Notă despre realismul fraţilor Dardenne

Publicat în Dilema Veche nr. 685 din 6-12 aprilie 2017
Notă despre realismul fraţilor Dardenne jpeg

ÔŚĆ La fille inconnue / Fata necunoscut─â (Fran┼úa-Belgia, 2016), de Jean-Pierre Dardenne, Luc Dardenne. 

├Än cronica de s─âpt─âm├«na trecut─â am amintit c├«teva dintre tr─âs─âturile realiste ale noului film al fra╚Ťilor Dardenne, La fille inconnue, care fac din schema de mystery clasic a filmului o construc╚Ťie mai pu╚Ťin rigid─â, ├«n special prin felul ├«n care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â rela╚Ťiile dintre doctori╚Ťa-protagonist─â ╚Öi pacien╚Ťii pe care ├«i trateaz─â ├«n decursul investiga╚Ťiei desf─â┼čurate pe cont propriu a unei crime. Din aceast─â perspectiv─â realist─â a filmului, a╚Ö vrea s─â discut un aspect care mi se pare ├«nc─â mai important: faptul c─â problema principal─â pe care o dramatizeaz─â cei doi regizori, spre care arat─â cu degetul, este cea a actului medical. Intriga pe care se construie╚Öte La fille inconnue descrie o doctori╚Ť─â bine preg─âtit─â (diagnosticele pe care le pune se dovedesc de fiecare dat─â corecte, modul ├«n care ├«mpline╚Öte actul medical e exemplar, cu deosebit─â empatie fa╚Ť─â de suferin╚Ťele pacien╚Ťilor), c─âreia i se ├«nt├«mpl─â s─â nu r─âspund─â la apelul unui pacient. Filmul nu traseaz─â o linie direct─â ├«ntre calitatea de pacient a tinerei fete care e g─âsit─â moart─â (care nu venise acolo pentru a se trata, ci mai generic, pentru a cere ajutor, ├«ncerc├«nd s─â scape de un agresor) ╚Öi cea de doctor a celeilalte (cele dou─â femei nu ajung s─â se ├«nt├«lneasc─â vreo┬şdat─â ca medic ╚Öi pacient; doctori╚Ťa vede, la poli╚Ťie, al─âturi de noi, imaginea fetei din ├«nregistr─ârile videofonului). Evenimentele din jurul mor╚Ťii tinerei fete ╚Öi procedurile procesului medical pe care le pune ├«n practic─â t├«n─âra doctori╚Ť─â fa┼ú─â de pacien┼úi (trateaz─â o ran─â, pune diagnosticul unei bron╚Öite etc.) nu se intersecteaz─â, dar se reflect─â unul ├«n altul. Faptul c─â putem vorbi despre o paralel─â e ├«nt─ârit de vizitele medicale la care se ├«nt├«mpl─â mereu ca doctori╚Ťa s─â vorbeasc─â ╚Öi despre urmele crimei, ├«ntreb├«ndu-╚Öi pacien╚Ťii ce ╚Ötiu despre asta, ╚Öi despre bolile lor. Cred, deci, c─â trasarea unei paralele ├«ntre crima la care nu a intervenit ╚Öi activitatea sa de medic nu e departe de construc╚Ťia filmului, iar dac─â admitem c─â aceast─â paralel─â poate fi f─âcut─â, filmul fra╚Ťilor Dardenne e ╚Öi o ilustrare a e╚Öecului actului medical.

Problema care, din perspectiva realismului filmului, ├«l face s─â apar╚Ťin─â, ├«n aceast─â logic─â, mai degrab─â unui realism minor e aceea c─â aceast─â investiga╚Ťie asupra e┼čecului medical (de ce, cu toat─â competen╚Ťa doctori╚Ťei, unul dintre pacien╚Ťii s─âi va trebui s─â moar─â, nu va putea fi ajutat?) r─âm├«ne la nivelul constat─ârii limitate a unui e┼čec moral. Dac─â doctori╚Ťa e, din punct de vedere profesional, absolvit─â (c├«nd fata necunoscut─â sunase la u╚Ö─â, ea era ├«n afara orelor de program, iar ├«n rela╚Ťia cu ceilal╚Ťi pacien╚Ťi nu vedem probleme de eficien╚Ť─â, ci din contra, activitatea ei e privit─â bine, r─âspl─âtit─â), problema filmului ╚Ťine de bun─âvoin╚Ťa/lipsa de bun─âvoin╚Ť─â a acesteia. Ea porne╚Öte ├«n investiga╚Ťia crimei sub imboldul unui motiv narativ clasic: o gre╚Öeal─â provocat─â de neaten╚Ťie, poate ╚Öi de vanitate, pe care, pe parcursul filmului, o ├«ndreapt─â, al─âturi de alte reflexii ale gre╚Öelii pe care ╚Öi le imput─â (de pild─â, faptul c─â ar fi determinat, f─âr─â s─â vrea, renun╚Ťarea studentului ei la Facultatea de Medicin─â). Dac─â la ├«nceput se poart─â ur├«t cu studentul pe care ├«l d─âsc─âle┼čte, ulterior ├«i acord─â tot sprijinul ei pentru a se ├«ntoarce la ┼čcoal─â, ajung├«nd s─â ├«l caute, pentru a-l convinge, chiar ┼či la casa p─ârin┼úilor lui din alt ora┼č. Dac─â p├«n─â atunci ├«┼či men┼úinea ferm timpul s─âu din afara programului pentru sine, dup─â incident se mut─â cu totul ├«n c─âm─âru┼úa de deasupra cabinetului, devenind disponibil─â non-stop. La postul de la cabinetul privat, unde fusese deja primit─â, renun┼ú─â, de┼či ar fi c├«┼čtigat mai mul┼úi bani. Odat─â con┼čtientizat─â gre┼čeala, drumul doctori┼úei e drept, f─âr─â alte c─âderi. Faptul c─â filmul nu arat─â c─â personajul ar avea ┼či o via┼ú─â personal─â (familie, prieteni, hobby-uri) accentueaz─â implicarea ei dezinteresat─â, dar limiteaz─â puternic ┼či aceast─â problem─â moral─â c─âreia i se dedic─â. (Oare, cu doi copii care ar avea ┼či ei nevoie de ├«ngrijirea ei ┼či un so┼ú gelos care s─â ├«i cear─â explica┼úii, disponibilitatea ei ar fi fost aceea┼či? Probabilitatea s─â nu r─âspund─â la u┼č─â nu ar fi crescut? C├«t de vinovat─â ar mai fi putut fi ├«n ochii spectatorului?) Renun┼úarea protagonistei la postul din sistemul medical privat e pus─â ┼či ea pe seama moralit─â┼úii. ├Äns─â filmul nu investigheaz─â defel e┼čecul medical dincolo de aceast─â dilem─â moral─â, nu ├«┼či pune problema, de pild─â, a faptului c─â bun─âvoin┼úa nu rezolv─â problema de la care pornise. Scoaterea explicit─â din contextul institu┼úional al mediului medical al protagonistei (care nu poart─â halat, ci o hain─â cu glug─â ┼či o geant─â, merge destul de mult la vizite acas─â) face din personajul s─âu ├«ntruchiparea unui medic mai apropiat unei mitologii..

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.