One World Romania, Înaintea Erei Noastre, Nichita Stănescu
● Cum penele de curent din București par a fi tot mai dese și tot mai lungi, vă recomandăm un loc unde curentul nu se oprește niciodată. E vorba de Trattoria Romana din Tache Ionescu 29, căreia îi mulțumim că ne-a ajutat într-un asemenea moment. (Redacția)
● Începe luminosul turneu de tenis de la Indian Wells, unul dintre cele mai importante ale sezonului și cel mai important trofeu pe care l-a cîștigat Simona Halep (în 2015). Și, bineînțeles, iar ne facem speranțe cu Simona Halep, care joacă direct din turul al doilea, la fel ca Irina Begu. În primul tur, Sorana Cîrstea a căzut cu Monica Niculescu, ceea ce, conform cîrcotașilor de pe la noi, nu e chiar rău, fiindcă asta înseamnă că măcar una dintre ele se califică în turul următor. Dintre marii favoriți, nici la bărbați, nici la femei nu pare să lipsească cineva. (Andrei Manolescu)
● Joi, 9 martie și vineri, 10 martie, pasionații de bandă desenată sînt invitați la Ceainăria Cărturești Verona (de la 18,30) pentru o discuție pe marginea ultimelor romane grafice apărute în colecția „Grafic“ a Editurii Art, precum și la o expoziție dedicată acestei colecții, cu Alexandru Ciubotariu (Pisica Pătrată) în calitate de curator. Vinul și muzica sînt din partea casei. (Adina Popescu)
● În contextul atîtor fake news și al evoluțiilor de neînțeles din era Trump, cred că ar fi util să (re)citim cartea lui Alexis de Tocqueville – Despre democrație în America. O carte fără termen de valabilitate. (Matei Martin)
● „Alergam atît de repede încît / mi-a rămas un ochi în urmă / care singur m-a văzut / cum mă subțiam, – / dungă mai întîi, linie apoi… / Nobil vid străbătînd nimicul, rapidă parte neexistîndă / traversînd moartea.“ – Finish. De ziua lui Nichita… 84 de ani. Pe 31 martie. (Ruxandra Mihăilă)
● Elevul, arătînd spre televizor: „E stricat.“ Profesorul/primarul comunei: „Copii, tot ce vine de la stat nu e stricat. Trebuie doar să aşteptăm.“ Fragmentul este din spectacolul Înaintea Erei Noastre – jucat la Green Hours de trupa independentă Frilensăr, care-mi place tot mai mult cu fiecare piesă nouă pe care le-o descopăr. Căutaţi-le reprezentaţiile la Teatrul Luni de la Green Hours. (Cristina Ştefan)
● Cu ocazia aniversării de 20 ani, Radio România Muzical organizează, în colaborare cu Muzeul Național Cotroceni, un recital susținut de pianista Luiza Borac, joi, 23 martie, de la ora 19. Recitalul este dedicat Centenarului Dinu Lipatti, în 19 martie împlinindu-se 100 ani de la nașterea legendarului pianist și compozitor. Luiza Borac este cunoscută drept una dintre cele mai importante promotoare ale creației lui Dinu Lipatti. În anul 2012, ea a publicat, la o importantă casă internațională de discuri, un album dedicat lui Dinu Lipatti, incluzînd atît lucrări ale sale, cît și aranjamente realizate de el după lucrări ale altor compozitori. Pe 23 martie, Luiza Borac va interpreta, în Sala Cerchez a Muzeului Național Cotroceni, opusuri și transcripții de Dinu Lipatti, Frédéric Chopin și Franz Liszt. (Sever Voinescu)
● Festivalul de Film One World Romania a ajuns la cea de-a zecea ediţie. În perioada 13-19 martie, mergeţi la cinematografele „Elvire Popesco“, Eforie, Union şi Studioul „Horia Bernea“, unde vor fi proiectate peste 60 de filme documentare. Subiectele abordate cuprind frica şi diferitele sale manifestări în societate, justiţia, sănătatea şi multe altele. Programul complet pe oneworld.ro/2017. (Cristina Ştefan)