Colaj & reciclare

Publicat în Dilema Veche nr. 682 din 16-22 martie 2017
Colaj & reciclare jpeg

●  Mike Oldfield, Return to Ommadawn, Virgin EMI, 2017. 

După ce s-a săturat să-şi reviziteze debutul Tubular Bells (reciclat deja într-o suită de patru albume şi o reînregistrare aniversară), Mike Oldfield se concentrează pe prima sa tentativă world music, albumul Ommadawn din 1975, căruia îi propune aici o continuare cu aceeaşi structură – o singură piesă împărţită în două părţi din raţiuni strict tehnice: înregistrarea pe două feţe ale unui vinil. Răzbate neajunsul că Oldfield cîntă la toate instrumentele (preponderent chitară), fără invitaţii care au dat conotaţia world music albumului din ’75. Cel mai neplăcut aspect e senzaţia de colaj pe care o dă mixarea porţiunilor vocale de pe Ommadawn-ul original în această nouă versiune, conducînd la senzaţia că nu avem atît o continuare, cît o reciclare în cel mai pur sens al termenului. Relaţia dintre acest album şi Ommadawn e similară celei pe care a avut-o filmul Star Wars: The Force Awakens din 2015 cu primul episod al seriei.

Muzica ambientală în general a pătruns la noi mai uşor decît alte genuri chiar şi înainte de ’89. Absenţa versurilor abstractiza muzica scutind-o de suspiciuni de rebeliune anti-sistem, permiţîndu-ne chiar să avem pionieri precum Adrian Enescu (mai prolifici şi mai liberi în creativitate decît pionierii rock ai aceloraşi vremuri). Genul era asociat fie muzicii de film, fie unei anestezieri benefice cu eventuale efecte homeopate – chiar în zilele noastre, albumele unor Kitaro sau Deep Forest pot fi achiziţionate din anumite farmacii. Ar fi păcat totuşi ca pe Mike Oldfield să îl uităm drept un reprezentant al unei apuse epoci a melodiilor analgezice de sintetizator. Nu a avut un profil la fel de puternic în industria cinematografică precum Vangelis, însă a contribuit şi el cu cîteva coloane sonore memorabile – pentru filmul The Killing Fields şi, un caz mai aparte, pentru romanul The Songs of Distant Earth al lui Arthur C. Clarke. Nu a fost la fel de electro-megaloman ca Jean Michel Jarre şi nici la fel de inovator ca Brian Eno, dar, prin maniera în care a angajat chitara rock pentru a crea ambianţă în loc de ritm şi energie, poate fi considerat un precursor al post-rockului modern care tocmai din această idee năstruşnică îşi trage esenţa. Dacă Swans au promovat peisajele sonore distorsionate cu efect psihosomatic, Mike Oldfield a venit cu ingredientul complementar al solo-ului de chitară în crescendo de bolero, incremental şi epic. O parte a post-rock-ul de azi, în special ramura sa mai siropoasă (Explosions in the Sky ş.a.m.d.), reprezintă un mix între cele două ingrediente, iar Return to Ommadawn e un potrivit exemplu în sprijinul acestei teorii. Suspectez chiar că albumul îşi propune să atragă atenţia tineretului cu privire la acest detaliu – poate o nouă tentativă a artistului de a se reconecta la modernitate, după ce pe albumul precedent se înhăitase direct cu tineretul pentru un inadecvat experiment teen-rock (Man on the Rocks).

Nimeni nu e de vină că Oldfield, contaminat de traiul prin Ibiza şi Bahamas, şi a petrecut atîţia ani în cercuri New Age complet ignorante la rockul modern şi că fost nevoie ca Jean Michel Jarre să-i reamintească (în cadrul unui refuz de colaborare) că nu e un autor de muzică electronică, ci un instrumentist acustic. Pare azi de-a dreptul surprinzător să realizăm că au fost vremuri în care Mike Old­field cînta pe scena de la Montreux, cu renumele de chitarist prog-rock şi nu de alternativă mai siropoasă la Jarre. Obsesia lui Oldfield de a-şi poziţiona albumele (în special seria Tubular Bells) „deasupra“ scenei rock l-a costat deconectarea de scena respectivă, într-un sens similar celui în care André Rieu se poziţionează „deasupra“ muzicii clasice. 

Aron Biro este autorul blog-ului http://a­ron­­bi­ro.blogspot.com.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

Filmul care a cucerit topul Netflix, foto Shutterstock jpg
Filmul din 2004 care a luat cu asalt topul Netflix. Pelicula a primit două nominalizări la Oscar
Un film lansat în 2004 a captat din nou atenția publicului. La două decenii de la lansare, producția continuă să atragă un nou val de spectatori, ocupând în prezent locul 3 în topul celor mai vizionate filme de pe platforma de streaming Netflix. De asemenea, producție, cu doi actori celebri în rolur
pensionare, foto shutterstock jpg
La ce concluzie a ajuns un bărbat care s-a pensionat la 52 de ani: „Sunt împăcat”. Cum i s-a schimbat viața
Tot mai mulți oameni visează să se pensioneze mai devreme, ca să se bucure de viață cât sunt încă tineri și sănătoși. Un bărbat din SUA a reușit să-și transforme acest vis în realitate, când s-a retras din activitate la 52 de ani. Iată cum i s-a schimbat viața!
Alexandru Machidon FOTO CSP webp
Cine este Alexandru Machidon, candidatul la funcția de șef al Procuraturii Generale din Republica Moldova
Alexandru Machidon a fost desemnat candidat la funcția de procuror general interimar de către membrii Consiliului Superior al Procuraturii, funcție devenită vacantă după ce Ion Munteanu a demisionat în urma câștigării concursului pentru postul de judecător la Curtea Supremă de Justiție.
Nicușor Dan FOTO Mediafax
Consultările de la Cotroceni, prin ochii analiștilor: PSD nu va rămâne pe margine
PSD va intra la guvernare. Dacă ar rămâne pe dinafară, sute de primari ar pleca către PNL și zeci de parlamentari s-ar încolona în spatele lui Victor Ponta, este de părere analistul politic George Rîpă.
daunatori, foto shutterstock jpg
Trucul genial care îți salvează florile preferate de dăunători. Cu o soluție preparată acasă, îți protejezi florile de afide
Dăunătorii mici, dar periculoși sunt printre cei mai mari inamici ai florilor de sezon și pot distruge, în scurt timp, tot ce ai îngrijit cu atâta grijă. Din fericire, există un truc genial care poate alunga acești dușmani ai plantelor! Mai mult, tot ce ai nevoie se află deja în bucătăria ta.
Război Iran Israel FOTO EPA 12157771 jpg
Iranul a executat, prin spânzurare, un bărbat acuzat de spionaj în favoarea Israelului
Iranul a anunţat miercuri executarea unui bărbat acuzat de spionaj pentru Israel, inamic declarat al autorităţilor din Teheran, informează AFP. Pedram Madani a fost spânzurat în ciuda apelurilor din partea familiei sale şi a activiştilor, care au denunţat un proces inechitabil.
Istanbul FOTO Shutterstock
Cinci greșeli pe care o turistă le-a făcut în Turcia. Ce să eviți și cum să nu pierzi bani
O turistă povestește cum o vacanță de vis în Turcia s-a transformat într-o lecție de călătorie. Deși experiența a fost una minunată, spune că ar fi fost și mai reușită dacă ar fi evitat câteva greșeli comune.
Donald Trump Bioul Oval FOTO PRODIMEDIA jpg
Trump spune că va ști în două săptămâni dacă Putin vorbește serios despre încetarea războiului
Președintele american Donald Trump a declarat ă SUA vor afla în curând dacă președintele rus Vladimir Putin este serios în ceea ce privește încetarea războiului din Ucraina, avertizând că, dacă Moscova trage de timp, Washingtonul va „răspunde puțin diferit”.
banner florin piersic jpg