Sfaturi pentru îndrumarea spiritelor

Publicat în Dilema Veche nr. 917 din 4 – 10 noiembrie 2021
Sfaturi pentru îndrumarea spiritelor jpeg

De rîs, ca și de miopie, nu trebuie să vă fie rușine. Rîsul este cel mai uluitor talent omenesc.

Dostoievski era un tip care lua totul în serios și a ajuns, inevitabil, la cumplitul ridicol de a‑și lua propria viață în serios.

Nu este deloc spiritual să încerci să influențezi opiniile altora; un om spiritual este un individ care nici măcar nu se convinge pe sine.

Este vulgar să fii un geniu și să faci în așa fel încît să se vadă! Există mai mulți indivizi geniali decît există, din păcate, oameni decenți.

De ce să fii un geniu cînd poți să fii un gentleman? își spuse Lewis Carroll – și începu să scrie Alice in Wonderland. Este lumea convinsă că L.C. era un geniu? Nu, pentru că L.C. prefera să fie un gentleman.

Între a nu scrie deloc și a scrie enorm (cum a făcut Balzac) este preferabilă prima idee.

Este mai snob, mai diletant în același timp și deci infinit mai atrăgător să scrii cît se poate și să ștergi jumătate din ce ai scris. Scrisul abundent este indigest și – nu mai e nevoie s­-o spunem? – vulgar. În cazul în care el apare la persoane cît se poate de puțin vulgare, cum este Henry James, trebuie căutată o cauză destul de improbabilă, cum ar fi „conversaționalismul congenital“, în cazul în care s­-ar descoperi că ar exista. Dar, în definitiv, atîta vreme cît unii se nasc cu o genă pentru matematici, de ce nu s­-ar naște și indivizi posedînd o genă specială pentru a face conversație în mod strălucitor?

Virginia Woolf dă dovadă de atîta provincialism cînd se preface a nu­-l înțelege pe Maestru (H.J.)! În chip similar, cînd dă pornire unui instinct ciudat de a caricaturiza felul de a vorbi al lui James, nu face decît să surprindă inconștient, cu talent de școlăriță, un superb monolog – plin, ca o plajă, cu elipse și aluzii în formă de alge – pe care nici măcar nu-­l recunoaște a fi revelator! V.W., cîteodată, este atît de pur‑și-­simplu femeie!

Citesc: Auden se îmbrăca în maro, purta griuri, culori terne, oh, dacă ne­-am putea strecura direct în culori, fără a trece prin stofe și pînze! Ultima nebunie a modei ar fi atunci tatuajul. Absolut goi, am purta culori cu aerul cel mai natural din lume. În loc de „Ce taior chic!“, am spune: ce nuanță superbă de turcoaz pe coapsa stîngă. Auden era împotriva culorilor țipătoare în îmbrăcăminte – drept care se îmbrăca în marouri și griuri. Dacă ne­-am putea vîrî direct în culori, și nu în oribile costume de stofă, am ști mai devreme cine are gust într­-adevăr și cine nu. Moda este îngrozitoare cînd nu poți să ții pasul cu ea și este stupidă atunci cînd poți.

Camera nu trebuie să semene nici cu o poză din revistă, nici cu o vizuină dereticată; ea trebuie să arate ca și cum cineva care lipsește de mult s-­ar gîndi tot timpul la ea. În nici un caz nu folosiți verdele pentru sufragerii – este o culoare care nu admite invitați (decît în dormitor).

Este mai puțin important ce spune o operă decît ce nu spune. „Trebuie să­-ți bați mama cît e tînără“, ziceau suprarealiștii – și cine înțelege „pricepe“ că e (carevasăzică) vorba de „mama metafizică“ și că bătaia fără bătaie metafizică e vax!

Ce bășcălie nu-­mi place? Aceea instituționalizată îmi dă un neplăcut sentiment de fost UTC pus pe șotii. Acea bășcălie e peste tot, inclusiv la televiziune (!), făcînd concurență la divertisment – drept, cu mult mai mult talent – emisiunilor de divertisment. Inutil să spun, aceasta nu are nimic subversiv (nici, evident, metaforic). Ea se complace în glumițe „pe fază“ și parodii punctuale. Este isterică, sistematică și repetitivă. Are nerv, dar n-­are nevroze. Egală cu sine, la patru ace, „însărcinată cu rîsul“. Incapabilă (sau poate nici nu vrea?) să facă să cadă o singură prejudecată. Dimpotrivă: are ceva de liceeni strînși la o țigară-­n closetul școlii, făcînd mișto de bustul „lui diriga“. E aici un amestec ciudat de fascinație și exorcizare prin rîs: dar rîsul nu e decît alibiul. Care îngrașă.

(din volumul Fragmente de tăcere. Poeme și alte texte postume, cu desene ale autorului, ediție îngrijită de Iris Spiridon, volum în curs de apariție la Editura Polirom)

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Vizita premierului maghiar, Viktor Orban, la sediul guvernului României, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Ungaria, sub amenințare. Alerte cu bombă în peste 120 de școli și instituții. Viktor Orban anunţă „creşterea securităţii”
Premierul ungar Viktor Orban a anunțat că se află în contact cu ministrul de interne Sandor Pinter, după ce mai multe şcoli din ţară și instituții au primit ameninţări cu bombă.
axel rudakubana FOTO Merseyside Police jpg
Criminalul care a ucis trei fetițe în Southport, scos cu forța din sala de judecată. Mărturii terifiante din timpul procesului
Axel Rudakubana, principalul suspect în cazul atacurilor din Southport, în urma cărora trei fete și-au pierdut viața, a fost scos din sală în timpul sentinței după ce a provocat un scandal.
cub catalin botezatu png
Cine a fost, de fapt, marea iubire a lui Cătălin Botezatu. Au fost amanți timp de 7 ani, era căsătorită și mai mare decât el: „O iubesc în continuare într-un sertăraș”
Cătălin Botezatu (58 de ani) se numără printre cei mai râvniți bărbați din România, dar și printre cei mai apreciați designeri vestimentari. Creatorul de modă și-a trăit viața la maximă intensitate, pasiunea sa fiind femeile, însă doar una dintre ele a fost marea lui dragoste.
mecanic service auto jpeg
Registrul Auto Român atrage atenţia asupra certificatelor RAR Auto-Pass false
Registrul Auto Român (RAR) atrage atenţia asupra inducerii în eroare a cetăţenilor de către "anumite entităţi terţe" pentru a le vinde certificate RAR Auto-Pass la preţuri supraevaluate.
holocaust foto tvr jpg
15% dintre tinerii români nu au auzit niciodată cuvintele „Holocaust" și „Shoah”, conform unui sondaj internațional
Un sondaj de opinie realizat pe fondul creșterii popularității extremei drepte arată că unul din opt tineri germani nu a auzit niciodată termenii „Holocaust” și „Shoah”, transmite agenția DPA. În România, această proporție este chiar mai mare din țările analizate în studiu, ajungând la 15%.
7 ilinca tomoroveanu traian stanescu jpg jpeg
Povestea de iubire dintre doi actori din Generația de Aur. S-au cunoscut pe platoul de filmare, la început a fost prietenia, iar vreme de 40 de ani au fost căsătoriți
Una din cele mai frumoase și talentate actrițe din „Generația de Aur”, Ilinca Tomoroveanu, nepoata poetului Octavian Goga, a fost marea iubire a actorului Traian Stănescu. Cei doi au fost căsătoriți timp de 42 de ani. N-a fost dragoste la prima vedere, cum se întâmplă de multe ori în lumea artistic
5 calitati apreciate de femei la sotii lor  Sursa foto shutterstock 1838823604 jpg
5 calităţi pe care femeile le apreciază la un bărbat după căsătorie
Sunt multe moduri prin care femeile simt cât de mult sunt iubite, mai ales după căsătorie, când, cu timpul, pasiunea începe să se stingă. Află ce anume apreciază cele mai multe femei la soţii lor de-a lungul căsniciei!
Biserica Sfinţii Petru şi Pavel din Silistra (© Imago Romaniae)
Orașul din Bulgaria care a aparținut României. Jumătate din populație era formată din turci
Astăzi, este un nume pe care doar foarte puțini români îl mai recunosc, însă, cu ani în urmă, el era unul dintre cele mai unice orașe din țara noastră. Este vorba despre Silistra, un loc care, cândva, era o fereastră deschisă către un trecut care dispărea cu repeziciune.
Elias Charalambous (Sportpictures) jpg
FCSB, meci „tare” în Liga Europa. Gruparea lui Charalambous înfruntă FK Qarabağ
FCSB se pregătește pentru penultima etapă din competiție.