Un martir la şcoală

Publicat în Dilema Veche nr. 686 din 13-19 aprilie 2017
Un martir la şcoală jpeg

● (M)ucenicul / (M)uchenik / The Student (Rusia, 2016), de Kirill Serebrennikov. 

Filmul regizorului rus Kirill Serebrennikov, prezentat în secţiunea „Un Cer­tain Regard“ a Festivalului de la Cannes de anul trecut, adaptare a piesei de teatru Martyr a germanului Marius von Mayenburg, operează ca o dezbatere privind fanatismul religios din Rusia de astăzi, sub forma unei drame sociale cu un conflict alert (un dialog rostit mai mult din mers şi o cameră pusă în slujba urmăririi în cadre lungi a unui personaj mereu în mişcare) dintre un elev care ajunge să se creadă un nou lider religios şi sistemul educaţional (şcoala şi familia) care nu reuşeşte să îi facă faţă.

Schematic în portretizarea acestor personaje care ajung mai mult purtători vocali ai argumentelor, puşi să verbalizeze confruntarea de idei a piesei, (M)ucenicul începe din momentul în care schimbarea suferită de Veniamin, un adolescent care nu poate împăca lecturile din Biblie cu modul de viaţă al adolescenţilor de aceeaşi vîrstă ca şi el la şcoala la care învaţă (şi poate, în sens mai larg, propria sa sexualitate cu versetele biblice) şi al mamei sale în viaţa de familie, ia o turnură radicală. Revolta sa e construită ca un crescendo în mare parte realist, cu puţine imersiuni în mintea tulburată a personajului, dar suficiente pentru a elimina îndoiala că ar fi altceva decît un delir (un Iisus răstignit pe cruce în sufragerie în faţa televizorului întruchipat de profesorul de sport nu lasă urmă de ambiguitate). Conflictul începe de la un banal refuz de a participa la orele de înot, unde costumele de baie i se par indecente, continuînd cu boicotarea, îmbrăcat în costum de maimuţă, a orelor de biologie în care se predă teoria evoluţionistă, sau dezbrăcarea sa la orele de educaţie sexuală ca protest împotriva măsurilor de contracepţie (filmul nu e neapărat subtil), ajungînd pînă la forma unui delir religios: încercarea de a vindeca boala incurabilă a piciorului unui coleg, antisemitismul şi eliminarea celor care stau în calea reformării sale. Faptul că, despre formarea acestor convingeri, filmul nu discută (de unde a început preocuparea lui Veniamin pentru Biblie, cum era relaţia sa cu familia şi colegii înainte de izbucnirea conflictului?) limitează destul de mult contextul dezbaterii. De cealaltă parte a baricadei, şcoala şi familia îşi asumă o atitudine tradiţionalistă. Directoarea, preotul școlii şi o altă profesoară se arată dispuşi să accepte şi să implementeze ideile adolescentului: impun folosirea costumelor întregi la cursurile de înot, li se pare o idee bună să introducă, la ora de biologie, predarea perspectivei creaţioniste, considerînd atitudinea sa ca fiind poziţia morală corectă. Susținerea lor nu îi potolește însă elanul, nu se dovedește a fi eficientă în vreun fel, ci pare chiar să i-l alimenteze, dîndu-i încredere să continue. Opoziţia din cadrul şcolii se individualizează sub forma personajului profesoarei de biologie, o femeie tînără, cu un aer modern, care contrastează cu atmosfera şcolii (fiind, pe deasupra, atee), și care i se opune invocînd contraargumente ştiinţifice, puse să demonteze teoriile religioase, interpretînd ulterior citatele biblice în sprijinul propriilor idei. Atunci cînd personajele citează din Biblie, citatelor le este notată provenienţa prin înscrisuri direct pe ecran. Atunci, însă, cînd personajele citează din teoriile evoluţioniste, acestea nu apar.

Poziţia lui Serebrennikov pare să se alinieze astfel în mare parte cu cea a profesoarei, ajungînd să o transforme într-o victimă destul de eroică, respinsă în final de cadrul profesoral din care face parte şi de partenerul său, profesor la rîndul său. Ea devine elementul necesar din şcoală, cea care trebuie să-i ţină piept adolescentului prin întruchiparea unei opoziţii, fără de care acesta ar avea cale liberă – ceilalţi membri ai şcolii şi mama acestuia nu ar face nimic. Dar sînt destule lucruri care s-ar putea găsi şi împotriva felului în care reprezintă personajul această (o)poziţie didactică. Faptul că vede în elevul său un oponent e, din start, o problemă a felului în care percepe această relaţie elev-profesor. Felul în care prezintă argumentele sale ştiinţifice nu e mai nuanţat decît felul în care le prezintă Veniamin pe cele religioase. Natura acestor contraargumente pare să fie, pentru ea, absolută şi nu neapărat rezultatul unui progres: lumea e rezultatul unui Bing Bang şi adevărul științific nu mai poate fi contrazis, rediscutat, reamendat. Întreprinderea unei cercetări asupra poziţiei religioase a studentului (de unde provine, pe ce se sprijină?) nu e în nici un fel explorată. Alinierea filmului cu această poziție e și ea la fel de lipsită de nuanțe: nu arată că ar exista vreun posibil dialog între radicalismul adolescentin și sistemul complet șubred și limitat al educației în care acesta se formează. 

Ancuța Proca este critic de film.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.