fiul în noaptea nunții, același drept avându-l și nașul.
image
Cine este „Șeba”, fiul artist al ministrului rus al Apărării. Duce o viață de lux după ce a scăpat de mobilizare FOTO
Identitatea unui fiu nelegitim al ministrul rus al Apărării, Serghei Șoigu, a fost dezvăluită de fundația anticorupție a opozantului rus încarcerat Alexei Navalnîi, a relatat The Telegraph.

HIstoria.ro

image
Povești despre teatrul bucureștean
Iubim teatrul și ne mândrim cu actorii săi din toate generațiile. Azi aflăm povești despre teatrul bucureștean de la primele încercări, pe vremea lui Caragea Vodă, și până la apariția Teatrului Național din București.
image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.