Cele mai citite cărți ale anului 2021 la Editura Litera

20 decembrie 2021
Cele mai citite cărți ale anului 2021 la Editura Litera jpeg

Anul 2021 a însemnat la Litera editarea a peste 750 de titluri noi din toate domeniile. Cărți de ficțiune și nonficțiune, bestseller-uri, memorii și multe altele au oferit cititorilor momente de plăcere și relaxare sau căi pentru o mai bună înțelegere a lumii și a sinelui.

Iată lista celor mai citite cărți ale anului 2021:

Minciuna lui Michelangelo. Catedrala în flăcări de Igor Bergler este bestseller-ul absolut al anului 2021, un thriller inteligent și extrem de bine documentat despre intrigile și misterele Vaticanului. În spatele unor execuții ritualice, se află o conspirație terifiantă și un secret devastator pentru Biserică, ascuns într-un document descoperit de Michelangelo Buonarroti, cu 500 de ani în urmă. Dozarea perfectă dintre suspans, crimă, mister și istorie face din acest roman o lectură hipnotică, depășind cu mult pariurile cărților anterioare ale autorului.

Fecioarele de Alex Michaelides – după bestseller-ul Pacienta tăcută, considerat unul dintre cele mai fascinante thrillere psihologice din ultimii ani, scriitorul Alex Michaelides revine în topuri cu al doilea său roman, cel puțin la fel de captivant ca primul; Fecioarele împletește magistral mitologia greacă, psihologia, obsesia și crima. Un thriller psihologic uluitor despre determinarea unei psihoterapeute strălucite de a înțelege și de a devoala crimele bizare ale charismaticului profesor de tragedie greacă, Edward Fosca.

Apă proaspătă pentru flori de Valerie Perrin – un roman tulburător despre Violette, administratoarea unui cimitir dintr-un orășel din Burgundia, despre universul său, o poveste intimă și plină de forță despre o femeie care, în ciuda tuturor obstacolelor, crede invariabil în viață și în bucurie. Romanul a fost tradus în peste 30 de țări și a cîștigat Premiul Maison de la Presse, Paperback Readers Prize, intrînd pe listele ABA Indies Introduce și Indie Next List în 2020.

Portocala sîngerie de Harriet Tyce este un thriller domestic obsesiv, ce pe mulți cititori i-a ținut prinși compulsiv de paginile acestuia. Un roman întunecat și captivant despre violența domestică, lipsa de devotament în căsnicie, despre impulsuri viscerale, dar și despre pierderea respectului de sine. Un debut fulminant al scriitoarei Harriet Tyce, cartea fiind publicată în peste 25 de țări.

Oricine poate avea o relație fericită de Stefanie Stahl – o nouă carte utilă și intuitivă a psihoterapeutei Stefanie Stahl, autoare a cărții-fenomen Vindecarea copilului interior. Terapeuta ne învață că formula unei relații sănătoase constă în armonia dintre atașamentul de celălalt și autonomia personală. Un echilibru care se dovedește deseori fragil, dar pe care autoare acestui nou bestseller ni-l indică, printr-un stil clar și cu o abordare practică, cum să-l învățăm, dar și cum să renunțăm la tiparele comportamentale disfuncționale, dacă ne dorim o relație fericită cu celălalt.

Apropo de nimic de Woody Allen, o autobiografie spumos de amuzantă și inteligentă, scrisă de unul dintre cei mai remarcabili cineaști și artiști ai timpurilor noastre. O avalanșă de glume, replici și povestiri face, din acest neegalat autoportret, o carte îndrăzneț de sinceră, de intimă și de dinamică. Cu stilul său unic de povestitor, Allen amintește de încercările sale de a intra în industria de divertisment de radio și televiziune, despre cariera sa cinematografică, dar și despre relațiile și căsniciile sale, despre greșelile și succesele sale, despre pasiunea sa pentru jazz și sport.  

Așa începe răul de Javier Marias – un nou roman publicat de Editura Litera, al unuia dintre cei mai prolifici scriitori spanioli contemporani, Javier Marias, scriitor tradus în 46 de limbi, cu peste 8 milioane de cărți vîndute în întreaga lume. Considerată de critici o operă majoră, Așa începe răul este o poveste hipnotică, digresivă, presărată cu tensiune erotică, conflicte politice și meditații filosofice.

Povești de vară de Mieko Kawakami este un portret radical și intim al condiției femeii în Japonia contemporană și nu numai, un roman ce chestionează ireverențios feminitatea, corpul feminin, dar și familia, cu legăturile și abuzurile, cu așteptările și trădările cu care aceasta vine la comun. O voce tînără și proaspătă, Mieko Kawakami a primit mai multe premii literare de prestigiu în Japonia, printre care Premiul Akutagawa, Premiul Tanizaki și Premiul Murasaki Shikibu.

Trăind cu zeii de Neil MacGregor – o carte fascinantă, spiritual și complex construită, care tratează un aspect axiomatic al condiției umane, și anume că nu există nici o societate în lume ai cărei membri să nu împărtășească o credință comună, o ideologie sau o religie. Credințele și convingerile de bază reprezintă ligamentul oricărei comunități, iar meritul acestei cărți extraordinare este acela de a ne face să înțelegem că de modul în care trăim cu zeii noștri depinde și modul în care alegem să trăim cu semenii noștri.

Oamenii din copaci de Hanya Yanagihara, romanul de debut al bine-cunoscutei scriitoare americane, autoare a romanului O viață măruntă, este deopotrivă o aventură antropologică fascinantă, o parabolă ecologică și o analiză scrutătoare a relativismului moral. Un roman surprinzător al Hanyei Yanagihara, care vorbește despre etică, despre aroganța occidentală în raport cu popoarele indigene, o carte care uimește prin atitudinea sfidătoare de a nu oferi izbăviri și soluții.

Detalii despre fiecare titlu găsiți și pe site-ul editurii, litera.ro.

Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.