Pe picior mare

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie ÔÇô 1 decembrie 2021
Pe picior mare jpeg

ÔŚĆ Metropolitan (SUA, 1990), de Whit Stillman.

Prin ancorarea ├«ntr-un urban al creativilor (New York-ul v─âzut ca rezervor nesf├«r╚Öit, la bine ╚Öi la r─âu, de existen╚Ťe intelectuale), prin accesul p─âtrunz─âtor ├«n r├«ndurile studen╚Ťilor umani╚Öti (universitatea v─âzut─â ca fabric─â de tineri care se ├«ntreab─â de ce s─â fie simplu, c├«nd poate s─â fie complicat), debutul lui Whit Stillman Metropolitan are toate motivele s─â pretind─â la titlul de t─âtic al mumblecore-ului american. Sigur, filme care s─â studieze ecosistemul campusului american, cu toate deficien╚Ťele ╚Öi sclipirile sale, s-au mai v─âzut ╚Öi ├«nainte, de la Breaking Away (1979) de Peter Yates la Lianna (1983) de John Sayles. S─â zicem ├«ns─â c─â Metropolitan introduce pe scen─â, ├«n acompaniament de tob─â, dialogul ca unic─â for╚Ť─â de trac╚Ťiune a filmului, preten╚Ťia intelectual─â mai mult sau mai pu╚Ťin fondat─â ca principal─â tr─âs─âtur─â de caracter, iubirea ca orizont ultim, mereu de neantins: adic─â un ├«ntreg arsenal din care, la scurt─â vreme dup─â aceea, un regizor precum Noah Baumbach ├«╚Öi va putea alege ╚Öi perfec╚Ťiona armele de predilec╚Ťie. P├«n─â una-alta, Metropolitan merit─â v─âzut pentru dezinvoltura sa paradoxal─â ╚Öi incomod─â, care g─âse╚Öte ├«n mijlocul unor studen╚Ťi bog─âtani, mari amatori de frac ╚Öi papion, resursele unei prospe╚Ťimi hazoase.

Ce surprinde cu adev─ârat la povestea aceasta a studentului socialist (Edward Clements) care nimere╚Öte mai cur├«nd ├«nt├«mpl─âtor ├«n ga╚Öca unor burghezi de-o seam─â cu el este tocmai franche╚Ťea cu care Stillman terfele╚Öte idealurile politice ale celui dint├«i p├«n─â ce acestea ajung s─â se confunde cu valorile lene╚Öe ╚Öi mizantrope ale celor din urm─â. Ne-am a╚Ötepta probabil ca grupule╚Ťul de oameni fal╚Öi s─â fie trezit la via╚Ť─â de apari╚Ťia acestui ro╚Öcovan cu idei ceva mai av├«ntate, sau m─âcar ca aceast─â ciocnire de concep╚Ťii s─â produc─â sc├«nteia unui adev─âr revelat despre clasele sociale, demascarea unui simulacru, sau poate o moral─â vag-├«nver╚Öunat─â despre lumea injust─â ╚Öi letargic─â ├«n care am ajuns s─â ne b─âl─âcim. ├Än van.

C─âci dac─â exist─â un adev─âr care lumineaz─â povestea, atunci el ne este ╚Öoptit oblic, iar ├«nver╚Öunarea nu va ap─ârea niciodat─â. Dar for╚Ťa de atrac╚Ťie a filmului e mereu animat─â de langoarea sa senin─â ╚Öi nihilist─â, care ia forma zilelor goale ale acestor oameni f─âr─â Dumnezeu, p├«n─â ce diferen╚Ťa specific─â dintre b─âiatul nostru str├«mtorat cu banii ╚Öi confra╚Ťii s─âi ├«nst─âri╚Ťi se dizolv─â ├«ntr-o filosofie de via╚Ť─â ├«n care nimic nu mai conteaz─â. Metropolitan are un fel subtil de a da la iveal─â ce-i mai ur├«t din om ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ├«n care scufund─â totul ├«ntr-o aur─â de vulnerabilitate ╚Öi ╚Öarm stins, care ne ├«mpiedic─â s─â s─ârim la concluzii: vezi scena, r├«nd pe r├«nd violent─â, ridicol─â, ├«nduio╚Ö─âtoare, ├«n care Nick (Chris Eigeman), ÔÇ×unul de-ai no╚ÖtriÔÇŁ, se lanseaz─â ├«ntr-o tirad─â calomnioas─â la adresa unui cunoscut, apoi totul se dovede╚Öte c-a fost o scorneal─â, bazat─â totu╚Öi pe anumite deduc╚Ťii corecte. C─â Nick e un papi╚Ťoi devine clar ├«n urma spectacolului s─âu trist ÔÇô dar nu e la fel de adev─ârat c─â, ├«n toat─â maimu╚Ť─âreala sa, a ├«ntrez─ârit ceva ce altora le-a sc─âpat?

Exist─â o aur─â atemporal─â ├«n discu╚Ťiile blazate ale acestor tineri, care confer─â filmului ca un fel de distan╚Ť─â fa╚Ť─â de cele povestite ÔÇô mai aproape, ├«n fond, de un film de epoc─â desuet dec├«t de o analiz─â f─âr─â compromis a prezentului. Personajele din Metropolitan, d─âruite cu generozitate celor mai meschine manevre sociale, au ceva din parvenitismul tinerimii dublineze din pove╚Ötile lui Joyce sau din fervoarea neputincioas─â a princetonienilor chinui╚Ťi ai lui Fitzgerald ÔÇô iar faptul c─â par s─â locuiasc─â, totu╚Öi, ├«ntr-un ora╚Ö poluat ╚Öi infestat cu publicit─â╚Ťi de Cr─âciun nou─âzeciste nu le smulge cu nimic din anacronismul flagrant pe care Stillman ├«l observ─â cu bl├«nde╚Ťe, amuzament ╚Öi interes antropologic. E o lume guvernat─â de etichet─â, ipocrizie, b├«rf─â; strict─â cu ierarhiile, aprig─â ├«ntr-ale bizutajului, captiv─â ├«n reflexele unor alte vremuri ÔÇô iar anvergura privirii rotunde, dezb─ârate de a╚Öchiile ideologiei, pe care o mobilizeaz─â Stillman are de profitat de pe urma acestei colabor─âri reciproc avantajoase cu formatul mic al filmului independent, care-i confer─â agilitate ╚Öi privilegii de insider cu costuri minime.

Putem repro╚Öa filmului c─â se ├«mpiedic─â de o rezolu╚Ťie cam zaharisit─â: doi tipi care s-au luptat pentru inima unei fete ajung s─â conlucreze c├«nd realizeaz─â c─â nu le r─âm├«ne vreo alternativ─â mai profitabil─â. Dar p├«n─â ├«n acel punct ÔÇô care totu╚Öi ├«mprumut─â ce-i mai bun din tradi╚Ťia indie-ului american, adic─â o imagine tremurat─â ╚Öi luat─â de la oarecare dep─ârtare, pe urmele unor oameni care se zbat ├«n existen╚Ťele lor f─âr─â sc─âpare ÔÇô, filmul va fi evoluat pe traseul imprevizibil al unor buc─â╚Ťi de via╚Ť─â atent documentate, care n-au nimic de c├«╚Ötigat din a fi rezumate, dar au totul de pierdut din a fi privite cu un ochi distrat. Metropolitan construie╚Öte adeziune fa╚Ť─â de membrii unui grup ├«n jurul c─âruia camera de filmat se plimb─â ca-ntr-un muzeu etnografic conceput inteligent: ├«ntr-o lume ├«n care clasa de mijloc e cea mai ubicu─â no╚Ťiune posibil─â, mereu scoas─â la ├«naintare ├«n arta mainstream f─âr─â idei, a merge ├«n vizit─â pe la aristocra╚Ťi e un gest care con╚Ťine ├«n el toate urmele unui radicalism dandy ╚Öi decalat, de care ├«nc─â avem nevoie.

Metropolitan este disponibil pe MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

957 16 sus Pdac Romila jpg
Oameni și poze
Autoarea abordeaz─â voci narative surprinz─âtoare, de la intelectuali ╚Öi corporati╚Öti la gospodine cu blog de g─âtit, de la so╚Ťii ratate bovaric la scriitori c─âl─âtorind bezmetici pe ╚Öosele ├«ntre lans─âri de carte.
p 17 2 jpg
La mîna copiilor
Garrel a furat meserie de la ├«nainta╚Öii lui (Chaplin, bun─âoar─â) ╚Öi a ├«n╚Ťeles c─â hazul ar putea s─â ne duc─â ceva mai aproape de adev─ârul negru, ├«nv─âluindu-ne ca o protec╚Ťie ╚Öi-apoi abandon├«ndu-ne ├«n ghearele sale.
957 17 Biro1 jpg
Afrobeat & folktronica
Vara aceasta festivalurile de jazz cu tradi╚Ťie din zona Clujului (Jazz in the Park, Smida Jazz) pluseaz─â cu programe mai spectaculoase ╚Öi expansive.
957 23 InterviuTOMAGRAPH2 jpg
Despre obiecte, umbre ╚Öi imagini ÔÇô interviu cu artistul vizual Ana TOMA
ÔÇ×Recitesc cartea de c├«te ori e nevoie p├«n─â se contureaz─â o imagine mental─â care s─â surprind─â atmosfera volumului ├«n ansamblu.ÔÇŁ
956 15 Banu1 jpg
Ultima dat─â
Festivalurile sînt alcooluri tari. Intense, contagioase, dar și periculoase.
956 17 foto1 Ciprian Zinca jpg
ÔÇ×Proud LadiesÔÇŁ. O istorie dansat─â a rock-ului feminin
Rock, dans contemporan ╚Öi o tu╚Ö─â feminist─â ÔÇô a╚Öa s-ar putea descrie spectacolul lui Jean-Claude Gallotta.
p 21 jpg jpg
Victor Brauner ÔÇô ÔÇ×Num─ârÔÇŁ sau ÔÇ×Domnul 45ÔÇŁ
În opera brauneriană, simbioza semn-număr-cuvînt devine o constantă în elaborarea imaginilor.
955 16 sus Pdac BAS jpg
Fuga din Paradis
ÔÇ×ParadisÔÇŁ aduce la via╚Ť─â o lume extrem de complex─â, parte a unui continent aflat pe punctul de a trece prin schimb─âri care se fac abia sim╚Ťite, dar care urmeaz─â s─â-l zguduie ╚Öi s─â-l scufunde ├«n m├«lul istoriei secolului trecut.
955 16 jos Pdac Iamandi jpeg
Der Histria-Mann
Arheologul este curatorul prin excelen╚Ť─â al m─ârturiilor de alt─â epoc─â. Iar un elocvent exemplu ├«n acest sens este cartea de amintiri recent ap─ârut─â a lui Petre Alexandrescu.
p 17 jpg
La r─âscruce de vremuri
Frammartino lucreaz─â greu (ÔÇ×Il bucoÔÇŁ este doar al treilea lungmetraj al s─âu ├«n mai bine de cincisprezece ani), dar cu o statornicie a crezului artistic care nu e str─âin─â nici de rezultate str─âlucite, nici de orbiri ╚Öi manierisme.
955 17 Biro1 jpg
Post-metal feminist
Mi╚Öcarea #MeToo a avut interesante efecte colaterale, unul dintre acestea e valul de trupe dark-rock invoc├«nd condi╚Ťia magic-r─âzbun─âtoare a femeii.
33956276618 6e5b1b5348 k jpg
La plecarea lui Andrei ╚śora
Erai ceea ce mi s-a p─ârut a fi primul om cu adev─ârat liber pe care l-am cunoscut.
Volodimir Zelenski coperta1 jpg
Un portret al lui Volodimir Zelenski ÔÇô cea mai actual─â biografie a liderului ucrainean apare ├«n rom├ón─â
Un fragment, în exclusivitate, din prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean
Valul negru1 jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×Valul negruÔÇŁ de Kim Ghattas
ÔÇ×Kim Ghattas poveste╚Öte ultimii 40 de ani de istorie ai Orientului Mijlociu folosind suspansul, documentele, observa╚Ťia direct─â, investiga╚Ťia jurnalistic─â.ÔÇŁ
954 16 Cop1 jpg
Rememor─âri fic╚Ťionale
Asist─âm ├«n ace╚Öti ani la resuscitarea, redefinirea unui gen literar controversat, considerat ├«ndeob╚Öte minor. Vorbim despre biografia roman╚Ťat─â.
p 17 2 jpg
Despre filmele c├«╚Ötig─âtoare la Vene╚Ťia ╚Öi Berlin
ÔÇ×EvenimentulÔÇŁ este un film realist, ╚Öi tocmai aceast─â op╚Ťiune a tonalit─â╚Ťii ├«l recomand─â drept un vehicul de n─âdejde pentru o nara╚Ťiune cu concluzie clar─â, dar care nu poate pretinde spre mai mult.
WhatsApp Image 2022 07 14 at 08 31 41 jpeg
Filmul documentar ÔÇ×Regele Mihai: Drumul c─âtre cas─âÔÇŁ va fi prezentat la sec╚Ťiunea ÔÇ×History and CinemaÔÇŁ din cadrul BIFF
Edi╚Ťia a XVIII-a se va desf─â╚Öura ├«n perioada 29 septembrie ÔÇô 9 octombrie 2022, sub ├Änaltul Patronaj al Alte╚Ťei sale Regale Principele Radu.
POSTER MR Op4 jpg
Musica Ricercata Festival Op. 4 ÔÇô ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ
Edi╚Ťia a patra a Musica Ricercata Festival, ÔÇ×Ramific─âriÔÇŁ, are la baz─â un concept dedicat p─âcii, provenit din descoperirea dirijorului Gabriel Bebe╚Öelea la Napoli, opera ÔÇ×La foresta dÔÇÖHermanstadÔÇŁ (ÔÇ×P─âdurea SibiuluiÔÇŁ).
Afis Barbu FormaDeva jpg
ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ ÔÇô expozi╚Ťie Ion Barbu la Deva
Ion Barbu e prezent cu expozi╚Ťia ÔÇ×Doctor Coloris CausaÔÇŁ, p├«n─â ├«n data de 5 august 2022, la Galeria Na╚Ťional─â de Art─â Forma din Deva.
953 16 SUS jpg
Din Caesarea, cu dragoste
Poet fiind, Dorin Tudoran cunoa╚Öte diferen╚Ťele dintre echivocul pur ╚Öi simplu (periculos, pentru c─â indecis ╚Öi flotant) ╚Öi acela care pune nuan╚Ťele la locul lor.
953 16 JOS jpg
Feminităţi ilicite
╚śaptesprezece scriitoare de v├«rste diferite (n─âscute ├«ntre 1933 ┼či 1979) au fost invitate s─â scrie despre experien┼úa lor, ca femei, ├«n comunism.
p 17 2 jpg
Despre dragoste ╚Öi al╚Ťi demoni
Alice Diop urm─âre╚Öte ├«n film patru b─ârba╚Ťi pe care ├«i ├«ntreab─â despre dragoste.
953 17 Biro1 jpg
In Djent We Trust
Albumele Meshuggah se folosesc de ritmuri sfredelitoare ╚Öi o voce metal l─âtrat─â pentru o pozi╚Ťionare comercial─â c├«t de c├«t coerent─â m─âcar pentru comunitatea metal, un ambalaj ce permite prezentarea live ╚Öi pentru cei mai pu╚Ťin interesa╚Ťi de identitatea chitaristico-matematic─â a lui Thordendal.
Calatorie pe urmele conflictelor de langa noi jpg
Carte nou─â la Humanitas: ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×C─âl─âtorie pe urmele conflictelor de l├«ng─â noi: Kurdistan, Irak, Anatolia, ArmeniaÔÇŁ de Sabina Fati, carte ap─ârut─â de cur├«nd la Editura Humanitas, ├«n Colec╚Ťia Memorii/Jurnale. Volum cu fotografiile autoarei.

Adevarul.ro

image
O influenceri┼ú─â urm─ârit─â de milioane de fani, acuzat─â c─â ┼či-a ucis iubitul. T├ón─âra mai fusese arestat─â pentru c─â l-a agresat fizic FOTO
Courtney Clenney, ├«n v├órst─â de 26 de ani, este o influenceri┼ú─â ┼či model OnlyFans din Statele Unite. Ea a fost arestat─â pentru crim─â, dup─â ce ┼či-a ├«njunghiat mortal iubitul, ├«n timp ce se certau.
image
Cum a primit un ┼čofer aer ├«n loc de combustibil la o benzin─ârie din Arge┼č. Ce nereguli a descoperit Protec┼úia Consumatorului
O pomp─â de combustibil la sta┼úia Fuel One din comuna arge┼čean─â C─âteasca contoriza costul cantit─â┼úii de combustibil livrate, ca ┼či c├ónd ar fi fost distribuit─â ├«n mod real, ├«ns─â ├«n fapt containerul de combustibil era gol, au descoperit dup─â un control efectuat miercuri 10 august inspectorii de la CJPC Arge┼č.
image
┼×oferi┼úa din Ia┼či care a ucis patru muncitori pe ┼čosea, acuzat─â de omor calificat. Declara┼úii uluitoare
O echip─â a firmei Citadin din subordinea Prim─âriei Ia┼či se afla la o lucrare, ├«ntr-o noapte de iunie, c├ónd a fost spulberat─â de ma┼čina condus─â de o femeie ├«n stare de ebrietate. Patru oameni au murit, iar patru au fost r─âni┼úi.

HIstoria.ro

image
Necunoscuta poveste a raclei în care s-au odihnit osemintele voievodului Mihai Viteazul
Cu ocazia comemor─ârii recente a mor╚Ťii voievodului Mihai Viteazul, Muzeului Militar Na╚Ťional ÔÇ×Regele Ferdinand IÔÇŁ a publicat pe pagina de socializare a institu╚Ťiei povestea inedit─â a raclei ├«n care, pentru un timp, s-au odihnit osemintele.
image
Armele dacilor: formidabile și letale
Dacii erau me╚Öte╚Öugari des─âv├ór╚Öi╚Ťi ├«n prelucrarea metalelor, armele f─âurite de fierarii daci fiind formidabile ╚Öi letale. Ateliere de fier─ârie erau ├«n toate a╚Öez─ârile, multe f─âc├ónd unelte agricole sau obiecte de uz casnic, dar un me╚Öter priceput putea foarte u╚Öor s─â fac─â ╚Öi arme.
image
Războiul Troian, între mit și realitate. A existat cu adevărat?
Conform legendei, Troia a fost asediat─â timp de zece ani ╚Öi apoi cucerit─â de grecii regelui Agamemnon. Motivul izbucnirii R─âzboiului Troiei ar fi fost, conform ÔÇ×IliadeiÔÇŁ, r─âpirea Elenei, cunoscut─â drept frumoasa Elena, Elena din Argos sau Elena a Spartei, fata lui Zeus ╚Öi a Ledei.