Librării şi biblioteci asiatice mici

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
Librării şi biblioteci asiatice mici jpeg

La început, au fost cîteva rafturi goale într-un corp de bibliotecă vechi, dintr-un PAL maro, învechit de rîndurile de locatari care îl folosiseră înaintea mea. Chiar și așa, veche și prăfuită, era singura mobilă care mi-aducea aminte de acasă în primul apartament în care locuiam la Seul. Micul corp de bibliotecă, în inconfundabilul stil utilitarist șaptezecist, și magnolia care înflorea în fața geamului la acel început de aprilie erau zonele sigure de confort într-o lume pe care tocmai începeam s-o descopăr.

Mai tîrziu, cînd schimbasem deja cîteva case și cînd ajunsesem să cunosc mai bine obiceiurile locative ale celor care trăiseră mai mult timp în Coreea de Sud ori pe cele ale colegilor coreeni, aveam să descopăr că biblioteca personală, fie și sub forma unor rafturi goale pe care le umpleai cu cărțile tale, era o raritate. Cei mai mulți își țineau cărțile la birou, într-o separare foarte clară între un spațiu al muncii și un spațiu al plăcerii din care cărțile păreau evacuate. Sau nu aveau deloc o bibliotecă.

Și mai tîrziu, cînd am început să cunosc mai bine orașul, m-a izbit despărțirea galopantă de librăriile mici pe care Seulul, ca multe alte metropole, o practica la vedere. Dacă la început mai descopeream pe la periferia vreunui cartier cîte un anticariat înghesuit între un PC bang (sală de jocuri) și vreo patiserie de inspirație franțuzească, cu cărți în coreeană – și acelea foarte nișate, mai ales cărți de benzi desenate –, odată cu trecerea anilor anticariatele dispăruseră aproape cu totul. Nu intram în ele să-mi cumpăr vreo carte, căci nu știam limba. Mergeam acolo mai ales pentru aerul inconfundabil de tandrețe, în mic, al acelor spații. Și în Coreea de Sud contemporană, ca peste tot în lumea consumistă, au fost înlocuite de mall-urile culturale. Cel mai răspîndit e lanțul de librării Kyobo, unde puteai găsi de toate, mai puțin intimitatea, plăcerea lecturii care te invită la o discuție.

Singurele librării mici asiatice care păreau că nu alungaseră plăcerea lecturii și a discuției lejere de după aceea cu vreun prieten le-am regăsit în țări neaflate pe vreo hartă prea circulată a literaturii contemporane. În Luang Prabang sau în Bangkok, în Siem ­Riep sau în Vientiane, aceste spații mici, cu rafturile lor mai mult sau mai puțin elegante, mai noi sau mai prăfuite, mai ordonate sau nu, păstrau încă aerul de cochilie în care poți mai lesne simți plăcerea lecturii. Librării tradiționale, fără adjuvanți, fără kit-uri suplimentare care să întrețină curiozitatea lecturii, fără cafeneaua sau ceainăria care să atragă mai mult ritualul lecturii. Librăria care te atrage prin faptul că e acolo dintotdeauna, pentru că știi că poți găsi ultimele apariții, pentru că librarul te cunoaște și ți zîmbește ori de cîte ori te revede.

Într-o astfel de librărie am întîlnit odată un tînăr laoțian care, din vorbă în vorbă, mi-a spus că vine acolo în fiecare zi. Nu-și cumpăra cărți de fiecare dată, dar dorea să revină doar pentru că știa că locul nu-și va schimba niciodată destinația. Nici un argument economic nu părea să-l convingă că situația se poate schimba. Nu, un loc cu un asemenea nume, susținea, nu avea cum să se schimbe. Cum nu observasem de la intrare cum se cheamă librăria, l-am întrebat care era acela. „Nimeni nu-l vede de la început“, mi-a zis zîmbind, „dar e foarte util.“ Am ieșit afară și, pe o plăcuță ascunsă de cîțiva arbuști înfloriți, am văzut că locul se chema „Utopia“.

Foto: B. Tănase

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii