Collateral Beauty, Omul duplicat, suita „Titan“

Publicat în Dilema Veche nr. 673 din 12-18 ianuarie 2017
Collateral Beauty, Omul duplicat, suita „Titan“ jpeg

● De luni începe Australian Open la tenis. E adevărat că, dintre cele patru turnee de Mare Șlem, la acesta performanțele jucătorilor sau jucătoarelor din România au fost, de-a lungul vremii, mai slabe decît la celelalte. Poate că de data asta vor avea mai mult succes. În orice caz, reapare Roger Federer, la fel și Serena Williams. Nici Nadal nu lipsește. Dintre marile nume doar Victoria Azarenka (e însărcinată) nu e pe tabel și, bineînțeles, Maria Sharapova, încă suspendată pentru dopaj. Competiția e de urmărit, deși orele de transmisie în direct sînt de-a dreptul cu capul în jos. (Andrei Manolescu)

● Pe 19 ianuarie se deschide Stagiunea de Jazz ArCuB. Programul „Jazz @ArCuB – Artist in residence“, curatoriat de pianistul newyorkez de origine română Lucian Ban, începe cu o premieră absolută: saxofonistul Mihai Iordache prezintă suita „Titan“, o lucrare pentru sextet de jazz inspirată de cartierul bucureștean. (Matei Martin)

● Cum sînt în epoca Saramago, unde e cald și bine, nu pot să nu vă recomand Omul duplicat (Editura Polirom, 2016, traducere de Georgiana Bărbulescu). Pentru că profesorul de istorie Tertuliano Máximo Afonso e un super-personaj, pentru că un film poate declanșa un război personal, pentru că n-ai cum să nu te întrebi ce ai face dacă ai descoperi, într-o zi, că ai o copie. (Ana Maria Sandu)

● Cetatea medievală a Severinului, reinclusă în circuitul turistic în urma unui amplu și temeinic realizat proces de restaurare, derulat de Primăria orașului cu finanțare europeană prin programul Operațional Regional 2007-2013. Lucrările arheologice au scos la iveală și un adevărat tezaur monetar cuprinzînd peste 150 de piese, monede maghiare, turcești și denari. „Bănuim că monedele sînt legate de căderea Cetăţii Severinului din anul 1524, cînd aceasta a fost asediată de către turci. Cel care le deţinea probabil că a pierdut săculeţul din pînză, pentru că pe unele monede se observă firele şi textura de la ţesătură“ – Gabriel Crăciunescu, director adjunct al Muzeului Regiunii Porţilor de Fier din Drobeta-Turnu Severin. (Ruxandra Mihăilă)

● Collateral Beauty (2016, David Frankel), cu Will Smith, Edward Norton, Kate Winslet, Helen Mirren, Keira Knightley – în sfîrşit, un film care are o idee şi care se străduieşte să „treacă dincolo“. (Iaromira Popovici)

●  Pe 13 şi pe 15 ianuarie, de la ora 18,30, Opera Naţională Bucureşti prezintă premiera spectacolului Lucia di Lammermoor, de Gaetano Donizetti, în regia lui Andrei Şerban. Spectacolul a mai fost montat la Iaşi, Chicago şi Paris. Orchestra, corul şi ansamblul de balet ale Operei Naţionale Bucureşti vor evolua sub bagheta dirijorului Marcello Mottadelli, coordonatorul artistic muzical al Operei Naţionale Bucureşti. Decorul este semnat de Octavian Neculai, iar costumele aparţin Liei Manţoc. (Matei Pleşu)

● O carte adresată celor care chiar vor să înțeleagă, dincolo de scandal, ignoranță și trufie: Sfîntul Ioan Damaschinul despre Islam de Daniel J. Sahas, apărută nu de mult la editura Doxologia. Într-o lume sufocată de poncife și clișee despre islam, dar și acoperită de o ignoranță jubilatorie în privința creștinismului, această carte dedicată polemicii unuia dintre marii Părinți ai Bisericii Creștine cu islamul are calitatea unică de a ne face să înțelegem adevăruri profunde ale credinței creștine și, în consecință, ale civilizației europene prin raportare la ceilalți. O carte care se gustă doar dacă stingem televizorul și uităm, pentru cîteva ore, de ziare. (Sever Voinescu)

● În week-end-ul acesta mergem să vedem filmele de Oscar. Între 13 şi 15 ianuarie 2017, la Cinema „Elvire Popesco“ puteţi asista la proiecţiile unor titluri aflate pe lista scurtă în cursa pentru premiul Oscar pentru cel mai bun film străin. Între acestea – Sieranevada (în caz că nu l aţi prins pînă acum), comedia Toni Erdmann, superbul Juste la fin du monde sau întunecatul Elle. (Cristina Ştefan)

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Au apărut subiectele la Română. Ce le-a picat elevilor la Evaluarea Națională la Limba Română 2024 DOCUMENT
Au apărut subiectele la Limba română de la Evaluarea Națională. Subiectele, care pot fi găsite mai jos, au inclus cerințe pe baza textelor din romanul „Cireșarii” de Constantin Chiriță și „Portret” de Cella Delavrancea.
image
Secretele primului submarin militar al României. „Delfinul“ a făcut ravagii printre navele sovietice din Marea Neagră
Primul submarin militar al României a fost construit în anii interbelici și a costat o sumă impresionantă, însă a fost folosit cu succes în Al Doilea Război Mondial. Una dintre operațiunile militare în care a fost implicat a intrat în istorie.
image
Anunțul CFR primit cu hohote de râs de români. „Dacă trenurile reduc viteza cu 50 km/h vom merge cu 20, dar în sens opus”
Oficial, cei de la CFR spun că trenurile circulă cu până la 50 km / h mai încet din cauza caniculei. Anunțul CFR a fost primit cu hohote de râs de români, care știu că trenurile circulă oricum foarte încet.

HIstoria.ro

image
Bătălia plajelor. Debarcarea din Normandia
Pregătirea de foc a început la ora 5:50, iar 40 de minute mai târziu, primele unități terestre americane au început debarcarea pe plajele Utah și Omaha.
image
Intrarea Armatei Roşii în Bucureşti bulversează redacția unei reviste de mondenități
Aşa cum sună titlul, Femeia şi căminul e o publicație de mondenități, un magazin pentru femeile serioase, cu bărbat de hrănit şi copii de spălat la fund; cele fără, avînd la dispoziție titluri mai puțin cuminţi.
image
Cine au fost agenții dubli din al Doilea Război Mondial?
Cea mai importantă parte a Operațiunii Fortitude a reprezentat-o rolul jucat de agenți dubli.