Les Grands hommes et leur mère, Salvador Dali, Ana, mon amour
● Filmul Ana, mon amour, în regia lui Călin Peter Netzer, recent premiat la Berlin cu Ursul de argint pentru montaj, va putea fi văzut pe ecranele din România începînd de vineri, 3 martie. Filmul este inspirat de cartea Luminița, mon amour, scrisă de Cezar Paul-Bădescu, scriitor care a făcut parte și din echipa de scenariști. Unde mai punem că autorul cărții a făcut parte foarte mulți ani și din redacția Dilemei vechi, fiind apoi colaborator al revistei încă mulți alți ani. Așa că avem toate motivele să ne prezentăm la cinema începînd de vineri. (Andrei Manolescu)
● Sîmbătă, 4 martie, de la ora 12, în mansarda librăriei Cărturești Verona, lansarea a două cărți pentru copii – Cadourile lui Aston de Lotta Geffenblad și Ai grijă, Petunia de Roger Duvoisin (Editura Cartea Copiilor), urmată de două ateliere pentru copii, cu vîrste între 3 5 ani și între 6-9 ani. Participă Victoria Pătrașcu, Iulia Iordan și Ozana Nițulescu, iar intrarea este liberă. (Adina Popescu)
● Duminică, 5 martie, ora 19, un moment de teatru radiofonic peren, la Radio România Cultural. Să îmbrăcăm pe cei goi de Luigi Pirandello. Traducerea textului îi aparține lui Nicolae Carandino, de la a cărui moarte s-au împlinit anul trecut 20 de ani și nu prea am băgat de seamă să fi fost evocat. Personajele sonore vor fi interpretate de Rodica Tapalagă, Toma Caragiu și Victor Rebengiuc. (Sever Voinescu)
● Pictor, sculptor, dar şi regizor de film – Salvador Dalí este unul dintre cei mai cunoscuţi şi mai controversaţi artişti ai secolului trecut. Deşi a colaborat cu Luis Buñuel, Walt Disney şi Alfred Hitchcock, foarte puţină atenţie a fost acordată fascinaţiei sale pentru film. Aşadar, Digi -World ne propune, sîmbătă, 25 februarie, ora 13,50, un documentar despre Salvador Dalí – regizorul. (Cristina Ştefan)
● Am aflat din Le Nouvel Observateur despre cartea semnată de Sabine Melchior-Bonnet, istoric la Collège de France: Les Grands hommes et leur mère. Mi se pare lectura perfectă pentru luna martie. Napoleon, Churchill, Stalin, Hitler, Martin Luther King sînt doar cîțiva dintre protagoniștii restituirilor făcute din perspectiva relației pe care au avut-o cu mamele lor. (Ana Maria Sandu)
● Mîța Vinerii, noul roman al Doinei Ruști, apărut la Polirom, va fi lansat pe 9 martie, la Cărturești Carusel, orele 19, într-un experiment de lectură cu autoarea și invitații săi: Marius Constantinescu și Ovidiu Șimonca, alături de care va concerta Hauxlographe: Bogdana Dima – saxofon, voce, Dan – electronice, Cristian Fierbințeanu – bas, voce. (Ruxandra Mihăilă)
● O carte necesară, o lectură obligatorie pentru cei care vor să înțeleagă actualitatea internațională: O istorie a Orientului Mijlociu, de Peter Mansfield, Editura Humanitas. (Matei Martin)
● (Noul) Trainspotting (2017, Danny Boyle), inegal, dar interesant, și, pe alocuri, chiar tulburător. (Iaromira Popovici)