⬆
La zi în cultură
Pagina 13
Amestecuri ficționale
E vorba de un amestec de biografeme, reflecții general culturale, mitizări psihanalitice, memorialistică discret deghizată, epistolar potențial și pură ficțiune.
Criticul, omul...
Cărțile lui Ion Vartic trasează în aerul paginii demonstrații care vibrează sonor, în evoluție și pe straturi.
Meandre
Toate cadrele lente, atent construite de Kiarostami fără să fie ostentativ estetizante, par să pledeze pentru faptul că miza artei a șaptea este chiar ea însăși.
Interminabilii ani ʼ80
(Tumbl)R&B-ul gotic și narcotizat din anii mixtape-urilor de la începutul carierei s-a transformat astăzi în diverse shortcut-uri lucioase către cel mai revoluționar deceniu al pop-ului.
Ziua Culturii Naționale aniversată la Sala Radio, printr-un concert integral românesc
Primul concert al Noului An prezentat de Orchestra Națională Radio aduce pe scena Sălii Radio un repertoriu românesc 100%, într-un concert conceput special cu prilejul Zilei Culturii Naționale.
Cronicarul discret al tranziției românești
O zonă liminală a damnării, în care oamenii își duc resemnați traiul de zi cu zi, între birt și abator.
Stoenescu (e)rupe
Am fost luat pe nepregătite de avalanșa de talente pe care nu le știam, membri ai cooperativei muzicale Jam Circle, reunind opt trupe într-un mega-jam session semipremeditat.
Doi mari prozatori – în două lumi care se înfruntă
Thomas Mann ar reprezenta în acest binom canonul, pe cînd Lispector este alternativa care vine în forță pe turnanta recuperărilor.
Care-i faza cu Annette?
Premisa e simplă și la vedere: flirtul cu abisul face parte din condiția umană.
Trans Orient Express, în direcția Occident, prin Lunca Dunării
O ilustrată vintage, colorizată și circulată, purtînd ștampila celei ce a fost cîndva poșta Regatului Sîrbo-Croato-Sloven, devine foarte transparentă pentru revendicările universului sonor al cîntecelor care stau dedesubt.
Cele mai citite cărți ale anului 2021 la Editura Litera
Anul 2021 a însemnat la Litera editarea a peste 750 de titluri noi din toate domeniile. Cărți de ficțiune și nonficțiune, bestseller-uri, memorii și multe altele au oferit cititorilor momente de plăcere și relaxare sau căi pentru o mai bună înțelegere a lumii și a sinelui.
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo
Tinerii și excepționalii muzicieni, laureați ai bursei Moștenitorii României muzicale – edițiile 2020 și 2021, pot fi ascultați în cadrul unor recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Cluj, Timișoara și București.
De la „Stille Nacht” la „Bună dimineața, la Moș Ajun”: Concert de Crăciun la Sala Radio
Miercuri, 22 decembrie, de la ora 19, Orchestra Națională Radio și Corul Academic Radio vă invită la un frumos concert de Crăciun, derulat la Sala Radio sub bagheta dirijorului József Horváth.
Sinteza epică
Volceanov știe să scenarizeze, simte momentele cînd încărcătura trebuie dezamorsată sau, dimpotrivă, detonată, e precis, fluent și oportun în frază.
„Întrebări pestriţe” despre prezent şi trecut
Volumul lui Cristian Preda ne ajută să deslușim amploarea impactului revoluției asupra deceniilor care i-au urmat acesteia.
Aceasta este realitatea. Sau nu
Frljić descrie dezorientarea cetățeanului aflat la intersecția unor idei, teorii și discursuri contradictorii, căci adevărul și realitatea devin fluide în vremuri convulsive.
„Christmas Is Here!” - Concert de Crăciun cu Irina Sârbu și Big Band-ul Radio
Joi, 16 decembrie, de la ora 19:00, la Sala Radio, vă veți reîntîlni cu o parte dintre cele mai cunoscute cîntece de Crăciun, interpretate de Big Band-ul Radio și de apreciata solistă de jazz Irina Sârbu.
Despre traduceri și spiritul vremii
Mi-am propus ca la acest sfîrșit de an să divaghez de la practica mea obișnuită – survolarea poeziei românești contemporane – și să scriu despre unele traduceri care mi-au reținut atenția.
Feriți de ochii lumii
Filmul impune autentic imaginea unor oameni normali, care și-ar complica de bunăvoie viața împreună chiar știind că își trăiesc ultima zi pe Pămînt.
Muncitori
Se cuvine să ne întrebăm cine sînt Hendricșii și Jimmy Page-ii ultimilor 30 de ani.
Carte nouă la Humanitas: „Lux, modă și alte bagatele politicești în Europa de Sud-Est, în secolele XVI–XIX”
Cartea aceasta dezvăluie destine, oameni, slăbiciuni și mode care dau seamă de farmecul și culorile cîtorva secole din istoria lumii noastre de azi.
Festivalul Filmului European, la a 25-a ediție
Cea de-a 25-a ediție a FFE se desfășoară hibrid, în cinema (la Elvire Popesco între 10-12 decembrie) și în spațiul online (pe eventbook.ro, între 15-18 decembrie).
Caramitru, la tinerețe
El ne privește pe noi, în sală, și, profund melancolic, murmură somnambulic cuvîntul: Mîine.
Icoane, privazuri, ferecături
Cel mai mult mă atrage, ca să zic așa, „ferecătura”: momentele cînd Ioana Bot formulează acut observații deconcertante, în răspăr (sau nu) cu tradiția critică.
Scriitorul și orașul lui (fragment)
Locuitorul își creează propriul oraș, care nu seamănă cu al celuilalt, iar rezultatul e de fapt echivalentul percepției sale asupra lumii.
Din ʼ95, cu dragoste, ironie și vinil
Există cîteva albume referențiale ale istoriei locale recente, marcate fie de sound-ul lor, fie de faptul că au captat discursiv anumite perioade.
Muzicieni din România și Republica Moldova, reuniți în premieră pe scena Sălii Radio
Dublu concert aniversar: Ziua Națională a României și 10 ani de emisie pentru Radio Chișinău
Spații închise și ferestre către lume – Festivalul Național de Teatru, ediția 2021
Pandemia a trecut peste oraș ca un fluture gras și negru, ne spune unul dintre spectacolele cele mai bogate stilistic din festival, semnat de Radu Afrim, de un sarcasm tandru și în același timp plin de speranță.
Un veac de coșmar în Trans-Tristia
Vizitele/aparițiile alcătuiesc coloana vertebrală a unui parcurs biografic ce adună toate temele abordate de literatura lui Norman Manea pînă acum.
Jurnalul unui premiant
Aproape întregul tom se constituie ca un elogiu adus arhivei, biblioraftului şi altor adjuvanţi ai memoriei.
Pe picior mare
Metropolitan merită văzut pentru dezinvoltura sa paradoxală și incomodă, care găsește în mijlocul unor studenți bogătani, mari amatori de frac și papion, resursele unei prospețimi hazoase.
Reviriment
Democratizarea artistică adusă de digitizare, pentru a îngădui să facă muzică și celor care nu-s în stare să țină un instrument în mînă, a început cu epoca sintetizatoarelor, ducînd la o frustrare sistemică a absolvenților de Conservator, dar și la mega-festivalurile de muzică stroboscopică ce ne-au năpădit.
Victor Brauner – Pictura, un alfabet de semne mereu reinventat
„Pictopoeziile” sînt tablouri în cuvinte compuse prin suprapunerea unor forme geometrice, suprafețe rectangulare sau rotunde, pe care se lasă construită țesătura textului, litere, cuvinte și cifre, sau scurte propoziții tipărite.
Betonul
Banalul fier-beton care ne înconjoară este prezentat drept instrument de bază al „capitalismului”, care a adus o seamă de prejudicii mediului, arhitecturii și traiului uman în general.
Teatru online / offline
Avem controlul asupra trăirilor și deciziilor noastre sau ele sînt rezultatul unor procese chimice influențate de diverși factori externi?
Carte nouă la Humanitas: „Haide, zboară odată” de Etgar Keret
Personajele lui Etgar Keret se situează la intersecția fantasticului, cinismului și ironiei fine cu realitatea în formele ei cele mai banale.
„Impudoare. Despre «eu» va fi vorba“ de Gabriel Liiceanu, un dialog eveniment cu Radu Paraschivescu
Editura Humanitas vă invită marți, 16 noiembrie, ora 19:30, la o întîlnire live online cu Gabriel Liiceanu și Radu Paraschivescu, un eveniment prilejuit de apariția cărții „Impudoare. Despre «eu» va fi vorba“.
Cartea anului la Humanitas: „Impudoare” de Gabriel Liiceanu
Ce-ar fi dacă, în epoca narcisismului de Facebook și a preocupării obsesive pentru „look”, un scriitor contemporan ar propune lumii un exercițiu de dezbrăcare a sufletului?
De la Rîm ne tragem
Un vademecum dublat, în subtext, de o meditație: așa s-ar defini scurt recenta carte a Alexandrei Ciocârlie.
Natură moartă
O reinterpretare a fantasticului, pînă la un punct, încearcă Spirala, promițătorul film de debut al cineastei româno-maghiare Cecilia Felméri.
U de la uliu
Un memoir despre suferința provocată de moartea tatălui său și încercarea de a o depăși prin adoptarea și îmblînzirea unui uliu porumbar.
Documentarul „Pentru mine tu ești Ceaușescu” de Sebastian Mihăilescu, premiat la festivalurile DocLisboa și Ji.hlava
„Pentru mine tu ești Ceaușescu” este un melanj experimental de documentar și ficțiune, un portret al noii generații, în încercarea de a găsi motivația din spatele acțiunilor tînărului Nicolae Ceaușescu, acum cînd acceptarea socială și dorința de a fi important sînt la fel de prezente ca în anii ‘30.
Romanul cîștigător al prestigiosului Booker Prize pentru ficțiune 2021, „The Promise”, de Damon Galgut, va apărea la Editura Litera
Scriitorul sud-african Damon Galgut este cîștigătorul prestigiosului Booker Prize pentru ficțiune cu romanul „The Promise”, o saga modernă ce urmărește declinul unei familii, pe fundalul schimbărilor tulburi dintr-o țară care are nevoie de vindecare. Cartea se află în curs de apariție la Editura Litera, în colecția Clasici Contemporani.
Singurătate și memorie
„Niciodată singur” (Editura Polirom), acesta e titlul cărții în care Andrei Șerban își evocă prieteni, parteneri sau colaboratori.
Secretul unei mame
În toamna lui 2013, András Forgách afla că mama lui fusese colaboratoare, între anul 1978 și pînă la moartea ei în 1985, a poliției secrete comuniste maghiare.
Imagini în ciuda a tot și a toate
Serghei Loznița trasează și marchează o nouă potecă prin pădurea audiovizuală care e orice arhivă foto-video păstrată în neorînduială.
Sfaturi pentru îndrumarea spiritelor
De rîs, ca și de miopie, nu trebuie să vă fie rușine. Rîsul este cel mai uluitor talent omenesc.
Victor Brauner – „Întîlnirea din strada Perrel, nr. 2 bis”
Legătura dintre Brauner și Rousseau este înțeleasă în primul rînd pe planul sensibilității creatoare și pusă sub semnul unei magii simpatetice care a dus în mod „profetic“ la această întîmplare.
Timișoara și-a ales Echipa Curatorială pentru 2023
Au fost aleși cei șapte curatori și experți care vor fi responsabili de coerența artistică și coordonarea strategică a programului cultural Timișoara 2023 - Capitală Europeană a Culturii.