Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu jpeg

● Cătălin Ghiţă, profesor universitar la Facultatea de Litere şi la Şcoala Doctorală „Al. Piru“ din cadrul Universităţii din Craiova, semnează volumul Litere fără obstacole. Ipostaze ale actului critic 2 (Editura Ideea Europeană, București, 2017). Putînd fi citită ca o continuare a cărţii sale din 2005, Ipostaze ale actului critic (Editura Universitaria, Craiova, 2005), actuala lucrare adună între copertele sale cîteva dintre eseurile mai recente ale autorului, care încearcă să ofere o perspectivă nouă, dezinhibată şi cuplată la paradigmele occidentale, asupra unor varii probleme de teorie şi critică literară. Există cîte ceva pentru toată lumea: consideraţii despre Japonia (spațiu cultural prezent constant în preocupările autorului), despre redactarea de istorii literare – temă de o stringentă actualitate –, despre estetica receptării etc. Una peste alta, o apariţie editorială utilă nu numai universitarilor, ci şi publicului larg. (Ruxandra Mihăilă)

● Anul acesta, se împlinesc 55 de ani de la fondarea formației Phoe­nix, iar muzicianul Nicu Covaci împlinește 70 de ani. O serie de manifestări vor marca dubla aniversare. În aprilie, la Arenele Romane, va avea loc concertul aniversar „Phoenix and friends“, în care trupe importante, precum Holograf, Krypton, Pro Musica, Cargo, Zdub și Zdob, Proconsul, dar și marele Dan Andrei Aldea, vor urca pe scenă alături de legendara formație. În iunie, Gala Folk „Phoenix and friends“ va aduce împreună crema folk-ului românesc (Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Mircea Florian și alții asemenea) într-un concert alături de Phoenix. Va urma un proiect de mare clasă în octombrie, cînd, la Sala Palatului, cei de la Phoenix ne vor oferi „SymPhoenix Sinteza Rapsodia“, alături de cor și orchestră simfonică, sub bagheta lui Daniel Jinga. Aproape de Crăciun, în „Phoenix 55 – Arhaic Rock“, trupa lui Nicu Covaci va explora rădăcinile folclorice care au făcut din Phoenix fenomenul unic pe care îl știm, alături de Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir și alții. În plus, expoziții de pictură (Nicu Covaci și Valeriu Sepi), expoziții de fotografie și lansări de carte dedicate fascinantei istorii a formației. Așadar, 2017 este un an bogat pentru acești Rolling Stones români, dar și un regal pentru numeroșii fani. Le dorim ani mulți, sănătoși și inspirați, și le mulțumim pentru tot ce au făcut în muzica românească. (Sever Voinescu)

● Frumoasa și Bestia (Beauty and the Beast, Bill Condon, 2017), cu Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans – clasic, în stil Disney, fără mari inovații ori „găselnițe“, dar plăcut de văzut și auzit. Cu o Bestie ce nu mi s-a părut înspăimîntătoare, ci destul de fermecătoare, și o Frumoasă cuminte și tocilară, evident continuatoarea Hermionei. (Iaromira Popovici)

● După ploaie, de Sergi Belbel, regia: Alexandru Maftei, o emoționantă dramedie despre micile și marile ipocrizii ale vieții corporatiste. Se joacă la Teatrul Apollo 111 (http://apollo111.ro/). (Matei Martin)

● Începînd de sîmbătă, 1 aprilie (nu e păcăleală!), de la ora 17, un nou traseu cultural pietonal organizat de ARCEN, prin cartierul Mîntuleasa. Traseul „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade“ se va desfășura în fiecare sîmbătă și duminică, în perioada 1-23 aprilie. Un perimetru al Bucureștiului istoric care a marcat copilăria lui Mircea Eliade, elev al Școlii Mîntuleasa acum 100 de ani, zonă a orașului regăsită și în multe dintre nuvelele sale fantastice scrise în exil. Traseul va cuprinde istoria fostelor mahalale, explicații despre arhitectura caselor existente, dar și o îmbinare între amintirile lui Mircea Eliade despre Bucureștii copilăriei și o serie de elemente de mitologie urbană (tramvaiul, liftul, fereastra, podul și pivnița, scara și trăsura). Participarea este gratuită. (Adina Popescu)

● Duminică dimineață l-am ascultat pe Radu Cosașu la radio: http://radioromaniacultural.ro/invitatul-revistei-literare/. Ploua și mi se părea că el vorbea pentru mine. Am ­luat din bibliotecă Viața ficțiunii după o revoluție și am recitit finalul de care pomenise în interviul audio: „…m a sunat de la Paris Nathanel și mi-a transmis – allegro con brio – că îmi va aduce săptămîna viitoare, cînd vine la București (94 de ani), un volum din cele 107 ale corespondenței lui Voltaire, în care a găsit o scrisoare a Ecaterinei a II-a, unde îl întreba: «E ușor să stabilești regulile generale, dar detaliile?». Mi-a strigat de două ori citatul și a urlat la telefon: «La 1773!»“ M-am gîndit toată ziua la el. Și la cartea asta incredibilă. (Ana Maria Sandu)

● Antologia din poezia americanului Edward Hirsch (n. 1950), poet premiat cu National Book Critics Circle Award sau Academy of Arts and Letter Award: Focul viu. Poeme vechi şi noi (1975-2010), în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom. Iată cîteva versuri dedicate Bucureştiului: „Acordeonul / ne-a strîns iarăşi laolaltă / în Micul Paris“, căci poemul dedicat lui Paul Celan e lung şi e cu moarte. (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Şedinţa Consiliului Naţional al PNL în care Nicolae Ciucă a fost desemnat candidatul partidului pentru alegerile prezidențiale, la Palatul Parlamentului, în București. FOTO Inquam Photos / George Călin
O nouǎ manea pentru alegeri. Gheboasă, melodie pentru Ciucǎ cu o zi înainte de vot: "La comanda lui, dușmanii stau la distanță"
După maneaua pe care Dani Mocanu, cercetat în mai multe dosare penale, a lansat-o pentru Nicolae Ciucǎ, Gheboasă promovează o melodie dedicată liderului PNL cu o zi înainte de alegeri.
refugiati ucraineni fugind de razboi 26 februarie 2022 shutterstock 2131281067 jpg
Criza economică îi aduce înapoi în Donbas: Peste 100.000 de ucraineni aleg teritoriul sub ocupație rusă
Ucrainenii care au fugit de invazia Rusiei în 2022 se întorc la casele lor din Donbas sub ocupația rusă, deoarece nu pot ține pasul cu costul vieții pe teritoriul controlat de Ucraina.
salvamont maramures png
Salvamontiştii maramureșeni transportă canistre cu motorină spre releul de comunicaţii din Vârful lui Dan, în sprijinul STS
Salvamontiştii maramureșeni participă, sâmbătă, la o acţiune atipică, de suport pentru Serviciul de Telecomunicații Speciale (STS) şi Poliţia de Frontieră, pentru a reusi să mențină funcțional sistemul de comunicații în partea de nord a județului.
Vot diaspora  MAE jpg
Când se deschid secțiile de votare din țară. Mesajul AEP pentru competitorii electorali
În România, secțiile de votare pentru alegerile prezidențiale 2024 vor fi deschise duminică, la ora 7:00. Românii din țară vor putea vota până la ora 21:00, cu posibilitatea prelungirii până la ora 23:59 pentru cetățenii care, la ora 21.00 se află în sediul secției de votare
Radu Dragusin Tottenham facebook jpg
tudor chirila jpeg
Tudor Chirilă: Candidații la președinție în marea lor majoritate sunt o rușine. E mereu loc de mai rău. Și pentru asta trebuie să ieșim la vot
Artistul Tudor Chirilă susține că fiecare votant trebuie să-și spună anumite întrebări cu privire la candidații de la prezidențiale, iar apoi să pună ștampila de vot. „Să înțelegem că bazinul de vot este segmentat și așteptările acestor segmente de votanți sunt diferite”, afirmă artistul.
sita devi captura video jpg
S-a căsătorit cu un prinț și a trăit în lux, cheltuind sume exorbitante de bani. Cine este femeia care a jignit-o pe Wallis Simpson
Cât de departe ai merge să fii cu persoana pe care o iubești? Ei bine, Sita Devi a spulberat toate obstacolele și a rupt lanțurile normelor sociale pentru a se căsători cu ultimul rege al Baroda, Pratap Singh Gaekwad, care era, la acel moment, al optulea cel mai bogat om din lume și al doilea cel ma
bmw f738b74743 webp
BMW împodobit cu instalație pentru bradul de Crăciun. Șoferul de 25 de ani a fost amendat şi lăsat fără certificatul de înmatriculare
Un şofer din Vâlcea şi-a împodobit BMW-ul cu leduri luminoase, ca pe bradul de Crăciun. Poliţiştii care l-au oprit în trafic l-au sancţionat contravenţional și i-au ridicat şi certificatul de înmatriculare al autovehiculului.
vot diaspora jpg
Un român în vârstă de 100 de ani a votat la München. Numărul conaționalilor care au mers la urne în diaspora a trecut de 208.000
Peste 206.000 de alegători se prezentaseră la urne în diaspora, până sâmbătă la ora 21.00, pentru a-și exprima votul în primul tur al alegerilor prezidenţiale 2024.