„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo

20 decembrie 2021
„Moștenitorii României muzicale”: turneu susținut de pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo jpeg

Tinerii și excepționalii muzicieni, laureați ai bursei Moștenitorii României muzicale – edițiile 2020 și 2021, pot fi ascultați în cadrul unor recitaluri-eveniment ce vor avea loc la Cluj, Timișoara și București. Pianistul Cadmiel Boțac și violoncelistul Cornelius Zirbo – în două lucrări-reper ale repertoriului romantic, totodată, printre cele mai dificile tehnic: Sonata în si minor pentru pian de Franz Liszt și Sonata op. 19 în sol minor pentru violoncel și pian de Serghei Rahmaninov.

Recitalurile au loc sîmbătă, 8 ianuarie 2022, ora 19:00, la Sala Auditorium Maximum UBB din Cluj-Napoca, parte a stagiunii Filarmonicii „Transilvania”; marți, 11 ianuarie 2022, ora 19:00, la Sala Capitol din Timișoara, recital organizat în colaborare cu Filarmonica „Banatul”, și joi, 13 ianuarie, ora 19:00, la Sala Radio din București. Concertul de la Sala Radio poate fi ascultat în direct la Radio România Muzical.

Biletele pentru recitalul de la Sala Radio pot fi achiziționate exclusiv online în rețeaua www.iabilet.ro.

Turneul este organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera care continuă astfel, pentru al patrulea an consecutiv, proiectul Moștenitorii României muzicale.

În cadrul recitalurilor, prezentate de Cristina Comandașu, redactor șef Radio România Muzical și inițiatoarea acestui proiect, va avea loc și prezentarea albumului de debut al pianistului Cadmiel Boțac, apărut la Editura Casa Radio în noiembrie 2021. Albumul este o parte a premiului său obținut în 2020 la competiția pentru bursa Moștenitorii României muzicale și a fost salutat deja cu entuziasm de public și de critică pentru calitatea lui excepțională.

Turneul este prima manifestare dedicată de Radio România Muzical aniversării a 25 ani de existență: singurul post românesc consacrat muzicii culte, un reper de calitate recunoscut la nivel internațional, a emis pentru prima dată în 24 martie 1997.

Atît Cadmiel Boțac, cît și Cornelius Zirbo au legături speciale profesionale cu Radio România Muzical: Cadmiel Boțac este laureatul competiției „Zilele Lipatti”, organizate în 2010 de Radio România Muzical, iar Cornelius Zirbo, propus și susținut de Radio România Muzical, a obținut premiul al II-lea în 2016 la concursul Concertino Praga, cel mai important concurs pentru tineri muzicieni organizat sub egida Uniunii Europene de Radio.

Proiectul Moștenitorii României muzicale

…organizat de Radio România Muzical și Rotary Club Pipera își propune să-i aducă pe una dintre cele mai prestigioase scene din România, cea a Sălii Radio, pe tinerii și excepționalii muzicieni ai României, artiști care desfășoară o importantă activitate în străinătate, dar pe care publicul românesc are șansa de a-i asculta prea rar. Recitalurile din acest proiect se adresează unui public larg, cu un repertoriu accesibil și cu o durată de o oră, fără pauză.

Din 2018 și pînă în prezent au avut loc 15 recitaluri: violoncelistul Andrei Ioniță, violonista Ioana Cristina Goicea, violoncelistul Valentin Răduțiu, pianiștii Florian Mitrea, Adela Liculescu, Axia Marinescu sînt doar cîțiva dintre protagoniști. Sub egida aceluiași proiect, au apărut și două albume la Editura Casa Radio, cuprinzînd evoluții din recitaluri.

În 2020, Radio România Muzical și Rotary Club Pipera au inițiat și bursa Moștenitorii României muzicale, pentru tineri muzicieni cu vîrste între 16 și 24 ani. Cîștigători ai bursei în valoare de 4.000 euro au fost pianistul Cadmiel Boțac – în 2020 și violoncelistul Cornelius Zirbo – în 2021.

Pianistul Cadmiel Boțac

Născut în 1997, Cadmiel Boţac a început studiul pianului în orașul natal – Sighetu Marmaţiei – la vîrsta de 4 ani, sub îndrumarea profesoarei Monica Chifor. Talentul său a fost remarcat de timpuriu, la 6 ani cîștigînd deja primul concurs național. Au urmat alte premii naționale și internaționale, cele mai importante fiind Premiul 1 la concursul „Young Virtuoso” – Zagreb şi Premiul 1 la Concursul „Dinu Lipatti” – Bucureşti. La 14 ani se mută la Cluj-Napoca pentru a putea lucra cu renumitul pianist și pedagog Daniel Goiţi, profesor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima”. Formarea sa artistică se completează prin cursurile de măiestrie la care a participat în cadrul Mozarteum International Summer Academy de la Salzburg și International Summer Academy Viena, unde a beneficiat de îndrumarea unor mari artiști, precum Robert Levin, Boris Berman și Markus Schirmer.

Un eveniment foarte important în evoluția tînărului artist a avut loc la Concursul Internaţional „Astana Piano Passion” din Kazahstan (2014) unde a obținut Premiul I, fiind apreciat în mod deosebit de renumitul pianist Denis Matsuev, care l-a invitat să susţină un recital chiar la reședința sa. La scurt timp, Cadmiel a cîștigat Concursul „Milano Piano Talents”, Concursul Internaţional „Adilia Alieva” din Franţa și alte două concursuri internaționale din Brașov și Sibiu. În Februarie 2020, Cadmiel a cîștigat bursa Fundației Europene Yamaha, un concurs ogranizat la nivel European.

Cadmiel acordă o mare importanţă şi muzicii de cameră. Este laureat cu Premiul I la Concursul „Mozart” din Cluj-Napoca, atît la secțiunea pian solo cît și la cea de duo pian-vioară. De asemenea, în doi ani la rînd a fost bursier în cadrul Festivalului SoNoRo.

Cadmiel Boțac a susţinut concerte cu Orchestra Naţională din Kazahstan și Filarmonica din Irkutsk, în cadrul festivalului „Stars on Baikal”, iar în țară cu Orchestrele Radio – Bucureşti și cu orchestrele filarmonicilor din Cluj-Napoca, Iaşi, Bacău, Satu-Mare, Arad. A susţinut recitaluri în SUA, Luxemburg, Croația, Italia, Franţa, Rusia, Germania și Austria.

În prezent, Cadmiel este masterandul Academiei de Muzică și Arte din Viena, la clasa profesorului și pianistului Stefan Arnold.

Violoncelistul Cornelius Zirbo

Cornelius Zirbo s-a născut în Cluj-Napoca, unde la vîrsta de 9 ani a început studiul violoncelului la Școala Gimnazială de Muzică „Augustin Bena”. Și-a continuat studiile la Colegiul de Muzică „Sigismund Toduță”, în orașul său natal, ulterior s-a transferat la Colegiul Național de Arte „Dinu Lipatti”, București, unde a studiat la clasa profesorului Octavian Lup, iar în prezent urmează studiile de licență ale Universității Naționale de Muzică București, la clasa maestrului Marin Cazacu.

S-a perfecționat la Paris, unde a studiat în cadrul Clasei de Excelență de Violoncel a lui Gautier Capuçon, desfășurată la Fundația Louis Vuitton.

Pînă în prezent a beneficiat de îndrumarea a numeroși violonceliști de talie internațională precum: Gautier Capuçon, Frans Helmerson, Miklós Perényi, Wolfgang Emanuel Schmidt, Götz Teutsch, Maximillian Hornung, Romain Garioud, Alexander Buzlov, László Fenyő, Jan-Erik Gustafsson, Wendy Warner etc.

Este ambasador al Academiei de Vară a prestigiosului festival Verbier (Elveția), loc în care a aprofundat studiul violoncelului și al muzicii de cameră cu Frans Helmerson, Miklós Perényi, Pamela Frank, Klaus Hellwig, Gábor Takács-Nagy și James Ehnes, în vara anului 2017.

De asemenea, a participat la masterclass-urile de violoncel din cadrul Academiei Kronberg, Germania, iar în iulie 2016 și 2018 a fost acceptat ca student activ la masterclass-ul lui Frans Helmerson, desfășurat la Palazzo Ricci în Montepulciano, Italia.

Este laureat al mai multor concursuri din țară și din străinătate, ca de exemplu: Concursul Internațional de Coarde „StreichWerk” de la Berlin, unde a obtinut locul I; Concursul International „Young Virtuosos”, Sofia, Bulgaria (Locul I); Concursul Internațional de Violoncel „Antonio Janigro”, Croația (Locul III); Concursul Internațional de Violoncel „ProArt”, Ucraina (Locul II), Concursul Internațional „Concertino Praga”, Cehia (Locul II) și Locul I la Olimpiada Națională de Interpretare Instrumentală (din 2010 pînă în 2018).

Activitatea lui concertistică cuprinde concerte si recitaluri în România, Cehia, Germania, Elveția, Franța, Italia, Marea Britanie, Danemarca, China etc., în prestigioase săli de concert precum: Konzerthaus (Berlin), Foundation Louis Vuitton Auditorium (Paris), Rudolfinum (Praga), St. Martin-in-the-Fields (Londra), Eglise de Verbier (Elvetia), Concert Hall of National Library (Beijing) și Ateneul Român (București). Cornelius și-a făcut apariția pe scena celebrelor festivale de muzică: Verbier (Elveția), Enescu (România), SoNoRo (România), Chiemgauer Musikfrühling (Germania), South Bohemian (Cehia) și Toamna Muzicală Clujeană (România).

A concertat în postură de solist cu Prague Radio Symphony Orchestra, Orchestra Simfonică Academică a Filarmonicii Khmelnitsky, Filarmonica de Stat „Transilvania”, Filarmonica de Stat „Moldova”, Camerata Regală, Orchestra Natională de Tineret a Fundației Principesa Margareta a României și Orchestra Naționala „Junior”.

A apărut în diverse formații camerale alături de artiști consacrați ca: Mihaela Martin, Frans Helmerson, Gautier Capuçon, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler, Anna-Liisa Bezrodny etc.

În ascensiunea lui profesională a fost sprijinit financiar de Fundația Principesa Margareta (prin intermediul proiectului „Tinere Talente”), Uniunea Muzicienilor Interpreți din România, Provident în parteneriat cu Școala de valori și Fundația pentru Comunitate.

Rotary Club Pipera

De mai bine de 110 ani, Rotary, cu cei peste 1,2 milioane de membrii profeșioniști din toate vocațiile, este o rețea globală de lideri care acționează pentru a contribui la comunitățile din întreaga lume și a inspira oamenii de pretutindeni pentru o societate sustenabilă. Rotary Club Pipera asigură susținerea financiară a proiectului Moștenitorii României muzicale și promovează activ concertele, ca o expresie a preocupării de a servi comunitatea pe latura culturală, educațională și inspirațională. Toate fondurile strînse de Rotary Club Pipera pentru proiectul Moștenitorii României muzicale servesc exclusiv pentru achitarea onorariului artiștilor și a unei părți din costurile de promovare a recitalurilor. Publicul se poate implica activ în susținerea proiectului, prin donații în contul Rotary Club Pipera. Amănunte despre posibilitățile active de implicare pot fi accesate aici

Parteneri media: Radio România Actualități, Radio România Cluj, Radio România Timișoara, Radio România Cultural, Rador, TVR, Agerpres,  Adevărul, Dilema veche, Historia, Hotnews, revista Cariere, Observator cultural, Zeppelin, Psychologies, Tv Mania, Avantaje, liternet.ro.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Angel Tîlvar   Rusten Umerov Foto Facebook jpg
Convorbire telefonică între ministrul român al Apărării și omologul său de la Kiev: „Marea Neagră e un teatru de război”
Ministrul apărării naționale, Angel Tîlvăr, a avut joi, 12 septembrie, o convorbire telefonică cu ministrul ucrainean al Apărării, Rustem Umerov. Cei doi au discutat despre situația de securitate din zona Mării Negre, în condițiile războiului dintre Rusia și Ucraina.
ciolacu autostrada (1) jpeg
Ciolacu ironizează proiectul PNL de corectare a legii pensiilor: „Eu cu proiecte Fantomas nu am de discuta”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi despre proiectul PNL de corectare a legii pensiilor, că el cu proiecte Fantomas nu are de discuta, precizând că a anunţat deja că se obligă că va veni cu nişte măsuri.
Alfred Bulai este escortat de polițiști în timpul unei percheziții, în București. FOTO Inquam Photos / Cosmin Enache
De ce i-au anulat judecătorii mandatul de arestare sociologului Alfred Bulai
Sociologul Alfred Bulai își va petrece următoarele 23 de zile în arest la domiciliu. Asta pentru că judecătorii Tribunalului București i-au anulat mandatul de arestare preventivă.
daliana raducan si razvan simion jpg
Daliana Răducan, dezvăluiri despre relația cu Răzvan Simion. Cât de greu i-a fost să se acomodeze cu celebritatea prezentatorului TV: „Am avut și perioade dificile”
Daliana Răducan și Răzvan Simion trăiesc o frumoasă poveste de dragoste de mai mult timp. În cadrul unui interviu, cei doi au povestit cum s-au cunoscut, dar și cum a gestionat partenera prezentatorului celebritatea acestuia.
Diana Johnson FOTO facebook  Police Remembrance TRUST jpg
Ministrului britanic al combaterii infracționalității, Diana Johnson, i-a fost furată poşeta la o reuniune a şefilor poliţiei
În timpul unei reuniuni a şefilor din structura pe careo o conduce, ministrului britanic al Poliţiei şi combaterii infracţionalităţii, Diana Johnson, i-a fost furată poşeta.
Banner Cristian Tantareanu Anca Turcasiu
Cristian Țânțăreanu și Anca Țurcașiu încă țin supărare? Mesajul sec al milionarului pentru fina lui, concurentă la Asia Express: „Să câștige cel mai bun!”
Cristian Țânțăreanu susține că nu se uită la „Asia Express”, unde participă fina lui, Anca Țurcașiu. Care ar fi motivul real, de fapt?
tudor chirila (1) jpg
De ce nu a plecat Tudor Chirilă din România. Acum a recunoscut! „Dacă eram stomatolog…”
Tudor Chirilă a explicat de ce nu a plecat în altă țară.
image png
Profesorul violator de minori de la „Sf. Sava” ar putea ajunge din nou după gratii. Este suspect de încă două agresiuni sexuale
Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul București au dispus extinderea acțiunii penale împotriva profesorului Sorin Spineanu Dobrotă, cercetat sub control judiciar.
Podul Dmitrovski din Pokrovsk, regiunea Donețk. FOTO:X
Orașul strategic Pokrovsk din regiunea Donețk, în bătaia focului rus. Au distrus poduri importante pentru logistica ucraineană
Forțele armate ruse au atacat podul Dmitrievski din regiunea Donețk, care făcea legătura între Pokrovsk și Mirnograd. Acesta era o legătură logistică importantă pe drumul spre Kramatorsk.