Pe picior mare

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie ÔÇô 1 decembrie 2021
Pe picior mare jpeg

ÔŚĆ Metropolitan (SUA, 1990), de Whit Stillman.

Prin ancorarea ├«ntr-un urban al creativilor (New York-ul v─âzut ca rezervor nesf├«r╚Öit, la bine ╚Öi la r─âu, de existen╚Ťe intelectuale), prin accesul p─âtrunz─âtor ├«n r├«ndurile studen╚Ťilor umani╚Öti (universitatea v─âzut─â ca fabric─â de tineri care se ├«ntreab─â de ce s─â fie simplu, c├«nd poate s─â fie complicat), debutul lui Whit Stillman Metropolitan are toate motivele s─â pretind─â la titlul de t─âtic al mumblecore-ului american. Sigur, filme care s─â studieze ecosistemul campusului american, cu toate deficien╚Ťele ╚Öi sclipirile sale, s-au mai v─âzut ╚Öi ├«nainte, de la Breaking Away (1979) de Peter Yates la Lianna (1983) de John Sayles. S─â zicem ├«ns─â c─â Metropolitan introduce pe scen─â, ├«n acompaniament de tob─â, dialogul ca unic─â for╚Ť─â de trac╚Ťiune a filmului, preten╚Ťia intelectual─â mai mult sau mai pu╚Ťin fondat─â ca principal─â tr─âs─âtur─â de caracter, iubirea ca orizont ultim, mereu de neantins: adic─â un ├«ntreg arsenal din care, la scurt─â vreme dup─â aceea, un regizor precum Noah Baumbach ├«╚Öi va putea alege ╚Öi perfec╚Ťiona armele de predilec╚Ťie. P├«n─â una-alta, Metropolitan merit─â v─âzut pentru dezinvoltura sa paradoxal─â ╚Öi incomod─â, care g─âse╚Öte ├«n mijlocul unor studen╚Ťi bog─âtani, mari amatori de frac ╚Öi papion, resursele unei prospe╚Ťimi hazoase.

Ce surprinde cu adev─ârat la povestea aceasta a studentului socialist (Edward Clements) care nimere╚Öte mai cur├«nd ├«nt├«mpl─âtor ├«n ga╚Öca unor burghezi de-o seam─â cu el este tocmai franche╚Ťea cu care Stillman terfele╚Öte idealurile politice ale celui dint├«i p├«n─â ce acestea ajung s─â se confunde cu valorile lene╚Öe ╚Öi mizantrope ale celor din urm─â. Ne-am a╚Ötepta probabil ca grupule╚Ťul de oameni fal╚Öi s─â fie trezit la via╚Ť─â de apari╚Ťia acestui ro╚Öcovan cu idei ceva mai av├«ntate, sau m─âcar ca aceast─â ciocnire de concep╚Ťii s─â produc─â sc├«nteia unui adev─âr revelat despre clasele sociale, demascarea unui simulacru, sau poate o moral─â vag-├«nver╚Öunat─â despre lumea injust─â ╚Öi letargic─â ├«n care am ajuns s─â ne b─âl─âcim. ├Än van.

C─âci dac─â exist─â un adev─âr care lumineaz─â povestea, atunci el ne este ╚Öoptit oblic, iar ├«nver╚Öunarea nu va ap─ârea niciodat─â. Dar for╚Ťa de atrac╚Ťie a filmului e mereu animat─â de langoarea sa senin─â ╚Öi nihilist─â, care ia forma zilelor goale ale acestor oameni f─âr─â Dumnezeu, p├«n─â ce diferen╚Ťa specific─â dintre b─âiatul nostru str├«mtorat cu banii ╚Öi confra╚Ťii s─âi ├«nst─âri╚Ťi se dizolv─â ├«ntr-o filosofie de via╚Ť─â ├«n care nimic nu mai conteaz─â. Metropolitan are un fel subtil de a da la iveal─â ce-i mai ur├«t din om ├«n aceea╚Öi m─âsur─â ├«n care scufund─â totul ├«ntr-o aur─â de vulnerabilitate ╚Öi ╚Öarm stins, care ne ├«mpiedic─â s─â s─ârim la concluzii: vezi scena, r├«nd pe r├«nd violent─â, ridicol─â, ├«nduio╚Ö─âtoare, ├«n care Nick (Chris Eigeman), ÔÇ×unul de-ai no╚ÖtriÔÇŁ, se lanseaz─â ├«ntr-o tirad─â calomnioas─â la adresa unui cunoscut, apoi totul se dovede╚Öte c-a fost o scorneal─â, bazat─â totu╚Öi pe anumite deduc╚Ťii corecte. C─â Nick e un papi╚Ťoi devine clar ├«n urma spectacolului s─âu trist ÔÇô dar nu e la fel de adev─ârat c─â, ├«n toat─â maimu╚Ť─âreala sa, a ├«ntrez─ârit ceva ce altora le-a sc─âpat?

Exist─â o aur─â atemporal─â ├«n discu╚Ťiile blazate ale acestor tineri, care confer─â filmului ca un fel de distan╚Ť─â fa╚Ť─â de cele povestite ÔÇô mai aproape, ├«n fond, de un film de epoc─â desuet dec├«t de o analiz─â f─âr─â compromis a prezentului. Personajele din Metropolitan, d─âruite cu generozitate celor mai meschine manevre sociale, au ceva din parvenitismul tinerimii dublineze din pove╚Ötile lui Joyce sau din fervoarea neputincioas─â a princetonienilor chinui╚Ťi ai lui Fitzgerald ÔÇô iar faptul c─â par s─â locuiasc─â, totu╚Öi, ├«ntr-un ora╚Ö poluat ╚Öi infestat cu publicit─â╚Ťi de Cr─âciun nou─âzeciste nu le smulge cu nimic din anacronismul flagrant pe care Stillman ├«l observ─â cu bl├«nde╚Ťe, amuzament ╚Öi interes antropologic. E o lume guvernat─â de etichet─â, ipocrizie, b├«rf─â; strict─â cu ierarhiile, aprig─â ├«ntr-ale bizutajului, captiv─â ├«n reflexele unor alte vremuri ÔÇô iar anvergura privirii rotunde, dezb─ârate de a╚Öchiile ideologiei, pe care o mobilizeaz─â Stillman are de profitat de pe urma acestei colabor─âri reciproc avantajoase cu formatul mic al filmului independent, care-i confer─â agilitate ╚Öi privilegii de insider cu costuri minime.

Putem repro╚Öa filmului c─â se ├«mpiedic─â de o rezolu╚Ťie cam zaharisit─â: doi tipi care s-au luptat pentru inima unei fete ajung s─â conlucreze c├«nd realizeaz─â c─â nu le r─âm├«ne vreo alternativ─â mai profitabil─â. Dar p├«n─â ├«n acel punct ÔÇô care totu╚Öi ├«mprumut─â ce-i mai bun din tradi╚Ťia indie-ului american, adic─â o imagine tremurat─â ╚Öi luat─â de la oarecare dep─ârtare, pe urmele unor oameni care se zbat ├«n existen╚Ťele lor f─âr─â sc─âpare ÔÇô, filmul va fi evoluat pe traseul imprevizibil al unor buc─â╚Ťi de via╚Ť─â atent documentate, care n-au nimic de c├«╚Ötigat din a fi rezumate, dar au totul de pierdut din a fi privite cu un ochi distrat. Metropolitan construie╚Öte adeziune fa╚Ť─â de membrii unui grup ├«n jurul c─âruia camera de filmat se plimb─â ca-ntr-un muzeu etnografic conceput inteligent: ├«ntr-o lume ├«n care clasa de mijloc e cea mai ubicu─â no╚Ťiune posibil─â, mereu scoas─â la ├«naintare ├«n arta mainstream f─âr─â idei, a merge ├«n vizit─â pe la aristocra╚Ťi e un gest care con╚Ťine ├«n el toate urmele unui radicalism dandy ╚Öi decalat, de care ├«nc─â avem nevoie.

Metropolitan este disponibil pe MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.