Spectacol istoric

Publicat în Dilema Veche nr. 674 din 19-25 ianuarie 2017
Spectacol istoric jpeg

ÔŚĆ Jackie (Chile-Fran╚Ťa-SUA, 2016), de Pablo Larra├şn.

Pablo Larra├şn a lansat ├«n 2016 dou─â filme, ambele concentr├«ndu-se asupra unei figuri istorice, Jackie (care ruleaz─â acum ┼či ├«n cinematografele de la noi), despre c├«teva zile din via┼úa lui Jacqueline Kennedy chiar dup─â asasinarea so┼úului s─âu, pre╚Öedintele John F. Kennedy, ┼či Neruda, despre poetul ┼či politicianul chilian, ╚Öi cu toate acestea, spune Larra├şn, nu ├«l intereseaz─â defel filmele biografice. Jackie se desf─â┼čoar─â pe o durat─â prea restr├«ns─â de timp pentru a fi povestea-vie┼úii-sale, ┼či vizeaz─â mai degrab─â clasica ciocnire dintre un personaj (excep┼úional) ┼či un moment de criz─â din via┼úa sa, care se ├«nt├«mpl─â s─â fie ┼či un moment istoric. La baza lui Jackie st─â celebrul dialog r─âmas cunoscut drept interviul ÔÇ×CamelotÔÇť, dup─â declara╚Ťia lui Jacqueline Kennedy, despre faptul c─â pre╚Öedin╚Ťi vor mai fi, dar nu va mai exista niciodat─â un Camelot, interviu pe care l-a acordat ziaristului Theodore H. White de la revista Life la scurt timp dup─â asasinarea so╚Ťului s─âu. ├Än plus fa╚Ť─â de textul publicat atunci, filmul face uz ╚Öi de notele care au fost f─âcute publice la un an dup─â moartea ei, pe care White le luase ├«n timpul discu╚Ťiilor lor ╚Öi pe care Jacqueline Kennedy nu le aprobase, intervenind ├«n textul s─âu pentru a le modifica sau exclude. Filmul lui Larra├şn se construie╚Öte pe baza acestei diferen╚Ťe, dintre ceea ce fusese declarat ├«n mod oficial (o poveste personal─â, afectiv─â ╚Öi destul de edulcorat─â) ╚Öi ceea ce fusese cenzurat, folosind din plin buc─â╚Ťi de text, fire╚Öte, tocmai din partea care nu fusese publicat─â.

Personajul lui Larra├şn (╚Öi ├«n egal─â m─âsur─â al lui Natalie Portman) citeaz─â din acele texte tot sub forma unui interviu cu un reporter (├«n care White nu e numit, dar e sub├«n╚Ťeles) ╚Öi ne introduce, prin flash-back-uri, ├«n evenimentele zilelor care au urmat asasinatului, ├«n intimitatea lumii sale. Jackie e urm─ârit─â prin prim-planuri care scruteaz─â fiecare emo╚Ťie, fiecare tres─ârire a sa ca ╚Öi cum camera ar urm─âri emo╚Ťiile unei actri╚Ťe, trec├«nd de la ea la celelalte personaje din jurul s─âu f─âr─â s─â taie, ca ├«ntr-un interviu, plimb├«ndu-ne prin toate momentele importante narativ: prezen╚Ťa ei ca martor al asasinatului ├«n ma╚Öin─â, acoperit─â de s├«ngele so╚Ťului s─âu, apoi cu copiii, ├«n momentele sale de depresie ├«n care schimb─â un costum cu altul, sau organiz├«nd marea ceremonie a ├«nmorm├«nt─ârii dup─â modelul funeraliilor lui Lincoln. Dac─â celelalte personaje, ├«ncep├«nd cu reporterul, s├«nt complet schematice, comportamentul s─âu e departe de cel al unui personaj linear clasic ╚Öi e, din cauza momentului traumatic la care e supus─â, inconstant: face planuri pentru o mare defilare, ├«mpreun─â cu copiii, la care crede cu t─ârie c─â trebuie s─â fie prezen╚Ťi, ignor├«nd pericolul c─â ╚Öi ei pot deveni victime ale unui nou atentat, dup─â care se r─âzg├«nde╚Öte ╚Öi se acuz─â de vanitate, pentru ca apoi s─â ├«╚Öi revizuiasc─â iar decizia. Atunci c├«nd ├«l invoc─â pe so╚Ťul s─âu o face aproape cu venera╚Ťie, pentru ca dup─â aceea, ├«ntr-o confesiune, s─â lase s─â se ├«ntrevad─â o atitudine mai pragmatic─â, spun├«nd c─â nu ├«l poate ur├«, de╚Öi motive nu i-ar fi lipsit. Ulterior, revine la lucruri precum viziunea idealizat─â cu Camelot. Aceste prim-planuri c─âutat poetice p├«n─â la nivelul porilor personajelor, ├«ntr-un moment psihologic extrem, dau o dimensiune de spectacol filmului. Discu┼úia despre adev─ârul din spatele mor┼úii pre┼čedintelui nu e niciodat─â atacat─â, nivelul de la care asist─âm la evenimente e cel strict personal, al experien┼úelor psihologice prin care trece un personaj ┼či cu care spectatorul poate empatiza.

├Äns─â, dac─â se poate sesiza ceva dincolo de portretizarea ei, e problematizarea faptului c─â ceea ce putem cunoa┼čte din-tr-un moment istoric din interior, ca martori (a╚Öa cum fusese Jackie la asasinat ╚Öi a╚Öa cum s├«ntem noi la valul ei de emo╚Ťii), ├«ntr-o perioad─â (anii 1960) a r─âsp├«ndirii ideii c─â a fi martor la timpul prezent e singurul mod de a ╚Öti, de a cunoa╚Öte, o cunoa╚Ötere care s-ar putea s─â fie la fel de iluzorie precum ceea ce putem cunoa╚Öte din exterior (din documente oficiale). Filmul compar─â declara╚Ťiile lui Jackie cu materiale de arhiv─â reconstruite, ├«n care aceasta d─âdea publicului de acas─â, care ar fi vrut s─â vad─â cum era ├«n interiorul Casei Albe, posibilitatea de a cunoa┼čte ├«n sf├«r┼čit fiecare col┼úi┼čor ┼či fiecare obiect. ├Äns─â turul avea o dimensiune de spectacol TV, prezentat de cineva important, ┼či apoi, ce cunoa┼čtere aducea el de fapt?

Momentele interviului s├«nt acompaniate de discu┼úiile lui Jackie cu un preot, care subliniaz─â dimensiunea sa de nara┼úiune clasic─â: ├«n┼úeleptul sacerdot ├«i ofer─â eroinei tulburate ┼či totodat─â spectatorului concluziile (agnostice) pe care le c─âuta. Per total, Jackie e mai aproape ca form─â de aceast─â tradi┼úie clasic─â, ├«n care spectatorul parcurge, al─âturi de un personaj, un moment de criz─â, urmat de o iluminare, dec├«t de o explorare a posibilit─â┼úilor de cunoa┼čtere a trecutului.  

Ancu╚Ťa Proca este critic de film.

comunicat anansi traducere goncourt2021 jpg
Romanul laureat cu Premiul Goncourt 2021, publicat ├«n timp record ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â ├«n colec╚Ťia ANANSI
ÔÇ×Cea mai tainic─â amintire a oamenilorÔÇŁ de Mohamed Mbougar Sarr, romanul recompensat ├«n 2021 cu Prix Goncourt, cea mai important─â distinc╚Ťie literar─â din Fran╚Ťa, a ap─ârut recent ├«n edi╚Ťie rom├óneasc─â, la mai pu╚Ťin de jum─âtate de an de la anun╚Ťarea premiului ├«n Hexagon.
Explorers of the Multiverse 1 jpg
ÔÇ×Am vrut s─â ╚Ötergem grani╚Ťa dintre real ╚Öi virtual, dintre obiect ╚Öi reflexieÔÇŁ ÔÇô interviu cu membrii echipei H3, creatorii instala╚Ťiei ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ, prezentat─â de IQOS la Romanian Design Week
Instala╚Ťia interactiv─â ÔÇ×Explorers of the MultiverseÔÇŁ este realizat─â de studioul de art─â ╚Öi tehnologie H3, ├«n parteneriat cu IQOS, ╚Öi propune o experien╚Ť─â multisenzorial─â imersiv─â, prin care vizitatorii s├«nt invita╚Ťi la un proces de autocunoa╚Ötere.
Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.