Călătoria familiei Reinholtz

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Călătoria familiei Reinholtz jpeg

● La drum cu tata (Germania-România-Ungaria-Suedia, 2016), de Anca Miruna Lazărescu. 

Debutul în lungmetraj al Ancăi Miruna Lazărescu, regizoare de origine română formată la Universitatea de Televiziune și Film din München, cunoscută pentru scurtmetrajul Apele tac, e un modest road movie de familie clasic, schematic-previzibil, în notă parţial funny, parţial dramatică, cu decorul politic internațional incitant și turbulent al anului 1968, și bazat pe poveştile de familie ale călătoriei întreprinse de tatăl său (fratele mai mic din film). Film despre ciocnirea unor perspective și poziționări radical diferite (politice, personale), La drum cu tata urmărește personajele familiei Reinholtz trecînd, conform schemei clasice la care aderă, prin cîteva confruntări cu istoria, de unde ies ceva mai hollywoodian iluminate sau cel puţin mai nostalgic conciliate cu poziţia lor și a celuilalt.

Doi fraţi dintr-o familie de şvabi din Arad, Mihai și Emil (Alexandru Mărgineanu și debutantul Răzvan Enciu), unul informator al Securității, celălalt revoluţionar, împreună cu tatăl lor (Ovidiu Schu­macher), fost socialist, persecutat ulterior, pornesc la drum cu o Skoda galbenă, pentru a ajunge în Dresda și a l salva pe acesta din urmă, care are nevoie de o operaţie urgentă, aranjată de Mihai (medic şi el), la un spital de acolo. În clasicismul în care se înscrie filmul, salvarea unui personaj de la moarte contra cronometru ar trebui să fie un scop cu mare încărcătură, generator de suspans, dar filmul e departe de a fi plin de thrills. Boala bătrînului rămîne o noţiune destul de abstractă şi rar sau generic amintită (detaliile operaţiei, diagnosticului şi simptomele sînt epuizate prin cîteva dureri de cap, injecţiile pe care le face şi durata de viaţă care îi mai rămîne). Comicul la care face apel diminuează și el posibilul suspans: de fiecare dată cînd lucrurile devin dramatice, o notă ironic-amuzantă le neutralizează. Oponentul lor, elementul perturbator în cursa contra timpului care îi mai rămîne bătrînului de trăit, e în principal situația politică a Cehoslovaciei, invadarea acesteia de trupele sovietice. Evenimentul e pus să lucreze împotriva planurilor lor încă de la început, chiar înainte de plecare, cînd fratele-revoluţionar e prins de fratele-informator scriind mesaje pro-Dubcek, contra-Stalin pe zidurile şcolii. Acesta din urmă e presat să îl denunţe și, nevrînd să o facă, dar fiind nevoit să ofere totuși pe cineva, i-l oferă Securității pe prietenul lui Emil, împreună cu care scrisese mesajul. Momentul e unul de maximă tensiune pentru personajul care face delațiunea (riscurile nu sînt puţine: anularea călătoriei înseamnă moartea tatălui, soarta fratelui său e periclitată de oricine ar fi putut să îl mai vadă scriind mesajul, băiatul denunțat ar putea suferi mai mult decît o bătaie), dar nu ajunge să fie plin de suspans și pentru spectator. Manifestarea acestei tensiuni iese la iveală într-o scenă în care fratele cel mare îşi bruschează tatăl pentru un motiv absurd-casnic (pentru că face clătite) şi pe fratele mai mic pentru că le mănîncă fără să se fi spălat pe mîini. Izbucnirea sa pe un motiv aparent fără legătură cu problemele care îl zgîndăresc e un loc comun în acest tip de narațiune, dar construirea scenei (dialogurile, jocul actorilor, importanța detaliilor) nu relevă presiunea pe care evenimentele însele o conţineau – amestecul de responsabilitate faţă de viaţa tatălui, de furie faţă de frate, de vină faţă de prietenul acestuia, bătut din cauza sa, un cocktail de sub care supapele încep să cedeze şi îl fac să acţioneze împotriva sa, periclitînd şi mai mult călătoria.

Odată ajunși în Germania de Est, același eveniment din Cehoslovacia folosește la devierea parcursului, prin Germania de Vest (ceea ce pentru familia română reprezenta tărîmul libertății), după ce mai întîi sînt ţinuţi în ceea ce pare să fie începutul formării unui lagăr într-un internat al unui liceu. Situația e dramatică și ambiguă pentru oamenii ajunși acolo: sînt tratați destul de uman de către soldați, dar li se refuză posibilitatea de a pleca, însă ea e rezolvată facil prin intervenția unui angajat al Ambasadei Române, care îi eliberează și le propune noul traseu. Devierea prin Germania de Vest devine motiv de introducere a unei perspective politice antagoniste. În timp ce familia Reinholtz se luptă acasă cu efectele comunismului, contesa Ulrike von Syberg (Susanne Bormann), care îi găzduiește, luptă, împreună cu o gașcă de revoluționari idealiști, împotriva capitalismului. Toate aceste trimiteri folosesc în final la nuanțarea perspectivelor personajelor: revoluționarul optează să se întoarcă acasă, pornirile sale sînt parțial înăbușite, iar fostul informator trece printr-o revoltă împotriva tatălui și a foștilor colegi de partid, periclitîndu și statutul privilegiat de pînă atunci. Nota în care se încheie e cea a unui feel-good movie cu gust nostalgic. 

Ancuța Proca este critic de film.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
„Secretul japonez pentru o viață lungă și fericită“. Cei mai longevivi oameni au aceste două trăsături de personalitate
Cei mai mulți centenari au trăsături de personalitate similare, care contribuie la creșterea duratei de viață, potrivit unui studiu.
image
Cum s-a transformat satul Viscri sub influența Regelui Charles. Localnic: „Era sărăcie mare” FOTO
Potrivit localnicilor, înainte de venirea lui Charles, la Viscri era „mare sărăcie”. Acum sunt multe pensiuni, puncte Gastro Local, afaceri, astfel că fiecare familie are măcar un angajat
image
Ce l-a ruinat pe Irinel Columbeanu și care a fost începutul sfârșitului: „A generat tocarea întregii mele averi”
Fostul miliardar de la Izvorani nu s-a sfiit să vorbească în ultimii ani despre declinul său. Irinel Columbeanu a povestit deschis despre ce l-a ruinat și cum a ajuns să piardă toată averea pe care a deținut-o.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.