Homosexualităţi

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Homosexualităţi jpeg

ÔŚĆ Liliana Nicolae, 30 de povestiri adev─ârate, Casa de pariuri literare, 2016. 

Dup─â Locuri. Oameni. Pove╚Öti (2015), aceasta este a doua carte de reportaje a Lilianei Nicolae, care pred─â reportajul radio la ╚ścoala de Studii Avansate ├«n Jurnalism din Chi╚Öin─âu. Liliana Nicolae a fost ├«n Irak, Kosovo ┼či Transnistria, ┼či are o experien┼ú─â de reporter care se vede inclusiv ├«n varietatea de subiecte abordate: pove┼čti din sate, dar ┼či de pe front, pove┼čti de familie, din spitale ┼či din pu┼čc─ârii, cu pescari, solda┼úi, partizani, emigran┼úi, droga┼úi, copii auti┼čti, prin┼úi engleziÔÇŽ ÔÇ×E o provocare s─â cau┼úi subiectul, s─â-l g─âse┼čti, s─â-l spui mai departe. E o provocare ca ├«ntr-un reportaj (despre orice ar fi el) s─â vorbe┼čti cu omul care ┼čtie cel mai bine ce s-a ├«nt├«mplat acolo. ├Ämi place c─â reportajul nu se gr─âbe┼čte. El cere r─âgaz s─â cuno┼čti, s─â ├«n┼úelegi. Reportajul nu se face ┬źla norm─â┬╗ ┼či nu d─â verdicte. Reportajul te pune pe g├«nduri ┼či te ajut─â s─â fii unde n-ai fost ┼či s─â tr─âie┼čti ce n-ai tr─âitÔÇť, m─ârturise┼čte Liliana Nicolae. N-o s─â insist asupra celor 30 de reportaje din carte, majoritatea publicate ├«n Dilema veche sau adaptate dup─â documentare difuzate la Europa FM ╚Öi Radio Rom├ónia Actualit─â╚Ťi, dar ├«l voi folosi pe unul dintre acestea, cel care spune povestea unui t├«n─âr gay din Republica Moldova (vezi ┼či fragmentul de mai jos), ca punct de plecare pentru o discu┼úie despre homosexualitate, c─âci luna februarie este Luna Istoriei LGBT.

Contribu┼úia jurnalistic─â rom├óneasc─â la tema homosexualit─â┼úii ┼či a gender-ului este mai serioas─â ┼či mai vast─â dec├«t cea a prozei de fic┼úiune. ├Än vara anului trecut, Dec├«t o Revist─â nr. 24 a avut tema ÔÇ×Feminin/MasculinÔÇť ┼či a scos, ├«n chip de supliment, scriptul spectacolului La Institutul schimb─ârii de Paul Dunca. De┼či s-au scris ┼či la noi c├«teva studii fundamentale care ├«nglobeaz─â ┼či tema homosexualit─â┼úii ÔÇô Dandysmul. O istorie (2004) ┼či Amazoanele. O poveste (2013) de Adriana Babe┼úi sau Sexualitate ┼či societate. Istorie, religie ┼či literatur─â (2016) de Andrei Oi┼čteanu, toate trei publicate de Polirom ÔÇô fic┼úiunea nu a produs cine ┼čtie ce.

├Äntr-un num─âr mai vechi din Dilemateca (nr. 49, iunie 2010), Angelo ┬şMitchievici semna un lung eseu intitulat ÔÇ×Sexualitatea damnat─â ┼či literatura gay rom├óneasc─âÔÇť, probabil prima ├«ncercare de acest fel de la noi, ├«n care spunea: ÔÇ×Scriitorii rom├óni au p─âstrat o real─â reticen┼ú─â fa┼ú─â de sexualitatea prohibit─â, iar ┬źlibertatea moravurilor┬╗ din fiecare epoc─â nu a ├«ncuviin┼úat-o niciodat─â pe deplin, asociind-o cu o alteritate circumscris─â cel mai adesea etnic, ca viciu turcesc sau grecesc, impropriu poporului rom├ón ┼či aurei sale mioritice de patriarhalitate. C├«nd se va atinge de aceste tabuuri ├«n Poemul invectiv─â, cu emfatice virilit─â┼úi provocatoare, Geo Bogza se va alege cu doi ani de pu┼čc─ârie. Termenul de ┬źf─ât─âl─âu┬╗ constituia denumirea popular─â a celui care nu-┼či exprima virilitatea tradi┼úional, iar literatura ┼ú─âr─âneasc─â nu are loc pentru devian┼úi sexuali, ci pentru tradi┼úionale patimi cu ├«ncadrare heterosexual─â. ├Än mod clar, sexualitatea litigioas─â s-a n─âscut la ora┼č, metropola fiind cupola sub care se adun─â toate ┬źviciile┬╗, o parte reintegrate academic ├«n studiul literar al minorit─â┼úilor sexuale, cu ┬şqueer studies. Altfel argoul ├«ntrebuin┼úeaz─â o gam─â variat─â de termeni adopta┼úi din literatur─â: achiran, forjat literar de romancierul Renaud Camus, giton ├«mprumutat Satiricon-ului lui Petronius dup─â numele unui personaj, safismul de la poeta greac─â Sapho ┼či lesbianismul de la insula Lesbos, unde rezida poeta, amazoanele moderne despre care Adriana Babe┼úi preg─âte┼čte o carte.ÔÇť Angelo Mitchievici analiza literatura unor Mateiu Caragiale (ÔÇ×Pederast la Curtea-VecheÔÇť), ciclul romanesc de succes al lui Ionel Teodoreanu (ÔÇ×Lesbiene la MedeleniÔÇť), romanul Principele al lui Eugen Barbu (ÔÇ×Alchimi┼čti & sodomi┼úiÔÇť), dar ┼či c├«teva povestiri de Panait Istrati (ÔÇ×StavruÔÇť) ┼či Mircea Eliade (ÔÇ×Domni┼čoara ChristinaÔÇť) sau jurnalul lui Ion Negoi┼úescu Straja dragonilor, literatura contemporan─â fiind reprezentat─â de Mircea C─ârt─ârescu (nuvela ÔÇ×GemeniiÔÇť ┼či micul roman Travesti), Cecilia ┼×tef─ânescu (romanul Leg─âturi boln─âvicioase) ┼či Adrian Schiop (romanele Pe bune/pe invers ┼či Zero Grade Kelvin), care ├«ntre timp a dat ┼či hitul aflat ├«n curs de ecranizare Solda┼úii. Poveste din Ferentari (2013), roman de mediu de cartier, dar ┼či de dragoste homosexual─â pe muzic─â de manea. Adrian Tele┼čpan, cu romanul Cimitirul (2013), a creat ┼či el o anume v├«lv─â, dar cartea are prea pu┼úine calit─â┼úi literare, neput├«ndu-se compara cu Do Not Cross (2013), romanul Dorei Pavel, un adev─ârat queer psy road-story despre un t├«n─âr gay luat ostatic de un psihopat evadat dintr-un ospiciu. (├Än parantez─â fie spus, 2013 ar trebui declarat anul romanului gay rom├ónesc.)

La traduceri st─âm ceva mai bine ┼či mi-am dat seama de acest lucru traduc├«nd eu ├«nsumi articolul prozatorului Paul Bailey pentru num─ârul din februarie al revistei ELLE (Paul Bailey fiind el ├«nsu┼či autorul a dou─â romane cu subiect gay plasate ├«n Parisul, Londra ┼či Bucure┼čtiul anilor ÔÇÖ30: Unchiul Rudolf ┼či B─âiatul prin┼úului), articol ├«n care scriitorul britanic face o mic─â retrospectiv─â a fic┼úiunii gay din ultimii cincizeci de ani (Criminal Law Amendment Act din 1885, legea care interzicea homosexualitatea masculin─â ├«n Anglia, a fost abrogat─â pe 27 iulie 1967). Bailey men┼úioneaz─â romanele de pionierat ale unor scriitori britanici sau americani care au abordat ┼či au explorat pentru prima dat─â tema homosexualit─â┼úii occidentale, unele dintre c─âr┼úile acestor autori ÔÇô precum Ali Smith, Sarah Waters, Hubert Selby Jr. sau Jeffrey Eugenides ÔÇô fiind traduse ┼či la noi.

****

Liliana NICOLAE
Homosexual ├«n Republica Moldova (fragment) 

T├«n─ârul este ├«nalt, sub┼úire, blond. Ne ├«nt├«lnim ├«n centrul Chi┼čin─âului, ├«n plin─â strad─â, vizavi de Pia┼úa Central─â, ┼či st─âm de vorb─â pe o banc─â.

ÔÇ×Josan Casian e un nume mai rar, dar moldovenesc. S─â spunem c─â acesta este numele meu. Acum s├«nt OK cu mine, dar au fost perioade ├«n care a fost dificil. Prin adolescen┼ú─â am ├«nceput s─â-mi dau seama c─â m─â simt atras de b─âie┼úi. DaÔÇÖ nu mi am f─âcut grijiÔÇŽ A trebuit s─â treac─â mult─â vreme ca s─â-mi dau seama ce se ├«nt├«mpl─â cu mine. Nu a fost ca o revela┼úie, ci un process ├«ndelungat. Era ├«ns─â complicat. Tat─âl meu a fost militar, mama ÔÇô intelectual─â. La noi ├«n familie era un subiect tabu. Subiectul ├«n sine era un p─âcat. Era un lucru ur├«t s─â vorbe┼čti despre homosexualitate. Apoi am mers la Bucure┼čti, la Seminarul Teologic. ├Änc─â nu ┼čtiam ce se ├«nt├«mpl─â cu mine, iar mediul era ├«n continuare ostil.

Atunci ├«ns─â m-am ├«ndr─âgostit cu adev─ârat de un coleg de seminar. Nu eram con┼čtient c─â e dragoste, ┼či m─â am─âgeam spun├«ndu-mi c─â e doar ata┼čare fa┼ú─â de un prieten. P├«n─â la urm─â am ├«n┼úeles. A trebuit s─â m─â ├«ntorc la Chi┼čin─âu, ┼čtiam ce e cu mine, dar ┼čtiam c─â n-am nici o ┼čans─â ┼či c─â trebuie s─â ascund de toat─â lumea ceea ce mi se ├«nt├«mpla. M-am ├«nchis ├«n mine ┼či am ├«nceput s─â lucrez foarte mult. Plecam diminea┼úa, m─â ├«ntorceam acas─â seara, ca s─â n-am timp de nimic. P─ârin┼úii m─â ├«ntrebau dac─â am o prieten─â ┼či c├«nd o s─â m─â c─âs─âtoresc. Nu le-am spus ┼či nici n-o s─â le spun adev─ârul. Ei nu locuiesc cu mine, ┼či nu cred c─â e oportun s─â le vorbesc despre asta. Nu ar ├«n┼úelege ┼či nu ar accepta ┼či nu vreau s─â-i sup─âr. Locuiesc ├«ns─â cu fratele meu. Lui i-am spus, dar mi-a fost foarte greu. Uneori m─â hot─âram: gata, disear─â ├«i spun. Numai c─â de fiecare dat─â se ├«nt├«mpla ceva: ba vedeam c├«te o ┼čtire despre homosexuali ┼či el comenta deloc ├«ncurajatorÔÇŽ sau se ├«nt├«mplau alte lucruri. P├«n─â la urm─â i-am spus. A fost ┼čocat, dar a acceptat. ├Änainte s─â-i spun fratelui meu, am spus prietenilor apropia┼úi. ┼×i ei au fost foarte ┼čoca┼úi. Ei chiar credeau c─â am o prieten─â. Dar m-au acceptat a┼ča cum s├«nt, au continuat s─â-mi fie al─âturi, chiar vorbim despre mine, despre via┼úa mea, m─â ├«ntreab─â cu cine s├«nt, le prezint partenerii mei.

├Äncet, am prins curaj ┼či am ├«nceput s─â intru pe site-uri pentru homosexuali ┼či s─â vorbesc cu persoane ca mine. Dar o team─â persist─â. Din cauza societ─â┼úii, a educa┼úiei meleÔÇŽ Dar m-am ├«mp─âcat cu ideea!ÔÇť

Povestea Casei Afis Coperta png
Autobiografie: ÔÇ×Povestea Casei PaleologuÔÇŁ, un eseu despre educa╚Ťie
Editura Funda╚Ťiei Paleologu a publicat recent o autobiografie intelectual─â semnat─â de Theodor Paleologu ╚Öi, totodat─â, un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi un manifest pentru ini╚Ťiativele independente ├«n acest domeniu vital.
Povestea Casei Afis Coperta jpg
Theodor Paleologu semneaz─â un eseu despre educa╚Ťie ╚Öi modul ├«n care o practic─â de aproape 10 ani la Casa Paleologu
Cititorii au ocazia de a p─âtrunde ├«n universul istoriei culturale a cunoscutei cl─âdiri din strada Armeneasc─â 34, construit─â ├«n 1932 de Mihail Paleologu, bunicul patern al autorului, ┼či Emilia, cea de-a treia lui so╚Ťie, un parcurs creionat din pove╚Öti recuperate ╚Öi amintiri ale autorului.
946 16 copertaKIWI jpg
Grani╚Ťe
├Äncep├«nd cu aceast─â edi╚Ťie, deloc ├«nt├«mpl─âtor intitulat─â ÔÇ×Grani╚ŤeÔÇŁ, antologia ÔÇ×KIWIÔÇŁ (Editura Polirom, 2022) ofer─â un cuprins interna╚Ťional.
946 17 Morozov jpg
B─ârbatul care iubea femeile
C├«teva femei devin materie literar─â pur─â, ajung├«nd s─â umple cu vocea lor, cu corpul lor, cu frazele lor marea carte autofic╚Ťional─â care e via╚Ťa scriitorului protagonist.
946 17 Breazu jpg
Buletin de București
Pe MNB, scriitura muzical─â a lui Boiangiu are c├«rlig ÔÇô e un LP cu multe rico╚Öeuri tematice, s─ârind zglobiu de la una la alta.
p  21 Totintot sau marea metamorfoza, 1942 1945 jpg
Victor Brauner ÔÇô Totul ├«n tot sau marea metamorfoz─â
A╚Öezarea pe soclul tabloului a sculpturii care ├«nf─â╚Ťi╚Öeaz─â varianta tridimensional─â a unui segment din pictur─â demonstreaz─â inten╚Ťia artistului de a crea o oper─â susceptibil─â s─â sugereze un spa╚Ťiu ├«n care exteriorul (sculptura) ╚Öi interiorul (tabloul) s├«nt reunite.
comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.

HIstoria.ro

image
Victimele stalinismului, investigate de un medic român incoruptibil
lexandru Birkle a participat la investigarea gropilor comune cu victimele stalinismului, găsite de administraţia germană a Ucrainei în orașul Viniţa, precum și în localitatea Tătarca de lângă Odessa.
image
Una dintre cele mai crude ╚Öi spectaculoase metode de execu╚Ťie
C─âlcarea sau strivirea de c─âtre un elefant este o metod─â de execu╚Ťie sau de tortur─â mai pu╚Ťin cunoscut─â de-a lungul istoriei, de╚Öi a fost practicat─â p├ón─â ├«n secolul al XIX-lea.
image
Graffiti: art─â sau vandalism?
De-a lungul istoriei sale zbuciumate, acest gen artistic a reprezentat mereu un subiect fierbinte, pus la zid și supus dezbaterilor din societate. Este bun sau rău graffiti-ul?