Linotip. Naraţiuni urbane

Publicat în Dilema Veche nr. 679 din 23 februarie–1 martie
Linotip  Naraţiuni urbane jpeg

● Babel, concept și coregrafie: Arcadie Rusu. Performeri: Ioana Marchidan, Galea Bobeicu, Diana Spiridon, Alex Călin, Alin State, Arcadie Rusu. Muzică: Alexandru Suciu. Scenografie & light design: Hermina Stănciulescu. Coproducție Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și Linotip – Centru Independent Coregrafic. 

Palatul „Universul“ din centrul Capitalei se transformă într-un hub cultural. În decurs de cîteva luni, aici s-au deschis Teatrul Apollo 111 şi Linotip – Centru Independent Coregrafic. Primul a fost inaugurat toamna trecută cu spectacolul lui Radu Jude, Ali: Frica mănîncă sufletul, cel de-al doilea a avut primele două premiere oficiale de curînd.

Creat şi administrat de Ioana Marchidan şi Arcadie Rusu, coregrafi şi dansatori activi atît în zona dansului contemporan, cît şi în teatru, Linotip apare pe fundalul crizei cronice a sălilor de repetiţii şi reprezentaţii pentru dans contemporan şi pe care cele două spaţii existente, Centrul Naţional al Dansului (instituţie de stat) şi WASP (independent), nu reuşesc să o amortizeze. Situaţia este precară, în primul rînd la nivelul fondurilor pentru obţinerea cărora se depun eforturi mari (este vorba de licitaţiile interne – AFCN, ARCUB etc. – şi internaţionale de proiecte/programe culturale) care uneori îi epuizează pe managerii culturali, determinîndu-i să renunţe la închirierea de spaţii. Aşa a dispărut un alt loc destinat dansului contemporan, Zona D, administrat de Cosmin Manolescu şi Ştefania Ferchedău.

Linotip oferă un spaţiu central pentru dans şi un program repertorial – spectacolele vor fi reprezentate periodic, într-o stagiune. Locul este amenajat ca un mix ironic între clasic şi industrial, cu o scenă luminată cu reflectoare şi lămpi mari, acţionate la vedere în timpul spectacolelor (light design: Hermina Stănciulescu) – vara ar putea fi folosite şi ferestrele ca surse de lumină – şi cu fotolii roşii, de pluş (ca la teatrul clasic, de unde şi ironia). Trebuie menţionată „cortina“, o bandă de delimitare care transformă scena în spaţiu de lucru (sau în „locul faptei“).

Primele spectacole, Babel şi 2 Femei contemporane, produse în parteneriat cu CNDB, se configurează în jurul urbanului ca spaţiu mental şi fizic, de dezvoltare individuală şi de relaţionare, mediu stimulativ şi restrictiv, un loc ambivalent, incitant în provocări şi deprimant prin intoleranţe.

Spectacolul lui Arcadie Rusu, Babel, este o arhivă sentimental-amuzantă a oraşului ca organism care inhibă şi provoacă deopotrivă, ba chiar generează dependenţe şi intoxică. Coregraful creează secvenţial situaţii inspirate din realitatea zilnică: cozile, spitalele şi vulnerabilitatea pacienţilor, zgomotul citadin, obsesia imaginii (proprii), dificultăţile cuplului sub presiunea normelor sociale, feminitatea/maternitatea, imagistica genurilor şi a vîrstelor etc.

Arcadie Rusu dezvoltă spectacolul ca o succesiune de naraţiuni – povestea cozii ca tipar al competiţiei pentru supravieţuire şi atenţie etc. – şi portrete – precum muncitorul cu picamer, creat de Alin State –, cu o teatralitate explicită, care trimite la Pina Bausch. Coerenţa şi fluiditatea mişcării, tematica din domeniul cotidianului minor, neextraordinar, dramaturgia coregrafică narativă şi consistenţa personajelor fac din Babel un conglomerat performativ de afectivităţi, aflate mai ales în penumbră, a căror fragilitate este privită însă cu umor. Spectacolul conţine scene individuale sau de cuplu, dar mai ales de grup, cu sincron (evitat de obicei în dansul contemporan) şi fraze coregrafice „împletite“. Excelente sînt prestaţiile performerilor (Ioana Marchidan, Galea Bobeicu, Diana Spiridon, Alex Călin, Alin State şi Arcadie Rusu) într-un univers sonor abraziv, care extrage muzicalitate din stridenţa zgomotelor citadine obişnuite (muzica: Alexandru Suciu).

rosencrantz1 alina usurelu jpg jpeg

● 2 Femei contemporane. Concept și coregrafie: Ioana Marchidan. Performeri: Ioana Marchidan, Flavia Giurgiu. Muzică: Gherghel Vasile Cristian. Scenografie & light design: Hermina Stănciulescu. Coproducție Centrul Naţional al Dansului Bucureşti și Linotip – Centru Independent Coregrafic. 

Cu 2 Femei contemporane, Ioana Marchidan rămîne în zona urbanităţii, dar se concentrează pe condiţia femeii astăzi, cînd discriminarea de gen a supravieţuit progresului mentalităţii şi s-a insinuat dincolo de discursurile oficiale, în viaţa cotidiană şi în raporturile dintre sexe. Spectacolul este un inventar de expresii, opinii, atitudini discriminatorii, acceptate sau tolerate în discursul public. Coregrafa face un traseu tematic cronologic, identificînd expresii de stigmatizare a feminităţii încă din copilărie, o retorică peiorativă care se regăseşte de-a lungul vieţii unei femei. Divizarea de gen se menţine ulterior, cînd poziţionarea femeii în societate se face după o mentalitate conservatoare ce presupune plasarea ei strict în zona casnică şi în cea a eroticului.

E interesant că fundalul sonor conţine discursuri (verbale) cu două atitudini contrare, una progresistă, alta retrogradă, dar impactul vine de la cea din urmă, poate prin coloratura expresiei: o voce pios-acuzator-apocaliptică susţine că „e ura Satanei pe Eva cea nouă“ (iertată să-mi fie dezvăluirea acestui amănunt delicios). Situaţia se regăseşte în mentalul colectiv, unde discursul feminist („We must raise our daughters differently. We must also raise our sons differently“) se afişează la nivel oficial, dar nu este asumat de masă, unde mentalitatea patriarhală e încă puternică.

De altfel, întreg spectacolul umăreşte acest conflict al viziunilor asupra fe­meii. Cele două performere, Ioana Marchidan şi Flavia Giurgiu, evoluează sincron în scene care conturează domesticitatea – precum frămîntatul pîinii – şi scene de impersonare a masculinităţii – femeile descoperă „superioritatea“ agresivă a penisului sau îşi asumă identitatea feminină prin negarea anonimizării (secvenţa bărbaţilor pe sîrmă). Un balon-cap de femeie (o metarealitate) este inscripţionat cu expresia „My body, my choice“. Dar finalul este pesimist: erotizarea imaginii feminine în mentalul colectiv (pantofii cu toc) duce la sufocare (casca de motociclist). 

Oana Stoica este critic de teatru.

Foto: A. Uşurelu

1000 17 foto1 Andreea Lacatus jpg
Mama-scoică
Căsnicia ratată a fost un factor agravant pentru că a produs deja un prim abandon.
p 21 1 Victor Brauner, Roberto Matta, Interviziune I, 1955 jpg
Victor Brauner şi Roberto Matta – tablourile „la patru mîini“
În 1955, viziunile celor doi artiști se intersectează în lucrările pe care le realizează împreună, desene, acuarele şi două tablouri purtînd același titlu, Interviziune, I şi I.
999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.

Adevarul.ro

image
Alimentul banal care face minuni în grădină. Soluția nu poluează, vă scapă de insecte și este foarte ieftină
Otetul alb are multiple întrebuințări. Pe lângă utilizarea în bucătărie, cu ajutorul acestuia se pot curăța și lustrui diverse obiecte, sau poate fi folosit ca erbicid în grădină. Mai mult decât atât, nu poluează mediul înconjurător și nu are efecte negative asupra organismului uman.
image
Turistă dezgustată de ce a văzut pe o celebră insulă celebră din Grecia: „Te simți ca în lumea a treia” VIDEO
Turista a povestit pe TikTok experiența sa în timpul vacanței pe care a petrecut-o în insula Corfu, una dintre cele mai mari din Grecia.
image
Supervulcanii, bomba cu ceas a planetei. O erupție uriașă poate arunca omenirea în Evul Mediu sau să-i provoace extincția
Catastrofele naturale nu au ocolit Terra și au provocat mai multe extincții de-a lungul a sute de mii și milioane de ani. Vlad Manea, doctor în științele pământului cu studii postdoctorale la Caltech, Laboratorul de seismologie, explică, într-un interviu pentru „Adevărul”, unde poate duce o erupție.

HIstoria.ro

image
Kosovo și reflectarea războaielor din această provincie în media.
Kosovo, o provincie din partea de sud a Serbiei, astăzi recunoscută doar de câteva state ca o țară de sine-stătătoare, se află de câteva decenii în prim-planul mass-mediei și constituie un subiect de interes, în principal datorită istoriei sale politice turbulente și a conflictelor care au degenera
image
Sosirea voluntarilor ardeleni la Iași (7 iunie 1917)
După eşecul campaniei din 1916, guvernul român şi Marele Stat Major, la începutul anului 1917, au început să pregătească pe teritoriul restrâns al Regatului, o amplă acţiune de refacere şi înzestrare modernă a unităţilor decimate în luptele din anul precedent.
image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit