Cu pisica la 10.000 de metri

Publicat în Dilema Veche nr. 678 din 16-22 februarie 2017
Cu pisica la 10 000 de metri jpeg

A vrut sau n-a vrut, a fost sau n-a fost cu chef din partea lui, motanul meu a mers în excursie. Și nu oriunde, că doar fițele fac parte din blana lui sură, ci tocmai la New York. Vorbeam chiar cu el că, dintr-un ghemotoc cu ochii lipiți, mulți purici și puține șanse de viață, pe care niște oameni răi ar fi vrut să îl arunce în Dîmbovița dacă nu le dădeam niște bani și-o sticlă de Cola, a ajuns să privească superior lumea din mijlocul Manhattan-ului.

Mersul cu o pisică în avion sună mai complicat în teorie decît în practică. Mă rog, depinde și de pisică, Xenu al meu a avut niște momente cînd aș fi vrut să-l fac guler, dar ăsta e el în general. În primul rînd, e nevoie de acte. Pașaport și carnet de sănătate, cu toate vaccinurile la zi și cu controlul medical chiar înainte de plecare. Din fericire, asta se rezolvă la orice cabinet veterinar fără bătăi de cap. Partea frustrantă e că nu mi-a cerut nimeni actele, nici la dus, nici la întors, deși am specificat peste tot pe unde puteam că miorlăie ceva în geanta de pe umărul meu. I-am dat un calmant ușor, dar nu cred că a avut mare efect.

La controlul de securitate e distractiv. L-am luat pe Xenu în brațe, cutia a trecut prin scanner și noi prin poartă. Jumătate din echipa de la securitate era acolo, să-l scarpine pe burtă, sub pretextul „trebuie să controlăm pisica“. Sigur avea explozibil după urechi și sigur nu-i plăcea să fie scărpinat pe burtă. În aeroportul de tranzit, la Frankfurt, aveau chiar un loc special unde se scanau animalele în siguranță, l au băgat într-o cutie a lor pe care au tras-o printr un scanner. A fost suspect de cooperant, iar agenții foarte simpatici. Ne am conversat despre animale, unii aveau cîini, alții pisici, am aflat povești.

La zboruri, bestia a fost cuminte la dus, n-a zis nici pîs. Am dormit și eu, a dormit și el, a refuzat pentru prima dată în viața lui mîncare și a ieșit fericit și vesel din cutie la destinație. Asta la dus. Dar, cum iarna nu-i ca vara, nici întorsul nu e ca dusul. Pe zborul de întoarcere, adormisem liniștită cu Xenu în cutie sub scaunul din față. M-am trezit la turbulențe și n-am fost singura. Xenu tocmai descoperise cum se deschide cutia, pe unde trebuie să împingă ca să deschidă aricii, să slăbească fermoarul și să se strecoare afară. L-am prins cînd mai avea jumătate de coadă în interior. Inutil să spun că e complet interzis, din motive evidente de siguranță, să zburde animalul liber prin avion, fiind obligat să îl ții la închisoare. Problema a fost că, odată ce a învățat, cum îl băgam la loc, pe jos, cum îi vedeam moaca isterică și curioasă cum iese prin capac. Norocul meu a fost că scaunul de lîngă mine era liber (ah, ce bine dormeam înainte pe două locuri!), așa că mi-am petrecut tot restul zborului cu Xenu pe scaunul de lîngă mine și cu mîna pe cutie ca nu care cumva să-i mai treacă prin cap să evadeze. Culmea e că pe scaun era super-liniștit, pe jos era revoluționar. Poate se auzeau motoarele mai puternic acolo, nu știu.

Oricum, toată povestea a fost mult mai simplă decît mă așteptam. Xenu a fost mai liniștit decît acasă, unde se urcă pe toți pereții și aleargă înfoiat de parcă vede extratereștri plutind prin aer, n-a rămas cu traume, nu l-a durut nimic (sau nu mi-a zis mie), ba chiar era alert și curios cînd îl mai scoteam din cutie sau cînd se mai întîmplau evenimente în jurul lui. Și-a făcut și un prieten, un alt motan ce călătorea pe același zbor, mirosindu-se un pic prin plasa cutiilor și împărțind o pastilă pe bază de plante, ca să stea mai liniștiți.

Foto: C. Foarfă

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Panourile solare, un dezastru ecologic care așteaptă să se întâmple? Ce spun experții
În timp ce sunt promovate în întreaga lume ca o armă crucială de reducere a emisiilor de carbon, panourile solare pot provoca un dezastru ecologic după 25-30 de ani, cât este durata lor de viață.
image
Cauzele cutremurelor din vestul României. INFP: „Asta pune o presiune enormă”
Cutremurul din Arad s-a simțit în Ungaria, Croația și Serbia. Seismologii explică ce cauze produc cutremurele din zona de vest a țării.
image
Cum a murit de fapt regele Decebal. Principalele ipoteze privind sfârșitul regelui dac
Decebal, regele dacilor, a murit în anul 106 d Hr, în urma înfrângerii în fața legiunilor romane, după două războaie epuizante. Deși, aparent, modul în care regele dac a murit este bine cunoscut, există mai multe ipoteze privind sfârșitul acestuia.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.