Jurnalul unui premiant

Publicat în Dilema Veche nr. 920 din 25 noiembrie – 1 decembrie 2021
Jurnalul unui premiant jpeg

● Saşa Pană, Născut în ’02: memorii, file de jurnal, evocări, Editura Pandora M, 2021.

(Re)lectura acestor memorii dezvăluie nu atît convulsive disponibilităţi suprarealiste în temperament, cît figura, pe alocuri uşor obositoare, a unui pasionat de factologie, un farmacist. Aproape întregul tom se constituie ca un elogiu adus arhivei, biblioraftului şi altor adjuvanţi ai memoriei. Dacă ar fi trăit astăzi, Pană ar fi devenit, probabil, artizanul unei reţele de arhivare, în IT ori în politici de securitate. Înzestrat şi cu o foarte bună părere despre sine („zodia îmi conferă multe şi minunate calităţi”), scrisul acestui fabulos anticar şi insolit colportor intelectual dobîndeşte cale liberă spre accesarea iluziei supreme: „Voi scrie numai adevărul”. Instalat în memorie ca într-un cimitir, omul deţine nu doar vaste colecţii de ziare, fotografii, manuscrise, cărţi poştale, necroloage, ci şi o listă cu restanţi, un „chenar cu doliu” ca un pomelnic, conţinînd numele celor care nu i-au returnat cărţile împrumutate. Modelele acestei cruciade şi ale acestei mobilizări editoriale, parcă fără precedent, provin din familie, fie ele literare ori ideologice: tatăl său primea o foarte bogată corespondenţă, întîmpinată entuziast de către copil, citea cu voce tare şi decupa diverse articole politice, foiletoane, caricaturi, pe care le păstra în plicuri, ori edita, el însuşi, o revistă lunară de „medicină şi higienă”.

Paginile creionează, în fapt, portretul unui premiant de meserie, care se aşază, pînă tîrziu, mereu în prima bancă, şi care îşi păstrează colecţiile intacte, timp de decenii: „Nici un colţişor îndoit, nici o pată”. Ficţiunile identitare devin fantasme identitare, mai ales atunci cînd rîndurile trădează o grijă excesivă de a poza în soldatul credincios al Partidului Comunist. Memoria selectivă a medicului militar nu este şi una inocentă. Comunismul şi publicaţiile afiliate sînt privite, de fapt, (şi) ca forme de contracarare a mişcărilor huliganice din zorii anilor ’20. Însă după toate cele trăite şi întîmplate în anii ’50, de care nu se ocupă în aceste memorii, soluţia cea mai sigură pare a fi tot limbajul de lemn: „Am rămas un optimist dornic să muncesc fără preget pentru luminarea mea şi înălţarea semenilor mei către o altă condiţie de viaţă. (...) Clasa muncitoare [era] singura care lupta pentru o autentică pace între popoare” etc. Şi totuşi, senzaţia care persistă este aceea că „scîrba pentru mentalitatea burgheză” punctează mai mult la impresia artistică. Rămîne de văzut, după cum nota şi Geo Bogza în jurnalul său, dacă toată această grijă excesivă şi declarativă nu eşuează în „burghezism”.

Deşi nu îşi propune să facă literatură, reţin atenţia şi cîteva dialoguri ori anecdote, funcţionale ca veritabile bucăţi de proză (scena, de pildă, cu campania electorală a lui N.D. Cocea), portretele făcute tatălui şi bunicii sale de pe filieră maternă, relatarea violenţelor trăite în familie, catalogate mai tîrziu drept simple „răsplăţi contondente” la obrăzniciile copilăreşti, şi mai ales evocările unor „metode didactice” cel puţin îndoielnice, amintind parcă de schiţele şi nuvelele lui Delavrancea: elevi forţaţi să mestece şi să înghită literalmente gunoaiele rămase în bancă sau de pe jos, ori cărora li se „rupea urechea” pentru cea mai mică şoaptă, în timp ce erau batjocoriţi cu apelative ori porecle umilitoare, de către – nota bene – profesori-autori ai unor studii de psihologie şi pedagogie, cu doctorat în filozofie etc. Aceştia din urmă nu erau examinatori, scrie Pană inspirat, ci „hingheri de greşeli”.

Literaturizării spontane i se adaugă firesc şi interesul documentar, recuperarea efervescenţei publicisticii interbelice, cu savuroasele pamflete ori polemici. Contestării, de pildă, de către Tudor Teodorescu-Branişte a „micii şi bravei avangarde” de la revista unu, i se răspunde cu un soi de şah-mat „strengăresc”: „Fugi, mă puţă, de aici!”. Sînt evocaţi Minulescu, Arghezi, Blecher, Macedonski, Ion Călugăru, Geo Bogza, B. Fundoianu, dar şi derapajele fasciste ale lui Radu Gyr, Octavian Goga, Nicolae Paulescu (evocat ca un monument al demagogiei), panica creată de tulburările studenţeşti antisemite, cînd ameninţările huliganice împiedică desfăşurarea unor spectacole de teatru şi cînd nu se mai poate conta pe sprijinul poliţiei, ori corupţia ucigătoare, acţionînd sub un dicton pe care l-am putea cataloga astăzi drept... nouăzecist: „Fur, dar fur cu acte” etc.

Un soi de cruzime a relatării îl conduce, în unele situaţii, mai degrabă înspre naturalism, pe filiera preocupărilor sale din sfera medicinei militare, precum în paginile despre năzbîtiile studenţeşti, coborîte parcă din lumea lui Creangă, dar conjugate, adesea, în registru tragic, ori în detaliile înfiorătoare ale autopsiei cadavrului unei copile „cu pomeţii zmeurii”: neajungînd în timp util nefericita veste în satul unde trăiau părinţii fetei, corpul neînsufleţit fusese automat repartizat în „sala de disecţie a anului I”. Altfel, scrisul lui Saşa Pană rămîne, în acord cu diagnosticul pus de Ion Pop în celebra sa carte despre avangardă, acela al unui poet al duioaselor amintiri familiale, un spirit meticulos şi greu de situat printre îndrăznelile şi convulsiile avangardiste.

Adrian Mureşan este profesor şi critic literar. Cea mai recentă carte: Vîrstele subversiunii. N. Steinhardt şi deconstrucţia utopiilor, Editura OMG, 2020.

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Valea Râului Mare din reteazat  Foto Daniel Guță ADEVĂRUL jpg
Aici era cândva cel mai sălbatic loc din România. O șosea modernă se construiește prin defileul superb din Retezat VIDEO
Cea mai spectaculoasă șosea din Retezat intră în șantier în următoarele zile. Drumul Județean 685 Râu de Mori – Lacul Gura Apelor va fi modernizat după cinci decenii, iar lucrările vor deschide calea turiștilor spre unul din cele mai sălbatice ținuturi din România.
volkswagen logo vw foto shutterstock
Producția de mașini electrice își pierde din avânt. Ce fac giganții auto din întreaga lume
Adopția mașinilor electrice începe să gâfâie pe măsură ce scade cererea, mari producători auto anunțând deja măsuri de optimizare a costurilor, spun specialiștii.
gaze rusia europa foto shutterstock
Cât de dependentă mai este Europa de gazul rusesc. Raportul oficial al UE
Comisia Europeană a publicat Raportul privind starea uniunii energetice 2024, care descrie modul în care UE a gestionat provocările fără precedent în peisajul politicii energetice.
calcule calculator bani salariu pensie rate bancare datorie
Noua amnistie fiscală pentru persoane fizice: ce datorii se șterg și în ce condiții
Contribuabilii români, persoane fizice și juridice, cu restanțe la plata obligațiilor către stat pot beneficia de o nouă amnistie fiscală, care prevede, totodată, și o serie de alte facilități.
seful mi 6 richard moore si seful cia bill burns la interviu la Financial times png
Analiza primului interviu comun al șefilor CIA și MI6. De ce sunt atât de optimiști cu privire la victoria Ucrainei?
În primul interviu comun acordat vreodată de șefii serviciilor secrete ale SUA și Anglia, CIA și MI6, aceștia s-au arătat optimiști cu privire la „strategia pentru victoria Ucrainei” și nici măcar nu au menționat despre alegerile din SUA. Cum interpretează doi prestigioși analiști declarațiile.
Dezbatere Trump-Harris FOTO PROFIMEDIA
Donald Trump spune că se mai gândește dacă va accepta o a doua dezbatere cu Kamala Harris
Fostul președinte Donald Trump a declarat că echipa sa încă se gândește dacă s-ar angaja într-o altă dezbatere cu vicepreședintele Kamala Harris, după ce echipa acesteia a cerut o a doua confruntare în octombrie.
image png
12 septembrie: 80 de ani de la semnarea Convenţiei de armistiţiu dintre guvernul român și guvernele Naţiunilor Unite în condițiile umilitoare dictate de URSS
Tot pe 12 septembrie s-a născut scriitorul Ion Agârbiceanu, s-a înființat Universitatea din Cluj Napoca, a murit activistul antiapartheid, Steven Biko.
Atac drone rusesti foto captura video
Ucraina cere ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti în vestul teritoriului său: „Un pas corect"
Șeful diplomaţiei ucrainene, Andrii Sybiha, le-a cerut miercuri ţărilor vecine membre NATO să doboare rachetele şi dronele ruseşti care vizează ţinte în regiunile sale din vest.
cos de cumparaturi jpeg
Reacția furibundă a unui străin după ce a făcut cumpărături într-un magazin din România: „Prețurile și inflația au ajuns la cote nebunești”
Prețurile cresc tot mai mult în România, iar acest lucru a fost remarcat chiar și de străinii care s-au stabilit aici în ultimii ani. Din cauza inflației, costurile au devenit din ce în ce mai mari, lucru care îi nemulțumește teribil pe locuitori.