Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour jpeg

● Filmul Ana, mon amour, în regia lui Călin Peter Netzer, recent premiat la Berlin cu Ursul de argint pentru montaj, va putea fi văzut pe ecranele din România începînd de vineri, 3 martie. Filmul este inspirat de cartea Luminița, mon amour, scrisă de Cezar Paul-Bădescu, scriitor care a făcut parte și din echipa de scenariști. Unde mai punem că autorul cărții a făcut parte foarte mulți ani și din redacția Dilemei vechi, fiind apoi colaborator al revistei încă mulți alți ani. Așa că avem toate motivele să ne prezentăm la cinema începînd de vineri. (Andrei Manolescu)

● Sîmbătă, 4 martie, de la ora 12, în mansarda librăriei Cărturești Verona, lansarea a două cărți pentru copii – Cadourile lui Aston de Lotta Geffenblad și Ai grijă, Petunia de Roger Duvoisin (Editura Cartea Copiilor), urmată de două ateliere pentru copii, cu vîrste între 3 5 ani și între 6-9 ani. Participă Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Ozana Nițulescu, iar intrarea este liberă. (Adina Popescu)

● Duminică, 5 martie, ora 19, un moment de teatru radiofonic peren, la Radio România Cultural. Să îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello. Traducerea textului îi aparține lui Nicolae Carandino, de la a cărui moarte s-au împlinit anul trecut 20 de ani și nu prea am băgat de seamă să fi fost evocat. Personajele sonore vor fi interpretate de Rodica Tapalagă, Toma Caragiu și Victor Rebengiuc. (Sever Voinescu)

● Pictor, sculptor, dar şi regizor de film – Salvador Dalí este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi artişti ai secolului trecut. Deşi a colaborat cu Luis Buñuel, Walt Disney şi Alfred Hitchcock, foarte puţină atenţie a fost acordată fascinaţiei sale pentru film. Aşadar, Digi -World ne propune, sîmbătă, 25 februarie, ora 13,50, un documentar despre Salvador Dalí – regizorul. (Cristina Ştefan)

● Am aflat din Le Nouvel Observateur despre cartea semnată de Sabine Melchior-Bonnet, istoric la Collège de France: Les Grands hommes et leur mère. Mi se pare lectura perfectă pentru luna martie. Napoleon, Churchill, Stalin, Hitler, Martin Luther King sînt doar cîțiva dintre protagoniștii restituirilor făcute din perspectiva relației pe care au avut-o cu mamele lor. (Ana Maria Sandu)

● Mîța Vinerii, noul roman al Doinei Ruști, apărut la Polirom, va fi lansat pe 9 martie, la Cărturești Carusel, orele 19, într-un experiment de lectură cu autoarea și invitații săi: Marius Constantinescu și Ovidiu Șimonca, alături de care va concerta Hauxlographe: Bogdana Dima – saxofon, voce, Dan – electronice, Cristian Fierbințeanu – bas, voce. (Ruxandra Mihăilă)

● O carte necesară, o lectură obligatorie pentru cei care vor să înțeleagă actualitatea internațională: O istorie a Orientului Mijlociu, de Peter Mansfield, Editura Humanitas. (Matei Martin)

● (Noul) Trainspotting (2017, Danny Boyle), inegal, dar interesant, și, pe alocuri, chiar tulburător. (Iaromira Popovici)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

leu euro FOTO Shutterstock
Nou record negativ pentru leu: 5,12 lei/euro, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată
Cursul valutar oficial publicat de Banca Națională a României (BNR) arată că euro a ajuns la 5,1222 lei, cea mai mare depreciere înregistrată vreodată în istoria monedei naționale.
muncitor jpg
Care sunt meseriile care ies "la pensie" mai devreme decât tine! Dacă ai una dintre ele, este timpul să-ți faci un plan B
Viitorul muncii sună a film SF pentru unii, dar e cât se poate de real! Potrivit Raportului Viitorul Muncii 2025, publicat de World Economic Forum, până în 2030, 21 de meserii vor ajunge pe lista celor cu risc major de dispariție, fiind vorba despre ocupații comune.
Michelle și Barack Obama  foto   Profimedia jpeg
Insensibilul Barack Obama, către soția care tocmai își înmormântase mama: „Tu urmezi!”
Mariajul lor se clatină din toate încheieturile, iar fosta Primă Doamnă americană iese prin presă cu detalii necunoscute și inimaginibile din căsnicia ei cu fostul președinte.
image png
Concedieri masive în România. Mii de angajați vor rămâne fără loc de muncă
Una dintre cele mai recente decizii de concediere colectivă vine din județul Mehedinți, unde compania germană Sumitomo Electric Bordnetze a anunțat disponibilizarea a peste 2.000 de angajați.
Mircea Lucescu. Foto Sportpictures
Mircea Lucescu e disperat înaintea meciurilor cu Austria și Cipru: „Dați-mi și mie soluții”
Mircea Lucescu este cu gândul la meciurile tricolorilor de luna viitoare.
Piața Unirii din Timișoara. Foto: Tripadvisor
Orașul din România care s-a transformat într-un magnet pentru turiștii străini. „Sunt multe grupuri care vin dimineaţa”
Țara noastră este un adevărat cufăr de comori atunci când vine vorba despre potențialul turistic. Iar un anumit oraș important din România a devenit un adevărat magnet pentru turiști, atât pentru cei veniți din alte zone ale țării, cât și pentru cei de dincolo de hotare.
Andrei Caramitru FOTO INQUAM Photos Octav Ganea jpg
„Distrugem țara. Nu fiți nebuni”. Economistul Andrei Caramitru, previziuni sumbre: „Dacă o luăm pe arătură, e prăpăd. Foamete!”
Cunoscutul economist Andrei Caramitru a lansat un avertisment sumbru despre pericolul în care se va afla România dacă investitorii străini aleg să se retragă, în cazul în care candidatul suveranist George Simion va câștiga turul doi al alegerilor prezidențiale.
Igor Grosu FOTO Facebook jpg
Igor Grosu îi răspunde lui Rareș Bogdan, indignat de scorul lui Antonescu în R. Moldova: Decizia suverană a fiecărui alegător
Igor Grosu, liderul partidului puterii la Chișinău, subliniază că rezultatul din primul tur al prezidențialelor reprezintă decizia suverană a fiecărui alegător, afirmație făcută pe fondul nemulțumirii exprimate de Rareș Bogdan față de scorul electoral obținut de Crin Antonescu în dreapta Prutului.
Marcel Ciolacu dupa alegerile din 4 mai la Consiliul PSD   Foto Mediafax (3) jpg
„Nu îmi este rușine cu ceea ce am făcut”. Ciolacu prezintă bilanțul guvernării PSD în primul mesaj după demisie
Fostul premier Marcel Ciolacu a publicat un mesaj prin care își asumă bilanțul guvernării PSD, prezentând zece realizări pe care le consideră esențiale în mandatul său și al partidului.