Democra╚Ťie ÔÇô test pozitiv. ├Äncredere ╚Öi valori democratice pe timp de criz─â

27 septembrie 2021
Democra╚Ťie ÔÇô test pozitiv  ├Äncredere ╚Öi valori democratice pe timp de criz─â jpeg

Colegiul Noua Europ─â ÔÇô Institutul de Studii Avansate din Bucure╚Öti are deosebita pl─âcere s─â v─â invite la workshop-ul interna╚Ťional Democra╚Ťie ÔÇô test pozitiv. ├Äncredere ╚Öi valori democratice pe timp de criz─â, care va avea loc online, joi, 30 septembrie 2021, ├«ncep├«nd cu ora 10.00 (Bucure╚Öti).

Publicul este invitat s─â participe online, pe platforma Zoom, urm├«nd indica╚Ťiile de mai jos:

Join Zoom Meeting
https://us02web.zoom.us/j/82022763316?pwd=TGxLR204WS9XUk5oWEN0WXdrVmtlQT09

Meeting ID: 820 2276 3316
Passcode: 770296

Cercet─âtorii vor reflecta asupra ideii c─â, ├«n vremuri de criz─â profund─â, democra╚Ťiile, aplic├«nd ÔÇ×medica╚ŤiaÔÇŁ potrivit─â, ajung s─â se confrunte cu propriile maladii. Studii recente au ar─âtat c─â, ├«n societ─â╚Ťile ├«n care oamenii au ├«ncredere ├«n stat ╚Öi ├«n institu╚Ťiile sale, m─âsurile restrictive luate pentru combaterea pandemiei au fost acceptate mai u╚Öor. ├Än acela╚Öi timp, un raport special se creeaz─â ├«ntre ├«ncrederea fa╚Ť─â de semeni ÔÇô ├«n leg─âtur─â direct─â cu nivelul de democratizare a societ─â╚Ťii ÔÇô ╚Öi gradul de coerci╚Ťie al m─âsurilor preventive. Variind mult de la un stat la altul, acest tip de rela╚Ťie influen╚Ťeaz─â direct responsabilizarea individual─â ╚Öi social─â a cet─â╚Ťenilor.

Evenimentul va include dou─â sec╚Ťiuni:

Consolidarea încrederii:
-comunic─âri despre consolidarea sau subminarea valorilor democratice ╚Öi despre modul ├«n care ├«ncrederea cet─â╚Ťenilor ├«n stat ╚Öi ├«n institu╚Ťiile sale afecteaz─â direct implementarea m─âsurilor restrictive pe timp de criz─â ╚Öi r─âspunsul la acestea;
-studii despre plasarea în carantină și protestele care au urmat;
-cercet─âri despre modul ├«n care o perioad─â de criz─â poate fi folosit─â de guverne pentru a-╚Öi vindeca propriile maladii ╚Öi a crea condi╚Ťii pentru consolidarea ├«ncrederii cet─â╚Ťenilor.

Schimbarea valorilor pe timp de criz─â:
-prelegeri despre felul ├«n care o situa╚Ťie de criz─â, care produce o modificare brusc─â a nivelului de trai, poate afecta sistemul de valori al individului ╚Öi implicarea civic─â a acestuia;
-studii despre efectele izol─ârii obligatorii ╚Öi ale carantinei asupra sistemului de educa╚Ťie ╚Öi ale transferului de valori democratice.

Program:

Deschidere

10.00-10.30 Andreea MURARU, NEC Alumna
Încrederea în semeni în timpul pandemiei de COVID-19

Invitat special

10.30-11.30 Jean-Louis FABIANI, Profesor, Departamentul de Sociologie și Antropologie Socială, Universitatea Central Europeană (CEU)
Mai există încredere în timpul epidemiei?

Prezent─âri tematice

11.30-12.00 Robert SANTA, Dr., ╚ścoala Na╚Ťional─â de Studii Politice ╚Öi Administrative
Impactul asimetric al pandemiei de COVID-19 ╚Öi al carantinelor care au urmat asupra natalit─â╚Ťii europene

12.00-13.30 Pauz─â de mas─â

13.30-14.00 Monica ROMAN, profesor, Academia de Studii Economice București
Afecteaz─â migra╚Ťia ├«ncrederea ├«n semeni?

14.00-14.30 Ligia DECA, consilier preziden╚Ťial, NEC Alumna
Provoc─ârile sistemului de ├«nv─â╚Ť─âm├«nt (superior) ├«n timpul pandemiei

Invitat special

14.30-15.30 Sergiu GHERGHINA, lector în Studii Politice, Universitatea din Glasgow
Banii amenin╚Ť─â reprezentarea: partide politice ╚Öi clientelism electoral

Concluzii

Comunicările și sesiunea Q&A se vor desfășura în limba engleză.

Evenimentul este parte din programul de burse AMEROPA al Colegiului Noua Europ─â ÔÇô Institutul de Studii Avansate din Bucure╚Öti.  

Democracy Testing Positive ÔÇô Trust and Democratic Values in Times of Stress: NEC

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

Adevarul.ro

image
Factur─â de aproape 15.000 de euro la telefonul mobil, dup─â accesarea unui link necunoscut
Este p─â┼úania unei familii din Sighetu Marma┼úiei, dup─â ce fiul lor a deschis un link necunoscut. Apelurile au ├«nceput s─â curg─â, ajung├ónd la c├óte 500, zilnic. Factura uria┼č─â de peste 70.000 de lei va trebui achitat─â de c─âtre titularul abonamentului.
image
Amantele criminale din Bihor, trimise ├«n judecat─â. Victima, care era so┼úul uneia, le┬á ÔÇ×agasaÔÇť pentru c─â voia sex cu nevasta
Cele două femei din Bihor care i-au plătit 40.000 lei unui interlop, ca să-l ucidă pe soţul uneia dintre ele, au fost trimise în judecată, procurorii susţinând că acestea aveau o relaţie amoroasă, iar soţia victimei se simţea agasată de faptul că el voia să facă sex.
image
Fetiţă de doi ani, căzută de la etajul trei al unui hotel din Eforie Nord. Copila a fost găsită de un turist în iarbă
O fetiţă de doi ani a căzut de la etajul hotelului Delfinul din staţiunea Eforie Nord. Accidentul s-a produs luni, 4 iulie, ora 11.30, la Hotelul Delfinul din staţiunea Eforie Nord. La faţa locului a ajuns un echipaj al Ambulanţei.

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.