Cele mai aşteptate cărţi

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Bookfest sărbătorește cartea și literatura jpeg

Salonul de Carte Bookfest, ediţia 2017, a început miercuri. I-am întrebat pe cîţiva editori care sînt cărţile pe care mizează anul acesta şi care sînt titlurile cele mai aşteptate.

● Bogdan-Alexandru STĂNESCU, Editura Polirom

1) Dat fiind că puneţi problema atît de exact („o carte de la Polirom la care ţin foarte mult“), nu am nici o şansă de a mă fofila sau de a fi un agent de vînzări decent: trebuie să vorbesc despre o carte care a apărut acum, în buza tîrgului, şi la care ţin cu adevărat. Slavă Domnului că există aşa ceva! Mă refer, bineînţeles, la unul dintre cele patru romane publicate de profesorul, poetul şi prozatorul John Williams, la singurul său roman care i a adus o oarecare faimă în timpul vieţii: Augustus. Viaţa şi extraordinara carieră a primului Împărat roman ca pretexte ale unui roman epistolar ce a cîştigat National Book Award în 1972 şi care a adus lumină, pentru o scurtă perioadă de timp, asupra unui autor cu totul şi cu totul incomod, celebru pentru lipsa lui de diplomaţie, a real pain in the ass. John Williams a scris extrem de puţin, dar tot ce a publicat se încadrează fără discuţii în categoria capodoperelor, iar Augustus, roman comparabil cu Memoriile lui Hadrian sau cu Moartea lui Vergiliu, nu e un roman istoric per se, ci o meditaţie sumbră asupra istoriei, asupra personalităţii umane puse în faţa mecanismului implacabil devenirii universale. Fără exagerări, Augustus nu e cu nimic mai prejos decît Stoner, ba chiar, aş îndrăzni, reuşeşte să ridice de multe ori ştacheta.

2) A doua cerinţă era să vorbesc despre o carte de la altă editură pe care o aştept cu înfrigurare – iarăşi, nu am prea mult de gîndit: abia apărut, romanul care încheie tetralogia napolitană a Elenei Ferrante (Povestea fetiţei pierdute) şi-a luat locul în biblioteca mea alături de celelalte trei şi aşteptă cu nerăbdare să treacă mondenităţile Bookfestului ca să o citesc. La sfîrşitul fiecărui volum al acestei tetralogii mi-am spus că e inevitabil ca drumul ei să devine descendent, că Ferrante nu poate ţine pasul cu propria creaţie: m-am înşelat de fiecare dată şi deja sînt sigur că Povestea fetiţei pierdute trebuie să fie o carte genială.

● Raul POPESCU, Editura Univers

1) E foarte greu, uneori, să alegi o carte anume despre care să poţi spune că te a acaparat aproape în întregime, zile întregi. Nu de puţine ori mi s-a întîmplat să acord atenţie mai multor cărţi, în acelaşi timp, să le las să mă invadeze în aceeaşi măsură, cu aceeaşi intensitate. Cum, totuşi, trebuie să aleg, recunosc că 2666 de Roberto Bolaño a reuşit să-mi dea peste cap programul zilnic, pentru o bună perioadă de timp. Masivă, impresionantă, cu o scriitură alertă, cu o problematică diversă (socială, literară etc.), 2666 te prinde bine de tot, mai ales că poate fi citită şi ca un policier. Dar, dar… mai este o carte, o apariţie nouă la Editura Univers, care m-a impresionat prin simplitatea şi delicateţea cu care spune povestea unei tragedii, cea a pierderii memoriei. Romanul se numeşte Darurile mamei, iar autoarea este Cecilie Enger. Eroina romanului, care se numeşte tot Cecilie, precum autoarea – lucru deloc întîmplător, căci romanul are o bază autobiografică –, găseşte în casa mamei sale, bolnavă de Alzheimer şi internată într-un sanatoriu, liste cu cadouri făcute membrilor familiei, timp de patruzeci de ani. Este o poveste despre memorie şi uitare, despre generozitate, despre iubire şi despre sacrificiu.

2) În ceea ce priveşte apariţiile noi de la Bookfest, aştept cu nerăbdare volumul de poezii Voi, cuvinte de Ingeborg Bachmann (Humanitas Fiction) şi romanele Cel care cheamă cîinii de Lucian Dan Teodorovici şi Măcelaria Kennedy, de Radu Ţuculescu (ambele la Editura Polirom).

●Lidia BODEA, Editura Humanitas

1) Cartea Deliei, pe numele ei întreg O zi din viaţa Deliei aşa cum le-a povestit-o trimişilor noştri speciali, Humanitas Junior, cu lansare duminică, 28 mai, de la 13,30. Alături de ea, doi dintre prietenii şi scriitorii pe care Delia îi iubeşte, Ioana Nicolaie şi T.O. Bobe.

Cine e Delia Calancia? Cel mai tînăr autor pe care-l puteţi întîlni la tîrg. Locuieşte în Vaslui, e elevă în clasa a treia, desenează cu un har nemaipomenit şi citeşte-ntr-un an cît alţii-ntr-o viaţă (şi speră că în curînd meseria de cititor va fi trecută-n rînd cu toate celelalte meserii).

De ce, din suta de noutăţi Humanitas de la acest tîrg, am ales Cartea Deliei? Pentru că e cea mai luminoasă, pentru că acest jurnal ilustrat e ghiduş, solar, plin de candoare şi emoţie pură. Pentru că povestea Deliei (fetiţa de 9 ani, autoarea şi personajul) e un bun remediu împotriva apocaliptitei de care nu puţini, mă tem, suferim (nimeni nu mai citeşte!, cărţile nu mai interesează pe nimeni!, copiii se joacă tot timpul pe computer! ş.a.m.d, ş.a.m.d!).

2) Cel care cheamă cîinii, Lucian Dan Teodorovici, Editura Polirom, cu lansare sîmbătă, 27 mai, de la 13,30. Cartea o am deja, ba chiar aş zice că o am în mine, căci am citit-o şi e, de-acum, dintre cărţile acelea pe care le-aşez pe raftul interior, al lecturilor care contează. De ce am ales roman-jurnalul-confesiunea-limită a lui Lucian Teodorovici? Răspunsul cel mai bun e de găsit într-o mărturisire a lui: (pentru că) „e o carte, pînă la urmă, despre cel mai banal lucru posibil, adică despre mine însumi. Şi, mai ales, e o carte de care am avut, în felul meu, mare nevoie“.

 Ana NICOLAU, Editura Nemira

1) Volumul de proză scurtă al lui Ted Chiang, Povestea vieţii tale, este de departe cartea mea favorită la Bookfest, anul acesta. Într-o vreme în care graba de a publica şi grafomania sînt în floare, opera de 20 de ani a lui Ted Chiang cuprinde numai paisprezece povestiri scurte şi o nuvelă care, de-a lungul anilor, au cîştigat toate premiile internaţionale importante. Aşa a devenit Ted Chiang un scriitor cult în literatura science americană, cu un singur volum, despre care Junot Diaz spunea că este cea mai bună colecţie de povestiri pe care a citit-o vreodată. Cu totul aparte faţă de alţi scriitori ai genului, mare parte din prozele lui -Chiang nu se petrec în viitor, ci undeva în trecut, cîteodată mult în trecutul omenirii, pe vremea Vechiului Testament sau a Babilonului. Temele abordate de el sînt extraordinar de diverse, de la lingvistică, determinism şi înţelegerea timpului („Povestea vieţii tale“, cea care dă titlul volumului şi care a fost recent adaptată pentru film de Villeneuve în Arrival), pînă la neuroştiinţă, religie şi existenţa lui Dumnezeu. Un scriitor de descoperit, dacă nu aţi făcut-o pînă acum.

2) Cît despre cărţile publicate la alte edituri, recunosc că abia aştept să îmi cumpăr Augustus de John Williams, publicată recent la Editura Polirom. Williams m-a cucerit acum doi ani cu romanul lui, Stoner, şi sînt tare curioasă să citesc acest roman epistolar, singurul de altfel care a primit şi un premiu în timpul vieţii scriitorului (pe care tot a trebuit să-l împartă cu John Barth).

● Anca DUMITRESCU, Black Button Books

1) Argonauţii de Maggie Nelson, de la Black Button Books, este cartea care te face să vezi în perspectivă fiecare aspect al acestui conglomerat de reacţii şi emoţii pe care-l numim „relaţie“, să înţelegi diferenţa ca pe o componentă inerentă fiecăruia dintre noi, şi nu ca pe ceva ce trebuie de cele mai multe ori judecat negativ, în contradicţie cu ceilalţi.

2) Cartea memoir a lui Joan Didion – scriitoarea cu cel mai iconic statut în literatura americană a ultimilor ani –,  Anul gîndirii magice, Editura Pandora M, vorbeşte despre durere şi singurătate într un fel atît de lipsit de ornamente retorice, încît îţi este imposibil să nu-ţi transpui în totalitate propria lume emoţională în lumea ei.

● Dana MOROIU, Editura Baroque Books & Arts

1) Culorile şi viaţa lor secretă de Kassia St Clair, la Editura Baroque Books & Arts. Geniu şi hazard, inspiraţie şi alchimie, religie şi literatură, modă, design, elitism nonşalant, armonie, splendoare şi desăvîrşire. Neobişnuitele poveşti ale celor mai seducătoare nuanţe, ale celor mai fascinanţi pigmenţi şi ale celor mai fragile umbre. De la galbenul-solar imaginat de Van Gogh într-o pleiadă de tente crude sau frînte, la cel mai stins Veronese pornit spre albastru-regal, de la puritatea morală şi spirituală din gîndirea lui Le Corbusier, la albul-infinit modelat de Rodin, de la cărbunele de pe pereţii peşterii din Lascaux, la perioada albastră a lui Picasso, de la verdele-Kelly, la purpura imperială şi rozul-fluorescent al generaţiei punk, un foc de artificii, un studiu fără asemănare al civilizaţiei umane.

2) Cartea simţurilor, Editura Humanitas, editor Dan C. Mihăilescu – o simfonie a simţurilor în mîinile unor străluciţi autori, o subtilă pledoarie pentru al şaselea simţ şi o permanentă întîlnire cu tine însuţi, la cele mai neaşteptate adrese. O bucurie pe care o meritaţi!

● Dan PLEŞA, Editura Vellant

1) Un impuls bizar de Lydia Davis, al doilea volum din integrala prozei scurte, apărută la Vellant. Scurte, dense, poetice sau cinice, fantastice sau fals ziaristice, prozele scurte, foarte scurte, uneori şi de zece rînduri, urmăresc, dincolo de poveşti, sentimente şi stări care devin personaje principale. Lydia Davis e o scriitoare care a reuşit să dea un impuls (de data aceasta deloc bizar) prozei scurte americane.

2) Casa din Strada Sirenelor de Octavian Soviany, volum publicat la Hyperliteratura. Apărut în 2011, romanul Viaţa lui Kostas Venetis a fost, pentru mulţi critici, romanul anului. Poetul deja confirmat surprindea printr-un roman fermecător şi incomod, o explozie de imaginaţie, originalitate şi curaj. Soviany a devenit un scriitor care trebuie citit din scoarţă în scoarţă.

● Cristina VIDRAŞCU, Editura Litera

1) Ca în fiecare an, la Bookfest, editurile se străduiesc să-şi atragă cititorii cu cele mai noi şi mai aşteptate cărţi, fie că sînt de ficţiune sau de nonficţiune. Mă bucur enorm că editorii încearcă să ţină pasul cu piaţa de carte internaţională. Observ cu bucurie titluri premiate şi apreciate de cititorii adulţi, cărţi absolut minunate pentru tineri şi copii, trenduri noi în materie de carte non-fiction. Dintre noile apariţii de la Litera recomand romanul Io contra Statele Unite ale Americii de Paul Beatty, cîştigător al Premiului Man Booker 2016, o satiră muşcătoare la adresa principiilor sacre ale Constituţiei Statelor Unite, o parodie despre rasă, cultura pop şi politică în America, o carte cu atît mai actuală în contextul politic american al zilelor noastre.

2) Am remarcat, de asemenea, apariţia în premieră a unuia dintre cele mai cunoscute romane ale lui Philip Roth – Contraviaţa –, în seria de autor dedicată de Polirom acestui important scriitor american. Sper ca seria să continue cu celelalte cărţi care îl au ca personaj pe nonconformistul romancier Nathan Zuckerman, chiar dacă Roth a zis „To tell you the truth, I’m done.“

● Cosmin PERȚA, Editura Paralela 45

1) Cartea care urmează să iasă la Editura Cartea Românească și pe care o aștept cu nerăbdare este Povestiri din București a Danei Fodor Mateescu. O carte vie, aproape perfectă, scurtmetraje fascinante decupate din realitatea surprinzătoare din jurul nostru, ceea pe care de cele mai multe ori nu o vedem de oboseală sau pur și simplu pentru că ochiul nostru și-a pierdut inocența. Dozaj ideal de ironie și sarcasm, pastilele Danei Fodor Mateescu te provoacă, nu doar la rîs, ci și la meditație asupra naturii umane și a mecanismelor absurde ale societății. Discursul ei este firesc, izbucnește și se încheie la fel de natural ca ploaia într-o zi de vară, subiectele ei sînt minore, dar cu atît mai reprezentative pentru sfînta banalitate a vieții contemporane, stilul ei este acela al unui autor exersat care surprinde amănuntul semnificativ și ți-l servește pe un platou de argint. Merită să vă lăsați purtați de povestirile Danei Fodor Mateescu printr-un București al ei în care trăim noi toți.

2) Cartea de la altă editură care îmi face cu ochiul și mă tentează să o cumpăr este Beatitudine. Un eseu politic de Cosmina Moroşan, apărută la editura Nemira. Cunosc cîteva texte de ale Cosminei care nu seamănă cu nimic din poezia contemporană. De asemenea, i-am urmărit evoluția ca artist multimedia (muzică, imagine, text) și mi se pare că este o figură singulară, cel puțin în spațiul românesc. Am mari așteptări de la volumul acesta al ei.

anchetă realizată
de Ana Maria SANDU,
Marius CHIVU şi Matei MARTIN

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Zanzibar Tanzania Colaj DMS
Zanzibar - descoperă secretele unui paradis exotic la doar opt ore distanță de România. Atracții și prețuri
Dacă iarna aceasta visezi să evadezi pe plaje cu nisip alb și ape turcoaz, într-un loc unde relaxarea este la ea acasă, Zanzibarul devine destinația perfectă pentru cei care doresc să experimenteze exotismul autentic.
Tunelul Laerdal 5, foto wikipedia jpg
27 noiembrie: S-a deschis circulaţiei cel mai lung tunel rutier din lume. La realizarea lui a contribuit şi... o echipă de psihologi
La 27 noiembrie 2000, în Norvegia a fost inaugurat cel mai lung tunel rutier din lume, care are 24,5 kilometri. Tot într-o zi de 27 noiembrie, în 1940, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, două personalităţi care au marcat în mod esenţial istoria românilor, au fost asasinaţi de către legionari.
corina jpg png
Ce s-a ales de viața greu încercată a Corinei Morariu. Jucătoarea de tenis diagnosticată cu o formă rară de leucemie a renăscut
După ce a fentat moartea, Corina Morariu a fost nevoită să treacă și printr-un divorț.
Vot legea pensiilor/ FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Marcel Ciolacu, apel pntru vot la parlamentare: Parlamentul României face politicile si dă Guvernul
Marcel Ciolacu face apel la români sǎ iasǎ la vot pentru alegerile parlamentare.
Aleksandr Dughin FOTO Profimedia
Ideologul lui Putin, Alexandr Dughin, îl numește pe Călin Georgescu un „tradiționalist” care va împiedica Moldova să se apropie de UE. Candidatul a recunoscut că îl cunoaște pe rus
Alexandr Dughin, ideologul ultra-naționalist rus, laudă ascensiunea lui Călin Georgescu în alegerile prezidențiale din România. Dughin îl descrie drept patriot conservator și tradiționalist, susținând că este „mai ușor de abordat” pentru Rusia și un obstacol în calea apropierii Moldovei de UE.
Candidatul independent Călin Georgescu face declarații de presă, în Izvorani, județul Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Călin Georgescu se contrazice în declarații. Spune că este pro-NATO, deși în trecut a sugerat că ar abandona alianța dacă ar fi președinte
Călin Georgescu a negat că ar fi sugerat vreodată că dorește să scoată România din NATO, deși în urmă cu câteva luni a declarat că aceasta „este cea mai slabă” alianță și că ar abandona-o instant, ca președinte sau premier.
incontinenta urinara ginecologie SANADOR jpg
Obiceiul pe care femeile ar trebui să-l evite după 50 de ani, conform ginecologilor
Odată cu înaintarea în vârstă, organismul suferă schimbări naturale, inclusiv în funcția urinară. Pe lângă alte modificări fiziologice, nevoia de a urina frecvent, inclusiv noaptea, devine treptat o constantă, nu doar un episod ocazional.
test jpeg
Puțini oameni rezolvă acest test în doar 15 secunde! Trebuie să mutăm un băț de chibrit pentru a corecta ecuația
La prima vedere pare a fi o provocare destul de simplă, pe care am putea să o rezolvăm în numai câteva clipe. Însă, imediat ce vom privi mai atent la ce ne cere acest test de inteligență, ne vom da seama că lucrurile sunt mult mai complicate decât am anticipat!
ambulanta Fb jpg
Un băiat de 14 ani a ajuns în comă la spital, după ce s-a electrocutat pe un vagon de tren
Un băiat de 14 ani se află în comă, după ce a fost găsit inconştient pe vagonul unui tren din judeţul Suceava, au anunţat, marţi, reprezentanţii Spitalului Judeţean de Urgenţă Suceava.