Festivalul Filmului European, la a 25-a ediție

2 decembrie 2021
Festivalul Filmului European, la a 25 a ediție jpeg

Un sfert de secol de film european

În acest context (încă) ieșit din comun și dificil, cea de-a 25-a ediție a FFE, una extrem de concentrată, se desfășoară hibrid, în cinema (la Elvire Popesco între 10-12 decembrie) și în spațiul online (pe eventbook.ro, între 15-18 decembrie).

25.FFE vine cu o selecție de 4 filme europene, curatoriată de Andrei Tănăsescu, directorul artistic al acestei ediții, dar și cu dialoguri live cu realizatori și critici de film.

Punînd accentul pe „necesitatea” filmului documentar, The Monopoly of Violence (Quinzaine des Réalisateurs – Cannes 2020) și Walchensee Forever (Berlinale 2020) propun două direcții de investigație: pe de o parte, chestionarea legitimității forței de control și represiune în relația stat-cetățean și, pe de alta, explorarea istoriei personale și a moștenirii familiale a cinci generații de femei. Completînd spotlight-ul festivalului asupra relațiilor umane, To the Moon (Giornate degli Autori – Veneția 2020) străbate întregul mapamond și memoria colectivă a arhivelor de film, a literaturii și a muzicii, rezultînd o odă poetică adusă lunii și impactului pe care aceasta îl are asupra vieții noastre.

Cireașa de pe tortul aniversar 25.FFE este oferită de mult-așteptatul The French Dispatch (Cannes 2021), adunînd o distribuție remarcabilă (Tilda Swinton, Timothée Chalamet, Frances McDormand, Léa Seydoux) în imaginarul francofil al lui Wes Anderson.

„Festivalul de Film European sărbătorește cea de-a 25-a ediție cu o selecție concentrată de filme ce aduc în centrul atenției conexiunile profunde care ne leagă unii de ceilalți. În realitatea de astăzi, plină de incertitudini și diviziuni sociale, FFE propune o înțelegere mai profundă a umanității noastre, prin experiențe cinematografice impresionante, ce s-au bucurat de un ecou deosebit în circuitul internațional al festivalurilor de film de anul trecut. Oferind perspective incitante asupra unor aspecte esențiale ale vieții noastre (familia, politica, arta), festivalul ne reamintește cît de importante sînt coeziunea și empatia, mai cu seamă în perioada capricioasă pe care o traversăm. În plus, în această ediție aniversară invităm publicul să revină în sălile de cinema (respectînd, desigur, măsurile de siguranță), pentru a se bucura de filme în condițiile de vizionare pe care acestea le merită cu adevărat.” (Andrei Tănăsescu, directorul artistic al 25.FFE)

„Sîntem fericiți că am reușit, în ciuda tuturor instabilităților și incertitudinilor de orice natură, să organizăm și în 2021 o ediție (de esență tare) a Festivalului Filmului European. Acest lucru nu ar fi fost posibil fără ajutorul capital primit de la partenerul nostru, Reprezentanța Comisiei Europene în România. Astfel, vom sărbători această ediție aniversară importantă fizic, împreună cu cinefilii din București, la cinema, dar extindem și accesul publicului din țară la acest conținut extrem de valoros printr-o sesiune de vizionări online și sperăm să ajungem la cît mai mulți spectatori.” (Anca Hrab, coordonator FFE, ICR)

Festivalul Filmului European este organizat de Institutul Cultural Român, cu sprijinul financiar al Reprezentanței Comisiei Europene în România, în parteneriat cu EUNIC România, Institutul Francez, Goethe-Institut București și Ambasada Irlandei în România.

Mai multe amănunte despre programul festivalului găsiți aici.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

film faleze de nisip jpg
Povestea filmului „Faleze de nisip“, care l-a scos din minţi pe Nicolae Ceauşescu. A fost inspirat după un fapt real
Imagini în exclusivitate din timpul filmărilor la „Faleze de nisip“ au fost publicate recent de Studiorile Buftea. Pelicula a fost proiectat
tochitura moldoveneasca jpeg
Tochitură moldovenească cu mămăliguță și brânză de burduf. Rețeta tradițională care îți aduce Moldova în farfurie
Tochitura moldovenească este unul dintre cele mai iubite preparate tradiționale românești. Această mâncare delicioasă, sățioasă și plină de arome, aduce împreună cele mai bune ingrediente de porc, pregătite cu grijă, alături de o mămăliguță aurie și brânză de burduf sau ouă prăjite.
horoscop saptamana 30 august   5 septembrie webp
Zodia care-ți va da toate planurile peste cap. Ai grijă la acest nativ dacă nu vrei ca tot ce ți-ai propus să se ducă pe apa sâmbetei
Fiecare zodie are trăsături unice și un impact diferit asupra celor din jur. Unii nativi aduc echilibru și stabilitate, în timp ce alții sunt adevărate forțe ale naturii, capabile să schimbe complet direcția în care se îndreaptă lucrurile.
Coreea de Nord lansează două rachete balistice către Marea Japoniei foto epa-efe
Coreea de Nord a lansat mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune în direcţia nord-est
Mai multe rachete balistice cu rază scurtă de acţiune au fost lansate miercuri de Coreea de Nord în direcția nord-est, potrivit unui anunţ făcut de armata sud-coreeană, accentuând tensiunile deja sporite de dezvăluirea rară a unei instalaţii de îmbogăţire a uraniului, săptămâna trecută.
Ceausescu facebook jpg
România, înapoi la sistemul bolnăvicios de pe timpul lui Ceaușescu: „La vremuri noi, tot noi!“
Asistăm la reluarea unui trend toxic, care era la mare modă și înainte de ’89, când „cel mai iubit fiu al poporului“ era reales în aplauze, cu unanimitate de voturi.
ceata avertizare infotrafic masini foto shutterstock
Cod galben de ceață în zeci de localități din patru județe. Vizibilitate redusă chiar și sub 50 de metri
Zeci de localități din patru județe ale țării sunt, miercuri dimineață, sub o avertizare nowcasting Cod galben de ceață emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Emma Răducanu  foto   Shutterstock jpg
Emma Răducanu s-a calificat în optimi de finală la Seul (WTA). Cu cine urmează să joace
Emma Răducanu, locul 70 în ierarhia tenisului feminin, a învins-o marţi pe americanca Peyton Stearns, locul 48 mondial, după două seturi decise la tie-break, 7-6 (7/4), 7-6 (7-5), şi s-a calificat în optimile de finală ale turneului WTA 500 de la Seul, dotat cu premii totale de 922.573 de dolari.
Batrani pensionari frig calorifer intretinere FOTO Shutterstock
Termoenergetica începe încărcarea cu apă şi probele de presiune la instalaţiile interioare
Compania Municipală Termoenergetica București (CMTEB) anunță că, miercuri, 18 septembrie 2024, începe încărcarea cu apă a instalaţiilor de alimentare cu energie termică, concomitent cu efectuarea probelor de presiune la instalațiile interioare.
Dezbatere prezidențială între Donald Trump și vicepreședintele Kamala Harris. FOTO Profimedia
Care este planul lui Trump pentru Ucraina. Expert de la Washington: „sacrifică Ucraina și ne putem trezi cu rușii la graniță”
Planul lui Trump pentru Ucraina prinde contur din declarațiile candidatului la vicepreședinție JD Vance, dar și dintr-un articol publicat, azi, de fiul său, Donald Trump jr. Experta Iulia Joja susține că prin acest plan este sacrificată nu numai Ucraina, ci și securitatea europeană pe termen lung.