Ficţiune şi (re)acţiune

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Ficţiune şi (re)acţiune jpeg

● The Moonlandingz, Interplanetary Class Classics, Transgressive Records, 2017. 

„Fără nici o urmă de smerenie, îmi face o deosebită plăcere să anunț apariția unui album epocal, o ireverențioasă palmă dată bunului-simț și decenței, o operă născută dintr-o iresponsabilitate pură și dintr-o autoadorație autentică. Consider că acest album e fundat pe doi piloni inamovibili, mizantropia și narcisismul, fiind de neclătinat în dualitatea sa ireproșabilă. De azi înainte nu va mai putea fi vorba, desigur, de muzică pop, pentru că în urma acestui Big Bang cultural toate celelalte eforturi din acest domeniu vor părea ceea ce au fost întotdeauna – niște băltoace puturoase de conștiință.“ Semnat: J. Rocket.

Ca să ne reîntîlnim cu Rocket, adică Johnny Rocket, ar trebui să derulăm timpul înapoi cu doi ani, în momentul cînd un trio din Sheffield, format din Maxine Peak, Adrian Flanagan, Dean Honer și numit The Eccentronic Research Council, plasat în aria hauntologică a pop-ului psihedelic, își lansa cel de-al patrulea album, unul conceptual, Johnny Rocket, Narcissist & Music Machine… I’m Your Biggest Fan. De acolo, din catacombele avant-proto-electronica, ieșea omul nostru din Cambodgia, laolaltă cu o formație fictivă și un oraș pe măsură, Valhalla Dale, plasat undeva în sudul regiunii Yorkshire. Un musical în toată regula, Johnny Rocket, Narcissist & Music Machine… I’m Your Biggest Fan ajungea să propulseze dincolo de ficțiune acea formație: The Moonlandingz, „un grup de synth krautabilly cosmic, făcînd fuzzy pop în maniera lui Joe Meek“, format din doi dintre componenții The Eccentronic Research Council, Flanagan și Honer, și doi membri ai trupei londoneze Fat White Family, Lias Saoudi – cel care îl „joacă“ pe frontman-ul Johnny Rocket – și Saul Adamczewski.

Trei EP-uri, două manufacturate în 2015 (The Moonlandingz și Expanded) și unul în 2016 (Blak Hanz), defineau sound-ul trupei din Valhalla Dale: camp + glam + psych + motorik, narcotic, lipicios, din cale-afară de amuzant, posedînd un grăunte de futurism, electronizat, posesor de pompozitate letală, întîlnire între Kraftwerk, Neu!, Suicide și The Velvet Underground, mediată de un-sfert-Marc-Bolan-un-sfert-Bryan-Ferry-un-sfert-Nick-Cave-un-sfert-Mark-E-Smith cînd ridicol(i), cînd genial(i). Primul album al cvartetului „Johnny Rocket și prietenii săi“, apărut anul a­cesta la casa de discuri independentă Trans­gressive Records (At The Drive-In, Foals, Neon Indian), se numește Interplanetary Class Classics și se situează în aceeași providențială bulă stilistică referențializabilă la infinit. Produs de Sean Lennon, fiul lui Yoko Ono și al lui John Lennon, ICC balansează demențial între reprize galvanice precum „Vessels“, „I.D.S.“ sau „Neuf du Pape“ și incursiuni noir în aria psihedelică, ca „The Strangle of Anna“, featuring-ul Rebeccăi Lucy Taylor (Slow Club), și „This Cities Undone“, locul în care țipetele lui Yoko se lasă înghițite de o cacofonie funky, între piese care se deschid cu texte precum „Matter matter matter everywhere / Only one thing matter matter / Matters to me, / It’s the matter that matters on the mattress!“ sau poartă numele unui vin franțuzesc – ­„Neuf du Pape“ vine de la Châteauneuf-du-Pape –, deși sînt o reacție adversă la stupizenia discursului Eagles of Death Metal post-Bataclan.

Pentru toate astea (și pentru multe altele), „fără nici o urmă de smerenie, îmi face o deosebită plăcere să anunț apariția unui album epocal, o ireverențioasă palmă dată bunului-simț și decenței, o operă născută dintr-o iresponsabilitate pură și dintr-o autoadorație autentică“, cum spunea și Johnny Rocket pe site-ul formației The Moonlandingz, într-o zi de 21 noiembrie 2016, aflat fiind în Koj Rong Samloem, din Cambodgia. 

Paul Breazu este jurnalist.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

AD 4nXdpWBR95N3yvbFZK1Oc3OqWzvoGQ9KCTqLjn3FO0ADPr8 BvaM5oQqWGbeCqSfncBgtsvVqpt0QipU3GRNn8Ja8QP3blU8ox6HXb16XysOabxT2ln378eAxeBuEszd4i1 JipcqqA
Cinci modalități eficiente de a obține surse de finanțare rapidă pentru proiectele tale
În viața de zi cu zi, pot apărea adesea situații în care să ai nevoie de bani rapid pentru a-ți îndeplini un vis sau pentru a face față unor situații neprevăzute.
Samuel von Brukenthal, portret aflat în colecția Muzeului Național Brukenthal
Misterul mormântului baronului Brukenthal, descifrat după mai bine de 200 de ani?
Managerul Muzeului Național Brukenthal, Alexandru Chituță, a anunțat într-o conferință de presă că intenționează cu ajutorul arheologilor să descifreze misterul mormântului baronului Samuel von Brukenthal.
sala universitate istock jpg
Mai multe universități din România apar în cel mai nou clasament global Times Higher Education
Universitățile din România și-au extins prezența în cea mai recentă ediție a clasamentului Times Higher Education, publicat miercuri, care analizează performanțele pe domenii de studiu. Instituțiile românești au înregistrat 63 de apariții în cele 11 domenii evaluate.
BeFunky collage (34) jpg
Ce s-a ales de amanta lui Irinel Columbeanu. Cu ea a înșelat-o pe Monica Gabor
Flore Salalidis, cunoscută drept „blonda lui Iri”, ar fi fost motivul pentru care Irinel Columbeanu a divorțat de Monica Gabor. După episodul în care a ținut prima pagină a tabloidelor, tânăra a ales să se retragă într-un con de umbră. Cu ce se ocupă acum și cum și-a schimbat numele de familie.
victor ponta daciana sarbu jpg
Victor Ponta, prima declarație după divorțul de Daciana Sârbu: „Am învățat să nu mai fac absolut niciun fel de...”
Fostul premier Victor Ponta a divorțat de Daciana Sârbu, după un mariaj de 19 ani. Informațiile despre despărțirea politicianului de soția sa au început să circule încă din toamna anului trecut. Aflat în Statele Unite ale Americii, unde a participat la ceremonia de învestire a președintelui Donald T
cosma jpg
A murit Teoharie Coca-Cosma, comentatorul finalei din 1986, rămas în istorie cu sintagma „Apără Duckadam”
Teoharie Coca-Cosma avea 84 de ani, la fel ca și celălalt mare dispărut al zilei de astăzi, Cornel Oțelea.
image png
Român căutat după ce ar fi ucis un bărbat și a dat foc casei fostei iubite, în Brazilia
Un bărbat în vârstă de 20 de ani, de naționalitate română, este căutat de poliție după ce a pătruns în locuința familiei fostei sale iubite și a împușcat un bărbat în vârstă de 28 de ani care lucra în casă.
Constantin Abăluță Foto Valentin Busuioc   Facebook jpg
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani. „Literatura română suferă o ireparabilă pierdere”
Scriitorul Constantin Abăluţă a murit la vârsta de 86 de ani, a anunţat Filiala Bucureşti-Poezie a Uniunii Scriitorilor din România. A publicat un mare număr de volume fiind preocupat permanent de literatură de toate genurile și în special de poezie.
4   constructie casa santier curte casa Creșterea prețurilor imagine șantier Studio ae jpg
Cum să eviți obținerea autorizației de construire în România. Ce lucrări poți realiza doar cu o notificare la primărie, fără documente suplimentar
În 2025, o schimbare semnificativă în legislația construcțiilor din România promite să reducă birocrația pentru anumite tipuri de lucrări. Noul Cod al Urbanismului oferă posibilitatea realizării unor construcții fără a fi necesară autorizația de construire, simplificând astfel procesul pentru cetățe