19-21 octombrie: „Conferințele Dilema veche”, din nou la Cluj-Napoca, din nou la UBB

8 octombrie 2021
19 21 octombrie: „Conferințele Dilema veche”, din nou la Cluj Napoca, din nou la UBB jpeg

Între 19 și 21 octombrie 2021, vor avea loc la Cluj-Napoca Conferințele Dilema veche, organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche, cu susținerea Consiliului local și Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Conferințele Dilema veche sînt un proiect itinerant, cu ediții în Arad, Timișoara și, pentru a doua oară deja, Cluj-Napoca. Pentru noi, este o mare bucurie să revenim în cel mai important centru cultural al Transilvaniei, unde gazdă ne va fi Universitatea Babeș-Bolyai.

Tema ediției clujene a Conferințelor Dilema veche este Despre dreptate și cum se împarte. Teorii, păreri, nevroze.

Motivația acestei teme, pe care o socotim extrem de actuală, este următoarea:

„Dacă asculți atent zgomotul cacofonic al libertății noastre, constați imediat că societatea în care trăim este împătimită de dreptate. Tot românul cere dreptate! Atît de împătimită e lumea românească după dreptate, încît observăm lesne că ceea ce pare drept unuia, îi pare nedrept celuilalt. Dar această polarizare nu descurajează pe nimeni și fiecare continuă să caute, în felul său, dreptatea. Unii privesc după dreptate spre judecători și instituțiile judiciare, alții înalță ochii la Cer, alții cer Guvernului să implementeze politici ale justiției sociale, dar sînt și dintre cei care înțeleg că-și pot face dreptate doar cu mîna lor, după cum nu puțini sînt resemnați, crezînd că dreptate nu se poate face nicicum.

Această ediție a Conferințelor Dilema veche convoacă în jurul temei dreptății specialiști din mai multe domenii: juriștii, desigur, vor avea un cuvînt important, dar vom asculta ce ne spun despre dreptate și psihologi, politologi, teologi, ba chiar și filologi.

Fără pretenția de a livra soluții definitive, această ediție a Conferințelor Dilema veche pune problema dreptății din mai multe unghiuri și speră să vă provoace să gîndiți mai departe, pe cont propriu. Acesta este, de altfel, spiritul revistei Dilema veche. Ce sperăm, doar, este să stimulăm trecerea lumii românești de la nevroză la părere și mai apoi la teorie, în privința dreptății.” (Sever Voinescu, redactor-șef al revistei Dilema veche)

Invitații confirmați ai celei de-a doua ediții clujene a Conferințelor Dilema veche sînt: prof. Daniel David (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. Valeriu Stoica (Universitatea din București), prof. Iulia Motoc (Universitatea din București), prof. Radu Catană (Universitatea Babeș-Bolyai), prof. Adrian Papahagi (Universitatea Babeș-Bolyai), conf. Dan Popescu (Universitatea Babeș-Bolyai), conf. Ruxandra Ivan (Universitatea din București), conf. Alin Tat (Universitatea Babeș-Bolyai), Mihai Popa (E.ON România), Ștefan Botezatu (avocat), Justin Anghel (avocat). Moderatorul evenimentelor din program va fi, ca de obicei, Sever Voinescu.

Formatul evenimentului include conferințe, dezbateri și dialoguri publice, într-un format hibrid, cu prezența multora dintre invitați în Sala Club, dar și invitați cu care se va dialoga online.

Programul complet al Conferințelor va fi comunicat de organizatori în următoarele zile. Evenimentele vor fi transmise live pe canalul de YouTube Dilema veche și pe paginile de Facebook ale organizatorilor și partenerilor. Publicul va avea acces la Sala Club a UBB pe bază de invitație și rezervare, cu respectarea condițiilor sanitare în vigoare la data programată a evenimentelor.

***

Conferințele Dilema veche sînt organizate de Grupul pentru Management și Mediere Culturală (GMMC) și revista Dilema veche.

Finanțatori principali: Consiliul local și Primăria Municipiului Cluj-Napoca

Parteneri: Universitatea Babeș-Bolyai, Facultatea de Istorie și Filosofie, Star UBB

Sponsori: ACT Botezatu Estrade Partners, E.ON, Grup West - dealer Opel și Autonom

dilemaveche ro   Dragostea pentru lectura O mostenire pentru generatiile viitoare jpg
Dragostea pentru lectură: O moștenire pentru generațiile viitoare
Îți amintești de clipele petrecute în copilărie când stăteai cufundat în paginile unei cărți captivante?
comunism jpg
Istoria comunismului: lecturi esențiale pentru a înțelege un fenomen global
Comunismul a fost un fenomen global care a influențat profund secolul XX, iar studiul său continuă să fie de mare interes pentru istorici, politologi și publicul larg.
comunicat instituto cervantes espacio femenino 2024 jpg
Cinema feminin din Spania și America Latină, în luna martie, la Institutul Cervantes din București
Și în acest an, luna femeii este sărbătorită la Institutul Cervantes cu o serie de filme care aduc în atenția publicului o serie de creații cinematografice semnate de artiste din spațiul cultural hispanic.
1038 16 IMG 20220219 WA0027 jpg
Compilați, compilați...
Îi las plăcerea să reflecteze asupra
p 17 jpg
La contactul cu pielea
Smoke Sauna Sisterhood e pe de-a-ntregul cuprins în titlul său: într-o saună retrasă.
1038 17b Idles Tangk webp
Tobe + chitare = love
Nu știi neapărat ce vrea să fie acest prolog, dar exact fiindcă e un prolog mergi mai departe
image png
387326384 1387431755465458 2939236580515263623 n jpg
Orice sfârșit e un nou început
Când faci febră, când plângi din senin, când râzi cu toată gura știrbă.
Afișe Turneul Național 08 jpg
Martie este luna concertelor de chitară
În perioada 16-30 martie 2024, Asociația ChitaraNova vă invită la concertele din cadrul turneului național „Conciertos para Guitarra”.
426457521 938541944508703 1123635049469230038 n jpg
One World Romania – Focus Ucraina: proiecție „Photophobia”
„Photophobia” marchează doi ani de la începerea războiului în Ucraina și va avea loc pe 24 februarie la Cinema Elvire Popesco.
1037 15 Maria Ressa   Cum sa infrunti un dictator CV1 jpg
O bombă atomică invizibilă
Ce ești tu dispus(ă) să sacrifici pentru adevăr?
p 17 2 jpg
Spectacol culinar
Dincolo de ținuta posh, respectabilă și cam balonată, a filmului, care amenință să îl conducă într-o zonă pur decorativă, cineastul găsește aici materia unei intime disperări.
1037 17 cop1 png
Liric & ludic
Esența oscilează între melancolie și idealism romantic.
Vizual FRONT landscape png
FRONT: expoziție de fotografie de război, cu Vadim Ghirda și Larisa Kalik
Vineri, 23 februarie, de la ora 19:00, la doi ani de la începerea războiului din Ucraina, se deschide expoziția de fotografie de război FRONT, la Rezidența9 (I.L. Caragiale 32) din București.
image png
Lansare de carte și sesiune de autografe – Dan Perșa, Icar 89
Vă invităm joi, 15 februarie, de la ora 18, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu Dan Perșa, autorul romanului Icar 89, publicat în colecția de literatură contemporană a Editurii Humanitas.
p 16 O  Nimigean adevarul ro jpg
Sfidarea convențiilor
O. Nimigean nu doar acordă cititorului acces la realitatea distorsionată pe care o asamblează, ci îl face parte integrantă a acesteia.
1036 17 Summit foto Florin Stănescu jpg
Teatru de cartier
Dorința de a surprinde tabloul social în complexitatea lui, cu toate conexiunile dintre fenomene, are însă și un revers.
p 23 Compozitie pe tema Paladistei, 1945 jpg
Victor Brauner – Paladienii și lumea invizibilului
Reprezentările Paladistei sînt prefigurări fantastice în care contururile corpului feminin sugerează grafia literelor unui alfabet „erotic“ care trimite la libertatea de expresie a scrierilor Marchizului de Sade.
1 Afiș One World Romania 17 jpg
S-au pus în vînzare abonamentele early bird pentru One World România #17
Ediția de anul acesta a One World România își invită spectatorii în perioada 5 - 14 aprilie.
Poster orizontal 16 02 2024 Brahms 2  jpg
INTEGRALA BRAHMS II: DIRIJORUL JOHN AXELROD ȘI VIOLONISTUL VALENTIN ȘERBAN
Vineri, 16 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO vă invită la Sala Radio la cel de-al doilea concert dintr-un „maraton artistic” dedicat unuia dintre cei mai mari compozitori germani.
1035 16 coperta bogdan cretu jpg
Două romane vorbite
Roman vorbit prin încrucișări de voci, ele însele încrucișate biografic în feluri atît de neașteptate, cartea lui Bogdan Crețu reușește performanța unei povești de dragoste care evită consecvent patetismul.
p 17 2 jpg
Plăcerea complotului
Pariser nu e naiv: Europa nu mai e aceeași.
1035 17 The Smile Wall Of Eyes 4000x4000 bb30f262 thumbnail 1024 webp
Forme libere
Grupul The Smile va concerta la Arenele Romane din București pe data de 17 iunie 2024, de la ora 20.
Poster 4 copy 12 09 02 2024  jpg
Din S.U.A. la București: dirijorul Radu Paponiu la pupitrul Orchestrei Naționale Radio
În afara scenelor din România, muzicianul a susţinut recitaluri şi concerte la Berlin, Praga, Munchen, Paris, Lisabona, Londra.

Parteneri

Vladimir Putin FOTO EPA EFE jpg
Ce i-a transmis Putin lui Trump despre războiul din Ucraina. Condițiile puse de liderul de la Kremlin
Președintele rus Vladimir Putin l-a felicitat pe președintele ales al SUA, Donald Trump, pentru preluarea mandatului, cu câteva ore înainte de inaugurarea lui Trump la Washington și a declarat că „este deschis dialogului cu noua administrație americană cu privire la Ucraina și armele nucleare”.
image png
Victor Ponta, la inaugrarea lui Donald Trump: România trebuie să aibă curaj să se urce în „trenul schimbarii” condus de Trump și Musk
Victor Ponta, actual deputat de Dâmbovița, a publicat pe Facebook mai multe imagini din SUA, unde participă la învestirea lui Donald Trump. Fostul premier și lider PSD și-a anunțat prezența într-o postare în care ironizează dezbaterile asupra sa din spațiul public.
banner oana roman png
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
Când se vor da pensiile în luna februarie. Ce trebuie să știe seniorii din țara noastră
Deja începem să ne apropiem de începutul lui februarie, însă lună următoare poate veni însoțită de o veste proastă pentru pensionarii din țara noastră. Din păcate, este posibil ca pensionarii să își primească banii mai târziu în luna februarie, dacă pensia lor le este adusă direct de către poștași.
Razboi in Ucraina FOTO Profimedia (16) jpg
Cât de mult a afectat războiul din Ucraina economia României: Impactul este aproximativ dublu faţă de cel estimat pentru celelalte state
Războiul din Ucraina a afectat economia României cu 1,6 puncte procentuale în 2022, iar inflaţia ar fi crescut mai puţin cu 1 punct procentual, arată un studiu publicat pe website-ul BNR.
istoria revolutiilor jpeg
De văzut în ianuarie
Anul a început cu o grămadă de filme și documentare istorice la cinema și TV. Iată recomandările redacției pentru luna aceasta:
„Moneda Modernă Românească” -  expoziție de numismatică la Arad
„Moneda Modernă Românească” - expoziție de numismatică la Arad
Complexul Muzeal Arad găzduiește expoziția de numismatică „Moneda Modernă Românească”, realizată în parteneriat cu Asociația PRONUMISMATICA.
autostrada unirii  Foto FB jpg
Grindeanu: O firmă românească va construi lotul 8 al Autostrăzii Unirii
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat luni că a fost desemnat câștigătorul care va construi lotul 8 al Autostrăzii Unirii.
aspirator jpg
Bodyguardul lui Messi, bătut cu aspiratorul. Abdomenul lui Yassine Cheuko, tare ca piatra
Bodyguardul lui Lionel Messi are parte de antrenamente extreme.