„Tinerii nu sînt fericiţi să afle ce fel de lume vor moşteni“ – interviu cu Elizabeth KOLBERT

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
„Tinerii nu sînt fericiţi să afle ce fel de lume vor moşteni“ – interviu cu Elizabeth KOLBERT jpeg

Jurnalista şi scriitoarea americană Elizabeth Kolbert (n. 1961) este comentatoare a problemelor de mediu pentru revista The New Yorker. În 2015 a primit Premiul Pulitzer de nonficţiune pentru cartea A 6-a extincţie. O istorie nenaturală de a Pămîntului, apărută în traducere la Editura Litera.

Cînd aţi realizat că vreţi să fiţi jurnalistă şi de ce aţi ales zona mediului?

Am fost jurnalistă încă de cînd mi-am început viaţa adultă. Am fost norocoasă să primesc un job de sortare a corespondenţei la The New York Times pe cînd aveam doar 23 de ani şi cumva lucrurile au început de acolo. Multă vreme m am ocupat de politică, dar după o vreme mi s-a părut să scriu aceeaşi poveste la nesfîrşit şi că, imediat ce o scriu, e deja depăşită. Am vrut să scriu ceva care să fie relevant şi a doua zi, şi a treia zi – aşa am ajuns să abordez probleme legate de mediu.

Ce cărţi v-au deschis mintea şi v-au influenţat cariera?

O astfel de listă ar fi prea mare: orice de la Procesul lui Kafka la Controlul asupra naturii de John McPhee.

După ce am citit A 6-a extincţie, am spus tuturor că această carte ar trebui predată în şcoli. Mă întreb cum sînt receptate conferinţele dvs., dacă, oferindu le oamenilor informaţia necesară, îi ajută să înţeleagă cu adevărat ce se întîmplă cu planeta?

Vorbesc deseori în colegii şi în universităţi şi trebuie să spun că lucrarea mea a fost bine receptată în şcoli. Deşi, în mod evident, tinerii nu sînt prea fericiţi să afle că lumea pe care o vor moşteni este completamente afectată.

În carte vă abţineţi să daţi un verdict – prezentaţi doar faptele şi opiniile oamenilor de ştiinţă –, dar îmi imaginez că, în ciuda acestei abordări echidistante, au existat voci care au contestat teoria Antropocenului. Vi s-au cerut explicaţii şi clarificări suplimentare?

Informaţiile oferite de mine în A 6-a extincţie n-au fost contestate prea des. Îmi place să cred că faptele vorbesc singure, dar ştiu că nu e cazul de fiecare dată.

Aţi publicat recent un articol în The New Yorker despre mai multe lucrări de psihologie care demonstrează că raţiunea şi dovezile ştiinţifice nu ne ajută prea mult să ne schimbăm părerile greşite asupra unor fenomene. Îi citaţi pe cercetătorii Sloman şi Fernbach, care spun că „opiniile noastre despre anumite probleme nu se formează nicidecum în urma unei profunde înţelegeri“ şi că totul are, mai degrabă, o bază emoţională. De unde şi succesul „faptelor alternative“…

Este pur şi simplu terifiant. Mă trezesc în fiecare dimineaţă cu un sentiment de teamă pentru ce ne aşteaptă.

Aţi călătorit mult (eu am numărat cel puţin 12 destinaţii) pentru a aduna suficiente informaţii pentru cartea dvs. Care este cea mai şocantă experienţă din aceste locuri?

N-aş descri-o chiar ca fiind şocantă, dar cea mai uluitoare experienţă a fost vizitarea Marii Bariere de Corali. A fost incredibil pentru că nicăieri altundeva nu vei găsi o asemenea abundenţă a formelor de viaţă. Pur şi simplu este de necrezut ceea ce vezi! Dar reciful se află în­tr un mare pericol din cauza încălzirii globale şi a creşterii acidităţii oceanului – o tragedie de necrezut într-un cu totul alt fel.

Faptul că aţi descoperit atîtea despre starea planetei documentîndu-vă pentru carte v-a influenţat cumva stilul de viaţă?

Am încercat să reduc acasă consumul de energie şi impactul pe care-l am eu însămi asupra planetei. Dar, ca americană, ştiu că folosesc încă mult mai mult decît s-ar cuveni. Aşa că, din păcate, nu mi-am ridicat încă viaţa la un nivel exemplar pentru ceilalţi.

Lucraţi la o nouă carte?

Încă nu am găsit ideea potrivită, dar mi-ar plăcea ca în curînd să încep o nouă carte.

a consemnat Cătălina MICIU

Foto: Barry Goldstein

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Revolutie 1989 FOTO wikipedia
„România, în pericol iminent”. Economiștii avertizează că rezultatele alegerilor prezidențiale ne pot arunca într-o criză din care nu o să ne mai scoată nimeni ANALIZĂ
Economiștii consultați de „Adevărul” atrag atenția asupra pericolului iminent în care se află România în contextul rezultatelor de la turul I al alegerilor.
cea mai mare carte joc rob halifax guinness world records jpg
A creat cea mai mare carte de joc din lume! Iată ce înălțime are
Creatorul britanic de cărți de joc personalizate, Rob Hallifax, a ajuns din nou în Cartea Recordurilor Guinness. El a creat cea mai mare carte de joc, un popă de inimă roșie care măsoară 3 metri înălțime și 2 metri lățime.
vapor nava transport gaz natural depozit gnl foto shutterstock
Cum își pune Europa singură bețe-n roate în privința importurilor de gaze naturale lichefiate din SUA
Companiile din SUA nu acceptă unele prevederi ale Regulamentului (UE) 2024/1787, administrația Biden punând deja presiune pe Europa pentru eliminarea unor obliigații pentru exportatorii de GNL.
credit banca
Românii se împrumută din ce în ce mai mult: soldul creditelor ipotecare aflate în plată a ajuns la 21,7 miliarde de euro
Totalul creditelor acordate persoanelor fizice și aflate în plată a ajuns la 37,4 miliarde de euro la finalul luni septembrie din acest an, majorări înregistrându-se atât pe segmentul creditelor ipotecare, cât și a celor de consum.
carrefour sigla jpg
Carrefour refuză să mai vândă un anumit tip de carne, în semn de protest față de o decizie a UE
Lanțul francez de supermarketuri Carrefour a decis să nu mai comercializeze carne provenită din țările Mercosur, a anunțat CEO-ul Alexandre Bompard.
jane seymour emmy international profimedia jpg
N-ai zice că are 73 de ani! Jane Seymour, decoltată pe covorul roșu
Celebra actriță britanică Jane Seymour (73 de ani) arată incredibil de bine! A demonstrat-o luni, când a participat la cea de-a 52-a ediție a Premiilor Internaționale Emmy, desfășurată în New York City. Vedeta, care are o avere estimată la 60 de milioane de dolari, a purtat o rochie verde cu paiete
Paros Grecia o destinație excelentă pentru vacanța de iarnă Foto eskapas com
Hotelierii din Grecia vor să dea în judecată Booking.com
Hotelierii din Grecia vot să dea în judecată Booking.com, pentru a contesta restricțiile politicii de prețuri, despre care susțin că ar costa industria milioane de euro, potrivit Ekathimerini.
Zanzibar Tanzania Colaj DMS
Zanzibar - descoperă secretele unui paradis exotic la doar opt ore distanță de România. Atracții și prețuri
Dacă iarna aceasta visezi să evadezi pe plaje cu nisip alb și ape turcoaz, într-un loc unde relaxarea este la ea acasă, Zanzibarul devine destinația perfectă pentru cei care doresc să experimenteze exotismul autentic.
Tunelul Laerdal 5, foto wikipedia jpg
27 noiembrie: S-a deschis circulaţiei cel mai lung tunel rutier din lume. La realizarea lui a contribuit şi... o echipă de psihologi
La 27 noiembrie 2000, în Norvegia a fost inaugurat cel mai lung tunel rutier din lume, care are 24,5 kilometri. Tot într-o zi de 27 noiembrie, în 1940, Nicolae Iorga şi Virgil Madgearu, două personalităţi care au marcat în mod esenţial istoria românilor, au fost asasinaţi de către legionari.