Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner la Sala Radio

24 ianuarie 2022
Concert Mozart, Mendelssohn și Wagner la Sala Radio jpeg

Vineri, 28 ianuarie 2022, de la ora 19:00, Sala Radio va fi gazda unui frumos concert simfonic ce reune╚Öte lucr─âri semnate de Mozart, Mendelssohn ╚Öi Wagner, interpretate de Orchestra Na╚Ťional─â Radio, sub bagheta dirijorului Nicolae Moldoveanu.

Cu doar dou─â luni ├«nainte de moartea sa prematur─â (la 35 de ani), pe 30 septembrie 1791, Mozart dirija ├«ntr-un teatru din Viena premiera uneia dintre crea╚Ťiile sale, ce avea s─â devin─â un reper ├«n repertoriul de oper─â: Flautul fermecat. P├«n─â ├«n noiembrie 1792 se d─âduser─â deja 100 de reprezenta╚Ťii, dar Mozart nu se mai putea bucura de succesul crea╚Ťiei sale, care continu─â s─â fie ast─âzi una dintre cele mai des interpretate opere din toate timpurile. ├Än programul serii de la Sala Radio ve╚Ťi asculta uvertura operei Flautul fermecat, urmat─â de o alt─â lucrare ce poart─â semn─âtura genialului Amadeus: Concertul ├«n La major pentru clarinet ╚Öi orchestr─â, prilej de a-l aplauda ca solist pe clarinetistul Adrian Duminic─â, membru al Orchestrei Na╚Ťionale Radio.

adrian duminica jpg jpeg

                                                             Adrian Duminic─â

├Än continuarea serii, ve╚Ťi asculta uvertura Frumoasa Melusina, creat─â de Felix Mendelssohn ├«n 1834, ca un dar pentru ziua de na╚Ötere a surorii sale, lucrare inspirat─â de o cunoscut─â legend─â german─â a timpului, despre o iubire fantastic─â ├«ntre un conte ╚Öi o fiin╚Ť─â supranatural─â.

Seara se va ├«ncheia cu o alt─â lucrare ce a constituit ini╚Ťial un... cadou al creatorului s─âu. Wagner a compus Idila Siegfried ca un dar pentru cea de-a doua sa so╚Ťie (Cosima), de ziua de na╚Ötere a acesteia, dup─â aducerea pe lume a fiului lor Siegfried. Ca o surpriz─â pentru Cosima, un mic ansamblu a interpretat lucrarea ├«n ziua de Cr─âciun (pe 25 decembrie 1870), chiar pe treptele vilei din Elve╚Ťia unde cei doi locuiau. Ulterior, crea╚Ťia a fost inclus─â ├«n opera Siegfried, parte a celebrei tetralogii wagneriene Inelul Nibelungilor.

nicolae moldoveanu jpg jpeg

                                                               Nicolae Moldoveanu

Violonist, corepetitor, organist ┼či nu ├«n ultimul de r├«nd dirijor, Nicolae Moldoveanu este unul dintre muzicienii rom├óni care ┼či-a construit un vast parcurs ├«n lumea artistic─â interna┼úional─â. Preg─âtirea sa muzical─â l-a purtat ├«n apreciate institu┼úii de ├«nv─â┼ú─âm├«nt superior europene, de la Conservatorul din Leipzig (unde a studiat orga) la cursurile Conservatorului din Z├╝rich (unde s-a dedicat artei dirijorale) ┼či apoi la Basel ┼či Berna ┼či ├«n cele din urm─â la Academia Regal─â de Muzic─â din Londra.

Printre ansamblurile importante pe care le-a dirijat de-a lungul anilor se num─âr─â: Filarmonica Regal─â din Liverpool, Orchestra Radio din Olanda, BBC Concert, BBC Philharmonic, Orchestra Filarmonicii din Malaezia, Orchestra de Camer─â din Stockholm, Orchestra de Camer─â din Sco┼úia, Orchestra Simfonic─â din Islanda, Orchestra Simfonic─â Radio din Praga, Orchestra Filarmonicii din Var┼čovia, Melbourne Symphony, Orchestra Filarmonicii George Enescu. Printre ansamblurile de care ├«l leag─â o colaborare deosebit─â se afl─â English Sinfonia ┼či London Mozart Players.

Concertul va fi transmis LIVE pe calea undelor, pe toate frecven┼úele Radio Rom├ónia Cultural ┼či Radio Rom├ónia Muzical, ╚Öi ├«n streaming live pe Internet, pe site-urile celor dou─â posturi de radio.

Accesul ├«n Sala Radio va fi permis doar ├«n condi╚Ťiile respect─ârii reglement─ârilor legale ├«n vigoare. Biletele s├«nt disponibile ├«n sistem online pe iabilet.ro. Biletele s├«nt disponibile ╚Öi ├«n magazinele Flanco, benzin─âriile Rompetrol, Metrou Unirii 1, magazinele ÔÇ×MuzicaÔÇŁ, IQ BOX, Uman ╚Öi pe terminalele Selfpay. Online, pute╚Ťi pl─âti cu cardul, prin Paypal, carduri de tichete culturale Sodexo, pe factur─â la Vodafone sau Orange sau ramburs prin Fan Courier, oriunde ├«n ╚Ťar─â.

Re╚Ťeaua Jane, r  Phyllis Nagy jpg
O poveste despre femei care au schimbat lumea deschide TIFF 2022: ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ
ÔÇ×Re╚Ťeaua JaneÔÇŁ, o poveste curajoas─â despre drepturile femeilor, inspirat─â din realit─â╚Ťile Americii de la finalul anilor ÔÇÖ60, deschide cea de-a 21-a edi╚Ťie TIFF, cu o proiec╚Ťie de Gal─â organizat─â vineri, pe 17 iunie, de la ora 20:45, ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca.
MRM 9iun landscape 1920x1080 png
ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ. Recital sus╚Ťinut de pianistul Cristian Sandrin
Un eveniment la Sala Radio: Varia╚Ťiunile Goldberg de Johann Sebastian Bach, interpretate de pianistul Cristian Sandrin, ├«n cadrul proiectului ÔÇ×Mo╚Ötenitorii Rom├óniei muzicaleÔÇŁ, organizat de Radio Rom├ónia Muzical ╚Öi Rotary Club Pipera, joi, 9 iunie, ora 19.00.
Utama, r  Alejandro Loayza Grisi jpg
12 ÔÇ×fic╚Ťiuni despre via╚Ť─âÔÇŁ ├«n Competi╚Ťia Oficial─â TIFF 2022
12 produc╚Ťii din toat─â lumea, printre care ╚Öi dou─â filme rom├óne╚Öti, intr─â ├«n cursa pentru Trofeul Transilvania la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania.
QT Headshot   Photo Credit is art streiber JPG
ÔÇ×A fost odat─â la HollywoodÔÇŁ, debutul literar al marelui regizor Quentin Tarantino, cartea-eveniment ├«n luna mai la Humanitas Fiction
Cartea va fi lansat─â miercuri, 25 mai, ora 19.00, la Libr─âria Humanitas de la Ci╚Ömigiu (bd. Regina Elisabeta nr.38) ╚Öi s├«mb─ât─â, 4 iunie, ora 12.00, ├«n cadrul Salonului Interna╚Ťional de Carte Bookfest (Romexpo, Pavilion B2, standul Editurii Humanitas).
Clipboard01 jpg
Actri╚Ťa Maia Morgenstern, Premiul de Excelen╚Ť─â la TIFF 2022
Actri╚Ťa Maia Morgenstern va fi omagiat─â la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca).
945 16 sus Romila jpg
Combinagii ╚Öi vie╚Ťi paralele
├Än ÔÇ×╚śoferul din OzÔÇŁ se asociaz─â fericit umorul, ironia, tandre╚Ťea, caracterele hiperbolizate ╚Öi inevitabila tenta╚Ťie a parabolei socio-politice cu priz─â imediat─â.
945 16 jos Iamandi jpg
Insa╚Ťiabila nemul╚Ťumire a lui Stalin
Bol╚Öevismul a fost exportabil ╚Öi a produs rezultate ÔÇ×cvasiidenticeÔÇŁ peste tot.
p 17 2 jpg
Dulce provincie
G─âsim or─â╚Öelul mic ╚Öi netulburat ├«n care toat─â lumea se cunoa╚Öte cu toat─â lumea, g─âsim jocul de putere aparent blajin ├«ntre localnici ╚Öi intru╚Öii ÔÇ×de la centruÔÇŁ, g─âsim briza u╚Öoar─â de nefericire care traverseaz─â, din direc╚Ťii diferite.
945 17 Biro jpg
Aniversar
Gărîna. În materie de legende care eludează genurile, concertul Soft Machine s-ar putea să fie cel mai important concert al vremurilor recente pe teritoriul nostru.
TIFF 2022 Make Films Not War jpg
Îndemn la pace în campania de imagine TIFF 2022: Make Films, Not War!
Campania vizual─â a celei de-a 21-a edi╚Ťii a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca) transmite un mesaj lipsit de orice urm─â de echivoc: Make Films, Not War!
Afis Sala Radio 20 mai 2022 jpg
Violonistul Gabriel Croitoru interpreteaz─â unul dintre cele mai frumoase concerte de vioar─â compuse vreodat─â
Bruch se temea de succesul a ceea ce avea curînd să devină unul dintre cele mai des cîntate concerte de vioară compuse vreodată: Concertul nr. 1 în sol minor pentru vioară și orchestră.
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe! jpeg
Festivalul Filmului Francez ne invit─â s─â privim mai departe!
├Äntre 1 ╚Öi 12 iunie 2022, la Bucure╚Öti ┼či ├«n alte zece ora┼če din ┼úar─â┬áÔÇô Cluj-Napoca, Ia╚Öi, Timi╚Öoara, Br─âila, Bra╚Öov, Constan╚Ťa, Sf├«ntu Gheorghe, Sibiu, Suceava ┼či T├«rgu Mure╚Ö┬áÔÇô cinefilii s├«nt invita╚Ťi la ├«nt├«lnirea anual─â cu cele mai recente ╚Öi remarcabile filme franceze.
Koba înainte de moarte jpeg
Koba înainte de moarte
Romanul poate fi citit chiar așa: stalinismul explicat copiilor de 10 ani.
Metonimiile biograficului jpeg
Metonimiile biograficului
Poezia Laurei Francisca Pavel pare un construct format din prefabricate dispuse într-un flux bine controlat. Important, textele nu sună deloc fals, nimic nu pare artificial, nelalocul lui.
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi? jpeg
Poate fi Rom├ónia ÔÇ×acas─âÔÇŁ pentru migran╚Ťi?
Corpurile s├«nt grele, teama, dezn─âdejdea, dar ╚Öi m├«ng├«ierea ├«nso╚Ťesc un drum care porne╚Öte dintr-un acas─â spre nu se ╚Ötie unde.
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť jpeg
Victor Brauner, Pablo Picasso ╚Öi ÔÇ×artele primareÔÇť
ÔÇ×L-am v─âzut pe Picasso asambl├«nd obiecte aparent ne├«nsemnate ╚Öi aceste obiecte, odat─â a╚Öezate de c─âtre el ├«ntr-o anumit─â ordine, cap─ât─â via╚Ť─â.ÔÇŁ
Vocea: ┼úipete sau ┼čoapte jpeg
Rîs și surîs
Degradarea rîsului se produce atunci cînd spectacolele îl cultivă sistematic.
Via╚Ť─â de cuplu jpeg
Via╚Ť─â de cuplu
Filmului ├«i reu╚Öesc mult mai bine scenele de criz─â, cele ├«n care intensitatea e dat─â pe minus, iar cadrul se las─â m─âturat de un criv─â╚Ť emo╚Ťional.
Hardcore jpeg
Hardcore
Melanjul acela brizant de muzică și politică este transplantat de cei doi Vylani și pe cel mai nou album al lor.
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS jpeg
ÔÇ×Culturi cinematografice contemporaneÔÇŁ, dezbatere organizat─â de Editura UNATC PRESS
Vineri, 6 mai, ├«ncep├«nd cu ora 16:00, la sediul institu╚Ťiei din strada Matei Voievod 75-77
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ jpeg
Art─â ├«mpotriva r─âzboiului ÔÇô expozi╚Ťia ÔÇ×Stop the War (in Ukraine)ÔÇŁ
├Äntre┬á29 aprilie ╚Öi 28 mai, ├«n Pia╚Ťa Regelui Mihai din Bucure╚Öti, va putea fi vizitat─â expozi╚Ťia┬áStop the War (in Ukraine),┬áprin care opt arti╚Öti rom├óni ╚Öi o serie de arti╚Öti ucraineni continu─â s─â ia atitudine ├«mpotriva r─âzboiului din Ucraina ╚Öi s─â militeze pentru pace, folosindu-se de arta lor pentru a mi╚Öca, a motiva ╚Öi a ├«mpinge la ac╚Ťiune.
C─âs─âtoria lui Teofil jpeg
C─âs─âtoria lui Teofil
La fel ca Irina, Maria ╚Öi Teofana ├«naintea ei, Teodora s-a v─âzut transformat─â din ÔÇ×nimeniÔÇŁ ├«n cel mai de seam─â personaj feminin din imperiu.
O cineast─â de redescoperit jpeg
O cineast─â de redescoperit
Filmele Lanei Gogoberidze par s─â articuleze o preocupare pentru muta╚Ťiile istorice, pe care le altoie╚Öte cu o privire feminin─â, mereu dispus─â la autoreflexivitate subtil─â.
Exotic & orchestral jpeg
Exotic & orchestral
Danezii Efterklang se aventureaz─â prin p─âr╚Ťile noastre s─â-╚Öi prezinte cel mai recent album, cu adev─ârat unul de prim─âvar─â, ├«nc─ârcat de candoare ╚Öi speran╚Ť─â, ├«n contrasensul mersului mondial al lucrurilor.

Adevarul.ro

image
Implica┼úiile distrugerii cruci┼č─âtorului Moskva, nava amiral a flotei ruse la Marea Neagr─â | adevarul.ro
Atacul asupra crucisatorului Moskva", nava-amiral a flotei ruse la Marea Neagra, are valoare simbolica si militara, spune profesorul Michael Petersen, citat de BBC. Nava ...
image
Topul celor mai valoroase monumente istorice lăsate în ruină. De ce nimeni nu le-a îngrijit VIDEO | adevarul.ro
O multime de monumente istorice faimoase din judetul Hunedoara nu au mai fost ingrijite si restaurate de mai multe decenii.