Înlocuire de om, înlocuire de actor

Publicat în Dilema Veche nr. 680 din 2-8 martie 2017
Înlocuire de om, înlocuire de actor jpeg

Viaţa şi scena coexistă. Comuniune confuză. O confirmă simbolic actul de „înlocuire“ a unui actor sau a cuiva apropiat. Niciunde – în nici o artă – ea nu produce o egală tulburare. Doar în viaţă. Ce presupune, ce implică înlocuirea? Care-i sînt motivaţiile şi explicaţiile?

În teatru, o practică curent exersată a fost „dublarea“ actorilor principali. În America, chiar orice turneu implică imperativ o asemenea securizare: lege drastică a finanţei ce interzice neprevăzutul accidentului. Şi pentru a răspunde unei asemenea exigenţe, Giorgio Strehler s-a resemnat, în anii ’50, să pregătească dublura marelui Moretti, în Arlechino, slugă la doi stăpîni, antrenîndu-l pe Ferruccio Soleri. Titularul rolului a decedat puţin timp după aceea, dar spectacolul şi a continuat parcursul, căci Soleri l-a jucat pe Arlechino cincizeci de ani. Înlocuirea ca soluţie de supravieţuire. Actorul ce preia un rol nu e un rege uzurpator, ci doar un succesor, fiindcă the show must go on. Înlocuirea nu suprimă automat amprenta primului rol, dar asigură longevitatea unei reprezentaţii. Un asemenea imperativ nu te lasă indiferent.

Înlocuirea intervine doar în condiţiile artelor de „interpretare“ – spectacol, concert – căci nimeni nu i se poate substitui lui Picasso sau Bach: atunci creatorul rămîne unic! (I se poate găsi un înlocuitor ca „artist de curte“, cum se spunea odinioară, dar nicicum ca artist exemplar.) Interpretul de geniu îşi poate pune amprenta pe un rol, dar nu confiscă perenitatea acestuia. Moare Laurence Olivier, dar Hamlet subzistă… Intelectual, aceasta-i condiţia actorului, însă, cînd se produce, „înlocuirea“ îi afectează şi pe spectatorii care au fost martorii iniţiali ai unei creaţii memorabile, şi pe partenerii de platou. L-am admirat pe Marian Râlea, cel care a preluat rolul lui Pozzo în Godot-ul lui Purcărete de la Sibiu, dar îmi era imposibil să mă despart de amintirea lui Virgil Flonda, care îl crease. Dacă am fost prezenţi la originea unui rol memorabil şi, mai cu seamă, dacă înlocuirea se datorează unui deces, fantoma substituitului persistă pe scenă şi îi resimțim impactul secret.

Dincolo de teatru, aceasta explică – pentru mine, cel puţin – imposibilitatea de a continua similar relaţia cu un cuplu în care unul din membri a fost „înlocuit“ prin separare sau deces. Comunicarea s-a deteriorat şi, de aceea, invalidă, fracturată, ea nu se reconstituie intactă. Evident că asemenea consecinţe, pe scenă sau în viaţă, se produc doar cînd o afecţiune particulară ne leagă de cel care dispare. Dimpotrivă, dacă relaţiile cu acesta au fost mediocre, lipsite de impact subiectiv, absenţa poate deveni o eliberare şi nicidecum o descurajare: iată-ne, în sfîrşit, degajaţi de un partener ce parazita dialogul, afecţiunea sau admiraţia.

Cum se poate explica înlocuirea unui actor? Determinările ce o cauzează intervin în percepţia produsă? Evident. Sensul îi e altul, diferit perceput în funcţie de motivaţie. În plin festival de la Avignon, Ariane Mnouchkine, în urma unui conflict cu unul dintre actorii săi care, de alt-fel, îşi anunţă public abandonarea trupei, procedează cu o celeritate expeditivă la înlocuirea sa, vrînd să-i indice implicit că nimeni nu e de „neînlocuit“ – revanșă a regizorului rănit! Nici pe scenă, nici în viaţă. Ironic, Charles De Gaulle, de mult, privind un cimitir de înalte cadre militare, murmură: „Iată reunită o adunare de oameni ce se credeau de neînlocuit!“ Mnouchkine şi De Gaulle invită la aceeaşi modestie ca lecţie de viaţă.

Deseori, pentru un spectacol, operaţiunea nu dispune de un timp suficient de pregătire, i se acordă o durată scurtă şi intervenția e precipitată; aceasta-i explică decepţia frecvent provocată. Îi lipseşte maturizarea „timpului lung“ propriu repetiţiilor. Înlocuirea poate fi asimilată cu naşterile premature. Ea nu implică obligatoriu un eşec, ci doar reclamă o securizare prelungită a interpretului nou-venit, căci fie n-a integrat perfect deplasările, fie nu stăpîneşte pe deplin textul: el e în pericol, iar comunitatea partenerilor îi e necesară. Ajutor indispensabil. Uneori, însă, „dublura“ poate surprinde tocmai datorită pericolului cu care se confruntă şi challenge-ului ce i se impune. Dublura ce înlocuieşte nu este sistematic inferioară interpretului prim.

Înlocuirea se explică prin evenimente de parcurs indisociabile de aceste arte ale prezenţei care sînt teatrul sau opera: accidente, plecări sau dispute. Atunci, ca într-un cuplu dislocat, se improvizează soluţii de supravieţuire a spectacolului. Pentru Antoine Vitez, soluţia consta în a se elibera de modelul actorului iniţial distribuit şi a nu-i căuta echivalentul fizic: „Dacă era gras, e mai bine să faci apel la unul slab, dacă era mic, e mai bine să fie o prăjină!“ Pentru un text de Koltès, Chéreau – un actor european cu o siluetă transformată de artificiul unui stomac fals – s-a substituit unui musculos interpret african. Înlocuire radicală! Mereu aceeaşi întrebare: prelungim modelul prim sau îl convertim în contrariul său?

Înlocuirea – comparaţia „erotică“ revine! – implică deseori un intens apetit de schimbare în numele unei dorinţe noi, al unei ipotetice perspective de satisfacţie. Regizorul decide atunci drastic o înlocuire, asemeni unui partener ce divorţează în urma unei întîlniri-eveniment: după numai o stagiune, Jean Vilar îl înlocuieşte, în Rodrigue din Cidul lui Cor-neille, pe Jean-Yves Joris cu Gérard Philipe pe care, recent, îl descoperise, fascinat. Cînd înlocuirea se motivează printr o dorinţă de ameliorare a unui rol, ea lasă în actorul exclus răni narcisice dificil de cicatrizat. În schimb, fidelitatea faţă de un actor apare ca o recunoaştere tacită a relaţiei instituite şi confirmate de regizor: Dominique Raymond, distribuită în Moartea lui Danton, după zece zile de repetiţie, în urma unei hepatite brutal diagnosticate, se declară inaptă să continue. „Nu vă neliniştiţi, noi vă aşteptăm“, îi răspunde Grüber, marele regizor. Ce poate consola mai mult o actriță? Neînlocuirea – iată un balsam pentru un actor! O tînără actriţă nu-şi poate onora contractul în urma unui cancer care o împiedică să joace, dar Guy Freixe nu îi caută o dublură. „Pentru că nu m-a înlocuit am supravieţuit“, îmi va mărturisi ea cu ochii umezi. Şi azi continuă să joace rolul.

Teatrul se confruntă cu înlocuiri uneori dramatice, adevărate probe de viaţă impuse interpretului în numele unor imperative de supravieţuire a spectacolului. Se pare că un actor, în fază terminală a bolii, ascuns în sală, asistă, în lacrimi, la „dublarea“ sa. El se pregătea de sfîrşit privind pentru ultima oară rolul ce-l jucase şi pe care, sub ochii lui, un coleg îl prelua. Sacrificiu ultim, doliu prealabil, pe pragul între viaţă şi moarte. A se vedea înlocuit, iată proba supremă!

Opera cultivă practica haremului turc, unde cîntăreţii, asemeni curtezanelor disponibile, cunosc perfect rolul pregătit de-a lungul a ani de zile şi pot înlocui, fără dificultate și fără vreo reticenţă, un partener vocal handicapat sau reţinut de un alt proiect, nu contează motivul. Cînd, la o repetiţie generală, îmi exprimam rezervele faţă de jocul stereotipat al unui tenor, Andrei Şerban mi-a răspuns: „Lasă-l în pace, fiindcă, pentru a-l înlocui pe titular, de-abia a sosit de la Buenos Aires!“ Un prieten i-a explicat interpretei care o înlocuia, în Isolda, pe protagonista devenită afonă, care erau principalele „noduri“ ale reprezentaţiei şi ea s-a conformat: înlocuire triumfală. La operă domneşte legea permutaţiei, în timp ce la teatru persistă exigenţa singularităţii şi de aceea aici, ca în viaţă, înlocuirea tulbură ansamblul. Diferenţa dintre operă şi teatru e aceea dintre Don Juan şi Romeo. Între celebrele „mille tre“ curtezane seduse şi Julieta ce nu se poate imagina altfel decît alături de Romeo.

Înlocuirea – resemnare lucidă cu logica generală a vieţii şi totodată tristeţe suscitată de pierderea individuală a unei fiinţe. „Nimeni nu e de neînlocuit“, dar, dacă l-am iubit, „cît de greu ne este“. Pe scenă sau într-o familie, „dublura“ rămîne… dublură.

Dar, uneori, există actori şi oameni unici, de neînlocuit. Fără ei nici proiectul, nici iubirea nu pot continua ca înainte. Ei sînt cu adevărat neînlocuibili şi, de astă dată, lozinca The show must go on îşi pierde legitimitatea. Unde-i găsim pe înlocuitori? Niciunde. Atunci, mai bine să abandonăm şi să le recunoaştem singularitatea absolută. Pe o scenă sau în viaţă. 

George Banu este eseist şi critic de teatru. Cea mai recentă carte publicată este Parisul personal. Familia din Rivoli 18, Editura Nemira.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Politisti fac perchezitii la resedintele mai multor persoane implicate in altercatiile violente de sambata, 21 septembrie in orasul Pantelimon  Foto Inquam Photos Octav Ganea (1) jpg
Mai multe cabinete notariale din București și Ilfov, percheziționate de DNA. Procurorii vor să afle cum au fost eliberate ilegal certificate de moştenitor
Procurorii DNA fac, miercuri, percheziţii domiciliare în 12 locaţii situate pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţului Ilfov , într-un dosar care vizează eliberarea nelegală de către unele cabinete notariale a unor certificate de moştenitor.
ulei masline jpg
Recolta record scade prețul uleiului de măsline. Cu cât va fi mai ieftin produsul căutat de toți bucătarii
Prețul uleiului de măsline premium, un ingredient esențial pentru mesele sănătoase, va scădea cu până la doi euro pe litru la producător, după doi ani de creștere constantă.
medic_consult medical_shutterstock 158366573 jpg
Care sunt serviciile de prevenție, de depistare și confirmare a cancerului de care pot beneficia gratuit persoanele neasigurate
Persoanele neasigurate pot beneficia de servicii de prevenție, de depistare și confirmare a afecțiunii oncologice, decontate de sistemul asigurărilor sociale de sănătate.
Birou Netflix Europa copy1 jpg
Birourile Netflix Europa, percheziționate în cadrul unei anchete privind frauda fiscală. Cum se apără compania
Birourile gigantului de streaming Netflix din Paris și Amsterdam au fost percheziționate de autoritățile franceze și olandeze în cadrul unei anchete privind frauda fiscală, afirmă surse judiciare franceze.
trupe rusesti transnistria
Rusia a ocupat alte două sate lângă oraşul industrial Kurahove din sud-estul Ucrainei
Rusia a revendicat miercuri, 5 noiembrie a.c., ocuparea altor două sate lângă oraşul industrial Kurahove, în sud-estul Ucrainei. În sectorul respectiv, trupele ruse câștigă tot mai mult teren, în timp ce armata ucraineană este tot mai epuizată și duce lipsă de resurse.
trump si putin 3 jpeg
Reacția Rusiei la victoria lui Donald Trump în alegerile prezidențiale din SUA. Putin nu-l felicită
Liderul rus Vladimir Putin nu intenţionează să-l felicite pe Donald Trump pentru alegerea ca preşedinte al Statelor Unite, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Kremlinului, care a menţionat că este vorba despre „o ţară neprietenoasă”.
site aur spart  sursa captura de ecran aur ro png
Site-ul partidului AUR, atacat de hackeri de două ori în aceeași zi: „Acest domeniu este de vânzare pentru 50.000 de dolari"
Site-ul oficial al partidului extremist AUR a fost spart de hackeri în această dimineață, iar după câteva ore a fost recuperat. După remedierea problemei însă, site-ul a fost din nou accesat de hackeri.
Donald Trump FOTO EPA-EFE
Fost ministru român al Apărării, după alegerea lui Trump: „Nu va fi simplu pentru România. Cine nu va fi la masă, va fi în meniu”
Fostul ministru al Apărării Gabriel Leş susține într-o postare pe Facebook că după realegerea lui Donald Trump „nu va fi simplu pentru România”, întrucât nu s-a dorit „construirea unor punți de legătură cu ceea ce vom numi curând administrația Trump”.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO EPA-EFE
De ce a pierdut Kamala Harris alegerile în SUA. „Nu a mobilizat America profundă. Trump are acest efect devastator”
Kamala Harris a reușit să mobilizeze electoratul educat din marile orașe și pe cel etnocultural, însă „America profundă” nu a fost convinsă. Abordarea problemelor economice, imigrația, și progresismul exagerat au fost principalele minusuri ale democraților, explică profesorul Sergiu Mișcoiu.