Portrete de interior

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
Portrete de interior jpeg

M-am nimerit odată la Seul, în plimbările mele cu bicicleta de-a lungul fluviului Han, la o expoziție stradală de fotografie. Locul era unul destul de neobișnuit. De obicei, expozițiile stradale pe care le mai văzusem în oraș nu erau cu mult diferite de cele pe care le-ai putea întîlni aiurea. Picturi sau fotografii așezate pe trepied sau pe cîte vreun panou cu aceeași deschidere fugitivă către fluxul cotidianului, cu aceeași prindere din goana privirii a intermitenței artisticului care îți rămîne în minte chiar dacă nu ai zăbovit mai multă vreme în fața ei.

Cum spuneam, locul era atipic: o construcție tubulară, așezată ca o pasarelă fără o funcție utilitară specifică sub cîteva bucle de autostradă și deasupra gazonului și a celor cîtorva mesteceni plantați la Ttukseom pentru relaxarea celor care fac sport de-a lungul fluviului. Un tub gigantic și strălucitor, de unde puteai să observi mai bine mișcarea lentă a fluviului și a oamenilor din jurul său. Înăuntru erau o serie de portrete fotografice ale unor coreeni și ale unor expați, alăturînd, într-o simplă linie discontinuă, o mini, pseudo-istorie a privirii. Prietene care se uitau cu infinită tandrețe una la cealaltă, o mamă și o fiică rîzînd poate la o glumă, un tînăr cu fața acoperită de un batic la un meci al echipei naționale, o altă tînără proaspăt ieșită dintr-o operație estetică, un fotograf cu obiectivul îndreptat spre spectator, un grup de prieteni, coreeni și expați zîmbind relaxat. În țara în care imaginea publică e intens rezervată vedetelor TV și media locale, chipurile acelor oameni, în ipostaze dintre cele mai banale, reconstruind gesturi minore ale cotidianului seulez, aveau ceva cu totul proaspăt. Erau chipuri de oameni ai prezentului coreean în toată tematica diversității sale, sărbătorind Coreea deschiderii. Portrete, adică expresii, care umpleau acel tub într-o după-amiază de primăvară.

Mi-au atras atenția și pentru că păreau altfel, altfel decît intensa mitologie stradală fixată pe retina trecutului pe care alte expoziții o cultivau. O mitologie a durerii, a nostalgiei după fratele nordic înstrăinat în ghemul istoriei recente. Nu se încadrau nici în celălalt tipar identitar coreean revizitat fotografic: cel al poeziei geografice locale, cu munți prezentați în succesive perdele blurate, al templelor care înconjoară discret un pom înflorit. Nu întrețineau nimic din mitologia fotografică a delicateței asiatice, nici din duritatea hiperrealistă a istoriei lor recente. Seria aceea de portrete așezate în caligrafia metalică a tubului conținea o dramă particulară a vechiului suflet est-asiatic, aceea de a trăi mai mult „înlăuntrul lor“, cum recent afirma undeva Nora Iuga vorbind despre un autor japonez. O interioritate, pe care – cred ei și literatura lor – trebuie să o revizitezi din cînd în cînd ca și cum ai privi o picătură de apă făcîndu-și loc printre cîteva pietre. Dincolo de politic, de social, de continua întreținere a șuruburilor rețelelor sociale pe care lumea de azi o exultă, acea expoziție și locul în care se afla desenau în fața privitorului nevoia de privire, nevoia lui „Te văd. Tu mă vezi?“. Iar tubul acela, ca un imens coridor, unea corpul invizibil al fiecărui anonim cu zbuciumul intens al orașului într-un mod cu totul neintruziv, ca o fotografie a interiorității. Acolo, în acea Asie, această interioritate poate fi lesne regăsită fie și la primul colț de stradă, privindu-te încet.

Foto: Flickr

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
DACICC-1 - Primul calculator electronic de fabricație românească
Pe strada Republicii din Cluj-Napoca se află vila care a aparținut celebrului arhitect al Clujului, Lajos Pákey.
image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.