Conferinţele TEDx, Deşteptarea primăverii, Ce se întîmplă în iubire

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Conferinţele TEDx, Deşteptarea primăverii, Ce se întîmplă în iubire jpeg

● Romii nu au în limba lor cuvîntul căsătorie. Noi însă, cînd zicem romi, zicem căsătorii aranjate. Cum vedem noi și cum văd ei aceste „căsătorii“? Pornind de la o cercetare de lungă durată a romilor cortorari din Transilvania, Cătălina Tesăr va vorbi despre importanța tokmelilor (negocierile pentru alianțele matrimoniale) și a familiei la romi, joi, 23 februarie, de la ora 18, la Clubul Țăranului, în cadrul „Conferințelor de la Șosea“. (Adina Popescu)  

● Pe 7 ianuarie 2015 avea loc atacul terorist din redacţia publicaţiei satirice franceze Charlie Hebdo. Cartea Dragă, mă duc la Charlie (Editura ALL) este confesiunea lui Maryse Wolinski, văduva caricaturistului Georges Wolinski. Cîteva luni mai tîrziu, pe 13 noiembrie 2015, au avut loc atacurile teroriste de la Bataclan, Paris, unde jurnalistul Antoine Leiris şi-a pierdut soţia. Cartea Nu veţi avea ura mea (Editura Nemira) este scrisoarea pe care Leiris, rămas să-şi crească singur copilul de un an şi ceva, a publicat-o ca pe un manifest împotriva urii. Două cărţi-elegii ale suferinţei dintr-un cumplit an 2015, care nu va fi uitat prea uşor. (Marius Chivu)

● Toate filmuleţele naţionale care ironizează sloganul lui Trump „America First!“ au fost adunate aici: http://everysecondcounts.eu. Me­­rită să le vedeţi pe toate. Explozie de creativitate naţională. Prinsă cu protestul anti-OUG 13, reacţia României nu apăruse încă săptămîna trecută, dar cea a Republicii Moldova, da! (Marius Chivu)

● Pe 25 februarie, la Opera Maghiară din Cluj-Napoca, o nouă conferință TEDx. Un grup de vorbitori charismatici și inteligenți vor susține discursuri în cunoscutul format TED pe tema „Going Beyond“: aventura de a vedea dincolo de orizont, dincolo de aparențe, dincolo de mulțumitor, dincolo de „așa a fost dintotdeauna“. A vedea altfel. Recomand acest eveniment, cu atît mai mult cu cît unul dintre redactorii noștri se numără printre vorbitori. Așa că recomand în cunoștință de cauză. Dacă nu știți încă prea bine ce e cu conferințele TED și TEDx, deși m-aș mira, mergeți pe www.ted­xcluj.com. (Sever Voinescu)

● „Antim Ivireanul nu a fost doar un iscusit tipograf care stăpînea toate secretele meşteşugului sau un ctitor şi organizator de tipografii, ci, în egală măsură, şi un remarcabil editor“ – din prefața albumului Antim Ivireanul. Opera tipografică, apărut la Editura Institutului Cultural Român cu ocazia împlinirii a 300 de ani de la moartea marelui ierarh-cărturar; coordonatorul lucrării arhim. Policarp Chiţulescu, directorul Bibliotecii Sfîntului Sinod. Lansarea – miercuri, 22 februarie, ora 11, în sala „Ion Heliade Rădulescu“ a Bibliotecii Academiei Române. (Ruxandra Mihăilă) 

● Încă o carte de Alain de Botton, Ce se întîmplă în iubire (Humanitas, 2017, traducere de Radu Paraschivescu). De astă dată, o poveste de cuplu, cu căsătorie, copii și tot tacîmul, care încearcă iar să răspundă la întrebarea: „Fericiți pînă la adînci bătrîneți?“ (Iaromira Popovici)

● La Teatrul Mic din București se joacă Deșteptarea primăverii de Frank Wedekind, în regia lui Vlad Cristache. E (din nou) un moment bun pentru această piesă care vorbește, apăsat, despre conflictul dintre generații. (Matei Martin)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Tragedia de la Cluj. Cine sunt cele trei persoane care s-au electrocutat în piscină. Cum s-a petrecut incidentul
Un fost director de bancă se numără printre cei trei clujeni găsiți electrocutați lângă piscină. Ovidiu Mureșan avea 46 de ani și este descris de prieteni drept un „om extraordinar”. Alături de el au murit și părinții lui.
image
Adevăratul al 12-lea jucător al României la Euro 2024: povestea fanului admirat de o lume întreagă EXCLUSIV
Mulți politicieni s-au grăbit să-și asocieze imaginea cu victoria României în fața Ucrainei. În realitate, susținătorii admirabili ai tricolorilor sunt cei care s-au chinuit să ajungă în Germania. Iar acolo au plâns de bucurie. Printre ei, Cezar Micheten, cu o poveste superbă.
image
Trei lucruri surprinzătoare despre moarte. Dezvăluirile unei asistente medicale: „Știau oarecum ce se întâmplă”
O asistentă medicală a dezvăluit trei lucruri pe care le-a sesizat în legătură cu moartea: de la faptul că oamenii pot auzi chiar și atunci când sunt inconștienți până la faptul că deshidratarea face ca procesul să fie mai puțin dureros, relatează Daily Mail.

HIstoria.ro

image
Iuliu Maniu interceptat de Siguranță la ordinul lui Armand Călinescu
În 1932 Armand Călinescu e subsecretar de stat la Interne. La 5 decembrie el se mărturisește Jurnalului, ținut zilnic și pe ascuns:
image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.