Despre jumătăţi şi alte obsesii

Publicat în Dilema Veche nr. 683 din 23-29 martie 2017
Despre jumătăţi şi alte obsesii jpeg

● După ploaie de Sergi Belbel, traducerea: Delia Prodan, scenografia: Vali Ighigheanu, mișcarea scenică: Arcadie Rusu. Cu: Andrei Aradits, Raluca Botez, Bogdan Dumitrescu, Ioana Flora, Lucian Pavel, Andreea Mateiu, Ana Turos, Dana Voicu. Teatrul Apollo 111.

Teatrul Apollo 111 din Bucureşti continuă programul pentru stagiunea 2016 2017 cu al doilea spectacol realizat de un cineast. După Radu Jude şi Ali: Frica mănîncă sufletul, Alexandru Maftei propune După ploaie (1993), text al catalanului Sergi Belbel, aparent o dramă realistă despre viaţa în corporaţie, în realitate fiind o poveste despre găsirea partenerului (nu neapărat cel erotic).

După ploaie a mai fost montat în România (la Braşov în 2005, regia Dan Vasile, şi la Oradea în 2006, regia Claudiu Goga), asta datorîndu-se publicării traducerii în limba română, realizată de Delia Prodan, în volumul Teatru spaniol contemporan (2005, editori Fundaţia Culturală „Camil Petrescu“ şi revista Teatrul azi). Contextele sînt însă diferite pentru montările de atunci şi de acum: una dintre premisele textului – interzicerea fumatului la serviciu şi „mutarea“ fumoarelor în aer liber – este astăzi parte din realitatea cotidiană. Dacă în 2005-2006, această situaţie, cel puţin în România, părea utopică (sau distopică, depinde de perspectivă) şi plasa întreaga poveste la limita fantasticului – sau măcar într-un plan al neverosimilităţii –, astăzi lucrurile stau cu totul altfel. Interzicerea fumatului în spaţiile închise este în vigoare în România (ca şi în Occident), deşi legea e contestată. În text, situaţia este agravată: o companie interzice angajaţilor să fie fumători, nu doar să nu fumeze în birou. Dacă la noi încă nu au apărut astfel de cerinţe (cel puţin, eu nu am informaţii în acest sens), în alte ţări, unele companii îşi rezervă dreptul de a angaja exclusiv nefumători, decizie controversată, care face obiectul unor procese (pe motiv de încălcare a drepturilor omului, dar dezbaterea este complicată şi balanţa nu se înclină semnificativ într-o parte sau alta; oricum, cerinţa angajatorilor pare să aibă un substrat financiar, legat de asigurări de sănătate mai ieftine şi de un timp de lucru mai mare pentru nefumători, care nu au pauze de ţigară şi se îmbolnăvesc mai rar).

Clarificarea conexiunii cu realitatea este importantă pentru că După ploaie dă senzaţia unui text eminamente realist, aparenţă pe care problema fumatului o poate susţine sau nu întrucît spaţiul de desfăşurare a poveştii este un fumoar „ilegal“, pe acoperişul unei clădiri de birouri unde angajaţii se refugiază pentru cîte o ţigară, savurată cu teamă, căci compania le pretinde să fie nefumători. În contextul actual, spectacolul de la Apollo 111 pare (aproape) realist, dacă nu ar exista din cînd în cînd şi nişte tuşe de vis/coşmar. De fapt, dramaturgul Sergi Belbel a scris un basm contemporan despre oameni blocaţi într-un purgatoriu urban – un oraş în care nu a mai plouat de doi ani, această fiind o altă premisă a poveştii – şi care caută ceea ce s-ar putea numi preţios „sensul vieţii“.

rosencrantz2 foto a maftei jpg jpeg

Fumoarul clandestin din După ploaie, de pe acoperişul clădirii de birouri (aproape cea mai înaltă construcţie din oraş), îi oferă scenografei Vali Ighigheanu posibilitatea creării unei perspective întoarse – vederea de sus în jos, de pe terasa imobilului, pare inversată – care „amplifică“ spaţiul de joc. Loc al socializării în orice companie (fie în interiorul clădirii, fie în exterior), al sincerităţii şi al intrigilor deopotrivă, creuzet de bîrfe, zvonuri şi confesiuni, fumoarul capătă aici unele accente particulare: este un spaţiu în care identitatea se eliberează de chingile corporatiste şi individul renunţă să joace rolul de angajat după modelul imaginat de angajator, dar în acelaşi timp, este dominat de teamă din cauza clandestinităţii sale şi are o doză de pericol datorată poziţionării la înălţime. Aici se formează un sistem de relaţii – pe orizontală, între angajaţi de acelaşi nivel, şi pe verticală, între subordonaţi şi superiori – şi se creionează portretele individuale.

Personajele sînt, de fapt, tipologii corporatiste, indivizi depersonalizaţi în birouri, claustraţi în propriile funcţii/poziţii şi care capătă identitate în afara spaţiului de lucru. Sînt partituri ofertante din scriitură, cu tuşe de grotesc, bine susţinute de actori: un IT-ist sexy şi anxios (Andrei Aradits), un şef cu probleme în căsnicie (Lucian Pavel) şi o şefă obsedată de muncă (Andreea Mateiu), un curier afemeiat (Bogdan Dumitrescu) şi cvartetul secretarelor: o femeie avidă de atenţie, cu un intelect limitat şi gata oricînd să confunde interesul altora pentru ea cu afectul (excelentă Dana Voicu), o alta obsedată de paranormal (Raluca Botez), una timidă, „victima“ grupului (Ana Turos) şi cea care se detaşează prin inteligenţă şi stranietate, care „vede“ dincolo de aparenţe (Ioana Flora).

Regizorul Alexandru Maftei (care a mai lucrat în teatru, printre altele, Şase din 49 de György Spiró la Teatrul de Artă Bucureşti) induce un ritm constant spectacolului, realizat dintr-o succesiune de scene tăiate sigur, nesentimental, în care dospesc portretele, din ce în ce mai clare, şi se dezvoltă conexiunile pînă cînd întreg puzzle-ul de personaje şi relaţii se aşază în matcă. Această secetă apocaliptică imprimă o tensiune paroxistică şi provoacă o serie de mutaţii negative, ba chiar tragice: relaţiile de muncă se distrug, prieteniile şi alianţele se strică, intrigile eşuează, cineva moare. Cumva, însă, destinele umane se reaşază ca plăcile tectonice în timpul cutremurului şi îşi găsesc o altă configuraţie.

Construit coerent, rotund, cu accentul pe partea realistă, peste care tuşele de vis/coşmar, marcate de schimbarea luminii, vin cu pulsaţii diferite, spectacolul are un ritm constant, ce riscă însă să devină monoton de la un punct încolo, lucru pe care lungimea textului îl accentuează. Poveste despre destin şi găsirea jumătăţii, După ploaie este o parabolă despre imposibilitatea omului de a trăi şi de a-şi împlini visele singur. 

Oana Stoica este critic de teatru.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.