Scriitorii faţă cu istoria

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Scriitorii faţă cu istoria jpeg

www.news.ro 

În aşteptarea Salonului internaţional de carte Bookfest (24-28 mai, Romexpo), unde Suedia este invitată de onoare (găsiţi programul evenimentelor, lansări şi dezbateri, la www.bookfest.ro), am (re)citit cîteva interviuri cu scriitori străini, ale căror cărţi au fost recent traduse, interviuri care mi-au atras atenţia şi pe care vreau să le recomand mai mult decît printr-o simplă frază, mai ales că toate sînt realizate, pentru agenţia de presă www.news.ro, de jurnalista Magda Grădinaru, pur şi simplu cea mai bună autoare de interviuri cu scriitori de la noi. Nu veţi găsi pe altcineva mai bine pregătit în faţa unui scriitor străin: a citit cărţile, întrebările sînt grele, căci în general depăşesc cu mult sfera literară, iar interviurile – consistente şi lungi.

După interviul luat la sfîrşitul anului trecut lui Amos Oz cu prilejul lansării noului său roman, Iuda, tradus în seria de autor de la Humanitas Fiction, luna trecută, Magda Grădinaru a făcut, la Paris, un interviu cu Ismail Kadare, de asemenea prezent şi la noi cu un nou volum, cartea de povestiri Firmanul orb (traducere de Marius Dobrescu, Humanitas Fiction). Kadare vorbeşte despre mecanismul terorii care face să funcţioneze dictaturile, despre asemănările dintre Imperiul Otoman şi comunism (ambele au separat Balcanii de Europa, dar „Balcanii înşişi păcătuiesc mult din cauza rivalităţilor; de multe ori, rivalitatea e chiar între limbi, între alfabete“), despre opţiunile proeuropene ale ţărilor fost-comuniste, despre Albania sau despre Marx, din care preiau acest citat mai amplu: „Marx nu s-a gîndit deloc la un lucru simplu, la faptul că această clasă muncitoare, atunci cînd va lua puterea, va fi extrem de crudă cu cei pe care îi numea burghezie – şi nu erau doar cîţiva, ci milioane de oameni. Intelectuali, militari, oameni de ştiinţă, artişti, bancheri, cu familiile lor, cu toţi cei apropiaţi. Şi iată că aşa a apărut comunismul, cea mai mare crimă din istoria umanităţii. Şi din acest motiv, pentru că nici Marx, nici Lenin nu au scris un rînd despre moderaţie. Dimpotrivă, au tot vorbit despre lupta de clasă, despre cum trebuie să fii vigilent, să duci cruzimea pînă la capăt, fără milă. Practic, la baza marxismului se află sloganul «să nu mai existe pic de umanitate». Şi ce este ciudat e că nici măcar acum nu se vorbeşte despre adevărata faţă a marxismului. Se admite uneori că Marx a făcut unele erori, dar totuşi se spune că a fost un geniu.“

Britanicul Howard Jacobson, cîştigător al Man Booker Prize în 2010, a fost recent tradus şi la noi (motiv pentru care a venit la Bucureşti) cu romanul Shylock este numele meu (traducere de Dana Crăciun, Humanitas Fiction), o reinterpretare a piesei Neguţătorul din Veneţia, parte a Proiectului Hogarth Shakespeare, serie din care au mai apărut la noi romanele O paranteză în timp de Jeanette Winterson (traducere de Vali Florescu) şi Scorpia de Anne Tyler (traducere de Georghe Volceanov). De data aceasta, Magda Grădinaru face un interviu mai literar, centrat pe rescrierile pieselor lui Shakespeare, dar chiar şi-aşa discuţia ajunge la subiecte despre evreitate şi condiţia evreilor, despre multiculturalism, despre Brexit, Soros, Merkel, Macron şi, fireşte, despre Trump.

Dacă Ismail Kadare vorbeşte despre ura de clasă a lui Marx, Howard Jacobson vorbeşte despre ura faţă de educaţie a lui Trump: „Acest om nu ştie suficiente cuvinte pentru a ţine un discurs. Asta m-a fascinat în mod deosebit: nu are limbaj. E un om fără limbaj. Dar iată că oamenii au fost atraşi de el, nu pentru că ar fi văzut ceva pozitiv la el, ci dimpotrivă, au considerat că toate aceste lucruri sînt un fel de virtuţi: lipsa limbajului – o virtute, ignoranţa – o virtute. Deci, lucrul cel mai îngrozitor e că trăim într-o lume în care cei needucaţi se întorc împotriva celor educaţi. Ignoranţii contra celor care preţuiesc cunoaşterea. Trump a adus cu el însuşi ideea urii faţă de cunoaştere… În toate întîlnirile sale de campanie, Trump îşi bătea joc de intelectuali; îmi amintesc cum a spus: «Îi iubesc pe cei needucaţi. Îi iubesc tocmai pentru lipsa lor de educaţie». Toate problemele cu Trump pleacă de aici. E o mare problemă ca un om să nu ştie suficiente cuvinte. Noi, ceilalţi, cînd nu ştim să exprimăm ceva, ne apucăm să căutăm un cuvînt. L aţi văzut vreodată pe Trump avînd vreo dificultate, căutîndu-şi cuvintele? Nu, pentru că nu simte această nevoie. Oricum nu simte prea multe lucruri, nu are nevoie de idei noi, de opinii diferite, ba chiar respinge această posibilitate, deci nu are nevoie de cuvinte noi. Lui îi plac propoziţiile scurte, a ales Twitter-ul, pentru că i se potriveşte perfect, cu limita lui de cuvinte. Plus că poţi reitera la nesfîrşit aceleaşi idei, iar în campanie oamenii ajungeau să le rostească precum nişte incantaţii. «Băgaţi-o la zdup!», «Construiţi un zid!». Misiunea lui Donald Trump este să-i facă pe americani să gîndească mai puţin, iar acesta e un lucru îngrozitor. De altminteri, ceva similar a fost și cu Brexitul. Toate aceste mişcări populiste au ca obiectiv să facă lucrurile mai mici. Să facem o lume mai mică, a noastră, să avem gînduri mai simple, să folosim cuvinte mai puţine. Iar un vocabular sărac nu îţi mai permite să scapi din lumea prejudecăţilor. De asta este atît de important limbajul, pentru a scăpa de obsesii şi de prejudecăţi.“

În sfîrșit, al treilea interviu este cu romancierul rus Evgheni Vodolazkin, al cărui al treilea roman tradus la Humanitas Fiction, Aviatorul (traducere de Adriana Liciu), spune povestea unui deţinut dintr un lagăr stalinist din anii ’20, devenit protagonistul unui experiment de criogenie. Scriitorul vorbeşte despre omul faţă cu Istoria, despre cum dictaturile urmează haosului, despre comunism şi, dacă tot l am citat pe albanezul Kadare vorbind despre marxism, iată ce are de zis şi rusul Vodolazkin: „Comunismul în Rusia a fost o copie îngrozitoare a religiei. Dumnezeu era, fără îndoială, Lenin, iar Marx şi Engels erau mari sfinţi… Ei au devenit Dumnezei sau zei sau cel puţin sfinţi. Această tendinţă stranie de a deveni religie se exprima în multe lucruri, iar cei mai progresişti comunişti din acele vremuri spuneau asta. Codul de construire, de edificare a comunismului, şi am avut aşa ceva, seamănă foarte mult cu cele zece porunci. Spuneau: religia şi comunismul seamănă foarte mult, cheamă la bunătate. Sigur că era o minciună, comunismul chema la separare între clase. Dacă este să continuăm această analogie între Biblie şi comunism, dacă în Biblie aveam poporul ales care mergea spre Pămîntul Făgăduinţei, poporul ales al comunismului era proletariatul. Toţi ceilalţi trebuiau fie distruşi, fie reeducaţi. M-am gîndit de ce comunismul ura atît de tare religia. Pentru că el însuşi era o religie şi nu puteau exista două religii.“

Interviurile Magdei Grădinaru merită căutate şi citite integral. Prevăd chiar o carte şi ar fi păcat ca aceste substanţiale convorbiri să nu fie cîndva adunate într-un volum.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Elon Musk Foto X jfif
Elon Musk a confirmat că a concediat 80% dintre angajații Twitter, după ce a cumpărat platforma. Îngrijorări în administrația americană
Elon Musk a confirmat pe platforma X că a concediat 80% din personalul rețelei de socializare de la momentul achiziționării sale. Acum au apărut îngrijorări în rândul administrației americane, după ce acesta a fost numit consilier special al preşedintelui Donald Trump.
Poiana Brașov Foto discoverpoiana ro jpg
Entuziaștii nu pot schia încă pe pârtiile Poianei Brașov. Ce spun salvamontiștii
Salvamontiștii de la Poiana Brașov avertizează cetățenii care vor să vină la schi că pârtiile nu sunt încă amenajate, scrie News.ro.
1 mucegai jpg jpeg
Cât de periculos este mucegaiul din casa ta. Ce înseamnă fiecare culoare și când să îți faci griji
Mucegaiul poate afecta sănătatea și calitatea vieții, mai ales dacă acoperă suprafețe mari. De la tuse și probleme respiratorii, până la alergii și riscuri mai grave, experții explică tipurile de mucegai, riscurile lor și ce măsuri trebuie luate pentru a-l elimina eficient.
vot diaspora  Foto Facebook jpg
Românii din diaspora vor putea vota până la ora 23:59 și în zilele de vineri și sâmbătă, nu doar duminică
Românii din diaspora vor putea vota până la ora 23:59 în zilele de vineri și sâmbătă, nu doar duminică, anunță USR.
Viscol puternic în Canada și America de Nord. FOTO Profimedia
30.000 de gospodării din 144 de localități nu au energie electrică. Burduja: Se intervine cu 241 de echipe
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat vineri, în urma ședinței Comandamentului de iarnă, că aproape 30.000 de gospodării din 144 de localități nu au energie electrică din cauza vremii nefavorabile.
carne vita1 jpeg
Rețeta tradițională de pastramă de vită. Așa o făceau străbunii să fie delicioasă și fragedă
Este una dintre cele mai faimoase rețete de toamnă, însă puțini român știu cât de simplă este de făcut și acasă! În doar câțiva pași simpli vom putea pregăti o pastramă de vită la fel de bună ca la restaurant!
alec baldwin proces profimedia jpg
Alec Baldwin nu a fost invitat la premiera filmului „Rust”. În 2021, a ucis-o accidental pe directoarea de imagine Halyna Hutchins
Filmul wester „Rust” al lui Alec Baldwin a avut premiera mondială miercuri, la un festival de film din Polonia, dar actorul nu a fost prezent, deoarece nu a fost invitat.
chocolate saga1 jpeg
Praline cu jumări, noul desert care face ravagii în România! Unde le puteți încerca gustul inedit
Chiar dacă preferăm sortimente și umpluturi diferite, tuturor ne place ciocolata, întrr-un fel sau altul. Iar pofticioșii din țara noastră au o oportunitate greu de refuzat, în acest weekend!
Banner Ecaterina Ladin
Ecaterina Ladin, Dalida din „Las Fierbinți”, știe secretul unei relații fericite: „La noi flacăra este aprinsă…”
Actrița Ecaterina Ladin (40 de ani), interpreta rolului Dalida din “Las Fierbinți” are acasă o familie frumoasă și numeroasă, trei băieți, și cu soțul, patru.