La zi în cultură

Pagina 12
Față cu Istoria și cu visul jpeg
Față cu Istoria și cu visul
Avem în față un debut, unul dintre cele mai bune din ultimii ani pe piața de carte anglo-saxonă.
FDP: Rezervație naturală jpeg
FDP: Rezervație naturală
Biroul său de lucru e lumea întreagă. Poezia e strîns legată de felul său de a trăi.
„Vreau să văd!“ jpeg
„Vreau să văd!“
Personajul trebuie să piardă toate parîmele unei foste vieți pentru a putea dibui o nouă bucurie a trăirii.
De dragoste jpeg
De dragoste
Am nimerit peste două albume de dragoste recuperată, poate tardivă, ale unor muzicieni care au absentat ceva vreme și li s-a simțit absența.
Victor Brauner – Despre fantastic  În teatru, film și balet jpeg
Victor Brauner – Despre fantastic. În teatru, film și balet
Printre sugestiile propuse pentru un spectacol de teatru se numără „apariția“ și „dispariția“ personajelor și obiectelor, „transparența“ și „invizibilitatea“, poeme scrise și litere-obiect.
De la „Lacul lebedelor” la „Carmen”: seară de balet la Sala Radio jpeg
De la „Lacul lebedelor” la „Carmen”: seară de balet la Sala Radio
Vineri, 4 martie, de la ora 19:00, primul concert al primăverii aduce la Sala Radio cîteva dintre cele mai frumoase fragmente compuse vreodată pentru arta dansului.
Centenar Horia Damian jpeg
Centenar Horia Damian
Academia Română a marcat centenarul nașterii marelui artist roman Horia Damian (1922 – 2012) inaugurînd în Sala Theodor Pallady a Bibliotecii Academiei o expoziție conținînd picturi, desene, litografii, sculpturi și documente din colecția criticului și istoricului de artă Radu Varia, prieten și promotor al artistului.
Serile Radio România Muzical – 25, la Sala Radio jpeg
Serile Radio România Muzical – 25, la Sala Radio
Trei seri muzicale excepționale la Sala Radio marchează aniversarea a 25 ani de existență ai unicului post românesc dedicat muzicii clasice: Radio România Muzical. În 23, 24 și 25 martie, ora 19.00: două concerte și un recital, ilustrînd proiecte semnificative derulate de Radio România Muzical de-a lungul timpului.
Eveniment Humanitas: Stefano Bottoni în dialog cu Ovidiu Nahoi, Cristian Preda și Marian Voicu despre „Moștenirea lui Stalin în România  Regiunea Autonomă Maghiară, 1952–1960” jpeg
Eveniment Humanitas: Stefano Bottoni în dialog cu Ovidiu Nahoi, Cristian Preda și Marian Voicu despre „Moștenirea lui Stalin în România. Regiunea Autonomă Maghiară, 1952–1960”
Stefano Bottoni a realizat această primă cercetare monografică a Regiunii Autonome Maghiare prelucrînd – într-un stil din care nu lipsesc ironia ori dramatismul – cele mai recente surse de arhivă românești, maghiare, sovietice și britanice (inclusiv izvoare istorice și monografice locale).
Germanii și Gestapoul jpeg
Germanii și Gestapoul
Gestapoul nu avea dimensiunile și omnipotența de supraveghere cu care a fost creditat; el reacționa mai ales la „pont”.
Singur  Viața lui Mihail Sebastian jpeg
Singur. Viața lui Mihail Sebastian
În romanul autobiografic De două mii de ani, Mihail Sebastian povestește o întîmplare care are, pesemne, un sîmbure de adevăr.
Alb murdar jpeg
Alb murdar
Materia primă a lui Slalom este sportul, iar filmul îi datorează acestei ancore atît forța, cît și limita.
All That Noise jpeg
All That Noise
APTBS a reușit să-și construiască și păstreze și o sofisticare stilistică, dar și o cadență onorabilă, lansînd albume la fiecare doi-trei ani.
„Paradisuri pierdute” de Eric Emmanuel Schmitt, primul roman din ciclul „Străbătînd secolele”, din 21 februarie în librării jpeg
„Paradisuri pierdute” de Eric-Emmanuel Schmitt, primul roman din ciclul „Străbătînd secolele”, din 21 februarie în librării
„Străbătînd secolele”, noul ciclu romanesc al lui Eric-Emmanuel Schmitt proiectat în opt volume și inaugurat de „Paradisuri pierdute”, se arată a fi o poveste de dragoste nemuritoare, care sfidează timpul, și totodată o amplă și amețitoare panoramă a istoriei umanității.
„Jazz în dar de Dragobete”: Nadia Trohin în concert cu Big Band ul Radio jpeg
„Jazz în dar de Dragobete”: Nadia Trohin în concert cu Big Band-ul Radio
Sub titlul „Jazz în dar de Dragobete”, joi, 24 februarie 2022 (de la ora 19:00), Nadia Trohin - una dintre tinerele voci apreciate pe scenele de jazz din România - concertează la Sala Radio alături de Big Band-ul Radio, dirijat de Ionel Tudor.
„Țara celorlalți”, o nouă traducere din opera Leïlei Slimani jpeg
„Țara celorlalți”, o nouă traducere din opera Leïlei Slimani
Îndrăgita scriitoare Leïla Slimani, prima autoare marocană recompensată cu Premiul Goncourt, în 2016, revine cu o nouă carte în librăriile autohtone: ediția în limba română a romanului „Țara celorlalți”.
Program cultural 2023, actualizat, consolidat și adaptat jpeg
Program cultural 2023, actualizat, consolidat și adaptat
De la expoziții de anvergură internațională la expoziții derulate în realitatea virtuală / spectacole de arte performative în cartierele timișorene și întreg Banatul / colaborări între artiști locali și artiști internaționali
Artele vizuale în 2021 – aproape de aproape jpeg
Artele vizuale în 2021 – aproape de aproape
Un an incredibil de bogat în expoziții de artă curatoriate impecabil.
Comunismul de carton jpeg
Comunismul de carton
Bureți de fag este un roman „cumsecade” și lipsit de ambiții precum personajele lui, înaintînd implacabil, fără adîncimi, fără străluciri, neriscînd să chestioneze, să contrarieze, să farmece.
Pasărea derviș jpeg
Pasărea-derviș
Pentru comunitatea romă, spectacolul poate fi vindecător căci oferă un exemplu de ieșire din cercul vicios al stigmatizării și precarității.
Victor Brauner – Anne Gruner Schlumberger și Fundația des Treilles jpeg
Victor Brauner – Anne Gruner Schlumberger și Fundația des Treilles
Seria celor trei tablouri amintește de procesul alchimic prin care, în trei etape succesive, este căutată totalitatea Sinelui.
Cîștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu”, violonistul Valentin Șerban   invitat la Sala Radio jpeg
Cîștigător al ultimei ediții a Concursului Internațional „George Enescu”, violonistul Valentin Șerban - invitat la Sala Radio
Vineri, 18 februarie 2022, de la ora 19:00, Valentin Șerban este invitat special la Sala Radio, unde va interpreta – alături de Orchestra Națională Radio – Fantezia scoţiană pentru vioară şi orchestră semnată de compozitorul german Max BRUCH.
Eveniment Humanitas: Despre „Lemnul strîmb al omenirii“ cu Mircea Cărtărescu, Mihaela Miroiu și Radu Vancu jpeg
Eveniment Humanitas: Despre „Lemnul strîmb al omenirii“ cu Mircea Cărtărescu, Mihaela Miroiu și Radu Vancu
Editura Humanitas vă invită joi, 17 februarie, de la ora 19:30, la o întîlnire live online cu Mircea Cărtărescu, Mihaela Miroiu și Radu Vancu despre Lemnul strîmb al omenirii, captivanta carte a lui Isaiah Berlin apărută recent în colecția Eseu.
Evenimentele Editurii Litera de Ziua Națională a Lecturii jpeg
Evenimentele Editurii Litera de Ziua Națională a Lecturii
Începînd cu acest an, data de 15 februarie este dedicată sărbătoririi Zilei Naționale a Lecturii în România. Acest eveniment anual își propune să încurajeze lectura în toate formele sale, prin desfășurarea de campanii, proiecte și evenimente specifice.
„Ispita transcendenței“ de Paul Kurtz, cartea lunii februarie la Humanitas jpeg
„Ispita transcendenței“ de Paul Kurtz, cartea lunii februarie la Humanitas
Kurtz analizează motivele pentru care foarte mulți oameni cred în fenomene supranaturale și paranormale în pofida multitudinii dovezilor ce le pun la îndoială.
„Politica culturală se face cu cei care fac cultura” – interviu cu Dan PERJOVSCHI jpeg
„Politica culturală se face cu cei care fac cultura” – interviu cu Dan PERJOVSCHI
„Refuz să accept acțiuni grobiene neoliberale de comasare a instituțiilor de cultură doar pentru a crea o imagine de reformist.”
Povești paralele jpeg
Povești paralele
Paralel păstrează fascinația mulțimilor de povești aglutinate într-un nod central, care dezvoltă sinuos, de-a lungul relativ scurtelor capitole, tipologii, imaginarii și întîmplări surprinzătoare.
Și așa, și altminteri jpeg
Și așa, și altminteri
Constatarea că, odată cu anii 2000, tematica istorică redevine atractivă pentru romancierii noștri reprezintă punctul de plecare în această suită de investigații.
Cowboy bătrîn jpeg
Cowboy bătrîn
Cry Macho duce la un stadiu ultim confruntarea clasică dintre bine și rău, într-atît de ușor de despărțit par apele etice în care filmul se scaldă cu voluptate.
Fericiții frați Felice jpeg
Fericiții frați Felice
Primii doi conduc organizația muzicală The Felice Brothers, de care al treilea s-a desprins în urmă cu mai bine de zece ani pentru grupul The Duke & The King, apoi pentru o carieră solo.
Dezbatere Humanitas: „Imperiul satelit  Guvernarea românească în Transnistria, 1941–1944” de Vladimir Solonari jpeg
Dezbatere Humanitas: „Imperiul-satelit. Guvernarea românească în Transnistria, 1941–1944” de Vladimir Solonari
Miercuri, 9 februarie, de la ora 19:30, vă invităm la o întîlnire live, online, cu istoricul Vladimir Solonari, profesor al University of Central Florida, în dialog cu Adrian Cioflâncă, istoric, directorul Centrului pentru Studiul Istoriei Evreilor din România, Ottmar Trașcă, istoric, cercetător ştiinţific principal I în cadrul Institutului de Istorie „George Bariţiu“ al Academiei Române și Cristian Preda, profesor de științe politice la Universitatea din București.
Noutățile Editurii Humanitas Fiction iarnă primăvară 2022 jpeg
Noutățile Editurii Humanitas Fiction iarnă-primăvară 2022
Bestseller-uri internaționale de neratat și apariții editoriale de excepție din colecția „Raftul Denisei“, proiecte de portofoliu și noi cărți din seriile de autori străini, precum și reeditări mult așteptate
Cea mai bună carte a anului 2018 din Spania, conform criticilor de la „El País”, „El Mundo”, „El Heraldo” și „El Cultural”, tradusă în colecția Anansi jpeg
Cea mai bună carte a anului 2018 din Spania, conform criticilor de la „El País”, „El Mundo”, „El Heraldo” și „El Cultural”, tradusă în colecția Anansi
Profund sinceră și minunat scrisă, într-un limbaj deopotrivă poetic și crud, cartea lui Manuel Vilas se citește ca și cum ar fi catharsisul unui doliu imposibil.
VIVALDI: Concert pentru două violoncele, la Sala Radio jpeg
VIVALDI: Concert pentru două violoncele, la Sala Radio
Miercuri, 9 februarie 2022 (de la ora 19:00), la Sala Radio, doi apreciați tineri violonceliști români - Ştefan CAZACU și Mircea MARIAN se vor întrece în măiestrie artistică în Concertul în sol minor pentru două violoncele, semnat de Vivaldi.
Retrospectiva anului poetic 2021 jpeg
Retrospectiva anului poetic 2021
În ciuda pandemiei, editurile au publicat foarte multe cărți de poezie în anul ce s-a încheiat nu demult.
Un secol cu PPP jpeg
Un secol cu PPP
Ca cineast a redat filmului treimea de aur imagine, sunet și cuvînt, dar a rezolvat și eterna dilemă dacă imaginea precedă cuvîntul sau cuvîntul precedă imaginea.
Lumea văzută după Brexit jpeg
Lumea văzută după Brexit
Te întrebi cînd și cum apare un nou val și dacă nu cumva am trecut de vremea postismelor.
Alexandru Tomescu cîntă Mozart la Sala Radio jpeg
Alexandru Tomescu cîntă Mozart la Sala Radio
Miercuri, 2 februarie 2022, de la ora 19:00, Alexandru TOMESCU, unul dintre cei mai apreciați violoniști români, va interpreta pe celebra vioară de patrimoniu STRADIVARIUS Elder-Voicu una dintre creațiile ce poartă semnătura lui MOZART.
Viața mea în film jpeg
Viața mea în film
Mama și tata s-au transformat în oameni cu proporții normale, iar ura infantilă și furia s-au dizolvat și au dispărut.
Dispreț jpeg
Dispreț
Ne oferă cîteva panseuri șubrede despre „lumea de azi” – excelent cîrlig pentru amatorii de aforisme pompoase care sună din coadă –, eșuînd pînă la urmă într-o caricatură grăitoare despre impotență artistică.
Dub transilvan jpeg
Dub transilvan
Dub este o tulpină de muzică electronică eclozată din reggae, primenită în ecouri și reverberații pentru a obține un sound mai electro-artificial.
Victor Brauner – Pe urmele lui Duchamp  Tablourile de călătorie și „cutia geamantan“ jpeg
Victor Brauner – Pe urmele lui Duchamp. Tablourile de călătorie și „cutia-geamantan“
Materialul, restrîns la extrem în cutia de transport, trebuie calculat în așa fel încît să poată fi desfășurat pe larg pentru a deveni un abundent etalaj de expoziție, specifică artistul.
Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner la Sala Radio jpeg
Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner la Sala Radio
Vineri, 28 ianuarie, de la ora 19:00, Sala Radio va fi gazda unui frumos concert simfonic ce reunește lucrări semnate de Mozart, Mendelssohn și Wagner, interpretate de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu.
Romanele laureate cu Goncourt 2021, Booker Prize 2020, noi cărți de Elena Ferrante și Leïla Slimani, în colecția Anansi World Fiction jpeg
Romanele laureate cu Goncourt 2021, Booker Prize 2020, noi cărți de Elena Ferrante și Leïla Slimani, în colecția Anansi World Fiction
13 noi titluri, cărți de o amplă varietate tematică și stilistică, multipremiate, ecranizate, vîndute cu succes și recenzate în termeni elogioși în întreaga lume
Basmele viitorului jpeg
Basmele viitorului
Lem, în copilărie, descoperise că o cale de a scăpa de teroarea istoriei e să-ți creezi propriile lumi ficționale.
Povestea Palatului Kretzulescu jpeg
Povestea Palatului Kretzulescu
Este modest și ferm. Este elegant și cochet.
Unica Angélica jpeg
Unica Angélica
Vizionat într-o înregistrare, spectacolul își păstrează forța incandescentă în ciuda distanței impuse de camera de filmat.
Eveniment Humanitas: Vlad Zografi în dialog cu Ioana Pîrvulescu și Liviu Ornea despre romanul „Supraviețuire“ jpeg
Eveniment Humanitas: Vlad Zografi în dialog cu Ioana Pîrvulescu și Liviu Ornea despre romanul „Supraviețuire“
Editura Humanitas vă invită joi, 20 ianuarie, ora 19:30, la o întîlnire live, online, cu Vlad Zografi, Ioana Pîrvulescu și Liviu Ornea despre romanul „Supraviețuire”.
Noutățile anului 2022 la Editura Litera jpeg
Noutățile anului 2022 la Editura Litera
Litera anunță peste 900 de noi apariții editoriale în anul 2022: cărți-eveniment, cărți premiate, continuări ale seriilor de succes și multe altele.
Seară de harpă la Sala Radio, sub bagheta lui Cristian Mandeal jpeg
Seară de harpă la Sala Radio, sub bagheta lui Cristian Mandeal
Unul dintre cei mai apreciați dirijori români – Cristian Mandeal – și un concert în care „vedeta” serii va fi harpa, instrumentul ce naște o sonoritate atît de specială și de plăcută, sînt „ingredientele” evenimentului prezentat miercuri, 19 ianuarie 2022 (de la ora 19:00), de Orchestra de Cameră Radio, la Sala Radio.