One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu

Publicat în Dilema Veche nr. 681 din 9-15 martie 2017
One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu jpeg

● Cum penele de curent din București par a fi tot mai dese și tot mai lungi, vă recomandăm un loc unde curentul nu se oprește niciodată. E vorba de Trattoria Romana din Tache Ionescu 29, căreia îi mulțumim că ne-a ajutat într-un asemenea moment. (Redacția)

● Începe luminosul turneu de tenis de la Indian Wells, unul dintre cele mai importante ale sezonului și cel mai important trofeu pe care l-a cîștigat Simona Halep (în 2015). Și, bineînțeles, iar ne facem speranțe cu Simona Halep, care joacă direct din turul al doilea, la fel ca Irina Begu. În primul tur, Sorana Cîrstea a căzut cu Monica Niculescu, ceea ce, conform cîrcotașilor de pe la noi, nu e chiar rău, fiindcă asta înseamnă că măcar una dintre ele se califică în turul următor. Dintre marii favoriți, nici la bărbați, nici la femei nu pare să lipsească cineva. (Andrei Manolescu)

● Joi, 9 martie și vineri, 10 martie, pasionații de bandă desenată sînt invitați la Ceainăria Cărturești Verona (de la 18,30) pentru o discuție pe marginea ultimelor romane grafice apărute în colecția „Grafic“ a Editurii Art, precum și la o expoziție dedicată acestei colecții, cu Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) în calitate de curator. Vinul și muzica sînt din partea casei. (Adina Popescu)  

● În contextul atîtor fake news și al evoluțiilor de neînțeles din era Trump, cred că ar fi util să (re)citim cartea lui Alexis de Tocqueville – Despre democrație în America. O  carte fără termen de valabilitate. (Matei Martin)

● „Alergam atît de repede încît / mi-a rămas un ochi în urmă / care singur m-a văzut / cum mă subțiam, – / dungă mai întîi, linie apoi… / Nobil vid străbătînd nimicul, rapidă parte neexistîndă / traversînd moartea.“ – Finish. De ziua lui Nichita… 84 de ani. Pe 31 martie. (Ruxandra Mihăilă)

● Elevul, arătînd spre televizor: „E stricat.“ Profesorul/primarul comunei: „Copii, tot ce vine de la stat nu e stricat. Trebuie doar să aşteptăm.“ Fragmentul este din spectacolul Înaintea Erei Noastre – jucat la Green Hours de trupa independentă Frilensăr, care-mi place tot mai mult cu fiecare piesă nouă pe care le-o descopăr. Căutaţi-le reprezentaţiile la Teatrul Luni de la Green Hours. (Cristina Ştefan)

● Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea legendarului pianist și compozitor. Luiza Borac este cunoscută drept una dintre cele mai importante promotoare ale creației lui Dinu Lipatti. În anul 2012, ea a publicat, la o importantă casă internațională de discuri, un album dedicat lui Dinu Lipatti, incluzînd atît lucrări ale sale, cît și aranjamente realizate de el după lucrări ale altor compozitori. Pe 23 martie, Luiza Borac va interpreta, în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, opusuri și transcripții de Dinu Lipatti, Frédéric Chopin și Franz Liszt. (Sever Voinescu)

● Festivalul de Film One World Romania a ajuns la cea de-a zecea ediţie. În perioada 13-19 martie, mergeţi la cinematografele „Elvire Popesco“, Eforie, Union şi Studioul „Horia Bernea“, unde vor fi proiectate peste 60 de filme documentare. Subiectele abordate cuprind frica şi diferitele sale manifestări în societate, justiţia, sănătatea şi multe altele. Programul complet pe oneworld.ro/2017. (Cristina Ştefan)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Un virus, cu mortalitate de 40 de ori mai mare decât COVID-19, ar putea devasta omenirea. La ce trebuie să fim atenți
Experții britanici în sănătate publică avertizează că gripa aviară, inclusiv varianta H5N1, care poate infecta și oamenii, ar putea provoca o pandemie mai gravă decât COVID-19. Ei cer guvernelor lumii să ia măsuri imediate pentru prevenirea unei eventuale catastrofe.
image
Cum puteți scăpa de „hormonul stresului” și grăsimea de pe burtă. Suplimentele care vă pot ajuta
Cortizolul, adesea numit „hormonul stresului”, joacă un rol crucial în răspunsul organismului la stres. Nivelurile ridicate de cortizol pot duce la o creșterea grăsimii de pe burtă, avertizează medicii.
image
Când sunt suplimentele alimentare un pericol pentru sănătate. Medic: „Recomandăm doar pe cele care au studii clinice”
Suplimentele alimentare, atrag atenția medicii, nu sunt „simple vitamine”, sau „doar plante”, ci pot face mult rău atunci când nu sunt administrate la indicația medicului și nu sunt produse certificate.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.