Odiseea, La mahala, Uite-aşa o pierzi

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Odiseea, La mahala, Uite aşa o pierzi jpeg

● Nu știu dacă mai rulează pe undeva Toni Erdmann, dar dacă da, și nu l-ați văzut încă, vă sfătuiesc să nu-l ratați. Dacă nu mai rulează, poate-l găsiți pe undeva pe Internet. Și eu l-am văzut mai tîrziu și am avut rara surpriză să asist la aplauze „la scenă deschisă“ din partea spectatorilor din sală. Pe scurt, aș zice că e o comedie teribilă, din specia Amélie. Filmul lui Nae Caranfil 6,9 pe scara Richter e încă pe ecrane. Aș zice să nu-l ratați nici pe acesta. Tot comedie. Să mai și rîdem. (Andrei Manolescu)

● Bodega „La mahala“ din Centrul Vechi, descoperită întîmplător într-o după-amiază însorită de iarnă. Interior de cîrciumioară cu aer retro, mese simple cu fețe de masă cu pătrățele, Răpirea din Serai pe perete, senzația că ești musafir acasă la o rudă apropiată. Bucate cinstite, un singur sortiment de bere, la halbă, făcută în casă, japoneză coaptă tot de ei din făină integrală, ciorbe în bliduri generoase, o plăcintă cu carne cum n-am mai mîncat de mult, prețuri mai mult decît decente. Genul de loc în care ești prețuit ca mușteriu, lași banii cu plăcere și pleci mulțumit. Îmi e teamă doar „să nu se strice“, ca toate lucrurile bune de pe la noi. (Adina Popescu)    

● Recunosc că, pe mine, Junot Diaz m-a cucerit de cînd îi citisem, în urmă cu cîţiva ani, o povestire intitulată „Ghidul infidelului în dragoste“. Între timp, textul a apărut într-un volum de proză scurtă, în traducere românească la Black Button Books. Uite-aşa o pierzi nu e doar o colecţie de povestiri despre relaţii romantice, ci şi o privire de ansamblu asupra vieţii unui dominican care a emigrat, copil fiind, în Statele Unite, împreună cu mama şi fratele său, şi în umbra unui tată autoritar. (Cristina Ştefan)

● Începînd de vineri puteți vedea în cinematografe filmul lui Jérôme Salle Odiseea. E o docu-ficțiune despre aventurile celebrului cercetător și activist de mediu Jacques-Yves Cousteau. Un film necesar, o poveste cu pilde. (Matei Martin)

● La La Land (2016, Damien Chazelle, cu Emma Stone și Ryan Gosling), cîștigător al celor mai importante Globuri de Aur de anul acesta – un film, de fapt, deloc ușor, grav, profund și în nici un caz idilic. (Iaromira Popovici)

● Pînă pe 19 februarie, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi (str. Londra, nr. 39) în colaborare cu Asociația Performanță și Cultură găzduiește expoziția de design de carte „C’Arte și Cultură națională. Cele Mai Frumoase Cărți din România (2012 – 2016)“. Este o selecție de titluri nominalizate sau premiate în cadrul concursului național de design de carte (edițiile 2012 – 2016), care s-au evidențiat prin ilustrație, texte, autori – de la cărți despre istoria artei și culturii (Tzara. Dada. Etc. de Erwin Kessler) la cărți pentru copii (Povești din calendar – „povești vechi românești repovestite pentru cei mici de Iulia Iordan și ilustrate inedit de Veronica Neacșu“), albume (Maramureșul meu – pledoaria fotografică a japonezului Miya Kosei, apărut la Editura Idea din Cluj) sau la cărți de autor (Praf de zîne: „cea mai recentă carte a mea de care sînt mîndră de trei ori: am scris textele, am ilustrat-o și am publicat-o eu, singurică, fără autori și edituri și telenovele“ – Mădălina Andronic). Proiectul face parte din seria manifestărilor dedicate Zilei Culturii Naționale și este finanțat de Ministerul Culturii și Identității Naționale. (Ruxandra Mihăilă)

● Liliana Nicolae, colaboratoarea noastră constantă, a publicat a doua sa carte de reportaje: 30 de povestiri adevărate (Casa de pariuri literare), dintre care unele au apărut chiar în Dilema veche. O să dau aici cîteva titluri care spun totul despre varietatea tematică a reportajelor Lilianei Nicolae: „De după gratii“, „Viaţa după Afganistan“, „Epopeea emigranţilor din Moldova“, „Prinţul englez şi Transilvania“, „Locul unde a murit Ceauşescu“, „Partizanii şi comunismul“, „Amintiri din autism“, „Homosexual în Republica Moldova“, „Poveşti cu seringa în buzunar“… Recomand! (Marius Chivu)

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

„Geografii personale cu Nona Rapotan”. Doina Rotaru: „Ce înseamnă să fii compozitor contemporan?”
„Geografii personale cu Nona Rapotan”. Doina Rotaru: „Ce înseamnă să fii compozitor contemporan?”
Pe 9 mai 2025, de la ora 18:00, Muzeul Hărților găzduiește o nouă ediție a seriei „Geografii personale cu Nona Rapotan”, al cărei invitat special este compozitoarea Doina Rotaru.
Expoziție de costume populare din zona Clujului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Expoziție de costume populare din zona Clujului, la Muzeul Etnografic al Transilvaniei
Muzeul Etnografic al Transilvaniei din Cluj găzduiește miercuri, 7 mai 2025, ora 11.00, vernisajul expoziției „Costume din zona Clujului”.
tristan tate (1) jpg
Tristan Tate, mesaj de susținere pentru Ponta, înainte de alegeri: „Îl felicit pentru recunoașterea corupției și a ingerințelor din țară”
Tristan Tate a declarat pe rețelele de socializare faptul că îl susține pe Victor Ponta, candidatul independent la alegerile prezidențiale.
alegeri prezidentiale 2024 tur 1 olt   foto alina mitran (39) jpg
Cum au decis românii din diaspora alegerile. Expert: „Votul vine din telefoanele și mesajele trimise rudelor și prietenilor”| ANALIZǍ
Din anii 2000 încoace, votul românilor din afara țării a devenit tot mai important în alegerea președintelui României. A fost decisiv în mai multe runde de alegeri și a reprezentat un mesaj simbolic important despre direcția pe care românii din Occident și-o doresc pentru țară.
o masina a intrat in pietoni in stuttgart foto x png
O mașină a intrat în mai mulți pietoni în Stuttgart. Cel puțin trei persoane rănite
O mașină a intrat în mai mulți pietoni în orașul Stuttgart din sudul Germaniei. Poliția nu a precizat dacă a fost vorba de un accident sau un posibil atac terorist.
mark carney jpg
Premierul canadian Mark Carney anunță negocieri cu Trump privind tarifele
Președintele american Donald Trump și noul premier canadian Mark Carney se vor întâlni marți, 6 mai, la Casa Albă, pentru a demara negocieri dificile privind tarifele comerciale și viitoarea cooperare dintre cele două țări.
 Un atac al tancurilor sovietice T-34  (©  Getty Images)
A doua bătălie de la Târgu Frumos (2-8 mai 1944)
În data de 2 mai 1944, forțele Frontului 2 Ucrainean au lansat ofensiva la ora 6:15, după o pregătire de artilerie de o oră executată de 1.000 de piese de artilerie asupra pozițiilor defensive germano-române.
Coif Cotofenesti (Profimedia) jpg
Furtul coifului de la Coțăfenești: Suspecții au fugit cu un Peugeot galben strălucitor
În ancheta privind furtul artefactelor românești de la Muzeul Drents, autoritățile olandeze au confirmat utilizarea unui Peugeot galben strălucitor ca vehicul de fugă. Informația, apărută inițial în publicația Dagblad van het Noorden, a fost confirmată de un purtător de cuvânt al poliției.
filmare in cabina de vot aur foto facebook png
Un român din diaspora și-a filmat buletinul de vot în timp ce punea ștampila pe AUR: „Este valid votul?”
Un român din diaspora s-a filmat vineri, 2 mai, în cabina de vot în timp ce vota cu AUR.