Un secol cu PPP

Publicat în Dilema Veche nr. 930 din 3 – 9 februarie 2022
Un secol cu PPP jpeg

Fiindcă oferta din cinematografe nu merită să înfrunți COVID-ul, iar în Netflix e mult PR, m-am gîndit să dedic acest spațiu unei cauze mai bune, de exemplu Pier Paolo Pasolini. Întîmplarea face că în luna martie se împlinește un secol de cînd se năștea un personaj care, privind de la atîta distanță care așază lucrurile cu acuratețe, a spulberat de mult toate clișeele. După ce trec de cele mult folosite – conștiință vie, mereu în luptă cu vremurile, unul din marii intelectuali ai secolului 20, cineast de geniu, poet al marginalilor etc., etc. –, primul lucru care îmi vine în minte ar fi că avea vocația tragicului. Însă ar suna prețios, categorie pe care o ura din toată ființa sa, așa că prefer să spun că avea intuiția tragicului.

Așa a putut reda lumii privirea nepervertită, fie că a fost în cinema, în literatură, în filosofie și în propria viață. Sinceritatea nudă, luciditatea fără limite, starea de a fi treaz și în dezacord cu tine însuți pentru a merge mereu mai departe. Din acest punct se desprind toate: fervoarea de a denunța în orice moment ipocrizia și falsitatea, infuzarea mitului în miezul realității, transformarea poeziei într-o categorie perfect legitimă și poate necesară a realului, faptul că eliberarea interioară înseamnă uneori sacrificiu, că cele mai simple întrebări au cele mai grele răspunsuri. Că raiul este o altă față a infernului și invers. Iar starea de grație a oricărei ființe umane e la fel de posibilă ca și căderea.

Ca cineast a redat filmului treimea de aur imagine, sunet și cuvînt, dar a rezolvat și eterna dilemă dacă imaginea precedă cuvîntul sau cuvîntul precedă imaginea. Dacă privești filmele sale ca pe o oglindă care întoarce lumea invers, oamenii, umanitatea par în orice moment corul antic. Chipurile pe care camera le scruta îndeaproape, mai întîi în documentarele sale, vorbeau despre geografia interioară. (Într-o altă viață, pe la finalul anilor ʼ90, Cinemateca „Eforie“ era locul unde se intra la filmele lui aproape ca într-un templu. PPP era codul către alte lumi pe cînd viața nu era în altă parte, iar post- nu devenise cel mai comun prefix. Nu prea era zumzet înainte să înceapă filmul. Iar după genericul de final se așternea mult timp o tăcere limpede, adîncă și mereu uimită ca atunci cînd te ajunge propriul ecou din urmă. Aflai ceva despre tine sau despre lume care era deja acolo, dar avea nevoie de o privire pură ca să iasă la suprafață. Caseta video cu Teorema valora aur, azi filmele lui se găsesc chiar și pe YouTube – sînt destul de sigură că ar fi urît asta, așa cum ura din tot sufletul consumerismul, publicitatea și cultura de masă.)

Am să amintesc două secvențe: debutul lui Oedip rege / Edipo ré (1967) și finalul peliculei Teorema (1968). În Edipo ré sînt suficiente două minute, panoramări ale unor copaci și un stop-cadru fix, iar legea gravitației s-a spulberat. O mamă se desprinde de grupul de tinere femei burgheze plecate la un picnic. E momentul ei de intimitate, își alăptează copilul. Clipa se suspendă, totul vibrează, însă muzica inundă brusc cadrul. Chipul minunatei actrițe Silvana Mangano se întunecă într-o infinitate de tonuri. Ca atunci cînd te privește soarta fix în ochi pe cînd încă nu știai că există. Camera plutește în cerc în jurul copacilor, mai jos sau mai sus, dar păsările au încremenit cum încremenește viața într-un tablou al lui De Chirico. Dar e vară, iarba foșnește, florile au o mireasmă îmbietoare, pruncul Oedip zîmbește fericit. Soarele inundă din nou chipul tinerei mame, visul urît s-a destrămat. Atît de simplu. Iocasta pășește alert să prindă grupul din urmă. Dacă ar fi fost o singură octavă falsă, adio metafizică. Altfel, destul de interesant, coloana sonoră a filmului include bocete românești și Călușul.

Teorema, filmul-parabolă care se bazează pe cartea omonimă, este o critică a burgheziei pure pe care în carte o rezumă astfel: „Dumnezeu destabilizează”. La finalul filmului, industriașul Paolo, capul familiei ai cărei membri sînt seduși rînd pe rînd de un enigmatic străin, lasă cadou fabrica muncitorilor săi și, după ce se dezbracă pe peronul gării din Milano, aleargă spre deșert. În carte sună așa: „Orice ar vrea să însemne acest urlet al meu / e destinat să dureze dincolo de oricare posibil sfîrşit”. Ironia face că cel mai frumos film despre Iisus, Evanghelia după Matei, îi aparține unui ateu marxist, homosexual, care spunea, spre disperarea sufletelor pioase: „Evanghelia e o măreață operă intelectuală, un grandios edificiu al gîndului. Nu e niciodată o consolare. Consolarea e întotdeauna o retorică nesinceră, ca și speranța”. În altă parte admite, însă, că modul său de a privi lumea e „într-un anumit fel religios”.

Cred că cinema-ul său este în primul rînd politic, un protest permanent și un manifest al perpetuei interogări. Prin politic înțelegea mai ales acea „lipsă a sentimentului că viața celorlalți este sacră” pe care o reproșa politicienilor italieni și tuturor fasciștilor vremii sale sau de aiurea, căci dictatura poate lua forme dintre cele mai stranii, de la violență morală la filistinism. Capitalismului îi reproșa că a dus la dispariția licuricilor. În cinema, influența cea mai directă a fost la Bertollucci în prima sa perioadă, cînd a dat capodopera Conformistul. Influențe sînt și în cinema-ul asumat politic al lui Marco Bellocchio, dar și în textura filmelor francezului Bruno Dumont.

Regizorul de teatru Pippo Delbono, el însuși un personaj pasolinian (homosexual, seropozitiv, budist) i-a dedicat cartea Urlare la verità, iar multe din spectacolele sale greu de definit, care folosesc actori amatori, ca în multe din filmele pasoliniene, sînt într-adevăr un urlet – de disperare, dar și de iubire –, cine le-a văzut la festivalul de la Sibiu știe despre ce vorbesc. Roberto Saviano, jurnalistul de investigație devenit scriitor în urma anchetelor sale despre Mafie, mărturisește că momentul-cheie cînd s-a decis să scrie Gomorra a fost cînd a mers să se reculeagă la mormîntul lui Pasolini. Acolo, foarte aproape de plaja de la Ostia, unde PPP a fost ucis într-o noapte de noiembrie, la mormîntul său se află și inscripția: „Eu, eu voi rămîne acolo ca acela care visează la propria nefericire / la țărmul mării unde renaște viața”. În cadrul final din Edipo eé, ochii lui Franco Citti, regele zdrențăros rătăcind prin cartierele muncitorilor din suburbiile Romei, caută pentru ultima oară lumina. Și o găsește: „Viața începe acolo unde se termină”.

Andreea Vlad este jurnalist și critic de film.

Foto: Pier Paolo Pasolini (wikimedia commons)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

marina voica jpeg
Bărbatul care a înșelat-o pe Marina Voica, după ce a rămas văduvă: „Nu l-am prins, dar l-am bănuit și am spus tot”
Marina Voica, una dintre cele mai carismatice, talentate și frumoase cântărețe a avut o viață demnă de scenariul unui film. A avut două căsnicii de-a lungul timpului, iar după moartea ultimului soț a fost victima infidelității.
banner dan helciug png
hacker profimedia jpg
BNR: Riscurile cibernetice sunt ridicate. Incidentele din sectorul bancar au crescut în ultimii ani
BNR menţionează că riscurile cibernetice rămân ridicate în contextul geopolitic tensionat şi al evoluţiei digitalizării şi inteligenţei artificiale, incidentele din sectorul bancar fiind în creştere în ultimii ani.
Schengen shutterstock 9 jpg
Parlamentul Olandei a aprobat aderarea României și Bulgariei la Schengen. Extremistul Geert Wilders a încercat să blocheze decizia
Ţările de Jos au dat oficial undă verde admiterii complete a Bulgariei şi României în spaţiul Schengen, în urma unui vot în parlamentul olandez care a avut loc miercuri şi care a susţinut decizia recentă a guvernului în acest sens.
FOTO Ramona Florea / Facebook
Un tânăr de 17 ani a fost dat dispărut în Capitală. Poliția cere ajutorul populației. Unde a fost văzut ultima oară
Poliţia Capitalei a fost sesizată miercuri cu privire la dispariția unui minor, care a plecat de la o adresă din Sectorul 1 și nu a mai revenit până în prezent.
vladimir putin gettyimages jpg
De ce Putin este tot mai interesat de inteligența artificială: „Rusia trebuie să participe pe picior de egalitate în cursa globală”
Liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, a anunțat miercuri că Rusia va dezvolta inteligența artificială, în încercarea de a contesta dominația Statelor Unite în una dintre cele mai promițătoare și cruciale tehnologii ale secolului XXI.
  Alina Laufer se simte arestată la domiciliu
victor micula jpeg
Victor Micula, vizat de noi acuzații după ce a ignorat obligațiile impuse de o condamnare definitivă
Procurorii Parchetului Bihor au demarat cercetări legate de modul în care Victor Micula, fiul omului de afaceri Viorel Micula, a ignorat obligațiile impuse printr-o condamnare definitivă, legată de nerespectarea regimului armelor și munițiilor.
contor energie electrica
Plafonarea prețului la energie: Guvernul caută soluții pentru protejarea populației după 1 aprilie 2025, când expiră măsura
Guvernul caută soluții pentru menţinerea echilibrului energetic pentru consumatorii casnici şi industriali după ridicarea plafonării preţului la energie, prevăzută la finalul lui martie 2025.