⬆
La zi în cultură
Pagina 14
Eveniment Humanitas: Suleika Jaouad în dialog cu Delia Apostol-Hanzelik și Cătălin Striblea despre bestseller-ul „Între două lumi”
Vă invităm miercuri, 3 noiembrie, ora 19:30, la o întîlnire online în care Suleika Jaouad va discuta cu Delia Apostol-Hanzelik, redactor-șef al revistei Psychologies România, și Cătălin Striblea, realizator Radio Europa FM, despre „Între două lumi. Amintiri dintr-o viață suspendată”, cartea de memorii a toamnei la Humanitas.
Dirijorul Tiberiu Soare și violoncelistul Răzvan Suma vor fi aplaudați pe scena Sălii Radio
Miercuri, 3 noiembrie 2021, de la ora 19:00, Orchestra de Cameră Radio și doi dintre cei mai activi muzicieni români, cu numeroase concerte prezentate atît în țară, cît și în străinătate – dirijorul Tiberiu Soare și violoncelistul Răzvan Suma – vă propun la Sala Radio o seară dedicată în special clasicismului muzical austriac.
Mai presus de chimie, comuniunea
Romanul oferă un rulaj extrem de fin atît pentru o agendă feministă, cît şi pentru delectările unei abordări psihanalitice.
Un alt fel de jurnal de pandemie
Un veritabil îndrumar creștin într-o perioadă complet atipică.
Unde a fugit poezia?
Narațiunea curge lent și se construiește organic în ritmul interior impus de acest foarte talentat tînăr regizor Alexandre Koberidze.
O formație (care se vrea a fi) progresivă
Formație nouăzecistă de britpop, aripa sensibilă și mai mult folk, trupa din Londra a alunecat, în decadele ce au urmat, într-un vertij aproape alt-prog.
UNATC - în premieră la Festivalul SoNoRo, cu producția T.I.M.P., de tip teatru labirint
Sîmbătă, 30 octombrie, de la ora 17:30, la Palatul Bragadiru din București, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” va fi parteneră de arte și spectacol Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo, cu producția teatrală T.I.M.P..
NEC: Cunoașterea în era digitală - serie de conferințe online
Joi, 28 octombrie 2021, ora locală 18:00, programul se deschide cu prelegerea Croazieră la periferia de sud-est a Europei în secolul al XIX-lea: vapoare cu aburi, revoluția în transporturi și comunicații și „platforme sociale”, susținută de Constantin Ardeleanu, bursier NEC, profesor de istorie modernă la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați.
Carte nouă la Humanitas: „Trenul spre Samarkand” de Guzel Iahina
Vă prezentăm, în avanpremieră, un fragment din „Trenul spre Samarkand”, un nou roman de Guzel Iahina, autoarea volumelor „Zuleiha deschide ochii” și „Copiii de pe Volga”, cea mai așteptată carte din această toamnă la Editura Humanitas Fiction.
Cartea anului 2021 la Humanitas: „Impudoare. Despre «eu» va fi vorba” de Gabriel Liiceanu
O carte a frazelor memorabile și surprinzătoare, o călătorie prin lumile nevăzute ale minții și spiritului, pe urmele străinului numit „Eu”, Impudoare este cartea anului 2021 la Humanitas.
O seamă de sugestii
Oricît de diverse i-ar fi preocupările, Oișteanu le acoperă prompt printr-o cazuistică bogată și relevantă, în ale cărei dedesubturi memoria și instinctul de selecție se îmbină potrivit.
Renunţarea la ghilimele
„Tristeţea luminoasă” a Flaviei Teoc fuge de stridenţe, restituie firescul emoţiei şi se-ncăpăţînează să creadă cu putere în licorile dulci-amărui ale poeziei de ieri şi de azi.
O insulă de sunete
Dacă Shakespeare a lăsat în Furtuna vreo concluzie privind, hai să zicem cu vorbe mari, înțelesul vieții, aceasta ar fi că viața este o iluzie.
Hervé Le Tellier, laureatul Premiului Goncourt ediția 2020, deschide cea de-a X-a ediție a FILTM
De miercuri, 27 octombrie, pînă vineri, 29 octombrie, în fiecare seară începînd cu ora 18:00, iubitorii de literatură din Timișoara sînt așteptați în Sala Barocă a Muzeului de Artă, pentru a lua parte la o serie de lecturi publice și dezbateri susținute de nume importante ale literaturii contemporane.
„Între două lumi” de Suleika Jaouad, bestseller New York Times, cartea de memorii a toamnei la Humanitas
Considerat unul dintre cele mai bune volume de memorii apărute anul acesta, Între două lumi vorbește despre confruntarea cu necunoscutul și cu durerea.
10 noi titluri îmbogățesc, din toamna aceasta, portofoliul colecției Anansi. World Fiction
Toamna aceasta, colecția Anansi. World Fiction a Editurii Pandora M adaugă în portofoliu 10 noi titluri, cărți de o amplă varietate tematică și stilistică, multipremiate, semnate de nume de primă mărime ale literaturii universale contemporane.
„Conferințele Dilema veche” la UBB. Programul detaliat
19-21 octombrie, Sala Club a UBB (Strada Emmanuel de Martonne nr. 1, Cluj-Napoca). Conferințele și dialogurile vor fi transmise online pe canalul YouTube Dilema veche.
Cărțile laureatului Nobel Abdulrazak Gurnah, la Ed. Litera
Scriitorul Abdulrazak Gurnah, originar din Zanzibar, este laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2021. Cărțile sale, Paradise (1994), By the Sea (2001), Desertion (2005) și Afterlives (2020) se află în curs de apariție la Editura Litera.
Revelarea (alter)factului
Expoziția „Scrap Metal Kaboom Orchestra” a artistului Nicolae Comănescu (n. 1968) poate fi vizitată pînă pe data de 20 octombrie la Galeria H’Art din spațiul Malmaison (Calea Plevnei 137 C).
Mitologii alternative
Progresele științei empirice în domenii ce țin încă de necunoscut oferă răspunsuri teoretice care, la rîndul lor, ridică întrebări la un nivel și mai înalt de bogăție conceptuală și inteligență.
Ciudat echipaj
9 doigts are forma unei fugi cu capul înapoi, iar acest „înapoi” poate conduce, alternativ, spre o liniște primordială departe de tot – mai tot filmul se petrece în mijlocul mării –, sau spre începuturile cinema-ului.
Memorabilia
O cutumă cu care industria noastră muzicală e mai puțin familiarizată se numește prin alte părți memorabilia, „sindromul colecționarului” ori e pur și simplu un simț al aniversării.
Deschidere extraordinară de stagiune la Sala Radio
Dirijorul vienez Sascha GOETZEL, violonistul Alexandru TOMESCU și pianistul Josu DE SOLAUN, alături de Orchestra Națională Radio
19-21 octombrie: „Conferințele Dilema veche”, din nou la Cluj-Napoca, din nou la UBB
Tema ediției clujene a Conferințelor este „Despre dreptate și cum se împarte. Teorii, păreri, nevroze”.
Afinități și reînvieri
Spectacolul I was sitting seduce prin perfecțiunea „design”-ului scenografic și prin rafinamentul luminilor care, ulterior, vor deveni marca identitară a esteticii lui Wilson.
Empatia și tupeul mașinii
Capacității nelimitate a inteligenței artificiale îi lipsesc destul de multe.
Față în față cu trecutul
Acolo unde au pătruns, cele două totalitarisme au erodat rapid și adînc țesutul democratic al societății, precum un cancer galopant care lasă organismul fără replică.
Alfabet
Cineastul Vadim Perelman nu se ia foarte în serios, ceea ce ferește filmul său de capcana foarte greu de evitat a pledoariei teziste.
Degradeuri
Printre beat-uri necomplicate și loop-uri idiosincratice, într-o mare de sunete nestructurate, aplecate-n afară, vocea lui Tirzah se insinuează calmă și leagă instantaneu totul.
Comunicat de presă: „Mihail Jora – Timpul care apropie”
Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2021, seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora.
Ce mai rămîne din povești
Richard Kearney își manifestă constant încrederea în apariția unor posibilități narative alternative, care vor prelua funcțiile poveștii (mitice, mimetice, cathartice, practice și etice) pe alte căi, în alte medium-uri, prin forme noi de expresie.
Citate și idile
În jurul balurilor se țese, în chip norocos, o rețea de amănunte circumstanțiale dintre cele mai interesante.
Dulcegării newyorkeze
My Salinger Year e o adunătură de clișee feel good despre ce înseamnă viața de student, lumea literară, New York-ul nouăzecist.
Trupe de familie
Noul album mi-a îmbunătățit subit părerea despre Leprous; poate și datorită regiei clipurilor, producției sonore delicate, refrenelor mai captivante ca înainte.
Democrație – test pozitiv. Încredere și valori democratice pe timp de criză
Colegiul Noua Europă – Institutul de Studii Avansate din București are deosebita plăcere să vă invite la workshop-ul internațional Democrație – test pozitiv. Încredere și valori democratice pe timp de criză, care va avea loc online, joi, 30 septembrie 2021, începînd cu ora 10.00 (București).
Havana și dublul său
„Măști” e un roman care poate satisface atît cel mai pretențios cititor de literatură polițistă, cît și pe cel care caută o aventură intelectuală.
Trăirea pătimașă a biografiei
E un volum frisonant, puternic, dezvoltat pe o paletă largă de sentimente, de la violență verbală controlată la duioșie.
Călătorie la capătul nopții
Otto barbarul este în egală măsură un film despre vină, dar și despre neputință.
Un fel de omagiu monstruos
Artiștii, muzica și sound-urile explorate par mai degrabă legate de un plan de marketing destinat împăcării tuturor ascultătorilor preexistenți și posibili ai band-ului californian.
„România Sălbatică” - de azi în cinematografele din toată țara!
Cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, „România Sălbatică”, se lansează oficial astăzi, 17 septembrie, pe marile ecrane.
Toamna „De Basm”
Regal de evenimente dedicate promovării literaturii române contemporane pentru copii și tineret
„Spiritul de persecuție“
Odată cu reducerea la tăcere întotdeauna se pierde ceva, fie și oportunitatea de a judeca cu propria minte.
Splendide exemplare de paraziți sociali
Titlul pare ironic: e o casă a durerii, aluzie la calea suferinței (via dolorosa), dar una autoprovocată, ba chiar un pic imaginară.
Carte nouă la Humanitas: „Bestiarro” de Dan Perșa
Bestiarro propune o imagine a vieții politic-administrative românești, fixată în rama bestiarului, în manieră postmodernă.
Avanpremieră editorială: „Umbra regelui” de Maaza Mengiste
Vă prezentăm un fragment din romanul „Umbra regelui” de Maaza Mengiste, aflat în curs de apariție la Editura Nemira, în traducerea Gabrielei Nedelea.
Ultimele nopți de dragoste...
„Sergiu Vladimir” nu e altceva decît un pseudonim abil (în sensul că preia pe copertă identitatea ficțională a protagonistului) îndărătul căruia se ascunde ceva mai cunoscutul eseist și filosof Petru P. Ionescu (1903-1979).
Lacrimi artificiale
Nowhere Special este un film fără texturi, care arborează același dezinteres pentru locurile fără nume pe unde s-a filmat ca și pentru oamenii care le populează.
Pariuri personale
Recent ieșit din adolescență, Christone „Kingfish” Ingram tocmai își încheie mandatul de copil-minune al genului.
Cunoscutul scriitor și dramaturg András Forgách, eveniment la București
Lansarea romanului „Dosarele mamei mele” și vernisajul expoziției inspirate de povestea din carte, proiect semnat de fratele autorului, artistul vizual Péter Forgács
Carte nouă la Humanitas: „Din cer au căzut trei mere” de Narine Abgarian
„Am vrut să scriu o carte al cărei sfîrșit să ofere speranța. Omenirea are mare nevoie de speranță, de povești despre bine.“