La cald

Publicat în Dilema Veche nr. 690 din 11-17 mai 2017
La cald jpeg

● #rezist. Proteste împotriva OUG 13/2017, Editura Curtea Veche, 2017. 

● #Rezist! Poezia, selecţie realizată de Cosmin Perţa, Editura Paralela 45, 2017. 

Grafitti (dec. 1989 – ian. 1990) se numeşte broşura pe care Irina Nicolau a editat-o în 1999 la Muzeul Ţăranului Român, unde a adunat exact 141 de înscrisuri (lozinci şi sloganuri) apărute în timpul şi după Revoluţie pe zidurile a nouă locuri din Bucureşti. Acea transcriere la cald a foclorului stradal este menţionată şi de Vintilă Mihăilescu într-unul dintre cele opt texte care însoţesc prezentul album de fotografie dedicat recentelor proteste: „Ce s a con-tinuat, ce s-a schimbat? Pentru unii, persistă o memorie a continuităţii. «Sîntem copiii golanilor din Piaţa Universităţii» a mai apărut pe cîte o pancartă a unui tînăr; pe alta scria «Golan 2.0»… Şi mulţi dintre foştii «golani» s-au simţit ca acasă. Poate nu este întîmplător că, din cîte rezultă dintr-un mic sondaj tot la «cald», sentimentul dominant împărtășit de majoritatea celor din Piaţă nu a fost furia, revolta sau indignarea, ci solidaritatea: «Aţi reuşit, ne-aţi unit!» Da, istoria continuă, dar nu bate niciodată pasul pe loc: sîntem pe o altă buclă a spiralei timpului. Este, totuşi, altă lume“. Şi sociologul Vintilă Mihăilescu vorbeşte despre „civismul demnităţii“, despre noua generaţie de protestatari, despre creativitatea pusă în joc, despre reţelele de socializare şi brainstorming-ul colectiv, despre limbajul foarte proaspăt. Andrei Oişteanu vorbeşte, de asemenea, despre elementele comune ale manifestaţiilor („protestatarii au simţit cumva că ei continuă o luptă începută cu 27 de ani în urmă de «părinţii» lor“), iar ceilalţi – Paula Herlo, Mircea Toma, Dragoș Bucurenci, Ioana Popescu, Liviu Papadima și Cristian Șimonca – continuă seria de texte pe tonuri mai personale.

Albumul documentează „cel mai amplu protest din istoria postdecembristă“ care a avut loc la București, Sibiu, Iași sau Cluj, dar și în diaspora, în 150 de fotografii oferite de treizeci de fotografi şi fotoreporteri din țară și din străinătate. Mesajele din timpul protestelor, le ştim cu toţii, oferă o varietate impresionantă: de la desene, colaje şi înscrisuri de mînă la printuri digitale şi proiecţii de lumini, meme-uri şi artefacte, cartoane, steaguri şi cearşafuri, măşti, costume, jucării şi obiecte casnice – albumul oferă o imagine fidelă a creativităţii cu care s-a manifestat împotriva infamei OUG 13 pe care „guvernarea cleptocrată şi oligarhică“ (după formula lui Andrei Oişteanu) se străduieşte, de atunci încoace, să o treacă pe alte căi şi sub alte modalităţi, menţinînd protestele într-o formă latentă şi după aproape patru luni.

Al doilea mare merit al acestui album este calitatea lui de demers civic – profitul rezultat din vînzarea cărții va fi donat de Editura Curtea Veche organizației non-guvernamentale Funky Citizens, care desfășoară proiectul www.factual.ro, primul site de fact-checking pe politicile și declarațiile publice din România, cu scopul de a-i motiva pe cetățenii români în a-și dezvolta gîndirea critică: „Credem că este esenţial pentru dezvoltarea societăţii ca decidenţii să vorbească factual şi responsabil. Vrem mai puţină retorică şi mai multă ancorare în concret… Pe lîngă dovada creativităţii, protestatarii au fost şi extrem de bine informaţi. A fost o mare lecţie publică de educaţie civică… Lucrăm voluntar alături de o comunitate de experţi şi creştem natural, dar avem nevoie de resurse pentru a duce mesajul nostru la cît mai mulţi cititori. Împreună putem combate manipularea şi teoriile conspiraţiei“, scrie echipa Factual.ro / Funky Citizens, cu care, de altfel, Dilema veche a colaborat în mai multe rînduri.

Fotografiilor din albumul de la Curtea Veche li se adaugă poemele din ineditul volum colectiv (o premieră la noi) de la Paralela 45, cel despre care scriitorul iniţiator Cosmin Perţa scrie: „Această antologie nu reprezintă un act politic. Cel mult o bornă istorică, o foiţă de turnesol, un aide-mémoire, un gest estetic, un manifest poetic. Poezia este forma artistică cea mai sensibilă la tectonica socială, spaţiul imediat de manifestare a reacţiilor nedecantate, necizelate, spaţiul strigătului. Acesta este spaţiul care ne interesează, cel în care psihicul şi sensibilitatea reacţionează la cald, în care raţiunea este supusă instinctului poetic. Antologia aceasta vine să surprindă, să imortalizeze – folosind poezia ca vehicul, pe post de cameră video – tocmai bolboroseala aceasta a sinelui în faţa istoriei…“

Dintre sutele de poete şi poeţi români care au ieşit în stradă la protestele din ţară şi străinătate, 47 (printre care şi americana Tara Skurtu) se află prezenţi cu cîte un poem în această antologie neobişnuită pentru spaţiul românesc. Poeţi din toată ţara, din cîteva generaţii (seniorii antologiei sînt Călin Vlasie şi Paul Vinicius, născuţi în 1953, mezina fiind Gabriela Feceoru, născută în 1993), scriind diferit: de la cîteva versuri la poeme fluviu şi poeme-colaj, cu pasaje în proză, secvenţe dialogale, cu rime şi refrene, folosind referinţe şi citate din cultura înaltă sau din foclorul urban, versuri, scrise în italice, cu bold, cu majuscule (vezi şi poemul de mai jos), hashtag-uri. Cum remarcă şi Cosmin Perţa, e vorba într-adevăr de o simfonie atipică şi inegală, hibridă şi compozită, spontană şi necenzurată în care temele sociale se amestecă cu dragostea, lamentaţiile cu revolta, indignarea cu solidaritatea, iar versurile-slogan cu exprimările fruste.

De la Bucureşti ’21, epopeea participativă cu 40 de poeţi, coordonată de Svetlana Cârstean pentru ArCuB în 2015, #Rezist! Poezia este cel mai interesant experiment poetic şi cea mai vie carte de poezie colectivă. Ar trebui să se predea la şcoală.

*****

Răzvan ŢUPA

UN STEAG PE BUZA GUVERNULUI ŞI ALTUL
ÎN ACELEAŞI CULORI PRIN PIAŢĂ Cînd a fost
evident a pus fiecare mîna pe ce-a avut pe desktop
Dintre toate felurile în care ştim să nu fim de acord
cel mai incisiv e chipul tău cînd îţi verifici telefonul
şi nu pare să te mai ţină prea mult bateria aşa că
te aşezi la un selfie rapid care să reziste în locul tău ca
Pink Floyd pe wall. Că nu e om să nu fi numărat un
like în viaţa lui odată Cînd au ieşit pînă şi introvertiţii
cu pancartele lor discrete Şi cînd lucrurile au ajuns
în top au dat cu lumini şi cu steaguri color Violenţii
au venit dar statul avea monopol şi s-au ruşinat sau
Tare ne mai place să avem dreptate dar nici vorbitul
pe lîngă nu pare să fie chiar pe ultima sută de metri
chiar dacă suflă greu şi o arde în metafore sensibile
şi găseşte o explicaţie pentru orice baltă în care pari
ca obiectele mai îndepărtat şi mai frumos pe urmă
au ieşit mărţişoarele şi revolta a intrat în folclor

(din volumul #Rezist! Poezia)

Explorers of the Multiverse 1 jpg
„Am vrut să ștergem granița dintre real și virtual, dintre obiect și reflexie” – interviu cu membrii echipei H3, creatorii instalației „Explorers of the Multiverse”, prezentată de IQOS la Romanian Design Week
Instalația interactivă „Explorers of the Multiverse” este realizată de studioul de artă și tehnologie H3, în parteneriat cu IQOS, și propune o experiență multisenzorială imersivă, prin care vizitatorii sînt invitați la un proces de autocunoaștere.
Rețeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: „Rețeaua Jane”
„Rețeaua Jane”, o poveste curajoasă despre drepturile femeilor, inspirată din realitățile Americii de la finalul anilor ’60, deschide cea de-a 21-a ediție TIFF, cu o proiecție de Gală organizată vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, în Piața Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
„Moștenitorii României muzicale”. Recital susținut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Variațiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, în cadrul proiectului „Moștenitorii României muzicale”, organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 „ficțiuni despre viață” în Competiția Oficială TIFF 2022
12 producții din toată lumea, printre care și două filme românești, intră în cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
„A fost odată la Hollywood”, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment în luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansată miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) și sîmbătă, 4 iunie, ora 12.00, în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actrița Maia Morgenstern, Premiul de Excelență la TIFF 2022
Actrița Maia Morgenstern va fi omagiată la cea de-a 21-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii și vieți paralele
În „Șoferul din Oz” se asociază fericit umorul, ironia, tandrețea, caracterele hiperbolizate și inevitabila tentație a parabolei socio-politice cu priză imediată.
945 16 jos Iamandi jpg
Insațiabila nemulțumire a lui Stalin
Bolșevismul a fost exportabil și a produs rezultate „cvasiidentice” peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
Găsim orășelul mic și netulburat în care toată lumea se cunoaște cu toată lumea, găsim jocul de putere aparent blajin între localnici și intrușii „de la centru”, găsim briza ușoară de nefericire care traversează, din direcții diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.

Adevarul.ro

image
Implicaţiile distrugerii crucişătorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagră | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.