Cele mai aşteptate cărţi

Publicat în Dilema Veche nr. 692 din 25-31 mai 2017
Bookfest sărbătorește cartea și literatura jpeg

Salonul de Carte Bookfest, ediţia 2017, a început miercuri. I-am întrebat pe cîţiva editori care sînt cărţile pe care mizează anul acesta şi care sînt titlurile cele mai aşteptate.

● Bogdan-Alexandru STĂNESCU, Editura Polirom

1) Dat fiind că puneţi problema atît de exact („o carte de la Polirom la care ţin foarte mult“), nu am nici o şansă de a mă fofila sau de a fi un agent de vînzări decent: trebuie să vorbesc despre o carte care a apărut acum, în buza tîrgului, şi la care ţin cu adevărat. Slavă Domnului că există aşa ceva! Mă refer, bineînţeles, la unul dintre cele patru romane publicate de profesorul, poetul şi prozatorul John Williams, la singurul său roman care i a adus o oarecare faimă în timpul vieţii: Augustus. Viaţa şi extraordinara carieră a primului Împărat roman ca pretexte ale unui roman epistolar ce a cîştigat National Book Award în 1972 şi care a adus lumină, pentru o scurtă perioadă de timp, asupra unui autor cu totul şi cu totul incomod, celebru pentru lipsa lui de diplomaţie, a real pain in the ass. John Williams a scris extrem de puţin, dar tot ce a publicat se încadrează fără discuţii în categoria capodoperelor, iar Augustus, roman comparabil cu Memoriile lui Hadrian sau cu Moartea lui Vergiliu, nu e un roman istoric per se, ci o meditaţie sumbră asupra istoriei, asupra personalităţii umane puse în faţa mecanismului implacabil devenirii universale. Fără exagerări, Augustus nu e cu nimic mai prejos decît Stoner, ba chiar, aş îndrăzni, reuşeşte să ridice de multe ori ştacheta.

2) A doua cerinţă era să vorbesc despre o carte de la altă editură pe care o aştept cu înfrigurare – iarăşi, nu am prea mult de gîndit: abia apărut, romanul care încheie tetralogia napolitană a Elenei Ferrante (Povestea fetiţei pierdute) şi-a luat locul în biblioteca mea alături de celelalte trei şi aşteptă cu nerăbdare să treacă mondenităţile Bookfestului ca să o citesc. La sfîrşitul fiecărui volum al acestei tetralogii mi-am spus că e inevitabil ca drumul ei să devine descendent, că Ferrante nu poate ţine pasul cu propria creaţie: m-am înşelat de fiecare dată şi deja sînt sigur că Povestea fetiţei pierdute trebuie să fie o carte genială.

● Raul POPESCU, Editura Univers

1) E foarte greu, uneori, să alegi o carte anume despre care să poţi spune că te a acaparat aproape în întregime, zile întregi. Nu de puţine ori mi s-a întîmplat să acord atenţie mai multor cărţi, în acelaşi timp, să le las să mă invadeze în aceeaşi măsură, cu aceeaşi intensitate. Cum, totuşi, trebuie să aleg, recunosc că 2666 de Roberto Bolaño a reuşit să-mi dea peste cap programul zilnic, pentru o bună perioadă de timp. Masivă, impresionantă, cu o scriitură alertă, cu o problematică diversă (socială, literară etc.), 2666 te prinde bine de tot, mai ales că poate fi citită şi ca un policier. Dar, dar… mai este o carte, o apariţie nouă la Editura Univers, care m-a impresionat prin simplitatea şi delicateţea cu care spune povestea unei tragedii, cea a pierderii memoriei. Romanul se numeşte Darurile mamei, iar autoarea este Cecilie Enger. Eroina romanului, care se numeşte tot Cecilie, precum autoarea – lucru deloc întîmplător, căci romanul are o bază autobiografică –, găseşte în casa mamei sale, bolnavă de Alzheimer şi internată într-un sanatoriu, liste cu cadouri făcute membrilor familiei, timp de patruzeci de ani. Este o poveste despre memorie şi uitare, despre generozitate, despre iubire şi despre sacrificiu.

2) În ceea ce priveşte apariţiile noi de la Bookfest, aştept cu nerăbdare volumul de poezii Voi, cuvinte de Ingeborg Bachmann (Humanitas Fiction) şi romanele Cel care cheamă cîinii de Lucian Dan Teodorovici şi Măcelaria Kennedy, de Radu Ţuculescu (ambele la Editura Polirom).

●Lidia BODEA, Editura Humanitas

1) Cartea Deliei, pe numele ei întreg O zi din viaţa Deliei aşa cum le-a povestit-o trimişilor noştri speciali, Humanitas Junior, cu lansare duminică, 28 mai, de la 13,30. Alături de ea, doi dintre prietenii şi scriitorii pe care Delia îi iubeşte, Ioana Nicolaie şi T.O. Bobe.

Cine e Delia Calancia? Cel mai tînăr autor pe care-l puteţi întîlni la tîrg. Locuieşte în Vaslui, e elevă în clasa a treia, desenează cu un har nemaipomenit şi citeşte-ntr-un an cît alţii-ntr-o viaţă (şi speră că în curînd meseria de cititor va fi trecută-n rînd cu toate celelalte meserii).

De ce, din suta de noutăţi Humanitas de la acest tîrg, am ales Cartea Deliei? Pentru că e cea mai luminoasă, pentru că acest jurnal ilustrat e ghiduş, solar, plin de candoare şi emoţie pură. Pentru că povestea Deliei (fetiţa de 9 ani, autoarea şi personajul) e un bun remediu împotriva apocaliptitei de care nu puţini, mă tem, suferim (nimeni nu mai citeşte!, cărţile nu mai interesează pe nimeni!, copiii se joacă tot timpul pe computer! ş.a.m.d, ş.a.m.d!).

2) Cel care cheamă cîinii, Lucian Dan Teodorovici, Editura Polirom, cu lansare sîmbătă, 27 mai, de la 13,30. Cartea o am deja, ba chiar aş zice că o am în mine, căci am citit-o şi e, de-acum, dintre cărţile acelea pe care le-aşez pe raftul interior, al lecturilor care contează. De ce am ales roman-jurnalul-confesiunea-limită a lui Lucian Teodorovici? Răspunsul cel mai bun e de găsit într-o mărturisire a lui: (pentru că) „e o carte, pînă la urmă, despre cel mai banal lucru posibil, adică despre mine însumi. Şi, mai ales, e o carte de care am avut, în felul meu, mare nevoie“.

 Ana NICOLAU, Editura Nemira

1) Volumul de proză scurtă al lui Ted Chiang, Povestea vieţii tale, este de departe cartea mea favorită la Bookfest, anul acesta. Într-o vreme în care graba de a publica şi grafomania sînt în floare, opera de 20 de ani a lui Ted Chiang cuprinde numai paisprezece povestiri scurte şi o nuvelă care, de-a lungul anilor, au cîştigat toate premiile internaţionale importante. Aşa a devenit Ted Chiang un scriitor cult în literatura science americană, cu un singur volum, despre care Junot Diaz spunea că este cea mai bună colecţie de povestiri pe care a citit-o vreodată. Cu totul aparte faţă de alţi scriitori ai genului, mare parte din prozele lui -Chiang nu se petrec în viitor, ci undeva în trecut, cîteodată mult în trecutul omenirii, pe vremea Vechiului Testament sau a Babilonului. Temele abordate de el sînt extraordinar de diverse, de la lingvistică, determinism şi înţelegerea timpului („Povestea vieţii tale“, cea care dă titlul volumului şi care a fost recent adaptată pentru film de Villeneuve în Arrival), pînă la neuroştiinţă, religie şi existenţa lui Dumnezeu. Un scriitor de descoperit, dacă nu aţi făcut-o pînă acum.

2) Cît despre cărţile publicate la alte edituri, recunosc că abia aştept să îmi cumpăr Augustus de John Williams, publicată recent la Editura Polirom. Williams m-a cucerit acum doi ani cu romanul lui, Stoner, şi sînt tare curioasă să citesc acest roman epistolar, singurul de altfel care a primit şi un premiu în timpul vieţii scriitorului (pe care tot a trebuit să-l împartă cu John Barth).

● Anca DUMITRESCU, Black Button Books

1) Argonauţii de Maggie Nelson, de la Black Button Books, este cartea care te face să vezi în perspectivă fiecare aspect al acestui conglomerat de reacţii şi emoţii pe care-l numim „relaţie“, să înţelegi diferenţa ca pe o componentă inerentă fiecăruia dintre noi, şi nu ca pe ceva ce trebuie de cele mai multe ori judecat negativ, în contradicţie cu ceilalţi.

2) Cartea memoir a lui Joan Didion – scriitoarea cu cel mai iconic statut în literatura americană a ultimilor ani –,  Anul gîndirii magice, Editura Pandora M, vorbeşte despre durere şi singurătate într un fel atît de lipsit de ornamente retorice, încît îţi este imposibil să nu-ţi transpui în totalitate propria lume emoţională în lumea ei.

● Dana MOROIU, Editura Baroque Books & Arts

1) Culorile şi viaţa lor secretă de Kassia St Clair, la Editura Baroque Books & Arts. Geniu şi hazard, inspiraţie şi alchimie, religie şi literatură, modă, design, elitism nonşalant, armonie, splendoare şi desăvîrşire. Neobişnuitele poveşti ale celor mai seducătoare nuanţe, ale celor mai fascinanţi pigmenţi şi ale celor mai fragile umbre. De la galbenul-solar imaginat de Van Gogh într-o pleiadă de tente crude sau frînte, la cel mai stins Veronese pornit spre albastru-regal, de la puritatea morală şi spirituală din gîndirea lui Le Corbusier, la albul-infinit modelat de Rodin, de la cărbunele de pe pereţii peşterii din Lascaux, la perioada albastră a lui Picasso, de la verdele-Kelly, la purpura imperială şi rozul-fluorescent al generaţiei punk, un foc de artificii, un studiu fără asemănare al civilizaţiei umane.

2) Cartea simţurilor, Editura Humanitas, editor Dan C. Mihăilescu – o simfonie a simţurilor în mîinile unor străluciţi autori, o subtilă pledoarie pentru al şaselea simţ şi o permanentă întîlnire cu tine însuţi, la cele mai neaşteptate adrese. O bucurie pe care o meritaţi!

● Dan PLEŞA, Editura Vellant

1) Un impuls bizar de Lydia Davis, al doilea volum din integrala prozei scurte, apărută la Vellant. Scurte, dense, poetice sau cinice, fantastice sau fals ziaristice, prozele scurte, foarte scurte, uneori şi de zece rînduri, urmăresc, dincolo de poveşti, sentimente şi stări care devin personaje principale. Lydia Davis e o scriitoare care a reuşit să dea un impuls (de data aceasta deloc bizar) prozei scurte americane.

2) Casa din Strada Sirenelor de Octavian Soviany, volum publicat la Hyperliteratura. Apărut în 2011, romanul Viaţa lui Kostas Venetis a fost, pentru mulţi critici, romanul anului. Poetul deja confirmat surprindea printr-un roman fermecător şi incomod, o explozie de imaginaţie, originalitate şi curaj. Soviany a devenit un scriitor care trebuie citit din scoarţă în scoarţă.

● Cristina VIDRAŞCU, Editura Litera

1) Ca în fiecare an, la Bookfest, editurile se străduiesc să-şi atragă cititorii cu cele mai noi şi mai aşteptate cărţi, fie că sînt de ficţiune sau de nonficţiune. Mă bucur enorm că editorii încearcă să ţină pasul cu piaţa de carte internaţională. Observ cu bucurie titluri premiate şi apreciate de cititorii adulţi, cărţi absolut minunate pentru tineri şi copii, trenduri noi în materie de carte non-fiction. Dintre noile apariţii de la Litera recomand romanul Io contra Statele Unite ale Americii de Paul Beatty, cîştigător al Premiului Man Booker 2016, o satiră muşcătoare la adresa principiilor sacre ale Constituţiei Statelor Unite, o parodie despre rasă, cultura pop şi politică în America, o carte cu atît mai actuală în contextul politic american al zilelor noastre.

2) Am remarcat, de asemenea, apariţia în premieră a unuia dintre cele mai cunoscute romane ale lui Philip Roth – Contraviaţa –, în seria de autor dedicată de Polirom acestui important scriitor american. Sper ca seria să continue cu celelalte cărţi care îl au ca personaj pe nonconformistul romancier Nathan Zuckerman, chiar dacă Roth a zis „To tell you the truth, I’m done.“

● Cosmin PERȚA, Editura Paralela 45

1) Cartea care urmează să iasă la Editura Cartea Românească și pe care o aștept cu nerăbdare este Povestiri din București a Danei Fodor Mateescu. O carte vie, aproape perfectă, scurtmetraje fascinante decupate din realitatea surprinzătoare din jurul nostru, ceea pe care de cele mai multe ori nu o vedem de oboseală sau pur și simplu pentru că ochiul nostru și-a pierdut inocența. Dozaj ideal de ironie și sarcasm, pastilele Danei Fodor Mateescu te provoacă, nu doar la rîs, ci și la meditație asupra naturii umane și a mecanismelor absurde ale societății. Discursul ei este firesc, izbucnește și se încheie la fel de natural ca ploaia într-o zi de vară, subiectele ei sînt minore, dar cu atît mai reprezentative pentru sfînta banalitate a vieții contemporane, stilul ei este acela al unui autor exersat care surprinde amănuntul semnificativ și ți-l servește pe un platou de argint. Merită să vă lăsați purtați de povestirile Danei Fodor Mateescu printr-un București al ei în care trăim noi toți.

2) Cartea de la altă editură care îmi face cu ochiul și mă tentează să o cumpăr este Beatitudine. Un eseu politic de Cosmina Moroşan, apărută la editura Nemira. Cunosc cîteva texte de ale Cosminei care nu seamănă cu nimic din poezia contemporană. De asemenea, i-am urmărit evoluția ca artist multimedia (muzică, imagine, text) și mi se pare că este o figură singulară, cel puțin în spațiul românesc. Am mari așteptări de la volumul acesta al ei.

anchetă realizată
de Ana Maria SANDU,
Marius CHIVU şi Matei MARTIN

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.