Vîntul schimbării

Publicat în Dilema Veche nr. 675 din 26 ianuarie – 1 februarie 2017
Vîntul schimbării jpeg

● The xx, I See You, Young Turks, 2017. 

Dacă o să aveți nevoie vreodată de dovada faptului că relația dintre mainstream-ul muzical și cultura alternativă / indie și-a schimbat complet înfățișarea în ultimii ani, trupa engleză The xx este exemplul perfect. Apărută cîndva în 2005, formația a debutat discografic în 2009 cu un album care a lăsat urme serioase în pop-ul contemporan. Inițial un cvartet cu două chitare (Romy Madley Croft și Baria Qureshi), un bas (Oliver Sim), cîteva mașini de produs beat-uri și riff-uri (Jamie Smith) și două voci aflate într-un dialog infinit (Madley Croft și Sim), grupul acesta muta interesul follower-ilor culturii indie dinspre paradigmele largi ale revivalismului post-punk, cu toate ancorele lor posibile, înspre o altă categorie post-istă – The xx desena pe ruinele fierbinți ale dubstep-ului o schemă narativă care-și întindea referințele între The Bristol Sound și hip-hop/R&B-ul de ultimă oră. Asta ca să mă opresc la două exemple foarte transparente în muzica britanicilor.

Dacă intimistul, introvertitul xx, primul disc, trăgea o linie de demarcație între înainte și după în indie-ul momentului, făcîndu-l pînă și pe James Blake să recunoască faptul că acea operă i-a reformulat ideile despre muzică, Coexist, LP-ul secund, venea în 2012 să întărească poziția muzicală a trupei fondate în Londra. Cu un amendament: în piese începea atunci să se simtă prezența unui groove care, de fapt, confirma fetișul lui Jamie Smith pentru muzica de dans/club, interes plasat complet în albumul său solistic din 2015, In Colour, lansat sub pseudonimul Jamie xx.

În noiembrie 2016, după o perioadă serioasă de absență, The xx lansa un single, „On Hold“, care livra un pachet de ingrediente apte să vorbească despre viitorul album. Cu un videoclip filmat în supraexpusul orășel Marfa din Texas, într-o manieră suficient de Larry Clark, piesa aceasta este queer, este extrovertită, dincolo de dramatismul adolescentin pe care îl conține, posedă romantismul acela ambiguu, incontrolabil și labil al unei povești coming of age și este… dansabilă. În fond, I See You, discul anunțat de „On Hold“, poate fi decriptat, în interiorul grupului, și ca un transfer de putere dinspre binomul Madley Croft + Sim, cel pe care parcă a căzut greutatea primelor discuri, către Smith. Puteți citi asta în fundația electronică a LP-ului, în interesul, subit au ba, pentru sampling, dar mai ales în structura intimă a pieselor. Muzica de astăzi a The xx este, spre deosebire de trecut, multidimensională, trecînd cu o oarecare greutate printr-un ansamblu de referințe care merg mult mai departe decît pe primele două albume. Simți în atmosfera de pe I See You – da, soundscape-ul construit pînă acum englezi a fost covîrșitor atmosferic – o dorință aproape impulsivă pentru schimbare și pentru citare. Ea nu vine niciodată singură, ci e însoțită de o tensiune care nu lucrează întotdeauna în favoarea producției: sînt multe momente în care fragilitatea lui Sim și a lui Madley Croft se izbește de arhitectura sonoră bricolată de Jamie -Smith (aș zice că mai degrabă de Jamie xx). Ceva din vraja letargică pe care xx și, mai puțin, Coexist o respirau pare iremediabil pierdut. Asta nu înseamnă că emoția și capacitatea muzicii The xx de a se individualiza radical au dispărut complet, dar trupa aceea despre care James Blake spunea că i-a arătat drumul se vede arareori pe acest disc.

 Paul Breazu este jurnalist.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Jobul plătit cu 500 de lei pe zi, dar refuzat de mulți în România. „În Italia se dau doar 40 de euro pentru asta”
România e printre țările cu cele mai mici salarii din UE, însă există și slujbe bine plătite, la care însă nimeni nu se înghesuie. Spre exemplu, există oameni dispuși să-și plătească angajatul cu 500 de lei pe zi, însă nu au întotdeauna pe cine.
image
Cum a ajuns un bărbat să fie sechestrat timp de 7 zile într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi al Capitalei
O inedită metodă de înșelăciune a fost pusă în practică în Centrul Vechi al Capitalei, iar victimă a căzut un bărbat. Individul tras pe sfoară a fost privat de libertate timp de șapte zile și ținut într-un club de masaj erotic din Centrul Vechi.
image
Românii din diaspora îi acuză pe cei din țară că au votat greșit: „Pe câți bănuți v-ați vândut?” VIDEO
O româncă stabilită în Germania și-a exprimat frustrarea și indignarea față de rezultatele alegerilor din 9 iunie, într-un videoclip postat pe TikTok, devenind rapid viral pe rețelele sociale. Femeia critică dur alegerea concetățenilor săi.

HIstoria.ro

image
Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, anchetat şi împuşcat în URSS
La începutul lui octombrie 1937, Marcel Pauker, lider al comuniştilor români, e chemat la Moscova pentru a răspunde unei anchete a Kominternului.
image
Hanurile de altădată, precursoarele caselor de schimb
Zarafii s-au orientat spre construcțiile ce ofereau cele mai sigure condiții, dar și accesibilitate, adică hanurile, precursoarele hotelurilor, în curțile cărora își puteau desfășura activitatea.
image
De ce au ajuns sovieticii primii la Berlin?
Pe 16 decembrie 1944, în condiții meteo nefavorabile, Wehrmachtul a declanșat o masivă contraofensivă împotriva trupelor americane dispuse în zona Ardenilor din Franța, Belgia și Luxemburg.