Autobiografia lui D.N. Frasqueri

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Autobiografia lui D N  Frasqueri jpeg

● Princess Nokia, 1992*, Self-released, 2016. 

În 2013, Destiny Nicole Frasqueri descria motivul tranziției de la Wavy Spice la Princess Nokia, într-un interviu pentru Bullett Media, astfel: „Ca Princess Nokia îmi pot proiecta aspectul multidimensional al personalității mele așa cum nu o puteam face ca Wavy Spice. Ca Princess Nokia mă pot aventura pe orice teritoriu al muzicii și îmi pot alege măștile fără ca asta să mă confuzeze. Ca Princess Nokia fac o muzică aptă să vorbească pe limba tuturor oamenilor, de la fetele cool din Harlem la miresele adolescente din Orientul Mijlociu și băieții gay din Asia de Sud-Est. Etichetele nu înseamnă nimic pentru mine. Noua mea muzică e cosmică și tridimensională și vorbește despre ceea ce este Princess Nokia. Princess Nokia e sunet. Princess Nokia e progres. Asta e tot ceea se sînt“. „Nokia“, single-ul cu care debuta Frasqueri sub noul pseudonim, nu mergea însă prea departe de stilistica mai vechii ei „măști“ artistice, Wavy Spice. Între cloud rap, R&B nouăzecist și gașca lui A$AP Rocky, între trap, Mykki Blanco și Noisey TV, între o formulă adusă la zi a G-Funk-ului, declarații care-și mușcă singure cozile, precum cea pe care am citat-o mai devreme, și o charismă detonantă, PN amesteca genuri și formule cu dexteritate. Primele ei două mixtape-uri, Metallic Butterfly (2014) și Honeysuckle (2015), sînt doar asta: surfing remarcabil de articulat între diferite universuri sonore, cuplat cu texte în care, atunci cînd aluziile nu implică anumite personaje din Game of Thrones, marginalitatea se simte în siguranță.

Născută în 1992, an care și dă titlul primului său EP, lansat spre sfîrșitul anului trecut, Frasqueri are ascendență afro-latino și a crescut în Harlemul spaniol: „Looking to my future is like looking at the sky / Inner city orphan with my hand in apple pie. / A liar, a schemer, a cheater, I do it all / I used to switch schools each coming fall…“. Autoreferențialist și glisînd între introspecție și exhibiționism, 1992 e fotografia foarte personală a unui New York deja vintage astăzi, înecată în filtrele fabulosului deceniu al hip-hop-ului și R&B-ului: „A nerdy girl with nymphomanic tendencies / Everyone’s offended but nobody here offended me / 90’s mami dressing like Aaliyah, quite apparently / I’m heavy with the theory, I move with the groove / I’m Black like Shaolin, I tang with the Wu / Africa, my guy, with the bantu do“. „Saggy Denim“ – „1995, I’ma listen to Sublime / Drink that 40 oz. to Freedom to the day that I die / Gonna listem me Selena, drink a 40 a cry / Gonna roll me up a Beamer, I’ma go and get high“… – e nostalgie pură. Ca și „Green Line“. Ca și freestyle-ul de la sfîrșitul EP-ului, „Tweety Bird“.

Ca, într-un fel sau altul, întreg EP-ul unei artiste pe care Zeitgeist-ul și cultura populară East Coast a anilor ’90 o proiectează într-un prezent pe care îl găsește foarte problematic. 

* 1992 poate fi descărcat gratuit de pe site-ul artistei americane, princessnokia.org

Princess Nokia va performa la ediția de anul acesta a festivalului bucureștean Rokolectiv, care va avea loc între 20 și 23 aprilie. Pentru mai multe detalii, urmăriți pagina de Facebook a evenimentului, facebook.com/rokolectivfestival.

Paul Breazu este jurnalist.

TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizuală a celei de-a 21-a ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania (17 – 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urmă de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpretează unul dintre cele mai frumoase concerte de vioară compuse vreodată
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invită să privim mai departe!
Între 1 și 12 iunie 2022, la București şi în alte zece oraşe din ţară – Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brăila, Brașov, Constanța, Sfîntu Gheorghe, Sibiu, Suceava şi Tîrgu Mureș – cinefilii sînt invitați la întîlnirea anuală cu cele mai recente și remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi România „acasă” pentru migranți? jpeg
Poate fi România „acasă” pentru migranți?
Corpurile sînt grele, teama, deznădejdea, dar și mîngîierea însoțesc un drum care pornește dintr-un acasă spre nu se știe unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“ jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso și „artele primare“
„L-am văzut pe Picasso asamblînd obiecte aparent neînsemnate și aceste obiecte, odată așezate de către el într-o anumită ordine, capătă viață.”
Vocea: ţipete sau şoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Viață de cuplu jpeg
Viață de cuplu
Filmului îi reușesc mult mai bine scenele de criză, cele în care intensitatea e dată pe minus, iar cadrul se lasă măturat de un crivăț emoțional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS jpeg
„Culturi cinematografice contemporane”, dezbatere organizată de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, începînd cu ora 16:00, la sediul instituției din strada Matei Voievod 75-77
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)” jpeg
Artă împotriva războiului – expoziția „Stop the War (in Ukraine)”
Între 29 aprilie și 28 mai, în Piața Regelui Mihai din București, va putea fi vizitată expoziția Stop the War (in Ukraine), prin care opt artiști români și o serie de artiști ucraineni continuă să ia atitudine împotriva războiului din Ucraina și să militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mișca, a motiva și a împinge la acțiune.
Căsătoria lui Teofil jpeg
Căsătoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria și Teofana înaintea ei, Teodora s-a văzut transformată din „nimeni” în cel mai de seamă personaj feminin din imperiu.
O cineastă de redescoperit jpeg
O cineastă de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par să articuleze o preocupare pentru mutațiile istorice, pe care le altoiește cu o privire feminină, mereu dispusă la autoreflexivitate subtilă.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventurează prin părțile noastre să-și prezinte cel mai recent album, cu adevărat unul de primăvară, încărcat de candoare și speranță, în contrasensul mersului mondial al lucrurilor.
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina jpeg
Festivalul Filmului European 2022 pune obiectivul pe Ucraina
Cea de-a 26-a ediție FFE va avea loc la București în perioada 5 – 11 mai (Cinema Elvire Popesco și Cinemateca Eforie) și la Timișoara, pe 10 mai, unde evenimentul va fi marcat printr-o gală, de Ziua Europei.
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești jpeg
„Invențiile ocazionale”, o nouă carte de Elena Ferrante în librăriile românești
Un volum de eseuri care le oferă cititorilor o perspectivă asupra lumii interioare a autoarei și a identității sale de scriitoare.
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții jpeg
10 ani de „Noaptea Cărților Deschise“, cea mai mare campanie dedicată Zilei Mondiale a Cărții
Sîmbătă, 23 aprilie 2022, Editura Litera sărbătorește Ziua Mondială a Cărții prin evenimentul „Noaptea Cărților Deschise”.
Matrioșka Emanuel jpeg
Matrioșka Emanuel
E vorba de un mixt de formule literare, poezii, prozopoeme, proză autobiografică, note de subsol, adică avem o largă dimensiune experimentală concentrată pe tema identității, a jocului dintre eul real și cel ficțional, propus din start de dubletul nominal de pe copertă (Emil-Emanuel).
Bernard Henri Lévy și resuscitarea compasiunii jpeg
Bernard-Henri Lévy și resuscitarea compasiunii
Chiar aşa: de ce ne-ar interesa? În definitiv, nu se întîmplă la noi, nu ne reprezintă pe noi...
Pasărea vorbitoare jpeg
Pasărea vorbitoare
O lume tainică prinde astfel să ni se reveleze dezordonat, prin flash-uri orbitoare, care cultivă deopotrivă grația gestului de dans și precizia observației antropologice.
Sare și piper jpeg
Sare și piper
LP-ul lansat în luna martie a acestui an e deopotrivă captivant și entertaining, ludic și profund, absurd și (auto)reflexiv.
Conferințele Dilema veche la Oradea: 5 7 mai 2022, despre „Comedia lumii” jpeg
Conferințele Dilema veche la Oradea: 5-7 mai 2022, despre „Comedia lumii”
Patronate de cea mai citită revistă de cultură din România, „Conferințele Dilema veche” sînt un proiect itinerant, avînd pînă acum ediții în Arad, Timișoara, Cluj-Napoca și, începînd din acest an, Oradea.
Premianții Galei Radio România Cultural 2022 jpeg
Premianții Galei Radio România Cultural 2022
Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XXI-a, şi-a desemnat cîştigătorii luni, 18 aprilie 2022, la Teatrul Odeon.

Adevarul.ro

image
Colosul cenuşiu. Ce ascunde muntele de zgură, una dintre cele mai mari halde din România VIDEO
În vecinătatea combinatului siderurgic din Hunedoara, se află una dintre cele mai mari halde de zgură din România.
image
Un şofer a rămas fără permis şi a fost amendat după ce a sunat la 112 ca să anunţe că este şicanat în trafic
Un apel la 112 a luat o turnură neaşteptată pentru un bărbat de 37 de ani. Acesta apelase serviciul de urgenţă ca să anunţe că un şofer îl şicanează în trafic, pe raza comunei brăilene Viziru.
image
Afacere de milioane de euro lângă un radar ce comunică direct cu baza Deveselu. „Nu s-a cerut avizul MApN”
MApN a dat in judecată Consiliul Judeţean Dolj după ce a autorizat construirea unui depozit in zona radarului din localitatea Cârcea. Instalaţia militară este importantă pentru apărarea aeriană a României. În spatele afacerii stă chiar primarul din Cârcea.