Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila

Publicat în Dilema Veche nr. 691 din 18-24 mai 2017
Sibiu Jazz Festival, Noapte Muzeelor, Festivalul de Film de la Petrila jpeg

● Proiectul Noaptea Muzeelor va include, pentru prima dată, anul acesta, și „Noaptea sinagogilor deschise“. Sîmbătă, 20 mai 2017, între orele 22 și 24, patru sinagogi bucureștene – Templul „Unirea Sfîntă“ (intrarea Mămulari nr. 3), Sinagoga Mare (str. Vasile Adamache nr. 11), Templul Coral (str. Sfînta Vineri nr. 9-11) și Sinagoga ­„Yeshua Tova“ (str. Tache Ionescu nr. 9) – își vor deschide porțile pentru publicul larg. Programul include expoziții tematice, muzică klezmer live, piese de teatru, un stand de carte și alte atracții. Proiectul este inițiat de Centrul Comunitar Evreiesc (JCC) București și realizat împreună cu Federația Comunităților Evreiești din România și Comunitatea Evreilor București. (Matei Pleșu)

● Mă bucur mult că a fost, în sfîrșit, tradusă Joan Didion cu Anul gîndirii magice, Editura Pandora M. Căutați-o! Am citit, de curînd, Durerea e o făptură înaripată a lui Max Porter, apărută la aceeași editură, în traducerea Mihaelei Buruiană. E o ciudățenie de carte, jumătate poem, jumătate fantasy livresc. Poate o să vă placă. (Ana Maria Sandu)

● Sîmbătă are loc Noaptea Muzeelor. La ediția din acest an participă 145 de muzee și organizații partenere din 45 de orașe. Programul complet al evenimentelor poate fi găsit la noapteamuzeelor.ro. Și, nu uitați, anul acesta e o ediție specială, adică de protest: muzeologii vor să atragă atenția asupra situației de precaritate în care își desfășoară activitatea aceste instituții esențiale ale comunității. (Matei Martin) 

● Pînă pe 22 mai, la Rezidența Scena9, Salonul European de Bandă Desenată, un proiect EUNIC România, la a V-a ediție, avînd ca temă principală „Respect“ – banda desenată cu subiect social. Salonul reunește artiști din 15 țări, iar subiectele sînt incitante, mai ales sub formă de bandă desenată – mi­gra­ție, refugiați, minorități, drepturile omului, abuzuri. Pe lîngă proiectele expuse, în cadrul salonului au loc dezbateri, prezentări și ateliere. (Adina Popescu).

● Tocmai a apărut al doilea volum al ghidului The Wine Book of Romania – primul ghid bilingv al celor mai bune vinuri din România și din Republica Moldova. Autoarea ghidului, Marinela V. Ardelean, a reunit și a prezidat un juriu internațional format din nouă experți – somelieri, critici specializați, promotori ai vinului – care au degustat peste două mii de vinuri din România și Moldova. Rezultatul este acest impresio­nant ghid, care are un important rol informativ și educațional pentru consumatori, fiind, totodată, nu mă îndoiesc, extrem de util însăși industriei vinului. Pentru cei care au consultat primul volum, dar și pentru cei care se apropie acum de această lucrare, anunț noutatea celui de al doilea volum: pe lîngă zecile de vinuri, într-un capitol separat sînt prezentate distilatele din vin, numite „vinars“ în România şi „divin“ în Republica Moldova. The Wine Book of Romania, vol. II, se lansează la București, pe 20 mai, în cadrul RO-Wine | The Wine Festival of Romania. Vor urma lansări în țară: Sibiu, 23 mai, Cluj-Napoca, 25 și 26 mai, Tîrgu Mureș, 1 iunie. Așteptăm volumul III. (Sever Voinescu)

● A 47-a ediție a Sibiu Jazz Festival va reuni nu mai puțin de 120 de muzicieni din 17 țări. Păstrînd cadrul devenit de-acum tradițional, ediția din acest an lansează un proiect inedit – Romanian Jazz Meeting – ce-și propune valorificarea particularităților jazz-ului autohton. Printre numele de rezonanță prezente la Sibiu la această ediție, amintim: Irina Popa și cvintetul ei, Grzegorz Karnas și Karnas Formula, Mauro Sigura și Natalia M. King cu cvintetul ei. Așadar, între 18 și 21 mai, Sibiul își adjudecă titlul de capitala jazz-ului din România. (Ruxandra Mihăilă)

● Inspiratul și neobositul nostru colaborator, artistul Ion Barbu, a mai inventat ceva: un festival de film la Petrila. Pentru că, așa cum spune creatorul festivalului, „chiar dacă Mina Petrila a murit, asta nu înseamnă că trebuie să arborăm o mină tristă“. Această primă ediție a festivalului va avea loc în zilele de 3 și 4 iunie, la Centrul Pompadou. După cum se spune în invitație, avem de-a face cu o inițiativă „unică în lume“. Sînt sigur că e interesant să-ți faci drum pe acolo, pe la Petrila, în acele zile. (Andrei Manolescu) 

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.