Mai presus de chimie, comuniunea

Publicat în Dilema Veche nr. 916 din 28 octombrie – 3 noiembrie 2021
Mai presus de chimie, comuniunea jpeg

● Lavinia Branişte, Mă găseşti cînd vrei, Editura Polirom, 2021.

Nu există nici o complicaţie intelectualistă în rememorarea poveştii de iubire pe care Maria, o tînără care lucrează într-o multinaţională, o trăieşte alături de Victor, un mascul matur şi misterios, specialist în domeniul vînzărilor şi plecat adesea în lungi şi suspecte delegaţii. Dialogurile simple şi extrem de autentice fac din această carte un roman uşor de urmărit. Uneori, chiar cu sufletul la gură. Contorsionările care însoţesc mărturia Mariei se produc, în schimb, sub aspect psihologic şi se nasc atît din inteligenţa şi fineţea ochiului (şi a ceasornicului) cu care femeia îşi măsoară destrămarea emoţională, vulnerabilitatea, dependenţele dureroase, cît şi din (sau mai ales din) contrastele percepţiei asupra relaţiei cu bărbatul iubit. Personaj cu adevărat complex, tînăra este un amestec de dezabuzare, masochism şi poeticitate. Anumite pasaje din debutul romanului, în care cei doi se întîlnesc întîmplător într-un aeroport şi cînd iluzia unui romance clasic este încă întreţinută, pot fi uşor absorbite pe portativele neconvenţionale ale un poezii (post)douămiiste: „S-a uitat la mine prin poarta cu scanner, cînd o femeie în uniformă mi-a pipăit sîrmele de la sutien”.

Lupte grele se dau, pe scena interioară a subiectului, între percepţia asupra bărbatului ca element care conferă siguranţă, ca dizolvant al unor vulnerabilităţi mai vechi (de la traumele din grădiniţele comuniste la cele acumulate în familie, şi pînă la depresiile manifestate prin dietele severe din post-adolescenţă) şi senzaţia (ori, alteori, revelaţia) că i se joacă o farsă, că se mulţumeşte cu extrem de puţin, că repetă greşeli, ferecîndu-se cu aceleaşi lanţuri ca în trecut, din cauza stimei de sine extrem de scăzute.

Fără a se reduce cîtuşi de puţin la o astfel de lectură, romanul Laviniei Branişte oferă, totuşi, un rulaj extrem de fin atît pentru o agendă feministă, cît şi pentru delectările unei abordări psihanalitice. Vocea repetă adesea în minte prejudecăţile nefericite şi catehismele deformate ale mamei, soluţii disperate la o traumă adîncită: „Dacă sexul nu e spectaculos, cineva are o problemă. În general femeia. Trebuie să ştii să-l ţii pe bărbat lîngă tine. În lume sînt de două ori mai multe femei decît bărbaţi”. Un ataşament mai puternic dezvoltă fiica faţă de tată, acesta aluvionîndu-i pachetul de contradicţii interioare. Deşi vizibil adîncit în infidelităţi, chinuindu-şi o viaţă consoarta, el ar fi înnebunit de nervi dacă ar fi ştiut că unica sa fiică suferă în dragoste sau este chinuită de către bărbatul pe care îl iubeşte, fără a-şi pune nici o clipă problema similitudinilor dintre comportamentul acestuia din urmă şi propriul său comportament. Un discret complex Pygmalion al relaţiei amoroase pe care Maria o trăieşte completează, în sfîrşit, acest peisaj: „Începusem să mă îmbrac altfel, să port bijuteriile luate de el, să-mi las părul ceva mai lung, la sugestia lui, să mă dau cu ruj. A fost singurul lucru pe care am acceptat să mi-l pun pe faţă, deşi a încercat să mă trimită la salon să mă machiez de mai multe ori, spunînd că decontează el”. Replica lui Victor e deconcertantă, într-adevăr: „Să te simţi şi tu femeie, zicea”, ignorînd că are în faţă pe cineva care nu a considerat niciodată necesar să-şi accentueze feminitatea prin accesorii. În plus, Maria vine din relaţiile anterioare cu oboseala emoţională a celei care investeşte încredere şi, de regulă, suferă trădări şi dezamăgiri. Incriminată este adesea „nepriceperea mea la oameni”, însă acest proces e derulat, nu o dată, cu un umor şi cu o autoironie care trezesc discret compasiunea cititorului.

Psihologizarea intensă a poveştii are drept rezultat deconstrucţia love story-ului iniţial, prin revelarea mecanismelor de recompensă care îi ţin împreună pe cei doi, prin formele uneori perverse de dependenţă care se creează, „greu de distins şi greu de evitat”, prin demistificarea versiunii cochete a scenariului amoros feminin ori, la nivel simbolic, al altor accesorii clişeizate, precum acelea impregnate de adorarea necondiţionată a mărcilor de lux, a parfumurilor, a felinelor etc. Poate că nu e lipsită de relevanţă nici tentativa eşuată a împrietenirii cu motanul casei, cînd acesta „s-a zvîrcolit pentru a se elibera şi mi-a despicat buza de jos cu o gheară”.

Mă găseşti cînd vrei este un roman „cu de toate”, problematizînd falsele definiţii ale feminităţii şi aparţinînd unei prozatoare cu mîna îndelung exersată, care nu dă greş pe nici un palier. Fără a suferi de vreo preţiozitate, compoziţia este bine studiată, iar fluxul narativ e uneori întrerupt de scurte introspecţii, de regulă autoironice, de fals-sapienţiale priviri în oglindă, marcate grafic prin alineate. Descrierile de atmosferă (am reţinut metafora „troleului” ca un „hîrb mirositor din care a ieşit o căldură bolnăvicioasă cînd s-au deschis uşile”) însoţesc portretele convingător conturate, meditaţiile decomplexate asupra credinţei etc. În esenţă, romanul comprimă în cele 200 de pagini ale sale („hai c-am scris scurt, ca băieţii”, a titrat prozatoarea pe Facebook) o meditaţie asupra insuficienţei unei chimii strict intelectuale într-o relaţie de amor. „A pune totul la comun”, „a-şi povesti întîmplările” unul altuia, iată visul.

Adrian Mureşan este critic literar, profesor la Liceul Teoretic „Avram Iancu” din Cluj-Napoca. Cea mai recentă carte: Vîrstele subversiunii. N. Steinhardt şi deconstrucţia utopiilor, Editura OMG, 2020.

dilemaveche ro   Literatura clasica pentru copii   De ce merita redescoperita jpg
Literatura clasică pentru copii: De ce merită redescoperită
"A fost odată, ca niciodată..." Cine nu-și amintește aceste cuvinte magice care deschideau porțile unei lumi fantastice?
dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.

Parteneri

WhatsApp Image 2025 04 01 at 18 24 30 jpeg
Afacerea cu care nu dai greș, cererea depășind de câteva ori oferta. „Importăm extraordinar de mult”
O afacere pornită cu mai bine de 10 ani în urmă într-o zonă căutată în special pentru peisajele de basm crește cu fiecare an. Pe piață este însă loc de mult mai mult, cererea de produse fiind de câteva ori mai mare decât oferta.
Creierul se degradează în mod accelarat la anumite vârste dar acest proces poate fi încetinit potrivit cercetătorilor Colaj
Cum să avem un creier mai tânăr și mai sănătos. Sfaturile specialiștilor pentru o viață lucidă și fericită
Creierul îmbătrânește, de-a lungul vieții și ne afectează întreg organismul. Tocmai de aceea, medicii spun că păstrarea creierului într-o formă cât mai bună ne va asigura o calitatea superioară a vieții. Și totul depinde de noi.
barbra streisand trudeau profimedia 0305165148 jpg
24 aprilie: Actriţa Barbra Streisand împlineşte 83 de ani. Idila sa cu Pierre Trudeau, fost premier al Canadei: „Mă simţeam ca Jackie Kennedy!”
Celebra actriţă şi cântăreaţă Barbra Streisand împlineşte 83 de ani. Printre cei mai importanţi bărbaţi din viaţa ei s-a numărat şi Pierre Trudeau, fost premier al Canadei. Tot într-o zi de 24 aprilie s-a născut marea maestră internaţională a şahului Elisabeta Polihroniade.
iaurt jpg
7 efecte miraculoase ale iaurtului pentru o piele fină, fără riduri, care te vor face să uiți de Botox
Îți simți pielea obosită și lipsită de strălucire? Ai impresia că feței tale îi lipsește „ceva”, chiar dacă folosești produse scumpe și rutine complicate?
traian basescu
Traian Băsescu, analiză asupra anului electoral 2024. „Au anulat alegerile fără nici un motiv temeinic”
Fostul președinte al României, Traian Băsescu, a scris într-o postare pe Facebook că alegerile organizate anul trecut de Guvernul Ciolacu s-au desfăşurat strict în funcţie de interesele PSD şi PNL.
noul cod fiscal
Politicile fiscale și comerciale se schimbă radical la nivel global. Ce mize sunt în joc
După mai mult de un deceniu de cooperare fiscală globală, se conturează din ce în ce mai clar o revenire a competiției fiscale, pe fondul unor noi tensiuni comerciale care perturbă lanțurile de aprovizionare în timp real.
Ciocan judecător cu euro FOTO shutterstock 2353545637 jpg
Despăgubiri de 4.500 de euro pentru o femeie după ce a fost concediată la două săptămâni de la angajare
O femeie a fost concediată după doar două săptămâni de muncă într-un abator din Austria Superioară, iar cazul a stârnit indignare, determinând intervenția Camerei de Muncă.
Turcoazul, cea mai apropiată nuanță de Olo – fără laser Foto Scientific American via Getty Images
Oamenii de știință au descoperit o culoare nemaivăzută. Cum arată Olo și ce simt cei care o percep
Cercetătorii de la Universitatea din California au descoperit o nouă culoare, Olo, obținută prin stimularea retinei cu un laser, care oferă o experiență vizuală unică.
ci electronica carte identitate electronica Conferinţă de presă pe tema Cărţii Electronice de Identitate susţinută de directorul DEPABD (Direcţia pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date a MAI) in Bucuresti 4 august 2021 FOTO Inqu
BEC face lumină în cazul alegătorilor care votează cu carte de identitate electronică fără adresă
Biroul Electoral Central a transmis, miercuri, o circulară în care precizează ce se întâmplă cu alegătorii care dețin cărți electronice de identitate de pe care a fost eliminată adresa de domiciliu.