Comunicat de presă: „Mihail Jora – Timpul care apropie”

5 octombrie 2021
Comunicat de presă: „Mihail Jora – Timpul care apropie” jpeg

Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România organizează, în perioada 9 octombrie – 8 noiembrie 2021, seria de evenimente „Mihail Jora – Timpul care apropie”, cu scopul de a marca cei 130 de ani de la nașterea și cei 50 de ani de la stingerea din viață a marelui compozitor, profesor, dirijor Mihail Jora (1891-1971), Rector al Academiei Regale de Muzică din București, primul director al programelor muzicale Radio România, membru titular al Academiei Române, figură proeminentă a spațiului cultural, colecționar de artă.

Proiectul, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național, cuprinde o suită de spectacole muzical-teatrale educative pentru copii cu titlul Poze și pozne, pe muzica suitelor omonime de Mihail Jora și scenariul Celinei Petrescu, care, între anii 2002 şi 2012, a semnat scenariul şi regia uneia dintre cele mai iubite emisiuni radiofonice pe teme educative în domeniul muzicii clasice, „Lecţia micului meloman” la Radio România Muzical. Spectacolele vor avea loc pe 9 octombrie, ora 11:00 (Colegiul Academic din Cluj Napoca), 13 octombrie, ora 17:00 (Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești), 18 octombrie, ora 11:00 (Filarmonica „Oltenia” din Craiova), 21 octombrie, ora 11:00 (Teatrul „Act” din București), 3 noiembrie, ora 18:30 (Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău) și 7 noiembrie, ora 12:00 (Muzeul Colecțiilor de Artă din București). Din distribuție fac parte Adriana Toacsen (pianistă concertistă și cadru didactic la Universitatea Națională de Muzică din București), actorii Adela Mihai (desemnată „Cea mai bună actriță” în Gala HOP – Gala tînărului actor 2019) și Ionel Barac (membru în Compania „Passepartout Dan Puric”, Compania9 şi Grupul de muzică medievală şi tradiţională „Truverii”). La evenimentele din București, vor asista și copii aflați în grija DGASPC sector 6, iar la Bacău - copii din programele Fundației „Sprijin pentru părinți”.

Proiectul se va finaliza pe 8 noiembrie 2021 cu reiterarea unui recital istoric ce a avut loc pe 8 noiembrie 1941, în organizarea ilustrului discipol al lui Jora, viitorul celebru dirijor și compozitor Constantin Silvestri, la Sala „Jean Feder” din București, pentru aniversarea vîrstei de 50 de ani a maestrului său. Programul a fost compus special pentru acel recital de elevi ai lui Mihail Jora, figuri de prestigiu ale muzicii românești: Dinu Lipatti, Ion Dumitrescu, Gheorghe Dumitrescu, Romeo Alexandrescu, Constantin Bugeanu și Paul Constantinescu, iar la eveniment a asistat însuși George Enescu, văr prin alianță al lui Jora și prieten apropiat. Pe 8 noiembrie 2021 vor da viață acelor lucrări mari nume ale artei interpretative actuale: pianistul Daniel Ciobanu, laureat al  Concursului „Arthur Rubinstein” de la Tel Aviv, soprana Laura Tătulescu, a cărei carieră se derulează pe marile scene lirice ale lumii, precum Opera de Stat din Viena, Opera Bavareză de Stat din München, Opera din Los Angeles, pianista Raluca Știrbăț, o asiduă promotoare a creației românești în lume și inițiatoarea lucrărilor de restaurare a Casei „Enescu” de la Mihăilești, violonista Diana Jipa și pianistul Ștefan Doniga, prezențe deosebit de active pe scena de concert, promovînd cu precădere valori ale muzicii românești. Recitalul se va desfășura la Muzeul Colecțiilor de Artă și va fi transmis online pe noul site al UCRRM – www.musicrit.ro, ce se va lansa cu această ocazie. Concertul va fi preluat live pe paginile de facebook UCRRM și Radio România Muzical. Programul va cuprinde: Allegretto rustico de Romeo Alexandrescu și Sonatina pentru mîna stîngă de Dinu Lipatti (Daniel Ciobanu), lieduri de Paul Constantinescu, Gheorghe Dumitrescu, Ion Dumitrescu, 4 Lieduri op. 20 pe texte de Ion Pillat de Mihail Jora (Laura Tătulescu și Ștefan Doniga), Mică suită de M. Jora (Diana Jipa și Ștefan Doniga), Bacanală și Piesa de concert op. 25 nr. 3 de Constantin Silvestri și suita „Joujoux pour ma damme” de Mihail Jora (Raluca Știrbăț).

 ***

Organizator: Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România.

Fondată în 1990 de personalități notabile ale vieții muzicale românești precum: prof. univ. dr. dhc. Grigore Constantinescu (prim Președinte al UCRRM), criticul muzical Smaranda Oțeanu-Bunea sau reputatul om de radio și televiziune Iosif Sava, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România (UCRRM – Musicrit) este organizația care a construit, de trei decenii încoace, adevărate edificii de promovare a valorilor muzicale în spațiul românesc. Folosind formula consacrată a concursurilor, galelor și festivalurilor, dar și instrumentele unei popularizări intense – prin emisiuni radiofonice și de televiziune semnate de nume ca: Ivona Cristescu, Luminița Constantinescu, Despina Petecel-Theodoru, Ruxandra Arzoiu și multe altele – la rîndul lor membre ale UCRRM, Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România a încurajat permanent carierele la început de drum și i-a onorat pe muzicienii din trecut căzuți în uitare, azi, eforturile UCRRM – Musicrit  îndreptîndu-se cu preponderență spre susținerea artiștilor independenți.

Prin proiectul „Mihail Jora – Timpul care apropie”, UCRRM – Musicrit își relansează activitatea, după pierderea suferită la începutul anului 2020, prin trecerea în eternitate a Președintelui său fondator, prof. univ. dhc. Grigore Constantinescu, și preluarea conducerii organizației de către Luminița Arvunescu, muzicolog și realizatoare de emisiuni la Radio România Muzical.

Proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național.

Sponsori ai recitalului aniversar: JTI, Clubul Rotary Pipera, Clubul Rotary București.

Parteneri: Muzeul Național de Artă, Teatrul Act, Filarmonica „Transilvania” din Cluj-Napoca, Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești, Filarmonica „Oltenia” din Craiova, Filarmonica „Mihail Jora” din Bacău, DGASPC sector 6, Fundația „Sprijin pentru părinți”.

Partener media principal: Radio România Muzical.

Parteneri media: Dilema veche, Radio Trinitas, Revista Ararat, Verbs describe us.

Foto: adevarul.ro

973 15 Banu Walter Sickert, The Old Bedford jpg
Rătăciri pariziene
Rătăcirile pariziene m-au condus către un alt pictor, Walter Sickert, puțin cunoscut, descoperit în ultimii ani și prezent la Petit Palais.
973 16 coperta1 jpg
Poezia LGBT+ – dincolo de manifestul identitar –
În literatură totul este important, doar dominanta se schimbă periodic.
p 17 2 jpg
Misterul Lisabonei
O scenă de club e frumoasă fără să inspire la dans sau hormoni; o scenă de la filmare nu mizează deloc pe virtuozitatea mizanscenei încîlcite în camere și cabluri.
973 17 Biro coperta1 jpg
Plictis & angoasă
Ambii artiști sînt specializați în conținut inerent plictisitor ce eludează percepții superficiale, dar în același timp angoasează ca muzică în surdină.
317464034 503814775101509 8297660474908428773 n jpg
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre Platon – Opera integrală, volumul III
Andrei Pleșu în dialog cu Andrei Cornea despre al treilea volum din seria operei integrale a lui Platon.
5680565535 553329df21 k jpg
„Străinătate” (fragment)
Marea sculptată în tavan era tot acolo, valuri albe, bleu, bleu închis și gri, care rămăseseră cu crestele încremenite, în așteptare.
Afis 7 dec 2022 Sala Radio jpg
„GLORIA” de VIVALDI: atmosfera sacră a Crăciunului la Sala Radio
Miercuri, 7 decembrie 2022 (de la 19:00), veți asculta lucrarea lui Vivaldi la Sala Radio
972 16 coperta jpg
Iași, România
„Ce-i cu fatalismul ăsta mioritic? Nu-i chiar așa.”
972 17 Cabinele foto D  Ivan jpg
3 x FNT 2022
Este arta (literatura, teatrul, muzica) o formă de comunicare între două sau mai multe părți sau se consumă în intimitate?
MNLR dezbatere 25noiembrie 2022 png
Sociologul Gelu Duminică, scriitorul Vasile Ernu și experta în politici de gen și minorități Fatma Yilmaz dezbat pe tema identității etnice
Muzeul Național al Literaturii Române își propune să continue și să dezvolte proiectul, organizînd noi ediții dedicate și altor minorități etnice.
Afis 25 nov 2022 Sala Radio jpg
Uverturi celebre din opere și aniversarea a 70 de ani de la inaugurarea clădirii Radio România
Evenimentul din data de 25 noiembrie punctează și o aniversare specială a Sălii Radio
p 16 Fernando Pessoa WC jpg
De ce moare, totuși, Ricardo Reis?
Ricardo Reis se întrupează din adîncurile mării, vine din străfundurile apelor, purtat de o navă fantomă, pentru a se incarna.
p 17 1 jpg
Departe de tot
O casă pe buza sălbăticiei. O pădure care promite tihnă și de fapt ascunde belele. O protagonistă care fuge zadarnic de propriul trecut
971 17 Breazu jpeg
Rebelă cu mai multe cauze
Chiar dacă punch-ul primelor albume a rămas în urmă, în 2022 M.I.A. propune tot o formulă a insurgenței.
Afis 18 nov Sala Radio jpg
Cîștigător al celebrului Concurs de dirijat Gustav Mahler - FINNEGAN DOWNIE DEAR - invitat la Sala Radio
Cîștigător al celebrului Concurs Internațional de Dirijat Gustav Mahler, Germania - 2020, FINNEGAN DOWNIE DEAR, care va debuta în noua stagiune la Staatsoper Berlin.
970 16 coperta Chirita jpg
Uciderea unei metafore
Thomas Hobbes descrie, în Leviatanul, apariția gîndurilor din mici mișcări mecanice care au loc în interiorul creierului.
p 17 jpg
Eșuat pe mal
Insula e un buchet de mici intuiții care se chinuie din greu să se coaguleze în ceva rotund.
970 17 Biro coperta1 jpg
Muzici cu tronc
Jazz-ul postmodern se întoarce în cluburile noastre după o spectaculoasă ofertă de festivaluri de peste vară; să fim o piață așa primitoare chiar și cu cele mai elitiste nișe?
970 21 Ioana jpg
Un film cu mize mari înecat în derizoriu
Din punct de vedere imagistic, filmul este ireproșabil, însă nu rezistă nici sub raportul construcției narative, nici al construcției personajelor și nici măcar al criticii pe care se angajează să o facă.
green hours lives   square jpg
Green Hours celebrează cei aproape 30 de ani de activitate printr-o expoziție multimedia imersivă
Experiență culturală imersivă – 30 de ani de Green Hours relevați în cadrul unei instalații gîndite sub forma unui parcurs – expoziție
Afis Sala Radio 11 nov 2022 jpg
CHRISTIAN LINDBERG - desemnat artistul anului în 2016 - este invitat la Sala Radio
Desemnat în 2016 „Artistul anului” în cadrul galei International Classical Music Awards, trombonistul, dirijorul și compozitorul suedez CHRISTIAN LINDBERG este invitat special la SALA RADIO
comunicat noutati anansi noiembrie png
Noutăți în colecția ANANSI: integrala operei poetice a lui César Vallejo, un nou roman de Gheorghi Gospodinov și una dintre cărțile-revelație ale ultimilor ani, semnată de chilianul Benjamín Labatut
Trei noi titluri din portofoliul literaturii universale au fost publicate recent în traducere în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M.
Afis Sala Radio 10 nov 2022 jpg
Concert spectaculos de electro-swing: Big Band-ul Radio și Alice Francis
Joi, 10 noiembrie 2022, BIG BAND-UL RADIO dirijat de SIMONA STRUNGARU va susține la SALA RADIO un concert de electro-swing, invitată specială a serii fiind solista vocală ALICE FRANCIS.
Online MarkLetteri jpg
Jazz post-modern - Mark Lettieri, The Baritone Sessions vol. 2, Leopard (6) Records, 2022 -
Mark Lettieri Group vor concerta în Clubul Control din București pe 7 noiembrie.

Adevarul.ro

Razvan din Idicel la masa jpg
Povestea lui Răzvan din Idicel: „Poate că în străinătate eram mai bogat, dar sunt fericit că pot să fac ceva la mine acasă” VIDEO
Afacerea lui Răzvan Rusu a început într-o gospodărie din Idicel Pădure, „satul unde se termină lumea”, cu un ceaun și 50 de kilograme de cirește. Acum produce zeci de mii de borcane cu bunătăți tradiționale tot la ceaun și n-ar face asta în altă parte pentru nimic în lume.
Balenciaga 1 Foto Captura JPG
Controversata campanie Balenciaga: clienții încep să-și distrugă hainele brandului
În imaginile publicate în sprijinul colecției de primăvară 2023 a mărcii, copii mici sunt văzuți pozând cu animale de pluș care sunt îmbrăcate în ținute în stil BDSM. În plus, într-o fotografie un copil este prezentat alături de pahare de vin și de bere.
paul danci jpg
Noile mașini, proiectate să „țină” între 7 și 12 ani. Explicațiile unui inginer român de la Mercedes
Paul Danci, un inginer care lucrează la Mercedes-Benz, a explicat, într-o postare de pe pagina sa de Facebook, motivele pentru care astăzi „nu se mai fac mașini așa cum se făceau mai demult”. Potrivit inginerului român, noile mașini sunt proiectate cu o durată de viață între 7 și 12 ani.

HIstoria.ro

image
Drumul spre Alba Iulia: Cum au ajuns românii la Marea Adunare Națională
Așa cum se înfățișează din literatura memorialistică, majoritatea delegaților ori participanților sosesc la Alba Iulia cu trenul. Numai cei din așezările aflate la distanțe mici călătoresc cu alte mijloace de transport.
image
Noiembrie 1918: O lume în revoluție
1918, așa cum este creionat de literatura memorialistică, este anul unei lumi în plină revoluție. Desfășurată de la un capăt la celălalt al continentului european, revoluția este inegală și îmbracă diverse forme.
image
Scurt istoric al zilei naţionale
Instaurată încă de la venirea pe tronul României a lui Carol I, 10 Mai a rămas în tradiţia românilor ca Ziua Naţională a României moderne, până în 1947, când a fost impus regimul comunist. Un principe strãin pe tronul României reprezenta o necesitate politicã întrucât dupã abdicarea forţatã a lui Cuza la 11 februarie se ridica problema menţinerii recunoaşterii unirii celor douã principate.