Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Phoenix, După Ploaie, Radu Cosaşu jpeg

● Cătălin Ghiţă, profesor universitar la Facultatea de Litere şi la Şcoala Doctorală „Al. Piru“ din cadrul Universităţii din Craiova, semnează volumul Litere fără obstacole. Ipostaze ale actului critic 2 (Editura Ideea Europeană, București, 2017). Putînd fi citită ca o continuare a cărţii sale din 2005, Ipostaze ale actului critic (Editura Universitaria, Craiova, 2005), actuala lucrare adună între copertele sale cîteva dintre eseurile mai recente ale autorului, care încearcă să ofere o perspectivă nouă, dezinhibată şi cuplată la paradigmele occidentale, asupra unor varii probleme de teorie şi critică literară. Există cîte ceva pentru toată lumea: consideraţii despre Japonia (spațiu cultural prezent constant în preocupările autorului), despre redactarea de istorii literare – temă de o stringentă actualitate –, despre estetica receptării etc. Una peste alta, o apariţie editorială utilă nu numai universitarilor, ci şi publicului larg. (Ruxandra Mihăilă)

● Anul acesta, se împlinesc 55 de ani de la fondarea formației Phoe­nix, iar muzicianul Nicu Covaci împlinește 70 de ani. O serie de manifestări vor marca dubla aniversare. În aprilie, la Arenele Romane, va avea loc concertul aniversar „Phoenix and friends“, în care trupe importante, precum Holograf, Krypton, Pro Musica, Cargo, Zdub și Zdob, Proconsul, dar și marele Dan Andrei Aldea, vor urca pe scenă alături de legendara formație. În iunie, Gala Folk „Phoenix and friends“ va aduce împreună crema folk-ului românesc (Mircea Vintilă, Nicu Alifantis, Mircea Florian și alții asemenea) într-un concert alături de Phoenix. Va urma un proiect de mare clasă în octombrie, cînd, la Sala Palatului, cei de la Phoenix ne vor oferi „SymPhoenix Sinteza Rapsodia“, alături de cor și orchestră simfonică, sub bagheta lui Daniel Jinga. Aproape de Crăciun, în „Phoenix 55 – Arhaic Rock“, trupa lui Nicu Covaci va explora rădăcinile folclorice care au făcut din Phoenix fenomenul unic pe care îl știm, alături de Dumitru Fărcaș, Gheorghe Zamfir și alții. În plus, expoziții de pictură (Nicu Covaci și Valeriu Sepi), expoziții de fotografie și lansări de carte dedicate fascinantei istorii a formației. Așadar, 2017 este un an bogat pentru acești Rolling Stones români, dar și un regal pentru numeroșii fani. Le dorim ani mulți, sănătoși și inspirați, și le mulțumim pentru tot ce au făcut în muzica românească. (Sever Voinescu)

● Frumoasa și Bestia (Beauty and the Beast, Bill Condon, 2017), cu Emma Watson, Dan Stevens, Luke Evans – clasic, în stil Disney, fără mari inovații ori „găselnițe“, dar plăcut de văzut și auzit. Cu o Bestie ce nu mi s-a părut înspăimîntătoare, ci destul de fermecătoare, și o Frumoasă cuminte și tocilară, evident continuatoarea Hermionei. (Iaromira Popovici)

● După ploaie, de Sergi Belbel, regia: Alexandru Maftei, o emoționantă dramedie despre micile și marile ipocrizii ale vieții corporatiste. Se joacă la Teatrul Apollo 111 (http://apollo111.ro/). (Matei Martin)

● Începînd de sîmbătă, 1 aprilie (nu e păcăleală!), de la ora 17, un nou traseu cultural pietonal organizat de ARCEN, prin cartierul Mîntuleasa. Traseul „Prin Bucureștii lui Mircea Eliade“ se va desfășura în fiecare sîmbătă și duminică, în perioada 1-23 aprilie. Un perimetru al Bucureștiului istoric care a marcat copilăria lui Mircea Eliade, elev al Școlii Mîntuleasa acum 100 de ani, zonă a orașului regăsită și în multe dintre nuvelele sale fantastice scrise în exil. Traseul va cuprinde istoria fostelor mahalale, explicații despre arhitectura caselor existente, dar și o îmbinare între amintirile lui Mircea Eliade despre Bucureștii copilăriei și o serie de elemente de mitologie urbană (tramvaiul, liftul, fereastra, podul și pivnița, scara și trăsura). Participarea este gratuită. (Adina Popescu)

● Duminică dimineață l-am ascultat pe Radu Cosașu la radio: http://radioromaniacultural.ro/invitatul-revistei-literare/. Ploua și mi se părea că el vorbea pentru mine. Am ­luat din bibliotecă Viața ficțiunii după o revoluție și am recitit finalul de care pomenise în interviul audio: „…m a sunat de la Paris Nathanel și mi-a transmis – allegro con brio – că îmi va aduce săptămîna viitoare, cînd vine la București (94 de ani), un volum din cele 107 ale corespondenței lui Voltaire, în care a găsit o scrisoare a Ecaterinei a II-a, unde îl întreba: «E ușor să stabilești regulile generale, dar detaliile?». Mi-a strigat de două ori citatul și a urlat la telefon: «La 1773!»“ M-am gîndit toată ziua la el. Și la cartea asta incredibilă. (Ana Maria Sandu)

● Antologia din poezia americanului Edward Hirsch (n. 1950), poet premiat cu National Book Critics Circle Award sau Academy of Arts and Letter Award: Focul viu. Poeme vechi şi noi (1975-2010), în traducerea lui Bogdan-Alexandru Stănescu, Editura Polirom. Iată cîteva versuri dedicate Bucureştiului: „Acordeonul / ne-a strîns iarăşi laolaltă / în Micul Paris“, căci poemul dedicat lui Paul Celan e lung şi e cu moarte. (Marius Chivu)

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cum afli când te poți pensiona: ce documente trebuie depuse. CALCULATOR pensie anticipată
Creșterea vârstei de pensionare este luată în calcul în toate statele lumii în care natalitatea a scăzut, iar îmbătrânirea populației accelerează, punând în dificultate sistemele publice de pensii.
image
Povestea dramatică a celei mai de succes dresoare de lei și tigri din România. Final tragic de carieră
Cea mai renumită dresoare de lei și tigri din România a fost brașoveanca Lidia Jiga. Ea a murit în arenă, sfâșiată de tigrul pe care-l plimba cu decapotabila prin București în anii 1960
image
Misterul morții spionilor înecați în Lacul Maggiore din Alpii Elvețieni: „A venit apocalipsa peste noi“ VIDEO
Patru persoane au murit după ce o navă care transporta 21 de pasageri, toți în legătură cu serviciile secrete italiene și israeliene, s-a răsturnat, iar speculațiile privind natura călătoriei sunt din ce în ce mai multe.

HIstoria.ro

image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.
image
Ultimele zile din viața lui Adolf Hitler
Rar s-a mai întâmplat în istoria omenirii ca moartea unui om care a influențat decisiv nu doar secolul al XX-lea, dar și felul în care a evoluat omenirea până în ziua de azi să dea naștere la atât de multe minciuni, legende și adevăruri spuse pe jumătate. Autoritățile sovietice, singurele în măsură să afle adevărul, au făcut tot posibilul să încurce și mai mult lucrurile. Pentru Stalin, care gândea în termenii Războiului Rece încă din 1945, un Hitler probabil viu și nevătămat era mult mai folosi
image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.