Care-i faza cu Annette?

Publicat în Dilema Veche nr. 924 din 23 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022
Care i faza cu Annette? jpeg

● Annette (Franța 2021, de Leos Carax).

Ann Defrasnoux (Marion Cotillard) e frumoasa. Perfecta. Dovada că frumusețea va salva lumea. Ann are mere. Le mănîncă mai tot filmul. Căci are un crez: vocea ei salvează oameni. Umanitatea mai are deci o șansă. „Am salvat oamenii”, cîntă soprana cu voce de înger. S-a specializat în morți artistice pe scenă. E o regină atrasă ca fluturele de lumină, dar cu propriile angoase prețioase: „Mi-e teamă, unde e lumina lunii?”.

El (Adam Driver) e bestia și angoasa ei. Cu numele de scenă Maimuța lui Dumnezeu. Scamator feroce al întunericului. Clovnul derizoriului. Sadic creator de nonsens. „Abisul mă atrage / Am devenit comediant pentru a dezarma oamenii“, cîntă Henry McHenry. Sau o împachetează livresc: „Arunc o privire sceptică asupra lucrurilor cunoscute”. Anti-umorul său e contagios. Alchimia lui cu Ann e un accident a hazardului. Putea lua orice formă, dar a rodit în păpușa Annette. Născută din lemn, cu urechi ciudate ca tatăl ei. „Nu e din lumea asta”, îi cîntă ursitoarele (medici și asistente) la naștere. În poveste există și un al treilea, dirijorul (Simon Helberg). Adorația lui pentru Anne are ritmuri de jazz și înălțimi de ideal. Iubirea romantică suferă byronian. „Tortura de a fi atît de aproape, atît de departe / De stea, de stele”. Păpușa Annette e un copil bătrîn. Are magia la degetul mic. Poate zbura cînd e atinsă de lumină. Fie lumina scenei sau lumina lunii.

Premisa e simplă și la vedere: flirtul cu abisul face parte din condiția umană. Dragostea se autodevorează fără a fi mai puțin dragoste. Însă meritul francezului începe imediat dincolo de ce se vede. E chiar întrebarea cu adîncimi shakespeariene din debut: Poate vă întrebați unde e scena, afară sau înăuntru? Căci, la un moment dat, Ann devine o vrăjitoare desprinsă parcă din Macbeth. „Nu mai sînt iubire, acum sînt răzbunare”, îi spune în triluri lui Henry, ca o fantomă care îl bîntuie. Ca fantoma din viața oricui. Cine nu are o fantomă să își cumpere.

Cinematograful contemporan nu și-a pierdut talentele native. Sînt extrem de rare, strălucirea lor e cu atît mai puternică. Provocatorul de serviciu Leos Carax se mai amuză uneori să ne pună pe jar. Este din aceeași familie spirituală cu Lars von Trier, deși în registre stilistice diferite. Uneori Carax aduce vag aminte și de perfecțiunea stilistică a conaționalului său Bruno Dumont  Indiferent dacă te lași sau nu sedus de farmecul lui tenebros și obligatoriu ireverențios, să privești un film semnat Leos Carax înseamnă mereu un risc asumat. Nu te lasă indiferent, provoacă pasiuni sau, dimpotrivă, o ostilitate vecină cu ura. Ce altceva ar putea fi cîntecul persiflant din debut: „De vreți să vă ucidem s-ar putea să acceptăm. Am creat o lume pentru voi plină de mînie / Lipsită de tabu, se știe”.

p25 jpg jpeg

Hybris-ul de tragedie contemporană e darul atît de la îndemînă al zeilor postumanității noastre. Iar cineastul francez știe prea bine lecția. Sîntem mai umani cînd sîntem goi. Cînd țipătul răsună în gol. Cînd i-au căzut aripile, omul nu e mai puțin demon și nu e mai puțin înger. Metafizica de popcorn și opereta salvează filmul de la propria sa grandoare. Iar momentele de grație sînt exact între pauze. Între acele acte uneori stridente. Scandalos de false. Între spațiile largi pe care camera le îmbrățișează spontan, deși sînt căutate. Între culorile întunecate sau vibrante. Între micile pauze cînd ne dăm voie să fim. În densitatea păstoasă a unui vis recurent. Mistica lui Carax e atît de familiară și de teatrală simultan, încît îi simți fibra abisală exact cînd pare mai neverosimil de ridicolă.

Cu acest film care depășește obrăznicia și insolitul filmelor sale anterioare, în special Holy Motors, Leos Carax pare să fi făcut un pas decisiv către contemplarea propriilor abisuri. A avut nevoie de Annette ca să dea o formă iubirii ca aspirație, neantului ca vocație. Fiecare cu Catleya lui. Charles Swann asculta obsesiv „La petite phrase“, sonata care dădea formă iubirii sale pentru Odette. Fraza care îi activa memoria. Care dădea o formă nenumitului. Prelungirea fără de care poate nu ar fi existat dragostea lui pentru Odette, căci i-ar fi lipsit elanul spre cer.

Indiferent ce va decide timpul – singurul critic care contează –, că e un film cult sau o sublimă diversiune kitsch. Muzica celor de la Sparks rămîne. Annette e infuzată în muzică. Problema este dacă e o partitură sublunară sau doar un pretext semi-dadaist, fals suprarealist, patchwork postmodernist ca pretext de a visa cu ochii deschiși. Despre limite, despre viața de după viață. Deși s-a poziționat ca un artist antisistem, iar filmul său dă o mare palmă peste obrazul mediocrității noastre de toate zilele, inclusiv ca privitori (ai neantului profan), Carax trebuie să fie pe ascuns mîndru. Annette a fost premiat pentru cea mai bună regie, precum și pentru cea mai bună coloană sonoră anul acesta, la Festivalul de la Cannes.

Filmul a intrat în cinematografe din 3 decembrie.

Andreea Vlad este jurnalist și critic de film.

copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo
p 21  Vorba, 1948 jpg
Victor Brauner – Regatul mamelor
„Eu cred că sărbătoarea mamelor este cu adevărat o sărbătoare antică, o zi în care mamele au toate drepturile și pot face ce vor.
index jpeg 7 webp
Episoade cu Mihai Șora
Altminteri, Mihai Șora era cumpănit la vorbă, deloc guraliv, temperat și cumpănit în vederi și exprimări.
Afis Sala Radio 3 martie landscape jpg
ANUL INTERNAȚIONAL RACHMANINOV: 150 DE ANI DE LA NAȘTEREA COMPOZITORULUI ANIVERSAȚI LA SALA RADIO
A cîntat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich și Auditorio Nacional de Música din Madrid.
985 16 coperta1 png
„Pentru-ale conștiinței nevoi”
Radu Demetriades e protagonistul celui mai bun roman despre comunismul și tranziția de la noi.
DTL digiposter logo (3) jpg
Volte
Există în film o generozitate într-ale prostului gust deloc specifică filmelor cuminți și educate, la mare trecere azi.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un nou aquapark în România: poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria
Aquaparkul de pe fostul stadion UMT va purta numele de Amazonia, având în vedere că interiorul a fost amenajat cu ornamente și decorațiuni care amintesc de o junglă. Proiectul se ridică la peste 83 de milioane de lei, din care aproape 29 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.