Eliade 110, Acasă, Passengers

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Eliade 110, Acasă, Passengers jpeg

● În perioada 30 martie – 27 aprilie, ARCEN organizează, în colaborare cu Institutul Francez din Bucureşti, seria „Eliade 110“ – două evenimente şi şase trasee culturale, marcînd 110 ani de la naşterea lui Mircea Eliade. Rezervări la https://goo.gl/klmPKQ. (Cristina Ştefan)

● Joi, 23 martie, de la 18,30, la Centrul Rus de Știință și Cultură, un concert de cîntece din filme rusești celebre. 14 melodii din nouă filme precum Moscova nu crede în lacrimi, Ironia sorții , Fata fără zestre și altele. (Adina Popescu)

● Passengers (2016, Morten Tyldum, cu Jennifer Lawrence și Chris Pratt), un film înduioșător și optimist despre ce e important, pînă la urmă, în viața în care – e deja un loc comun – sîntem pasageri; și despre dragoste, jucîndu-se cu unele din miturile ei, mai serioase sau mai romantice, precum Adam și Eva ori Frumoasa din Pădurea Adormită. (Iaromira Popovici)

● Știam de la Radu Ciorniciuc despre fabuloasa întîlnire cu copiii din Delta Văcărești. Și despre Acasă, filmul documentar la care lucrează de aproape un an. Pe 20 martie, la Galeria Kube Musette din București a avut loc un vernisaj cu cîteva dintre fotografiile făcute de Luciana, Nicu, Zîna, Cristina, Cezar, Marcel, Gigel, Rică și Vali, pe care i-am și întîlnit cu această ocazie. Expoziția e deschisă pînă pe 27 martie, dar cel mai important e că puteți cumpăra pozele făcute de ei. Sînt minunate și, astfel, îi și ajutați pe puști să meargă la școală. Găsiți mai multe detalii pe pagina de Facebook a evenimentului: https://www.facebook.com/events/185884841911868, „ACASĂ – Photos in exchange for education.“ (Ana Maria Sandu)

● A 15-a ediţie a Galei Premiilor de jazz MUZZA va avea loc duminică, 2 aprilie, de la ora 18,30 la Hard Rock Café din Bucureşti şi va fi dedicată memoriei compozitorilor şi muzicienilor Adrian Enescu, Marin Petrache Pechea și Marius Popp. Printre invitaţii, deopotrivă români şi străini, care vor susţine microrecitaluri se numără Sorin Zlat, Anamaria Maranda, Border Split, Groovy Bastards, Robbie Southrmen sau cubanezii Ekue Band. Mai multe detalii pe www.fundatiamuzza.ro. (Marius Chivu)

● Sugestiv intitulată „Toma și ai lui“, expoziția de sculptură și desen semnată de artistul plastic Geta Caragiu, deschisă pînă pe 18 aprilie în Rotonda din foaierul Sălii Mici a Teatrului Național „I.L. Caragiale“ din București, poate fi vizitată zilnic între orele 14-19 (mai puțin lunea). „Ce vedeți aici e de fapt o suferință mare. După ce am avut sentimentul că se năruie totul, am apucat să fac aceste lucrări care sînt în ipsos și au stat în magazia noastră din curte, învelite, 34 de ani. (…) Copilăria se reflectă în tot ce vedeți aici. Lacul și paparudele este lacul copilăriei noastre, care a fost o copilărie, în Dobrogea, minunată, plină de fantezie și imaginație. Un lac malefic, care se uita foarte chiorîș la noi și am vrut să mă răzbun pe el, și l-am legat, l-am spînzurat, i-am făcut de toate.“ – Geta Caragiu Gheorghiță, la vernisaj (Agerpres, 7 martie 2017). Dincolo de conotațiile strict biografice ale unei strălucite și dăruite cu har familii care și-a pus sigiliul pe valențe diverse ale culturii române, piesele expuse te invită, de ce nu, să te prinzi în hora paparudelor și să străbați secole și spații, pe urmele lui Ghilgameș… Un fabulos itinerar inițiatic despre lume/lumi de dincolo de fire. (Ruxandra Mihăilă)

● Istoricul israelian Yuval Noah Harari a publicat, în 2011, Sapiens. A Brief History of Humankind – un volum care aduce împreună noţiuni de istorie, antropologie, filozofie, psihologie, neuroştiinţă, devenit bestseller între timp şi pe care îl puteţi găsi şi în librăriile Humanitas. The Guardian l-a luat la întrebări şi a ieşit un interviu fantastic despre viitorul omenirii. Citiţi-l aici: https://www.theguardian.com/culture/2017/mar/19/yuval-harari-sapiens-readers-questions-lucy-prebble-arianna-huffington-future-of-humanity. (Cristina Ştefan)

Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.
p 17 2 jpg
Post-traumă
În definitiv, totul e filmabil.
995 17 Biro coperta1 jpg
Live în Control
Mai interesant decît limbajul sărac al versurilor, care ar fi familiare unui psihoterapeut de liceu.
995 21 Iamandi jpg
Ordinea închisorilor
În cele mai multe situații, acești intelectuali au făcut mai întîi o închisoare fascistă și apoi una comunistă.
Vizual general Conferințele Despre lumea în care trăim jpg

Adevarul.ro

image
Carla’s Dreams, criticat dur: „Răutăcios, antipatic, poate lipsit de educație, puțin fals și dezamăgitor”
Realizatorul a fost invitatul emisiunii realizate de Cătălin Măruță în cadrul căreia a acceptat să participe la rubrica „Spui tot sau îți ia gura foc?”.
image
Român păcălit în Turcia cu implanturi de păr. Țeapa este de mii de euro. „Ce scrie pe factură?“
Pățania unui român care s-a dus în Turcia să facă implant de păr a fost povestită pe Facebook de o rudă. Omul a fost înșelat cu mii de euro și acum nu mai știe cum să-și recupereze banii.
image
Boala neurologică rară de care suferă Celine Dion, explicată de un medic. „Transformă oamenii în statui”
Celine Dion a anunțat că și-a anulat actualul turneu mondial din cauza problemelor de sănătate pe care le are. Cântăreața celebră a anunțat la sfârșitul anului trecut că suferă de sindromul „Stiff Person Syndrome”, anulând astfel câteva date din turneul din Las Vegas.

HIstoria.ro

image
Autoportretul lui Vincent van Gogh: strategie de autovalidare?
Vincent van Gogh ajunge la artă târziu, la 28 de ani, după ce eșuase pe calea teologiei și a misionarismului și se consumase în istovitoare crize identitare.
image
„Dubletul seismic“ din mai 1990 - Ultimele cutremure majore care au afectat România în secolul XX
Pe 30 și 31 mai 1990, la doar câteva zile după primele alegeri libere (20 mai 1990), în România s-au produs alte două cutremure puternice. Fenomenul de la sfârșitul lunii mai a anului 1990 este cunoscut sub numele de „dublet seismic”.
image
De ce nu mai merg oamenii azi pe Lună? De ce în 1969 s-a putut și azi nu
În istoria omenirii, doar 24 de oameni au călătorit spre Lună, cu toţii fiind astronauţi în cadrul programului Apollo. Jumătate dintre ei au călcat pe suprafaţa singurului satelit natural al Pământului. Eugene Cernan şi Harrison Schmitt au fost ultimele persoane care au intrat în acest club select. Sunt mai bine de 40 de ani de când un pământean a păşit pe un alt corp ceresc decât Pământul. În ciuda proiectelor fantastice şi a progresului tehnologic înregistrat în ultimele patru decenii, oamenii