Top 2021, așteptări 2022

Publicat în Dilema Veche nr. 924 din 23 decembrie 2021 – 5 ianuarie 2022
Top 2021, așteptări 2022 jpeg

Iată-mă începînd genul de articol în care trebuie să sacrifici comentariul de dragul – sau din obligația – enumerării. Pentru că în cele ce urmează voi căuta să menționez ce mi-a atras atenția în librăriile bucureștene în 2021 și la ce mă aștept în 2022, tot de la ele. „Unghiul de atac” este cel cu care cititorul recurent cred că s-a obișnuit atunci cînd îmi vine rîndul să semnez rubrica „Pe de altă carte”: istoria recentă, marcată de violențele ei indelebile.

Iau startul cu volumul profesorului Michael Shafir apărut în prima parte a anului, România comunistă, 1948-1985. O analiză politică, economică și socială. Acestei cărți i-au trebuit peste 30 de ani ca să ajungă a fi tradusă în limba română, dar rămîne și astăzi o sursă care nu se poate evita în cercetarea perioadei amintite. Ca să nu mai spun că abordarea, analitică și obiectivă, pune și mai bine în evidență extremele dominante între care au pendulat discursurile despre comunism de după 1990, cea a denunțării și cea a lăudării.

Tot din acest domeniu, menționez și culegerea de texte sintetice Panorama comunismului în România editată de Liliana Corobca. Sînt aproape 50 de articole care delimitează cîte un aspect social, politic, economic, sportiv sau cultural din perioada comunistă, începînd chiar cu contextul interbelic și inclusiv pînă la ecourile din deceniile postcomuniste. Și tot aici, în zona comunismului românesc, este de recomandat și cartea profesorului Ioan Stanomir R.S.R. Lecția de învățămînt politic, care propune o interpretare originală a rolului ideilor înregimentate politic de a „mobiliza și legitima tirania”.

Cum spuneam cu altă ocazie, nu e an fără cîteva monografii despre Stalin. De data aceasta, voi semnala doar un volum aparte, scris cu o vervă literară unică de către unul dintre veteranii genului, britanicul Martin Amis. Cu dexteritatea sa de romancier – care de obicei îi lipsește, în mod scuzabil, istoricului –, el pătrunde în mintea dictatorului sovietic, iar rezultatul e spectaculos. Cartea se cheamă inspirat Koba cel Cumplit, Koba fiind numele cu care Stalin era apelat în copilărie.

Perioada celui de-al Doilea Război Mondial, în care violențelor militare li s-au adăugat cele comise pe scară largă împotriva civililor, ultimele marcate de o atrocitate neegalată în secolul XX, este una dificilă pentru istorici. Ea de obicei vine să arunce o altă lumină asupra trecutului, una care nu corespunde deloc cu edulcorarea obișnuită a unei istorii naționale standard. De aceea, semnalez cu admirație apariția în românește a volumului profesorului Vladimir Solonari Imperiul-satelit. Guvernarea românească în Transnistria, 1941-1944. O carte sobră, cu informații rar circulate în România, aproape tehnică, dar cu o curgere parcă mai cursivă decît clasica Transnistria în trei volume a lui Jean Ancel, din 1998. Complementar, aici se poate alătura și noua versiune a lui Radu Ioanid despre Pogromul de la Iași din iunie 1941, dar și culegerea impresionantă de scrisori către Ion Antonescu ale evreilor deportați și persecutați, Vă implor, Domnule Mareșal! Nu vreau să insist – de fapt, nici nu pot insista îndeajuns ținînd cont de amploarea dezastrului –, dar înainte de a trece mai departe mai menționez și apariția traducerii unei biografii excelente a infamului doctor nazist Josef Mengele, scrisă de un specialist al epocii, David G. Marwell.

Trec de obicei cîțiva ani pînă ce o carte deja prezentă pe rafturile librăriilor occidentale ajunge să aibă și o versiunea românească. Iată cîteva titluri din aceeași zonă a ingineriilor sociale crude ale secolului XX care au apărut deja în 2021 în engleză și pe care, plini de speranță, le putem aștepta începînd cu anul viitor și în românește. Ar fi mai întîi The Shortest History of the Soviet Union a istoricului australian Sheila Fitzpatrick. Expertiza autoarei în acest domeniu al studiilor sovietice este arhisuficientă pentru a recomanda noua sa lucrare. Alte două titluri ne aduc mai aproape de epoca lui Adolf Hitler. Hitler’s Northern Utopia este despre încercarea, reconstituită în acest volum pentru prima oară, a arhitecților și strategilor naziști de a construi în Norvegia „societatea ariană perfectă”. Cealaltă lucrare e intitulată In Hitler’s Munich. Jews, the Revolution and the Rise of Nazism și este amplasată în „Capitala Mișcării”, unde, după fulguranta Republică Sovietică Bavareză, s-a impus apoi partidul condus de Adolf Hitler. Wannsee. The Road to the Final Solution, apărută tot anul acesta, este povestea detaliată a conferinței care a pecetluit soarta tragică a evreilor în timpul războiului. Cartea e însoțită de stenogramele întîlnirii și de biografiile participanților. Închei cu From Peoples into Nations: A History of Eastern Europe, o tentativă cuprinzătoare de a reface istoria regiunii, de la sfîrșitul secolului al XVIII-lea pînă în zilele noastre.

Ionuţ Iamandi este jurnalist la Radio România Actualităţi.

copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo
p 21  Vorba, 1948 jpg
Victor Brauner – Regatul mamelor
„Eu cred că sărbătoarea mamelor este cu adevărat o sărbătoare antică, o zi în care mamele au toate drepturile și pot face ce vor.
index jpeg 7 webp
Episoade cu Mihai Șora
Altminteri, Mihai Șora era cumpănit la vorbă, deloc guraliv, temperat și cumpănit în vederi și exprimări.
Afis Sala Radio 3 martie landscape jpg
ANUL INTERNAȚIONAL RACHMANINOV: 150 DE ANI DE LA NAȘTEREA COMPOZITORULUI ANIVERSAȚI LA SALA RADIO
A cîntat în cele mai importante săli de concerte ale lumii, precum Wiener Konzerthaus, Palau de la Música din Barcelona, Teatrul Mariinski, Filarmonica din Paris, Alte Oper din Frankfurt, Tonhalle din Zürich și Auditorio Nacional de Música din Madrid.
985 16 coperta1 png
„Pentru-ale conștiinței nevoi”
Radu Demetriades e protagonistul celui mai bun roman despre comunismul și tranziția de la noi.
DTL digiposter logo (3) jpg
Volte
Există în film o generozitate într-ale prostului gust deloc specifică filmelor cuminți și educate, la mare trecere azi.

Adevarul.ro

image
Imagini emoționante cu Bruce Willis sărutându-și soția, la aniversarea nunții. Actorul luptă cu demența
Bruce Willis și Emma Heming au sărbătorit marți cea de-a 14-a aniversare a căsătoriei lor. Soția starului și-a amintit cum și-au reînnoit jurămintele și a postat pe Instagram o fotografie emoționantă cu un sărut de la o aniversare anterioară.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Un șofer român de TIR a explicat cum a ajuns să câștige 4.200 de euro pe lună VIDEO
Un tânăr român, care lucrează ca șofer de TIR la o firmă de curierat din Germania, a dezvăluit într-un clip video publicat pe TikTok cum a ajuns să încaseze 4.200 de euro pe lună.

HIstoria.ro

image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.
image
Elena Ceaușescu a dat ordin să se dărâme cârciuma în care mergea socrul ei
Femeie cu suflet mic și foarte răutăcioasă, Elenei Ceaușescu îi plăcea să pună limite. Cumnații și nora nu o puteau vizita decât invitați. Nu l-a iertat nici pe Andruță – tată lui Nicolae Ceaușescu – care mai vorbea cu oamenii, la un țoi, despre problemele cotidiene. Sunt întâmplări relatate de Mirela Petcu și Camil Roguski, în cartea „Ceaușescu: adevăruri din umbră”.