Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour jpeg

● Filmul Ana, mon amour, în regia lui Călin Peter Netzer, recent premiat la Berlin cu Ursul de argint pentru montaj, va putea fi văzut pe ecranele din România începînd de vineri, 3 martie. Filmul este inspirat de cartea Luminița, mon amour, scrisă de Cezar Paul-Bădescu, scriitor care a făcut parte și din echipa de scenariști. Unde mai punem că autorul cărții a făcut parte foarte mulți ani și din redacția Dilemei vechi, fiind apoi colaborator al revistei încă mulți alți ani. Așa că avem toate motivele să ne prezentăm la cinema începînd de vineri. (Andrei Manolescu)

● Sîmbătă, 4 martie, de la ora 12, în mansarda librăriei Cărturești Verona, lansarea a două cărți pentru copii – Cadourile lui Aston de Lotta Geffenblad și Ai grijă, Petunia de Roger Duvoisin (Editura Cartea Copiilor), urmată de două ateliere pentru copii, cu vîrste între 3 5 ani și între 6-9 ani. Participă Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Ozana Nițulescu, iar intrarea este liberă. (Adina Popescu)

● Duminică, 5 martie, ora 19, un moment de teatru radiofonic peren, la Radio România Cultural. Să îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello. Traducerea textului îi aparține lui Nicolae Carandino, de la a cărui moarte s-au împlinit anul trecut 20 de ani și nu prea am băgat de seamă să fi fost evocat. Personajele sonore vor fi interpretate de Rodica Tapalagă, Toma Caragiu și Victor Rebengiuc. (Sever Voinescu)

● Pictor, sculptor, dar şi regizor de film – Salvador Dalí este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi artişti ai secolului trecut. Deşi a colaborat cu Luis Buñuel, Walt Disney şi Alfred Hitchcock, foarte puţină atenţie a fost acordată fascinaţiei sale pentru film. Aşadar, Digi -World ne propune, sîmbătă, 25 februarie, ora 13,50, un documentar despre Salvador Dalí – regizorul. (Cristina Ştefan)

● Am aflat din Le Nouvel Observateur despre cartea semnată de Sabine Melchior-Bonnet, istoric la Collège de France: Les Grands hommes et leur mère. Mi se pare lectura perfectă pentru luna martie. Napoleon, Churchill, Stalin, Hitler, Martin Luther King sînt doar cîțiva dintre protagoniștii restituirilor făcute din perspectiva relației pe care au avut-o cu mamele lor. (Ana Maria Sandu)

● Mîța Vinerii, noul roman al Doinei Ruști, apărut la Polirom, va fi lansat pe 9 martie, la Cărturești Carusel, orele 19, într-un experiment de lectură cu autoarea și invitații săi: Marius Constantinescu și Ovidiu Șimonca, alături de care va concerta Hauxlographe: Bogdana Dima – saxofon, voce, Dan – electronice, Cristian Fierbințeanu – bas, voce. (Ruxandra Mihăilă)

● O carte necesară, o lectură obligatorie pentru cei care vor să înțeleagă actualitatea internațională: O istorie a Orientului Mijlociu, de Peter Mansfield, Editura Humanitas. (Matei Martin)

● (Noul) Trainspotting (2017, Danny Boyle), inegal, dar interesant, și, pe alocuri, chiar tulburător. (Iaromira Popovici)

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Profesor la Stanford: „Sunt 100% sigur că extratereștrii sunt pe Pământ de mult timp”. Când ne-ar putea contacta
Un profesor de la Universitatea Stanford susține că extratereștrii au fost pe planeta Pământ și sunt „încă aici”. El arată că experții lucrează la proiecte de inginerie inversă pe rămășitele unor OZN-uri care s-au prăbușit.
image
Noua modă la nunțile românești. Mirii renunță la o tradiție consacrată, tot mai greu de digerat
Sezonul nunţilor este în toi și viitorii miri trebuie să fie la curent cu tot ce e nou în materie de organizat evenimente. Tinerii vor să se modernizeze, fără să-și supere prea tare familiile care țin la tradiții.
image
Liniștea vieții la țară, spulberată de vecini cu apucături de oraș. „Dacă-ți ia foc casa, vecinii sting incendiul sau filmează cu telefonul?“
Comunitatea „Mutat la țară - viața fără ceas” l-a impresionat chiar și pe europarlamentarul Dacian Cioloș care vorbește despre „bucuria unei vieți simple și așezate”. Un membru al comunității povestește despre o situație care pare, aparent, incredibilă la sat.

HIstoria.ro

image
Crucificarea lui Hristos i-a apărut în vis lui Salvador Dalí
Dalí a precizat că a avut un vis în care i-a fost dezvăluită importanța înfățișării lui Hristos astfel.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii