Eliade 110, Acasă, Passengers
● În perioada 30 martie – 27 aprilie, ARCEN organizează, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti, seria „Eliade 110“ – două evenimente şi şase trasee culturale, marcînd 110 ani de la naşterea lui Mircea Eliade. Rezervări la https://goo.gl/klmPKQ. (Cristina Ştefan)
● Joi, 23 martie, de la 18,30, la Centrul Rus de Știință și Cultură, un concert de cîntece din filme rusești celebre. 14 melodii din nouă filme precum Moscova nu crede în lacrimi, Ironia sorții , Fata fără zestre și altele. (Adina Popescu)
● Passengers (2016, Morten Tyldum, cu Jennifer Lawrence și Chris Pratt), un film înduioșător și optimist despre ce e important, pînă la urmă, în viața în care – e deja un loc comun – sîntem pasageri; și despre dragoste, jucîndu-se cu unele din miturile ei, mai serioase sau mai romantice, precum Adam și Eva ori Frumoasa din Pădurea Adormită. (Iaromira Popovici)
● Știam de la Radu Ciorniciuc despre fabuloasa întîlnire cu copiii din Delta Văcărești. Și despre Acasă, filmul documentar la care lucrează de aproape un an. Pe 20 martie, la Galeria Kube Musette din București a avut loc un vernisaj cu cîteva dintre fotografiile făcute de Luciana, Nicu, Zîna, Cristina, Cezar, Marcel, Gigel, Rică și Vali, pe care i-am și întîlnit cu această ocazie. Expoziția e deschisă pînă pe 27 martie, dar cel mai important e că puteți cumpăra pozele făcute de ei. Sînt minunate și, astfel, îi și ajutați pe puști să meargă la școală. Găsiți mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/185884841911868, „ACASĂ – Photos in exchange for education.“ (Ana Maria Sandu)
● A 15-a ediţie a Galei Premiilor de jazz MUZZA va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 18,30 la Hard Rock Café din Bucureşti şi va fi dedicată memoriei compozitorilor şi muzicienilor Adrian Enescu, Marin Petrache Pechea și Marius Popp. Printre invitaţii, deopotrivă români şi străini, care vor susţine microrecitaluri se numără Sorin Zlat, Anamaria Maranda, Border Split, Groovy Bastards, Robbie Southrmen sau cubanezii Ekue Band. Mai multe detalii pe www.fundatiamuzza.ro. (Marius Chivu)
● Sugestiv intitulată „Toma și ai lui“, expoziția de sculptură și desen semnată de artistul plastic Geta Caragiu, deschisă pînă pe 18 aprilie în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național „I.L. Caragiale“ din București, poate fi vizitată zilnic între orele 14-19 (mai puțin lunea). „Ce vedeți aici e de fapt o suferință mare. După ce am avut sentimentul că se năruie totul, am apucat să fac aceste lucrări care sînt în ipsos și au stat în magazia noastră din curte, învelite, 34 de ani. (…) Copilăria se reflectă în tot ce vedeți aici. Lacul și paparudele este lacul copilăriei noastre, care a fost o copilărie, în Dobrogea, minunată, plină de fantezie și imaginație. Un lac malefic, care se uita foarte chiorîș la noi și am vrut să mă răzbun pe el, și l-am legat, l-am spînzurat, i-am făcut de toate.“ – Geta Caragiu Gheorghiță, la vernisaj (Agerpres, 7 martie 2017). Dincolo de conotațiile strict biografice ale unei strălucite și dăruite cu har familii care și-a pus sigiliul pe valențe diverse ale culturii române, piesele expuse te invită, de ce nu, să te prinzi în hora paparudelor și să străbați secole și spații, pe urmele lui Ghilgameș… Un fabulos itinerar inițiatic despre lume/lumi de dincolo de fire. (Ruxandra Mihăilă)
● Istoricul israelian Yuval Noah Harari a publicat, în 2011, Sapiens. A Brief History of Humankind – un volum care aduce împreună noţiuni de istorie, antropologie, filozofie, psihologie, neuroştiinţă, devenit bestseller între timp şi pe care îl puteţi găsi şi în librăriile Humanitas. The Guardian l-a luat la întrebări şi a ieşit un interviu fantastic despre viitorul omenirii. Citiţi-l aici: https://www.theguardian.com/culture/2017/mar/19/yuval-harari-sapiens-readers-questions-lucy-prebble-arianna-huffington-future-of-humanity. (Cristina Ştefan)