Comunicat de presă: „Mihail Jora – Timpul care apropie”

5 octombrie 2021
Comunicat de presă: „Mihail Jora – Timpul care apropie” jpeg

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2021, seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora (1891-1971), Rector al Academiei Regale de Muzică din București, primul director al programelor muzicale Radio România, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural, colecționar de artă.

Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cuprinde o suită de spectacole muzical-teatrale educative pentru copii cu titlul Poze și pozne, pe muzica suitelor omonime de Mihail Jora și scenariul Celinei Petrescu, care, între anii 2002 şi 2012, a semnat scenariul şi regia uneia dintre cele mai iubite emisiuni radiofonice pe teme educative în domeniul muzicii clasice, „Lecţia micului meloman” la Radio România Muzical. Spectacolele vor avea loc pe 9 octombrie, ora 11:00 (Colegiul Academic din Cluj Napoca), 13 octombrie, ora 17:00 (Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești), 18 octombrie, ora 11:00 (Filarmonica „Oltenia” din Craiova), 21 octombrie, ora 11:00 (Teatrul „Act” din București), 3 noiembrie, ora 18:30 (Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău) și 7 noiembrie, ora 12:00 (Muzeul Colecțiilor de Artă din București). Din distribuție fac parte Adriana Toacsen (pianistă concertistă și cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București), actorii Adela Mihai (desemnată „Cea mai bună actriță” în Gala HOP – Gala tînărului actor 2019) și Ionel Barac (membru în Compania „Passepartout Dan Puric”, Compania9 şi Grupul de muzică medievală şi tradiţională „Truverii”). La evenimentele din București, vor asista și copii aflați în grija DGASPC sector 6, iar la Bacău - copii din programele Fundației „Sprijin pentru părinți”.

Proiectul se va finaliza pe 8 noiembrie 2021 cu reiterarea unui recital istoric ce a avut loc pe 8 noiembrie 1941, în organizarea ilustrului discipol al lui Jora, viitorul celebru dirijor și compozitor Constantin Silvestri, la Sala „Jean Feder” din București, pentru aniversarea vîrstei de 50 de ani a maestrului său. Programul a fost compus special pentru acel recital de elevi ai lui Mihail Jora, figuri de prestigiu ale muzicii românești: Dinu Lipatti, Ion Dumitrescu, Gheorghe Dumitrescu, Romeo Alexandrescu, Constantin Bugeanu și Paul Constantinescu, iar la eveniment a asistat însuși George Enescu, văr prin alianță al lui Jora și prieten apropiat. Pe 8 noiembrie 2021 vor da viață acelor lucrări mari nume ale artei interpretative actuale: pianistul Daniel Ciobanu, laureat al  Concursului „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, soprana Laura Tătulescu, a cărei carieră se derulează pe marile scene lirice ale lumii, precum Opera de Stat din Viena, Opera Bavareză de Stat din München, Opera din Los Angeles, pianista Raluca Știrbăț, o asiduă promotoare a creației românești în lume și inițiatoarea lucrărilor de restaurare a Casei „Enescu” de la Mihăilești, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, prezențe deosebit de active pe scena de concert, promovînd cu precădere valori ale muzicii românești. Recitalul se va desfășura la Muzeul Colecțiilor de Artă și va fi transmis online pe noul site al UCRRM – www.musicrit.ro, ce se va lansa cu această ocazie. Concertul va fi preluat live pe paginile de facebook UCRRM și Radio România Muzical. Programul va cuprinde: Allegretto rustico de Romeo Alexandrescu și Sonatina pentru mîna stîngă de Dinu Lipatti (Daniel Ciobanu), lieduri de Paul Constantinescu, Gheorghe Dumitrescu, Ion Dumitrescu, 4 Lieduri op. 20 pe texte de Ion Pillat de Mihail Jora (Laura Tătulescu și Ștefan Doniga), Mică suită de M. Jora (Diana Jipa și Ștefan Doniga), Bacanală și Piesa de concert op. 25 nr. 3 de Constantin Silvestri și suita „Joujoux pour ma damme” de Mihail Jora (Raluca Știrbăț).

 ***

Organizator: Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

Fondată în 1990 de personalități notabile ale vieții muzicale românești precum: prof. univ. dr. dhc. Grigore Constantinescu (prim Președinte al UCRRM), criticul muzical Smaranda Oțeanu-Bunea sau reputatul om de radio și televiziune Iosif Sava, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM – Musicrit) este organizația care a construit, de trei decenii încoace, adevărate edificii de promovare a valorilor muzicale în spațiul românesc. Folosind formula consacrată a concursurilor, galelor și festivalurilor, dar și instrumentele unei popularizări intense – prin emisiuni radiofonice și de televiziune semnate de nume ca: Ivona Cristescu, Luminița Constantinescu, Despina Petecel-Theodoru, Ruxandra Arzoiu și multe altele – la rîndul lor membre ale UCRRM, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România a încurajat permanent carierele la început de drum și i-a onorat pe muzicienii din trecut căzuți în uitare, azi, eforturile UCRRM – Musicrit  îndreptîndu-se cu preponderență spre susținerea artiștilor independenți.

Prin proiectul „Mihail Jora – Timpul care apropie”, UCRRM – Musicrit își relansează activitatea, după pierderea suferită la începutul anului 2020, prin trecerea în eternitate a Președintelui său fondator, prof. univ. dhc. Grigore Constantinescu, și preluarea conducerii organizației de către Luminița Arvunescu, muzicolog și realizatoare de emisiuni la Radio România Muzical.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sponsori ai recitalului aniversar: JTI, Clubul Rotary Pipera, Clubul Rotary București.

Parteneri: Muzeul Național de Artă, Teatrul Act, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, DGASPC sector 6, Fundația „Sprijin pentru părinți”.

Partener media principal: Radio România Muzical.

Parteneri media: Dilema veche, Radio Trinitas, Revista Ararat, Verbs describe us.

Foto: adevarul.ro

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

toaleta publica pixabay jpg
Motivele pentru care tinerii din Generația Z evită să folosească toaleta de la serviciu. Studiul care dezvăluie curiozități nebănuite
Generația Z pare să aibă o mulțime de probleme și de ciudățenii, după cum arată unele studii, dar unul dintre ele le întrece pe toate. Presa americană vorbește despre o cercetare care relevă un aspect nebănuit.
adriana bahmuteanu
Adriana Bahmuțeanu, apel disperat către Marcel Ciolacu. Jurnalista vrea să își recupereze copiii după moartea lui Silviu Prigoană: „Vă scriu în numele tuturor părinților”
După ce Silviu Prigoană s-a stins din viață, Adriana Bahmuțeanu a solicitat emiterea unei ordonanțe președințiale prin care să îi ia pe cei doi copii minori la ea, deoarece domiciliul lor trebuie să fie la mamă. Jurnalista are și o avocată care o ajută în acest sens.
Cartofi dulci  jpg
Cartoful dulce, tot mai căutat și în România! Cât costă un kilogram
În ultima perioadă, cartofii dulci sunt tot mai căutați. Au devenit nelipsiți de pe mesele românilor. Dacă în trecut, un kilogram costa zeci de lei, în prezent, în piaţă, un kilogram se cu 15 lei.
shutterstock 2163066657 jpg
Val de agresiuni în Rusia, provocat de deținuții întorși de pe front: „Sunt veteran al operațiunii militare speciale, o să te ucid!”
Deținuții recrutați din închisori pentru a lupta în Ucraina în schimbul libertății și care se întorc teferi din război provoacă probleme acasă. În prima jumătate a acestui an, numărul militarilor condamnați pentru diverse infracțiuni s-a dublat față de aceeași perioadă a anului trecut.
Oleg Ozerov Foto Arise tv jpeg
Chișinăul îl acuză pe ambasadorul rus că face propagandă împotriva Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Moldovei îl acuză pe ambasadorul rus la Chișinău, Oleg Ozerov, să înceteze propagandă și să se concentreze pe „soluții reale în beneficiul cetățenilor din ambele țări”. Solicitarea MAE vine după ce diplomatul a acordat un interviu în care a vorbit despre mai multe as
luna 800x450 jpg
Oamenii de știință propun o nouă teorie șocantă pentru originea Lunii. Populara „teorie a coliziunii” ar fi greșită
Oamenii de știință s-au confruntat cu misterul originii lunii de sute de ani. Un nou studiu sugerează că așa-numită teorie a „coliziunii” poate să nu fie cea corectă.
image png
Adriana Bahmuțeanu îi cere ajutorul premierului Ciolacu pentru a-și recupera copiii: „Vă implor să luați măsuri urgente”
Adriana Bahmuţeanu i-a transmis un mesaj premierului Marcel Ciolacu, căruia i-a cerut să ia măsuri urgente cu privire la situația copiilor săi. Fosta moderatoare TV a cerut și emiterea unei ordonanţe preşedinţiale prin care instanţa să stabilească că este unicul reprezentant al celor doi minori.
mircea lucescu jpg
banner divorț png