Și așa, și altminteri

Publicat în Dilema Veche nr. 931 din 10 – 16 februarie 2022
Și așa, și altminteri jpeg

● Catrinel Popa, Trecutul ca poveste. Urme, mistificări și rescrieri în literatură, Pro Universitaria, 2021.

Academică, rezultat, de altfel, al unor articole publicate inițial în reviste sau volume de profil, cartea lui Catrinel Popa s-ar adresa, la o repede vedere, exclusiv specialiștilor. Cum însă autoarea discută chestiuni legate de actualitatea ultimelor trei decenii și cum la literatură contemporană (ca și la fotbal, ca și la politică...) ne pricepem cu toții, s-ar putea ca Trecutul ca poveste să depășească micul cerc al celor care predau sau comentează proza postdecembristă. Să ajungă, așadar, la fidelii unor autori ca Ioana Pârvulescu, Simona Sora, Simona Antonescu, Bogdan Suceavă, Filip Florian, Doina Ruști, Diana Adamek sau Octavian Soviany (mai multe romane ale ultimilor trei făcînd aici obiectul unui consistent studiu) și să-i dispună, o vreme, pe alte trasee decît acelea prime, spontane.

Ceea ce n-ar fi deloc rău, Catrinel Popa dovedind aici exact virtuțile necesare bunei recitiri: simț de orientare (fără să fi combătut sistematic în cîmpul cronicii, autoarea găsește prompt exemplele cele mai ilustrative), claritate a sintezei (e mare lucru să plasezi faptul literar în locul potrivit al unei demonstrații) și, mai ales, dezinvoltură conceptuală. Le probase și cu ani în urmă, în 2007, în Labirintul de oglinzi, plasînd poezia unor Ivănescu sau Cărtărescu sub copertina unui termen care din păcate nu s-a impus: metatranzitivitate. Cu alte cuvinte, Catrinel Popa reconcilia abil, într-un singur cuvînt, ceea ce, în genere, se spusese, deși de pe versanți diferiți, despre o anumită poetică postbelică de extracție nord-americană: vocația autoscopică, respectiv, cum i s-a zis în epocă, priza la real. Pedagogic spus, amintiți-vă versurile lui Mircea Cărtărescu din Iarna cu tine: „şi tu strigînd necunoscuţilor: «ăsta-i poetu’ mircea cărtărescu! / ştie şapte limbi şi-englezeşte!» / şi mă strîngeai cu mănuşa de deşte. / da, pe vremea aia umblam ca năucii holbîndu-ne la farduri şi / intrînd în magazinele încălzite”. Jumătate București fantast al deceniului al nouălea, jumătate clin d’œil către niscaiva ridicole versuri ale uitatului Mihai Beniuc.

Am explicat procedeul pentru că, într-un anume fel, la aceeași schemă logică recurge Catrinel Popa și în Trecutul ca poveste. Constatarea că, odată cu anii 2000, tematica istorică redevine atractivă pentru romancierii noștri reprezintă punctul de plecare în această suită de investigații. Concluzia e aceea că, oricîtă distanță ironică ar lua și oricîte convenții ar parodia (nu s-ar putea altminteri), toți aceștia pun, în chip neașteptat, dar nu insesizabil, un fior nostalgic, de tip Walter Scott sau chiar Alexandre Dumas. Că fenomenul e recent, se vede limpede și autoarea punctează corect în alte cîteva studii. Nici la Eugen Barbu, în Princepele (ar fi meritat, cred eu, discutat și Săptămîna nebunilor, celălalt roman retro al său), nici la Silviu Angelescu, în Calpuzanii, nici la Ștefan Agopian, în Tache de catifea, Tobit și celelalte, nici, în fine, la Paul Georgescu Ștefan Bănulescu sau Ioan Groșan acest tropism nu se face simțit. Chestiune de generație? Poate. Aerul timpului? Nu-i exclus. Catrinel Popa nu riscă ipoteze. Încerc eu. Interesați, acum, de story, de o poveste care să „țină” cititorul și, în chip firesc, sceptici față de toate procedeele din familia alegoriei, scriitorii „postcanonici” (preiau, via Catrinel Popa, termenul lui Doris Mironescu) ajung, volens-nolens, la formule de basm sau de fantasy, cele care, somatic, au generat mari povești istorice ca Ivanhoe ori Cei trei muschetari. Fenomenul e pur și simplu unul de contagiune: simțim Iliada în Război și pace, de ce n-am citi o poveste de capă, spadă și licori magice în Homeric al Doinei Ruști?

Pornind chiar de aici, a doua întrebare care amorsează Trecutul ca poveste ține de preferința mai nouă a romancierilor pentru perioada fanariotă. O explicație în jurul căreia Catrinel Popa gravitează ține de natura complicată a epocii: rămasă în vulgata istorică naționalistă drept un interval toxic, epoca și-a avut apărătorii, fără ca speța să fi fost totuși tranșată. De-aici, firește, o anume suculență epică. Mai mult decît atît, dincolo, deci, de bine și de rău, aș adăuga că avem de-a face cu cea mai recentă dintre perioadele premoderne. Un roman cu acțiunea plasată în pașoptism ar trebui să descîlcească în primul rînd ițe politice complicate, dar reprezentabile (a se vedea Prințul Ghica, admirabila trilogie a Danei Dumitriu), pe cîtă vreme secolul al XVIII-lea permite, prin exotismul său oriental, nesfîrșite infuzii de fabulos. Altfel spus, în straturile sale de adîncime se vor afla întotdeauna cele O mie și una de nopți. Se întîmplă la Agopian, se întîmplă la Soviany, se întîmplă, dintre autorii despre care Catrinel Popa n-a scris aici, la Ion D. Sîrbu, în Adio, Europa!, și, mai aproape de noi, la Cătălin Pavel, în Chihlimbar.

Cosmin Ciotloş este critic literar și lector la Facultatea de Litere din București. Cea mai recentă carte publicată: Cenaclul de Luni. Viața și opera, Pandora M, 2021.

comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.
1034 16 O istorie a literaturii romane pe unde scurte jpg
„Loc de urlat”
Critica devine, astfel, şi recurs, pledînd, ca într-o instanţă, pe scena jurnalisticii politice şi a diplomaţiei europene pentru respectarea dreptului de liberă exprimare şi împotriva măsurilor abuzive ale regimului.

Parteneri

Suporter Facebook jpg
România se lovește, din nou, de impostură: fenomenul care se manifestă cu ocazia Jocurilor Olimpice
La fiecare 4 ani, apar niște „specialiști“ sau „fani înfocați ai sportului“ care fac orice pentru a-și asocia imaginea cu succesul unor oameni despre care nu știau mai nimic înainte de JO.
Război în Ucraina - soldați ucraineni în Bahmut, Donețk FOTO Profimedia
Trei morţi şi patru răniţi după ce câţiva soldaţi ucraineni s-au împuşcat între ei
Un incident armat între soldații ucraineni staționați în regiunea Harkov din nord-estul țării s-a soldat cu moartea a trei soldați și rănirea gravă a altor patru, a anunțat miercuri armata ucraineană.
Donald Trump FOTO Profimedia (2) jpg
„Unchiul Donald” lovește din nou: Trump i-ar fi spus nepotului său să își lase fiul cu handicap să moară
Seria dezvăluirilor făcute de nepotul lui Donald Trump continuă. Fostul președinte american i-ar fi spus nepotului său, Fred Trump, să-și lase fiul cu dizabilități să moară, apoi „să se mute în Florida”, a scris el în noua sa carte, conform The Guardian.
Gara din Băile Herculane mp4 thumbnail png
Cum arată gara superbă din Băile Herculane. Clădirea unde a stat împăratul Franz Joseph va fi restaurată VIDEO
Veche de un secol și jumătate, gara din Băile Herculane este considerată una dintre cele mai frumoase clădiri feroviare din România. A ajuns într-o stare avansată de degradare, însă va fi restaurată.
biden impuscat jpg
Joe Biden a dezvăluit, într-un discurs solemn, motivele pentru care şi-a retras candidatura
Într-un discurs solemn, din biroul său de la Casa Albă, preşedintele Joe Biden s-a adresat americanilor, explicându-le care au fost motivele care l-au determinat să se retragă din cursa electorală pentru Preşedinţia SUA.
zodii pixabay jpg
Trei zodii vor trece prin schimbări radicale în luna august. Se întrezărește un viitor luminos pentru acești nativi
Luna august promite să fie una plină de evenimente astrologice semnificative care vor influența viața fiecărui semn zodiacal în feluri diferite.
Dunarea  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL JPG
Controversele orașelor muncitorești de pe Dunăre. Ce s-a ales de coloșii construiți din ordinul lui Ceaușescu VIDEO
Regimul comunist a încercat să aducă pe malurile Dunării câțiva dintre coloșii industriali plănuiți la mijlocul secolului XX. În jurul lor, unele dintre vechile porturi dunărene au devenit orașe muncitorești, care au avut însă o durată scurtă de înflorire și un declin prelungit.
Ploaie de vara
Meteorologii anunţă ploi şi, local, vijelii şi căderi de grindină
Joi se anunţă o zi cu temperaturi ceva mai scăzute decât până acum în mai multe localităţi din România, dar specialiştii anunţă, de asemenea, un grad ridicat de instabilitate atmosferică.
Furnalul de la Govajdia, degradat mp4 thumbnail png
Cel mai vechi furnal din România, în pericol. Construcția veche de 200 de ani este măcinată de umezeală VIDEO
Inundațiile din vara anului 2023 au grăbit degradarea clădirii celui mai vechi furnal păstrat în România. Cei care ajung aici găsesc monumentul istoric într-o stare dezolantă, iar degradarea sa riscă să devină ireversibilă.
image
Cine este cu adevărat noua iubită a lui Alex Bodi. Caterina l-a cucerit până și pe Abdul al faimoasei Andreea Bostănică
Caterina Ciorbă este noua iubită a lui Alex Bodi, însă nu e chiar străină de lumea showbiz-ului românesc, chiar dacă e o prezență discretă și nu a apărut până acum în peisajul monden. MIlionarul din Mediaș s-a despărțit de Ema Uta și și-a oficializat relația cu frumoasa moldoveancă de peste Prut, cu care are o relație de câteva săptămâni. Actualitate.net are informații de ultimă oră despre șatena cu care Alex Bodi a început o nouă relație de iubire.
image
Este oficial, o să avem Jocurile Olimpice de E-sports în 2025!
Comitetul Internațional Olimpic (CIO) a decis să creeze Jocurile Olimpice de Esports, cu prima ediție programată în 2025 în Arabia Saudită. Decizia a fost aprobată în unanimitate în cadrul celei de-a 142-a sesiuni a CIO din Paris.
image
Elveția schimbă regulile: Software-ul guvernamental va fi public și open source
Elveția a făcut un pas semnificativ prin adoptarea „Legii federale privind utilizarea mijloacelor electronice pentru îndeplinirea sarcinilor guvernamentale” (EMBAG). Această lege impune ca tot software-ul dezvoltat sau utilizat de sectorul public să fie open source, cu excepția cazurilor restricționate de drepturi terțe sau preocupări de securitate.