Muncitori

Publicat în Dilema Veche nr. 922 din 9 – 15 decembrie 2021
Muncitori jpeg

● John 5 & The Creatures, Sinner, Big Machine Records, 2021.

● Tom Morello, The Atlas Underground Fire, Mom + Pop Music, 2021.

Chitara, instrument falic în esența lui simbolistică, a produs eroi și legende mai ușor decît alte instrumente. Hendrix, Page, Clapton, Van Halen, Santana, eroii blues, folk și jazz au înflăcărat inimi cu ajutorul chitarei. Instrumentul rezistă în fața invaziei muzicii electronice și a scăpat, poate cu ajutorul jazz-ului și al blues-ului african, de spectrul denunțării ca instrument al colonialismului. Fiecare generație se laudă cu doi-trei chitariști vîrfuri de lance, pe care dacă nu i-ai văzut ai trăit degeaba. Discuțiile de acest tip (și topurile din presă cu cei mai buni chitariști din istorie) sînt dominate de șaizeciști-șaptezeciști, nu se mai vorbește cu același aplomb de chitariști rock după 1990.

Se cuvine însă să ne întrebăm cine sînt Hendricșii și Jimmy Page-ii ultimilor 30 de ani – ar trebui ei aleși dintre labili (Frusciante), sihaștri (Buckethead), narcisiști (Josh Homme)? E nevoie să fie ideologi sau doar spectaculoși instrumentiști? Desigur, trebuie să fie bărbați – s-a stabilit că e instrument falic, există chiar un subgen numit „cock rock” (nu știu să existe vreun corespondent feminin). Propunerile pe care le fac în acest articol țin cont și de prolificitate, dar și de spiritul muncitoresc și de un oarecare statut „underdog” pe umerii cărora s-au clădit și succesele altora.

John 5 a fost membru în trupele unor David Lee Roth, Marilyn Manson, Rob Zombie, a cîntat sau compus pentru Ricky Martin, Rod Stewart, Lynyrd Skynyrd. Albumele sale solo îmbină standarde jazz, country și compoziții rock ce exploatează îmbinări nebănuite între tehnica chitaristică și distorsiunea electronică. Chitara îi este organ – o are mereu la el, o duce la interviuri ca să ilustreze lucruri pe care le spune, recent se plîngea că dezvoltă boli profesionale de la utilizarea excesivă a instrumentului. Noul său album amestecă standarde consacrate de Django Reinhardt, Ray Charles și Freddie Mercury cu colaborări avîndu-i invitați pe Peter Criss (Kiss) și Dave Mustaine (Megadeth). Motivul pentru care John 5 nu e pomenit încă în aceleași enumerări cu Steve Vai ori Satriani e moștenirea imagistică (machiaj, coperte, titluri) rămasă de la Marilyn Manson și Rob Zombie, probabil la sfatul consilierilor de marketing. John 5 va trebui să realizeze că puștii care l-au apreciat drept clovn al lui Marilyn Manson cel mai probabil nu știu cine a fost Django Reinhardt (și viceversa).

cover2 jpg jpeg

Celălalt erou proletar al chitarei recomandat aici e Tom Morello. E unul din puținii nouăzeciști din lista Rolling Stone a celor mai buni chitariști din toate timpurile, măcar două dintre trupele sale avînd parte de succes de masă (Rage Against the Machine, Audioslave), iar activismul său neomarxist precedă cu mult propunerea legislativă USR privind interzicerea propagandei și simbolurilor comuniste. Tom Morello a fost mereu în căutarea unui sound inconfundabil. Pe lîngă mult-trîmbițata (tentativă de) relansare Rage Against the Machine, în ultimii ani l-au ținut ocupat cîteva albume colaborative în care și-a pus compozițiile solo (de pandemie) la dispoziția unei game pestrițe de amici: Atlas Underground Fire are printre invitați și un boomer (Bruce Springsteen), și un zoomer (un nepot), și un reprezentant al grunge-ului prins la mijloc (Eddie Vedder), și un punker (vocea de la Refused), și un countryman (Christ Stapleton), și un raggaeman (fiul lui Bob Marley), și pe DJ-ița palestiniană Sama’ Adbulhadi. Mai sînt și alții, dar cred că e suficient pentru a evidenția ce fel de prieteni are Tom Morello. Nu știu dacă își dorește mai mult să fie ținut minte de istorie ca apologet al lui Fidel Castro sau ca inovator al chitarei rock – corect ar fi să-l ținem minte cu ambele.

Aron Biro este autorul blogului https://aronbiro.blogspot.com.

copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo
p 21  Vorba, 1948 jpg
Victor Brauner – Regatul mamelor
„Eu cred că sărbătoarea mamelor este cu adevărat o sărbătoare antică, o zi în care mamele au toate drepturile și pot face ce vor.
index jpeg 7 webp
Episoade cu Mihai Șora
Altminteri, Mihai Șora era cumpănit la vorbă, deloc guraliv, temperat și cumpănit în vederi și exprimări.
Afis Sala Radio 3 martie landscape jpg
ANUL INTERNAȚIONAL RACHMANINOV: 150 DE ANI DE LA NAȘTEREA COMPOZITORULUI ANIVERSAȚI LA SALA RADIO
A cîntat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich și Auditorio Nacional de Música din Madrid.
985 16 coperta1 png
„Pentru-ale conștiinței nevoi”
Radu Demetriades e protagonistul celui mai bun roman despre comunismul și tranziția de la noi.
DTL digiposter logo (3) jpg
Volte
Există în film o generozitate într-ale prostului gust deloc specifică filmelor cuminți și educate, la mare trecere azi.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un nou aquapark în România: poate fi comparat cu celebrele băi din Ungaria
Aquaparkul de pe fostul stadion UMT va purta numele de Amazonia, având în vedere că interiorul a fost amenajat cu ornamente și decorațiuni care amintesc de o junglă. Proiectul se ridică la peste 83 de milioane de lei, din care aproape 29 de milioane de lei sunt fonduri europene nerambursabile.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.