Despre anonimitatea călătoriei

Publicat în Dilema Veche nr. 669 din 15-21 decembrie 2016
Despre anonimitatea călătoriei jpeg

Călătorim adeseori pentru beneficiul pe care ieșirea din rețeaua noastră cotidiană, cea în care ne înscriem viețile de adult, ni-l aduce. Călătorim pentru plăcerea anonimității, pentru bucuria de a ne vedea suspendate traseele sociale pe care le bătătorim zilnic. Chiar și atunci cînd mergem în locuri verificate de atîția alții înaintea noastră, cele pe care agențiile de voiaj ori prietenii ni le recomandă, plăcerea suspendării ritmului cotidian este încă acolo.

Călătorim pentru a ne simți altfel, pentru a ne regăsi ritmul interior, pentru a o lua de la capăt, pentru a motiva din nou suflul plăpînd al speranței din zbuciumata cutie a cotidianului modern. Chiar și astăzi, cu tot Facebook-ul și pseudoetica fericirii care-l populează, cu tot puzzle-ul său de micronarațiuni ale trăitului bine dublate de fotografii ale acestei mult prea căutate incandescențe, ca într-un soi de autopaparazzism, mai există călători care se bucură de mica și foarte benefica estetică a anonimității pe care călătoria o are în ADN-ul său.

Din experiența mea de călător, pot spune că nu e neapărat obligatoriu să călătorești foarte departe și nici în locuri necunoscute pentru a redescoperi beneficiile acestei mici anonimități. Uneori a fost chiar drumul în sine, călătoria către o destinație. Îmi aduc aminte de o lungă călătorie cu autobuzul de-a lungul Laosului, dintr un mic resort, Nam Lik, pînă la Luang Prabang. Vreo zece ore de călătorie cu un autobuz pe două niveluri, printr-un peisaj montan rupt de lume, alături de localnici și de alți turiști. Șiruri de munți, cu pante terasate, verzi, în care se cultivau, pe locuri foarte restrînse, ceai sau orez, lungul drum abia întreținut, sate abia întreținute. Eram foarte puțini turiști străini în autobuz, doi irlandezi și cele două prietene din Bulgaria și Italia cu care călătoream. Nimic nu ne făcea să ne simțim deosebiți, că ne aflam în vacanță într-o țară din categoria exoticului de nișă, cu amestecul ei neverosimil de comunism și budism. Același praf se așeza peste hainele noastre, aceeași sudoare a statului nemișcat într-un autobuz, aceeași plictiseală a drumului lung, aceeași conversație monotonă pe care ai avea-o cu orice călător din țara ta aflat pe drumuri lungi pentru nu știu ce treabă.

Pe cînd eram la Seul mergeam – suficient de rar ca să o simt ca pe o călătorie –, schimbînd nenumărate mijloace de transport și timp de cîteva ore bune, în curtea micii biserici ortodoxe Sf. Nicolae a Patriarhiei Constantinopolului. Ajungeam acolo pentru a-mi reaminti de o formă de anonimitate mai greu de explicat. Deși crescut în această tradiție, deși am mers de mic la biserică, adus de bunica, deși cunoșteam toate ritualurile liturgice, nu veneam neapărat pentru serviciul religios. Ținut în coreeană, nu-mi spunea mai nimic. Nici întîlnirile de după, la un prînz frugal într-o cantină aflată la demisolul unei clădiri din curtea bisericii micii comunități coreeano-ruso-greco-est-europene, nu-mi spuneau mare lucru. Dar mă bucuram de momentul de respiro pe o băncuță aflată lîngă un copac bătrîn din curtea bisericii, ca de un moment regenerator pentru care cuvintele ar fi prea de tot „pierdute în traducere“ ca să-l descriu.

Să-ți aduci aminte de beneficiul anonimității e o bucurie pentru care nu s-a inventat vreo rețetă. Și nici nu cred că trebuie. Că stai uitat la soare pe vreo plajă din Thailanda sau în Vamă, că urci pînă la cel mai înalt vîrf de pe muntele din jurul unui oraș, că te întîlnești cu un zîmbet anonim care îți explică generos o direcție sau cam ce produs ai în fața ochilor în vreo piață aglomerată, că stai uitat în fața unui cîmp de orez la care localnicii lucrează ori că te pierzi în grosul fluxului turistic din fața unui templu sau muzeu e o formă a inocenței de care nu ar trebui să uităm atît de repede. Pentru că a călători înseamnă uneori și acest lucru: întîlnirea, inocentă și bucuroasă, a mai multor anonimități.

Foto: Laos, B. Tănase

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Adevarul.ro

image
Cea mai terifiantă armă a dacilor. A băgat spaima în romani și i-a forțat să-și modifice echipamentul militar
Cea mai de temut armă folosită de războinici daci a fost, fără îndoială, falx-ul, spun specialiștii. Era vorba despre o armă cu o lamă curbă care putea ajunge și la un metru lungime, mânuită de luptători profesioniști de elită. Falx-ul în mâinile potrivite făcea ravagii în rândurile inamicului.
image
Alimentația uimitoare a celor mai de temut războinici ai antichității. Alimentul minune consumat de spartani, gladiatori, celți și daci
Printre cei mai renumiți dar și de temut luptători ai antichității erau în mare parte vegetarieni, sau cel mult lacto-vegetarieni, cu un consum ocazional de carne. Cel puțin asta arată noile cercetări, mai ales pe rămășițele gladiatorilor din arenele romane.
image
Explicațiile unui psiholog privind riscurile dormitului în paturi separate în cuplu
Somnul alături de persoana iubită poate aduce o multitudine de beneficii, în timp ce dormitul în paturi separate poate duce la o distanțare în relația de cuplu atrage atenția psihologul Iulia Barca.

HIstoria.ro

image
,,Haide, haide RPR, du-ne la victorie!” România la preliminariile „Euro 1960”
Pe 6 iunie 1958, Agerpres anunța că Uniunea Europeană de Fotbal (UEFA), în cadrul congresului său ținut la Stockholm, a luat hotărârea organizării competiției internaționale „Cupa Europei”.
image
Jurnalul lui Mihail Bulgakov, confiscat de NKVD
Manuscrisele nu ard!, proclamă solemn domnul Woland în Maestrul şi Margareta al lui Bulgakov.
image
Atacul de noapte din iunie 1462: Geniul militar al voievodului Vlad Țepeș
Expediția din 1462 a fost un prilej potrivit ca Vlad Țepeș să-și demonstreze priceperea în mânuirea armelor și-n conducerea trupelor.