Serile Radio România Muzical – 25, la Sala Radio

25 februarie 2022
Serile Radio România Muzical – 25, la Sala Radio jpeg

Trei seri muzicale excepționale la Sala Radio marchează aniversarea a 25 ani de existență ai unicului post românesc dedicat muzicii clasice: Radio România Muzical. În 23, 24 și 25 martie, ora 19.00: două concerte și un recital, ilustrînd proiecte semnificative derulate de Radio România Muzical de-a lungul timpului.

23 martie – concert susținut de Orchestra de Cameră Radio, dirijor Radu Popa, alături de finaliști ai competiției pentru bursa Moștenitorii României muzicale, ediția 2021: soprana Aida Pascu, percuționista Sara Gheorghe și pianistul Dominik Ilisz. În program: arii din opere de Wolfgang Amadeus Mozart și Georg Friedrich Händel, opusuri în aranjament pentru marimbă și orchestră, alături de Concertul nr. 3 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven.

Începînd cu anul 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au organizat competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale. Mai mulți tineri muzicieni care s-au evidențiat în cadrul concursului au primit oportunitatea de a evolua în concertele de stagiune ale unor instituții muzicale prestigioase; cei trei soliști ai serii de 23 martie de la Sala Radio vor susține un concert și pe 17 martie 2022, alături de Orchestra Filarmonicii din Brașov.

Soprana Aida Pascu (21 ani), este studentă la Universitatea Națională de Muzică din București și laureata mai multor competiții naționale și internaționale. Sara Gheorghe (20 ani) este studentă la Academia de Muzică și Arte din Viena; percuționistă cu o evoluție spectaculoasă, a fost membră a Orchestrei Române de Tineret. Pianistul Dominik Ilisz (18 ani) este student la Facultatea de muzică din Debrețin (Ungaria), cu evoluții în concerte și recitaluri pe scene relevante românești.

mrm 24mar kv jpg jpeg

24 martie – recital susținut de pianistul Mihai Ritivoiu în cadrul proiectului Moștenitorii României muzicale. Mihai Ritivoiu este laureatul concursului pentru pian organizat de Radio România Muzical în 2010, sub semnul Zilelor Lipatti; în 2011, a cucerit premiul al III-lea la Concursul internațional „George Enescu”. Este absolvent al Guidhall School of Music and Drama din Londra și, la 33 ani, este considerat unul dintre cei mai importanți tineri pianiști români cu o carieră internațională relevantă, care l-a purtat pe mari scene din Europa și Asia. Pentru recitalul din 24 martie, chiar ziua cînd în urmă cu 25 ani a emis pentru prima dată Radio România Muzical, Mihai Ritivoiu a ales un program cu lucrări de Schubert, Liszt, Ravel și Chopin, alături de o compoziție proprie, scrisă în 2021, inspirată de pandemia COVID19.

Radio România Muzical a inițiat proiectul Moștenitorii României muzicale în 2018, o coproducție cu Rotary Club Pipera. Sub egida acestui proiect au avut loc pînă în prezent aproape 20 recitaluri și concerte, susținute de nume importante precum Andrei Ioniță, Ioana Cristina Goicea, Valentin Răduțiu, Romanian Chamber Orchestra etc., au fost editate două albume la Editura Casa Radio, a fost organizat un prim turneu național și au prezentate Uniunii Europene de Radio sute minute de înregistrări, incluse în emisiunile unor posturi de radio precum BBC Radio 3 sau France Musique.

25 martie – concert susținut de Orchestra Națională Radio, sub bagheta dirijorului Cristian Măcelaru, cu violonistul Alexandru Tomescu solist. Cei doi mari muzicieni care susțin rubrici permanente în prezent la Radio România Muzical, Cristian Măcelaru  („Camera albastră” din 2020) și Alexandru Tomescu („Obiectiv-emotiv” din 2018), se reunesc într-un program excepțional: Concertul nr. 2 pentru vioară și orchestră de Serghei Prokofiev și Simfonia a V-a de Gustav Mahler.

Este un prilej de a aniversa și 10 ani de la debutul lui Cristian Măcelaru pe o scenă românească: acest prim concert al său în România a fost susținut la Sala Radio, în noiembrie 2012, alături de Orchestra Națională Radio, la inițiativa Radio România Muzical. Alexandru Tomescu sărbătorește, în 2022, 20 ani în poziția de solist al Orchestrelor Radio.

Radio România Muzical a început să emită în 24 martie 1997. În 25 ani de activitate s-a impus drept unul dintre principalii actori culturali din România, simbol al profesionalismului și valorii, atît prin emisiunile sale, cît și prin proiectele derulate, orientate în principal către educația muzicală a unui public larg și către promovarea valorilor tinere ale artei muzicale românești. Poate fi ascultat pe 97.6 și 104.8 FM sau online la www.romania-muzical.ro.

***

Biletele la cele trei evenimente Serile Radio România Muzical – 25 sînt disponibile în rețeaua www.iabilet.ro.

Coproducător: Rotary Club Pipera.

Parteneri media: Radio România, Rador, TVR, Agerpres,  Adevărul, Dilema veche, Hotnews, revista Cariere, Zeppelin, liternet.ro, spotmedia.ro.

999 16 coperta jpg
Reducția retoricii
În Eșarfe în cer (2012), Dumitru Crudu scrie despre moarte pornind de la o situație concretă, de fapt persistînd în situația concretă.
p 17 2 jpg
Celălalt pe care-l adoram
Cu toate acestea, Marx può aspettare rămîne un film găurit, incapabil să se închidă rotund.
999 17 PBreazu jpg
Un tunel creativ
Vocea lui Del Rey rămîne centrală și omniprezentă, la fel ca în operele precedente.
999 21 jpg
Delirul realității
Poate că o explicație ar fi că din trunchiul memorialisticii naziste a ieșit un trunchi mai mare, al memorialisticii Holocaustului.
Catre mine afiș spectacol jpg
Spectacolul „Către mine” de la Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” închide ediția a șasea a atelierelor de scris pentru adolescenți organizate de Control N
Asociația Culturală Control N și elevii Colegiului Național „Gheorghe Lazăr” (Trupa As) vă invită la spectacolul de teatru „Către mine“.
featured image (5) jpg
Povestea ascunsă a Palatului Versailles: De la o cabană de vînătoare la un obiectiv turistic impresionant
Pornind de la o cabană de vînătoare, Palatul Versailles s-a transformat în unul dintre cele mai cunoscute obiective turistice din Franța.
poster Dry Cleaning 31 05 jpg
Curățătoria punk
Post-punkerii britanici Dry Cleaning (left-field art rockers sau spoken-word punkers, cum au fost ei descriși de presa muzicală) vor concerta în premieră la București, miercuri, 31 mai, după ora 20:00, la Control Club.
998 16 coperta 1 jpeg
Nebănuite sînt căile prozatorului – de la experimentul burlesc la policier –
Dacă şi-a propus să angajeze energii cinegetic-detectivistice, atunci Femeia de marţipan e un roman detectivistic ratat, în opinia mea.
p 17 jpg
Pîntecul lumii
Cu un ochi la spiritualitate și celălalt la cinema
998 17 audio cover jpg
Levant la Gărîna
Ibrahim Maalouf, cîndva un promițător talent în jazz, e pe cale să devină un superstar world music după nominalizarea Grammy
comunicat institutul cervantes omagiu mircea cartarescu jpg
Mircea Cărtărescu, omagiat la Institutul Cervantes din București
Cu prilejul decernării Premiului FIL pentru Literatură în Limbi Romanice, ediția 2022, în cadrul celei de-a 36-a ediții a celui mai mare tîrg de limbă spaniolă.
Apa lacului nu e niciodata dulce jpg
Apa lacului nu e niciodată dulce - fragment
Acel împreună mă înghite ca o închisoare, e un noi în care nimeni nu m-a întrebat dacă vreau să locuiesc.
2nd NEW draft poster FINAL med jpg
Ultimele zile de înscrieri la New Draft, rezidența în care îți scrii propriul scenariu de lungmetraj și lucrezi cu producătorii Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana
”Prezența producătorilor Ada Solomon, Tudor Giurgiu și Bianca Oana este cadoul nostru de mijloc de drum pentru participanți.
997 16 Bilete de sinucigas jpg
Groaznica sinucidere din strada Micsandrelor
Aș fi preferat ca Bilete de sinucigaș să fi avut pur și simplu paginile albe
p 17 2 jpg
Puncte de vedere
Între David Cronenberg și Michael Mann, acest thriller turcesc sună prea adevărat
997 17 Breazu jpg
După 29 de ani
Fuse, noul album al duo-ului britanic, merită o inimioară roșie – „What is left to lose? / Nothing left to lose”.
997 21 Iamandi jpg
Evadările de la Auschwitz
Jonathan Freedland sugerează că Rudolf Vrba și Alfréd Wetzler au fost primii evrei care au reușit să evadeze de la Auschwitz.
Book cover jpg
copertă Murmur jpg
Dincolo de bine și de rău
Bun, în tot cazul, ușor melancolic, ușor retro, noul roman al lui Mircea Pricăjan e o meditație la sensurile încurcate ale istoriei.
996 17 Eroine jpg
Cîteva ipostaze feminine în teatrul recent
O mutație subtilă s-a produs în teatrul românesc în ultima vreme: perspectiva feminină este integrată tot mai des în spectacole și recunoscută subliminal ca parte din standardul scenic.
p 23 2 jpg
Daniel Spoerri – Noul Realism, EAT ART și „tablourile-capcană“
În acest an, între 19 și 28 mai, are loc la Romaero Băneasa un nou tîrg internațional de artă contemporană, MoBU.
GR Headshot   Credit Andrew Macpherson jpg
Actorul Geoffrey Rush vine la TIFF.22
Strălucire va avea o proiecție specială la TIFF, în prezența actorului.
Mostenitorii 13mai landscape 1080 jpg
“Moștenitorii României muzicale”: recital-eveniment susținut de pianistul George Todică, laureat al Concursului internațional “George Enescu”
George Todică va interpreta un program cu opusuri celebre semnate de Enescu, Ravel, Rahmaninov și Chopin.
995 16 coperta1 jpg
Kituri de supraviețuire
Toate cele trei poete înțeleg poezia ca pe o formă subtilă de diversiune.

Adevarul.ro

image
Descoperire epocală lângă Sarmizegetusa Regia realizată cu LIDAR. Nimeni nu bănuia ce ascund munții VIDEO
Un loc plin de vestigii dacice, din Hunedoara, ascuns și neglijat complet în ultimele decenii de autorități, a fost cercetat recent de oamenii de știință, cu ajutorul tehnologiei LIDAR, iar rezultatele studiului sunt uimitoare
image
Turist amendat pentru că a urcat în Munții Piatra Craiului fără să aibă buletinul la el. De ce i-a dat dreptate judecătorul
Un turist amendat de Jandarmerie pentru că „aflându-se în Piatra Craiului, pe un traseu nemarcat, a refuzat să furnizeze date pentru stabilirea identităţii sale” a dat în judecată Jandarmeria Română.
image
Camioanele care au dus faima României în toată lumea. Povestea vehiculelor solide și fiabile, cu „atitudine“ spartană
Camioanele românești, realizate la uzinele din Brașov, au fost adaptate mereu vremurilor, cu o tehnologie de vârf și prețuri avantajoase, cucerind astfel piețele internaționale, chiar și pe cele de peste Ocean.

HIstoria.ro

image
Cine au fost cele trei soții ale lui Ștefan cel Mare? Familia și copiii domnului Moldovei
Ștefan cel Mare al Moldovei a fost căsătorit de trei ori, de fiecare dată luându-și de soţie o reprezentantă a unei mari familii aristocrate, de confesiune ortodoxă. Mai întâi, Ștefan s-a căsătorit, în vara anului 1463, într-un context în care plănuia organizarea unei cruciade ortodoxe împotriva Imperiului Otoman, cu Evdochia, care descindea după tată din neamul marilor duci ai Lituaniei. Tatăl ei, Alexandru al Kievului, era văr primar cu Cazimir al IV- lea, regele Poloniei și marele duce al Lit
image
Drumul României către Tratatul de la Trianon
Nimeni nu s-ar fi putut gândi la începutul anului 1918 la o schimbare totală în doar câteva luni a condițiilor dramatice în care se găsea România.
image
Tancurile în timpul Războiului Rece
Conflictul ideologic izbucnit între Uniunea Sovietică și aliații occidentali a dus la acumularea unor cantități enorme de material militar și la dezvoltarea inevitabilă a armei tancuri.