Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu
● Cătălin Ghiţă, profesor universitar la Facultatea de Litere şi la Şcoala Doctorală „Al. Piru“ din cadrul Universităţii din Craiova, semnează volumul Litere fără obstacole. Ipostaze ale actului critic 2 (Editura Ideea Europeană, București, 2017). Putînd fi citită ca o continuare a cărţii sale din 2005, Ipostaze ale actului critic (Editura Universitaria, Craiova, 2005), actuala lucrare adună între copertele sale cîteva dintre eseurile mai recente ale autorului, care încearcă să ofere o perspectivă nouă, dezinhibată şi cuplată la paradigmele occidentale, asupra unor varii probleme de teorie şi critică literară. Există cîte ceva pentru toată lumea: consideraţii despre Japonia (spațiu cultural prezent constant în preocupările autorului), despre redactarea de istorii literare – temă de o stringentă actualitate –, despre estetica receptării etc. Una peste alta, o apariţie editorială utilă nu numai universitarilor, ci şi publicului larg. (Ruxandra Mihăilă)
● Anul acesta, se împlinesc 55 de ani de la fondarea formației Phoenix, iar muzicianul Nicu Covaci împlinește 70 de ani. O serie de manifestări vor marca dubla aniversare. În aprilie, la Arenele Romane, va avea loc concertul aniversar „Phoenix and friends“, în care trupe importante, precum Holograf, Krypton, Pro Musica, Cargo, Zdub și Zdob, Proconsul, dar și marele Dan Andrei Aldea, vor urca pe scenă alături de legendara formație. În iunie, Gala Folk „Phoenix and friends“ va aduce împreună crema folk-ului românesc (Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Mircea Florian și alții asemenea) într-un concert alături de Phoenix. Va urma un proiect de mare clasă în octombrie, cînd, la Sala Palatului, cei de la Phoenix ne vor oferi „SymPhoenix Sinteza Rapsodia“, alături de cor și orchestră simfonică, sub bagheta lui Daniel Jinga. Aproape de Crăciun, în „Phoenix 55 – Arhaic Rock“, trupa lui Nicu Covaci va explora rădăcinile folclorice care au făcut din Phoenix fenomenul unic pe care îl știm, alături de Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir și alții. În plus, expoziții de pictură (Nicu Covaci și Valeriu Sepi), expoziții de fotografie și lansări de carte dedicate fascinantei istorii a formației. Așadar, 2017 este un an bogat pentru acești Rolling Stones români, dar și un regal pentru numeroșii fani. Le dorim ani mulți, sănătoși și inspirați, și le mulțumim pentru tot ce au făcut în muzica românească. (Sever Voinescu)
● Frumoasa și Bestia (Beauty and the Beast, Bill Condon, 2017), cu Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans – clasic, în stil Disney, fără mari inovații ori „găselnițe“, dar plăcut de văzut și auzit. Cu o Bestie ce nu mi s-a părut înspăimîntătoare, ci destul de fermecătoare, și o Frumoasă cuminte și tocilară, evident continuatoarea Hermionei. (Iaromira Popovici)
● După ploaie, de Sergi Belbel, regia: Alexandru Maftei, o emoționantă dramedie despre micile și marile ipocrizii ale vieții corporatiste. Se joacă la Teatrul Apollo 111 (http://apollo111.ro/). (Matei Martin)
● Începînd de sîmbătă, 1 aprilie (nu e păcăleală!), de la ora 17, un nou traseu cultural pietonal organizat de ARCEN, prin cartierul Mîntuleasa. Traseul „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade“ se va desfășura în fiecare sîmbătă și duminică, în perioada 1-23 aprilie. Un perimetru al Bucureștiului istoric care a marcat copilăria lui Mircea Eliade, elev al Școlii Mîntuleasa acum 100 de ani, zonă a orașului regăsită și în multe dintre nuvelele sale fantastice scrise în exil. Traseul va cuprinde istoria fostelor mahalale, explicații despre arhitectura caselor existente, dar și o îmbinare între amintirile lui Mircea Eliade despre Bucureștii copilăriei și o serie de elemente de mitologie urbană (tramvaiul, liftul, fereastra, podul și pivnița, scara și trăsura). Participarea este gratuită. (Adina Popescu)
● Duminică dimineață l-am ascultat pe Radu Cosașu la radio: http://radioromaniacultural.ro/invitatul-revistei-literare/. Ploua și mi se părea că el vorbea pentru mine. Am luat din bibliotecă Viața ficțiunii după o revoluție și am recitit finalul de care pomenise în interviul audio: „…m a sunat de la Paris Nathanel și mi-a transmis – allegro con brio – că îmi va aduce săptămîna viitoare, cînd vine la București (94 de ani), un volum din cele 107 ale corespondenței lui Voltaire, în care a găsit o scrisoare a Ecaterinei a II-a, unde îl întreba: «E ușor să stabilești regulile generale, dar detaliile?». Mi-a strigat de două ori citatul și a urlat la telefon: «La 1773!»“ M-am gîndit toată ziua la el. Și la cartea asta incredibilă. (Ana Maria Sandu)
● Antologia din poezia americanului Edward Hirsch (n. 1950), poet premiat cu National Book Critics Circle Award sau Academy of Arts and Letter Award: Focul viu. Poeme vechi şi noi (1975-2010), în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom. Iată cîteva versuri dedicate Bucureştiului: „Acordeonul / ne-a strîns iarăşi laolaltă / în Micul Paris“, căci poemul dedicat lui Paul Celan e lung şi e cu moarte. (Marius Chivu)