19-21 octombrie: „Conferințele Dilema veche”, din nou la Cluj-Napoca, din nou la UBB

8 octombrie 2021
19 21 octombrie: „Conferințele Dilema veche”, din nou la Cluj Napoca, din nou la UBB jpeg

Între 19 și 21 octombrie 2021, vor avea loc la Cluj-Napoca Conferințele Dilema veche, organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche, cu susținerea Consiliului local și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Conferințele Dilema veche sînt un proiect itinerant, cu ediții în Arad, Timișoara și, pentru a doua oară deja, Cluj-Napoca. Pentru noi, este o mare bucurie să revenim în cel mai important centru cultural al Transilvaniei, unde gazdă ne va fi Universitatea Babeș-Bolyai.

Tema ediției clujene a Conferințelor Dilema veche este Despre dreptate și cum se împarte. Teorii, păreri, nevroze.

Motivația acestei teme, pe care o socotim extrem de actuală, este următoarea:

„Dacă asculți atent zgomotul cacofonic al libertății noastre, constați imediat că societatea în care trăim este împătimită de dreptate. Tot românul cere dreptate! Atît de împătimită e lumea românească după dreptate, încît observăm lesne că ceea ce pare drept unuia, îi pare nedrept celuilalt. Dar această polarizare nu descurajează pe nimeni și fiecare continuă să caute, în felul său, dreptatea. Unii privesc după dreptate spre judecători și instituțiile judiciare, alții înalță ochii la Cer, alții cer Guvernului să implementeze politici ale justiției sociale, dar sînt și dintre cei care înțeleg că-și pot face dreptate doar cu mîna lor, după cum nu puțini sînt resemnați, crezînd că dreptate nu se poate face nicicum.

Această ediție a Conferințelor Dilema veche convoacă în jurul temei dreptății specialiști din mai multe domenii: juriștii, desigur, vor avea un cuvînt important, dar vom asculta ce ne spun despre dreptate și psihologi, politologi, teologi, ba chiar și filologi.

Fără pretenția de a livra soluții definitive, această ediție a Conferințelor Dilema veche pune problema dreptății din mai multe unghiuri și speră să vă provoace să gîndiți mai departe, pe cont propriu. Acesta este, de altfel, spiritul revistei Dilema veche. Ce sperăm, doar, este să stimulăm trecerea lumii românești de la nevroză la părere și mai apoi la teorie, în privința dreptății.” (Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema veche)

Invitații confirmați ai celei de-a doua ediții clujene a Conferințelor Dilema veche sînt: prof. Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. Valeriu Stoica (Universitatea din București), prof. Iulia Motoc (Universitatea din București), prof. Radu Catană (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. Adrian Papahagi (Universitatea Babeș-Bolyai), conf. Dan Popescu (Universitatea Babeș-Bolyai), conf. Ruxandra Ivan (Universitatea din București), conf. Alin Tat (Universitatea Babeș-Bolyai), Mihai Popa (E.ON România), Ștefan Botezatu (avocat), Justin Anghel (avocat). Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de obicei, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, dezbateri și dialoguri publice, într-un format hibrid, cu prezența multora dintre invitați în Sala Club, dar și invitați cu care se va dialoga online.

Programul complet al Conferințelor va fi comunicat de organizatori în următoarele zile. Evenimentele vor fi transmise live pe canalul de YouTube Dilema veche și pe paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor. Publicul va avea acces la Sala Club a UBB pe bază de invitație și rezervare, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data programată a evenimentelor.

***

Conferințele Dilema veche sînt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche.

Finanțatori principali: Consiliul local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca

Parteneri: Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Star UBB

Sponsori: ACT Botezatu Estrade Partners, E.ON, Grup West - dealer Opel și Autonom

Poster Orizontal   29 Martie 2023   Cimarosa si Salieri jpg
Baritonul italian RICCARDO NOVARO, aplaudat la Théître des Champs-Elysées – Paris, invitat la Sala Radio
Miercuri, 29 martie 2023 (19:00), îl veți asculta alături de ORCHESTRA DE CAMERĂ RADIO, sub bagheta dirijorului de origine libaneză TOUFIC MAATOUK.
989 16 coperta jpg
Imprevizibila ușurătate a vieții și a morții
Definitiv. O trilogie chiar marchează un punct notabil în proza românească de azi.
p 17 1 jpg
Burta balenei
Luat mai cu seamă în contextul particular al cinema-ului românesc, Spre Nord constituie o mare ocazie ratată.
989 17 Breazu jpg
Despre mizeria din dulceață
Să fie cam opt ani de cînd Laura Les și Dylan Brady și-au numit duo-ul după o întîmplare involuntar amuzantă.
989 23 Iamandi jpg
Un exercițiu de imaginație
Prima știre dintre cele douăzeci incluse în acest top este greva generală din 1926.
copertă Murmur jpg
988 16 coperta2 jpg
Retractilități incisive
Atît Cristina Alexandrescu, cît și Mihnea Bâlici sînt două voci deja recognoscibile în poezia românească extrem contemporană.
988 17 Vrabia foto Tudor Neacsu1 jpg
Să cazi la pace cu trecutul
Perioada postcomunistă în România, în special pînă la aderarea țării la Uniunea Europeană, a fost tumultuoasă din multe punctele de vedere.
Matrix fisa cartii jpg
Lauren Groff, Matrix, traducere din engleză de Brîndușa Cotea, Curtea Veche Publishing, 2023 - fragment -
Cu o privire arzătoare, se apleacă peste masa pe care Asta, entuziasmată, a început deja să schițeze planuri.
Giuliano da Empoli Magul de la Kremlin cop1 APROBATA (1) jpg
Magul de la Kremlin de Giuliano da Empoli - fragment-
Acest roman este inspirat din fapte și personaje reale, cărora autorul le-a împrumutat viață particular și replici imaginare.
Afis Sala Radio 17 martie 2023 (2) jpg
Dirijoarea Orchestrei Simfonice din Canberra - JESSICA COTTIS - invitată la Sala Radio
JESSICA COTTIS – o prezență specială pe scena muzicală internațională, unul dintre cei mai remarcabili dirijori britanico-australieni, dirijor-șef și director artistic al Orchestrei Simfonice din Canberra, este invitată pe scenă Sălii Radio!
RRM Iasi 1920x1080 jpg
Din 22 martie, ora 19.00: Radio România Muzical la Iași, pe frecvența 95.4 FM
Radio România Muzical poate fi ascultat la București pe frecvența 104.8 FM, regional pe frecvența Coștila 97.6 FM, iar din 22 martie 2023, pe frecvența locală 95.4 FM la Iași.
p 16 YouTube jpg
Extemporal la erotică
Noul diagnostic îl răstoarnă sau îl echilibrează pe cel vechi: multă gingăşie şi un dram de forţă.
p 17 jpg
Fami(g)lia
A Chiara rulează în cadrul Festivalului „Visuali Italiane – Noua Cinematografie Italiană în România”.
987 17 coperta1 jpg
Focus JazzX
Timișoara și Clujul s-au sincronizat, inclusiv în interes politic, în ambiția de a consacra două festivaluri jazz de centru de capitală regională – JazzX și Jazz in the Park
987 15 foto BogdanDincă jpg
987 21 coperta Iamandi jpeg
Economie și psihologie
Una dintre explicațiile referitoare la căderea comunismului acordă factorului economic un rol preponderent.
(1) Beethoven Skizze Eugène Louis Lami FotoJean Marc Anglès Collection Cité de la musique jpg
Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații – conferință NEC
Colegiul Noua Europă are deosebita plăcere de a vă invita la conferința „Ce face muzica clasică cu mintea noastră? Ipoteze și demonstrații”, pe care compozitorul Dan Dediu o va susține joi, 9 martie 2023, la ora 17.00.
José Gallegos y Arnosa, El zapatero jpg
IIC BUC VISUALI ITALIANE AFFICHE 230222 jpg
Festivalul „Visuali Italiane - Noua Cinematografie Italiană în România”
Cinematografia italiană are o istorie lungă și prestigioasă, cu capodopere care au cucerit publicul din întreaga lume.
986 16sus coperta jpg
Călătoria fluturelui monarh
Într-un restaurant li se strigă „Go back to Russia!”, iar viața le e punctată de atacurile de panică legate de identitatea lor fluctuantă.
986 16jos coperta jpg
Avataruri ale iubirii
Amestec de Pascal Bruckner, Julian Barnes și David Lodge, pasional, ironic și simultan intelectual, noul roman al lui François-Henri Désérable e o bijuterie literară care merită admirată.
p 17 2 jpg
Cu ușile închise
E vorba, în definitiv, despre caractere. Adică despre lucruri care nu se confundă niciodată cu viața, care e mult mai flexibilă și mai nuanțată.
986 17 coperta audio jpeg
„Lumea asta nătîngă / E tot ce avem”
Acum vreo trei ani, într-un interviu pentru publicația engleză Uncut, Georgia Hubley, una dintre treimile artistice din interiorul Yo La Tengo

Adevarul.ro

image
Destinul trist al Prinţesei Aiko a Japoniei, numită „Cea mai singură prinţesă din lume"
Fiica Împăratului Naruhito trăieşte izolată şi, deşi unii cred că are o existenţă privilegiată, viitorul nu sună bine, în niciuna dintre variantele acceptate de Palat.
image
Un șofer care a sărit la bătaie cu bâta, pus la respect de victimă VIDEO
În baza datelor strânse de polițiști, șoferul a fost reţinut, urmând a fi prezentat magistraţilor cu propunere legală.
image
Cele mai bune trei alimente pe care să le consumi dimineața. Sunt sățioase și nutritive
Micul dejun nu este o masă obligatorie, nu este necesară tuturor. De fapt, e chiar mai indicat să sari peste micul dejun decât să consumi ceva nesănătos. Ideal este să începi ziua cu ceva ușor, nutritiv și sățios.

HIstoria.ro

image
Apogeul și căderea lui Ernest Urdăreanu, favoritul regelui Carol al II-lea
Odată cu sfârșitul domniei Regelui Carol al II-lea, și-au pierdut pozițiile de la Curte și marii săi demnitari. Urdăreanu însă a fost singurul dintre aceștia ales de fostul suveran pentru a-l însoți într-un exil care s-a dovedit definitiv.
image
Prosecco și Macarons, două produse care au cucerit întreaga lume și altele din bucătarie
Radio România Cultural și Revista Historia, prin vocea Danielei Ivanov, vă aduc un proiect cultural inediat „Povești parfumate”.
image
Mândria națională – arma Ucrainei în război
Războiul declanșat de Vladimir Putin a arătat și o componentă importantă a relațiilor internaționale în secolul al XXI-lea, una a cărei vizibilitate a fost, până acum, scăzută, deoarece nimeni nu se mai aștepta la existența vreunui conflict armat pe teritoriul european.