„Tinerii nu sînt fericiţi să afle ce fel de lume vor moşteni“ – interviu cu Elizabeth KOLBERT

Publicat în Dilema Veche nr. 684 din 30 martie - 5 aprilie 2017
„Tinerii nu sînt fericiţi să afle ce fel de lume vor moşteni“ – interviu cu Elizabeth KOLBERT jpeg

Jurnalista şi scriitoarea americană Elizabeth Kolbert (n. 1961) este comentatoare a problemelor de mediu pentru revista The New Yorker. În 2015 a primit Premiul Pulitzer de nonficţiune pentru cartea A 6-a extincţie. O istorie nenaturală de a Pămîntului, apărută în traducere la Editura Litera.

Cînd aţi realizat că vreţi să fiţi jurnalistă şi de ce aţi ales zona mediului?

Am fost jurnalistă încă de cînd mi-am început viaţa adultă. Am fost norocoasă să primesc un job de sortare a corespondenţei la The New York Times pe cînd aveam doar 23 de ani şi cumva lucrurile au început de acolo. Multă vreme m am ocupat de politică, dar după o vreme mi s-a părut să scriu aceeaşi poveste la nesfîrşit şi că, imediat ce o scriu, e deja depăşită. Am vrut să scriu ceva care să fie relevant şi a doua zi, şi a treia zi – aşa am ajuns să abordez probleme legate de mediu.

Ce cărţi v-au deschis mintea şi v-au influenţat cariera?

O astfel de listă ar fi prea mare: orice de la Procesul lui Kafka la Controlul asupra naturii de John McPhee.

După ce am citit A 6-a extincţie, am spus tuturor că această carte ar trebui predată în şcoli. Mă întreb cum sînt receptate conferinţele dvs., dacă, oferindu le oamenilor informaţia necesară, îi ajută să înţeleagă cu adevărat ce se întîmplă cu planeta?

Vorbesc deseori în colegii şi în universităţi şi trebuie să spun că lucrarea mea a fost bine receptată în şcoli. Deşi, în mod evident, tinerii nu sînt prea fericiţi să afle că lumea pe care o vor moşteni este completamente afectată.

În carte vă abţineţi să daţi un verdict – prezentaţi doar faptele şi opiniile oamenilor de ştiinţă –, dar îmi imaginez că, în ciuda acestei abordări echidistante, au existat voci care au contestat teoria Antropocenului. Vi s-au cerut explicaţii şi clarificări suplimentare?

Informaţiile oferite de mine în A 6-a extincţie n-au fost contestate prea des. Îmi place să cred că faptele vorbesc singure, dar ştiu că nu e cazul de fiecare dată.

Aţi publicat recent un articol în The New Yorker despre mai multe lucrări de psihologie care demonstrează că raţiunea şi dovezile ştiinţifice nu ne ajută prea mult să ne schimbăm părerile greşite asupra unor fenomene. Îi citaţi pe cercetătorii Sloman şi Fernbach, care spun că „opiniile noastre despre anumite probleme nu se formează nicidecum în urma unei profunde înţelegeri“ şi că totul are, mai degrabă, o bază emoţională. De unde şi succesul „faptelor alternative“…

Este pur şi simplu terifiant. Mă trezesc în fiecare dimineaţă cu un sentiment de teamă pentru ce ne aşteaptă.

Aţi călătorit mult (eu am numărat cel puţin 12 destinaţii) pentru a aduna suficiente informaţii pentru cartea dvs. Care este cea mai şocantă experienţă din aceste locuri?

N-aş descri-o chiar ca fiind şocantă, dar cea mai uluitoare experienţă a fost vizitarea Marii Bariere de Corali. A fost incredibil pentru că nicăieri altundeva nu vei găsi o asemenea abundenţă a formelor de viaţă. Pur şi simplu este de necrezut ceea ce vezi! Dar reciful se află în­tr un mare pericol din cauza încălzirii globale şi a creşterii acidităţii oceanului – o tragedie de necrezut într-un cu totul alt fel.

Faptul că aţi descoperit atîtea despre starea planetei documentîndu-vă pentru carte v-a influenţat cumva stilul de viaţă?

Am încercat să reduc acasă consumul de energie şi impactul pe care-l am eu însămi asupra planetei. Dar, ca americană, ştiu că folosesc încă mult mai mult decît s-ar cuveni. Aşa că, din păcate, nu mi-am ridicat încă viaţa la un nivel exemplar pentru ceilalţi.

Lucraţi la o nouă carte?

Încă nu am găsit ideea potrivită, dar mi-ar plăcea ca în curînd să încep o nouă carte.

a consemnat Cătălina MICIU

Foto: Barry Goldstein

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Cine a fost Vera Putina, presupusa mamă biologică a liderului de la Kremlin
Vera Putina, care a murit, miercuri, 31 mai, la 96 de ani, a ieșit din obscuritate în 1999, pretinzând că este mama biologică a lui Vladimir Putin, pe care a pretins că l-a abandonat când era copil.
image
Frații Tate și interlopii din „Familia DMS“, un sindicat de crimă organizată din România
Andrew și Tristan Tate, anchetați pentru trafic de persoane și viol, au câștigat bani din săli de jocuri de noroc în colaborare cu cel mai mare sindicat de crimă organizată din România, arată o investigație realizată de Rise Project.
image
Ce zodii sunt adevărate mașini de făcut bani. S-au născut pentru asta
Unii dintre nativii zodiacului se mulțumesc cu un serviciu sigur și cu un venit stabil, în timp ce alte semne zodiacale sunt făcute să producă bani pe bandă rulantă.

HIstoria.ro

image
George Gershwin și visul american
George Gershwin (1898-1937) a marcat scena americană la începutul secolului XX.
image
De ce se urau de moarte Ştefan cel Mare şi Vlad Ţepeş. Duşmănia lor apare într-un document de la Vatican!
Vlad Ţepeş, domn al Munteniei în trei rânduri, şi Ştefan cel Mare, voievodul care a condus Moldova timp de aproape jumătate de secol, au avut relaţii sinuoase, în funcţie de conjunctura politică a vremii şi de interesele administrative.
image
Château La Coste, în Provence: ce descoperire!
Ce e, până la urmă, Château La Coste? Un spaţiu magic, construit în jurul unei îndeletniciri cu tradiţie: facerea vinului.