La cald

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
La cald jpeg

● #rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017, Editura Curtea Veche, 2017. 

● #Rezist! Poezia, selecţie realizată de Cosmin Perţa, Editura Paralela 45, 2017. 

Grafitti (dec. 1989 – ian. 1990) se numeşte broşura pe care Irina Nicolau a editat-o în 1999 la Muzeul Ţăranului Român, unde a adunat exact 141 de înscrisuri (lozinci şi sloganuri) apărute în timpul şi după Revoluţie pe zidurile a nouă locuri din Bucureşti. Acea transcriere la cald a foclorului stradal este menţionată şi de Vintilă Mihăilescu într-unul dintre cele opt texte care însoţesc prezentul album de fotografie dedicat recentelor proteste: „Ce s a con-tinuat, ce s-a schimbat? Pentru unii, persistă o memorie a continuităţii. «Sîntem copiii golanilor din Piaţa Universităţii» a mai apărut pe cîte o pancartă a unui tînăr; pe alta scria «Golan 2.0»… Şi mulţi dintre foştii «golani» s-au simţit ca acasă. Poate nu este întîmplător că, din cîte rezultă dintr-un mic sondaj tot la «cald», sentimentul dominant împărtășit de majoritatea celor din Piaţă nu a fost furia, revolta sau indignarea, ci solidaritatea: «Aţi reuşit, ne-aţi unit!» Da, istoria continuă, dar nu bate niciodată pasul pe loc: sîntem pe o altă buclă a spiralei timpului. Este, totuşi, altă lume“. Şi sociologul Vintilă Mihăilescu vorbeşte despre „civismul demnităţii“, despre noua generaţie de protestatari, despre creativitatea pusă în joc, despre reţelele de socializare şi brainstorming-ul colectiv, despre limbajul foarte proaspăt. Andrei Oişteanu vorbeşte, de asemenea, despre elementele comune ale manifestaţiilor („protestatarii au simţit cumva că ei continuă o luptă începută cu 27 de ani în urmă de «părinţii» lor“), iar ceilalţi – Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoș Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima și Cristian Șimonca – continuă seria de texte pe tonuri mai personale.

Albumul documentează „cel mai amplu protest din istoria postdecembristă“ care a avut loc la București, Sibiu, Iași sau Cluj, dar și în diaspora, în 150 de fotografii oferite de treizeci de fotografi şi fotoreporteri din țară și din străinătate. Mesajele din timpul protestelor, le ştim cu toţii, oferă o varietate impresionantă: de la desene, colaje şi înscrisuri de mînă la printuri digitale şi proiecţii de lumini, meme-uri şi artefacte, cartoane, steaguri şi cearşafuri, măşti, costume, jucării şi obiecte casnice – albumul oferă o imagine fidelă a creativităţii cu care s-a manifestat împotriva infamei OUG 13 pe care „guvernarea cleptocrată şi oligarhică“ (după formula lui Andrei Oişteanu) se străduieşte, de atunci încoace, să o treacă pe alte căi şi sub alte modalităţi, menţinînd protestele într-o formă latentă şi după aproape patru luni.

Al doilea mare merit al acestui album este calitatea lui de demers civic – profitul rezultat din vînzarea cărții va fi donat de Editura Curtea Veche organizației non-guvernamentale Funky Citizens, care desfășoară proiectul www.factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetățenii români în a-și dezvolta gîndirea critică: „Credem că este esenţial pentru dezvoltarea societăţii ca decidenţii să vorbească factual şi responsabil. Vrem mai puţină retorică şi mai multă ancorare în concret… Pe lîngă dovada creativităţii, protestatarii au fost şi extrem de bine informaţi. A fost o mare lecţie publică de educaţie civică… Lucrăm voluntar alături de o comunitate de experţi şi creştem natural, dar avem nevoie de resurse pentru a duce mesajul nostru la cît mai mulţi cititori. Împreună putem combate manipularea şi teoriile conspiraţiei“, scrie echipa Factual.ro / Funky Citizens, cu care, de altfel, Dilema veche a colaborat în mai multe rînduri.

Fotografiilor din albumul de la Curtea Veche li se adaugă poemele din ineditul volum colectiv (o premieră la noi) de la Paralela 45, cel despre care scriitorul iniţiator Cosmin Perţa scrie: „Această antologie nu reprezintă un act politic. Cel mult o bornă istorică, o foiţă de turnesol, un aide-mémoire, un gest estetic, un manifest poetic. Poezia este forma artistică cea mai sensibilă la tectonica socială, spaţiul imediat de manifestare a reacţiilor nedecantate, necizelate, spaţiul strigătului. Acesta este spaţiul care ne interesează, cel în care psihicul şi sensibilitatea reacţionează la cald, în care raţiunea este supusă instinctului poetic. Antologia aceasta vine să surprindă, să imortalizeze – folosind poezia ca vehicul, pe post de cameră video – tocmai bolboroseala aceasta a sinelui în faţa istoriei…“

Dintre sutele de poete şi poeţi români care au ieşit în stradă la protestele din ţară şi străinătate, 47 (printre care şi americana Tara Skurtu) se află prezenţi cu cîte un poem în această antologie neobişnuită pentru spaţiul românesc. Poeţi din toată ţara, din cîteva generaţii (seniorii antologiei sînt Călin Vlasie şi Paul Vinicius, născuţi în 1953, mezina fiind Gabriela Feceoru, născută în 1993), scriind diferit: de la cîteva versuri la poeme fluviu şi poeme-colaj, cu pasaje în proză, secvenţe dialogale, cu rime şi refrene, folosind referinţe şi citate din cultura înaltă sau din foclorul urban, versuri, scrise în italice, cu bold, cu majuscule (vezi şi poemul de mai jos), hashtag-uri. Cum remarcă şi Cosmin Perţa, e vorba într-adevăr de o simfonie atipică şi inegală, hibridă şi compozită, spontană şi necenzurată în care temele sociale se amestecă cu dragostea, lamentaţiile cu revolta, indignarea cu solidaritatea, iar versurile-slogan cu exprimările fruste.

De la Bucureşti ’21, epopeea participativă cu 40 de poeţi, coordonată de Svetlana Cârstean pentru ArCuB în 2015, #Rezist! Poezia este cel mai interesant experiment poetic şi cea mai vie carte de poezie colectivă. Ar trebui să se predea la şcoală.

*****

Răzvan ŢUPA

UN STEAG PE BUZA GUVERNULUI ŞI ALTUL
ÎN ACELEAŞI CULORI PRIN PIAŢĂ Cînd a fost
evident a pus fiecare mîna pe ce-a avut pe desktop
Dintre toate felurile în care ştim să nu fim de acord
cel mai incisiv e chipul tău cînd îţi verifici telefonul
şi nu pare să te mai ţină prea mult bateria aşa că
te aşezi la un selfie rapid care să reziste în locul tău ca
Pink Floyd pe wall. Că nu e om să nu fi numărat un
like în viaţa lui odată Cînd au ieşit pînă şi introvertiţii
cu pancartele lor discrete Şi cînd lucrurile au ajuns
în top au dat cu lumini şi cu steaguri color Violenţii
au venit dar statul avea monopol şi s-au ruşinat sau
Tare ne mai place să avem dreptate dar nici vorbitul
pe lîngă nu pare să fie chiar pe ultima sută de metri
chiar dacă suflă greu şi o arde în metafore sensibile
şi găseşte o explicaţie pentru orice baltă în care pari
ca obiectele mai îndepărtat şi mai frumos pe urmă
au ieşit mărţişoarele şi revolta a intrat în folclor

(din volumul #Rezist! Poezia)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.