Autobiografia lui D.N. Frasqueri

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Autobiografia lui D N  Frasqueri jpeg

● Princess Nokia, 1992*, Self-released, 2016. 

În 2013, Destiny Nicole Frasqueri descria motivul tranziției de la Wavy Spice la Princess Nokia, într-un interviu pentru Bullett Media, astfel: „Ca Princess Nokia îmi pot proiecta aspectul multidimensional al personalității mele așa cum nu o puteam face ca Wavy Spice. Ca Princess Nokia mă pot aventura pe orice teritoriu al muzicii și îmi pot alege măștile fără ca asta să mă confuzeze. Ca Princess Nokia fac o muzică aptă să vorbească pe limba tuturor oamenilor, de la fetele cool din Harlem la miresele adolescente din Orientul Mijlociu și băieții gay din Asia de Sud-Est. Etichetele nu înseamnă nimic pentru mine. Noua mea muzică e cosmică și tridimensională și vorbește despre ceea ce este Princess Nokia. Princess Nokia e sunet. Princess Nokia e progres. Asta e tot ceea se sînt“. „Nokia“, single-ul cu care debuta Frasqueri sub noul pseudonim, nu mergea însă prea departe de stilistica mai vechii ei „măști“ artistice, Wavy Spice. Între cloud rap, R&B nouăzecist și gașca lui A$AP Rocky, între trap, Mykki Blanco și Noisey TV, între o formulă adusă la zi a G-Funk-ului, declarații care-și mușcă singure cozile, precum cea pe care am citat-o mai devreme, și o charismă detonantă, PN amesteca genuri și formule cu dexteritate. Primele ei două mixtape-uri, Metallic Butterfly (2014) și Honeysuckle (2015), sînt doar asta: surfing remarcabil de articulat între diferite universuri sonore, cuplat cu texte în care, atunci cînd aluziile nu implică anumite personaje din Game of Thrones, marginalitatea se simte în siguranță.

Născută în 1992, an care și dă titlul primului său EP, lansat spre sfîrșitul anului trecut, Frasqueri are ascendență afro-latino și a crescut în Harlemul spaniol: „Looking to my future is like looking at the sky / Inner city orphan with my hand in apple pie. / A liar, a schemer, a cheater, I do it all / I used to switch schools each coming fall…“. Autoreferențialist și glisînd între introspecție și exhibiționism, 1992 e fotografia foarte personală a unui New York deja vintage astăzi, înecată în filtrele fabulosului deceniu al hip-hop-ului și R&B-ului: „A nerdy girl with nymphomanic tendencies / Everyone’s offended but nobody here offended me / 90’s mami dressing like Aaliyah, quite apparently / I’m heavy with the theory, I move with the groove / I’m Black like Shaolin, I tang with the Wu / Africa, my guy, with the bantu do“. „Saggy Denim“ – „1995, I’ma listen to Sublime / Drink that 40 oz. to Freedom to the day that I die / Gonna listem me Selena, drink a 40 a cry / Gonna roll me up a Beamer, I’ma go and get high“… – e nostalgie pură. Ca și „Green Line“. Ca și freestyle-ul de la sfîrșitul EP-ului, „Tweety Bird“.

Ca, într-un fel sau altul, întreg EP-ul unei artiste pe care Zeitgeist-ul și cultura populară East Coast a anilor ’90 o proiectează într-un prezent pe care îl găsește foarte problematic. 

* 1992 poate fi descărcat gratuit de pe site-ul artistei americane, princessnokia.org

Princess Nokia va performa la ediția de anul acesta a festivalului bucureștean Rokolectiv, care va avea loc între 20 și 23 aprilie. Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina de Facebook a evenimentului, facebook.com/rokolectivfestival.

Paul Breazu este jurnalist.

1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.

Adevarul.ro

image
Românul care a descoperit secretul câștigului la loterie. Din cauza lui s-au schimbat legile în SUA și Canada
Un matematician român a descoperit secretului câștigului la loterie. Ştefan Mandel a reușit printr-o formulă personală să ia de 14 ori premiul cel mare. Norocosul a fost însă urmărit de ghinion, fiind anchetat de CIA și FBI.
image
Cum să pari mai deștept când porți o conversație banală. Ce spun cercetătorii de la Harvard
Dacă până acum ai crezut că menționarea funcției sau a studiilor te va „ridica“ în ochii partenerului de conversație, ar fi bine să te mai gândești o dată.
image
Presa britanică despre vizita Regelui Charles în țara noastră: „Are România în sânge“ VIDEO
Publicația britanică Daily Mail a publicat un amplu fotoreportaj dedicat vizitei de cinci zile a Regelui Charles al III-lea în țara noastră. Jurnaliștii au constatat că monarhul „are România în sânge“.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.