Ciudat echipaj

Publicat ├«n Dilema Veche nr. 914 din 14 ÔÇô 20 octombrie 2021
Ciudat echipaj jpeg

ÔŚĆ 9 doigts (Fran╚Ťa-Portugalia, 2017), de F.J. Ossang.

Undeva la marginea cinema-ului, ├«ntr-o noapte industrial─â, regizorul F.J. Ossang construie╚Öte cu r─âbdare un colier de filme care, sfid├«nd apocalipsa, ╚Ťin s─â mai ╚Öopteasc─â o dat─â frumuse╚Ťea lumii. 9 doigts are forma unei fugi cu capul ├«napoi, iar acest ÔÇ×├«napoiÔÇŁ poate conduce, alternativ, spre o lini╚Öte primordial─â departe de tot ÔÇô mai tot filmul se petrece ├«n mijlocul m─ârii ÔÇô, sau spre ├«nceputurile cinema-ului. Film├«nd pe 35 mm alb-negru, Ossang e mai aproape de Jean Epstein ╚Öi de efectele sale muzicalo-poetice dec├«t de zgomotul ma╚Öin─âriei artistice de azi. Un ritm discret ia astfel na╚Ötere cadru dup─â cadru, atent la m─âre╚Ťia peisajului care nu cunoa╚Öte sf├«r╚Öit, la umorile ╚Öi fluctua╚Ťiile omului ╚Öi la intui╚Ťiile uimitoare ale cinema-ului, cuib─ârite ├«ntre dou─â racorduri. Pentru un reprezentant al avangardei, 9 doigts e surprinz─âtor de netulburat: limpezimea sa vizual─â, niciodat─â dezmin╚Ťit─â, vine la pachet cu o paradoxal─â rotunjime a nara╚Ťiunii ╚Öi cu un casting burdu╚Öit cu nume grele ├«ntr-ale cinema-ului de autor (Damien Bonnard, Pascal Greggory, Gaspard Ulliel). Dar sub ├«nveli╚Öul s─âu se ascund multe.

Exist─â ├«n acest film o poveste ÔÇô e povestea unui cataclism iminent ÔÇô, dar ea nu merit─â desf─â╚Öurat─â ├«n detaliu, pentru c─â ne-ar pune pe o pist─â gre╚Öit─â. ├Än fond, ac╚Ťiunea e marele hors champ al lui Ossang: e ceea ce nu vedem, ci doar intuim dincolo de cadru, prin infinite mi╚Öc─âri de trupe zvonite de toate gurile rele, prin nea╚Öteptate pulsiuni violente, prin declara╚Ťii tot mai confuze. E de v─âzut cum 9 doigts se las─â treptat cuprins de cea mai ad├«nc─â nebunie, ├«n m─âsura ├«n care cuvintele ├«ndrugate de personaje ajung s─â fie tot mai greu creditabile, iar peste ├«ntreg peisajul pare s─â cad─â clopotul greu al paranoiei, al fricii de cel─âlalt. Paradoxul e c─â, at├«t timp c├«t o catastrof─â ecologic─â p├«nde╚Öte dup─â col╚Ť, ea nu transform─â lumea ├«ntr-o ar─âtare ostil─â ÔÇô dimpotriv─â, filmul descrie, pe post de ultim reper, o frumuse╚Ťe hipnotic─â a spa╚Ťiilor care ne ├«nconjoar─â, amplificat─â de uzul acestei imagini f─âr─â culoare, care transform─â marea ├«ntr-o ├«ntindere grozav─â de petrol ╚Öi confer─â soarelui luciri saturniene.

Dac─â filmul are ╚Öi merite mai subtile, atunci ele ╚Ťin de coresponden╚Ťa stranie pe care acesta o instaureaz─â ├«ntre tot mai evidenta fragilitate a planetei noastre ╚Öi permanenta fragilitate a mediumului ├«nsu╚Öi ÔÇô oare nu e ÔÇ×moartea cinema-uluiÔÇŁ o tem─â de discu╚Ťie mereu la ├«ndem├«n─â, iar asta nu de ieri, de azi? De parc─â ar fi posibil de extras din aceast─â apocalips─â cinematografic─â ├«ntotdeauna am├«nat─â un fel de lec╚Ťie general valabil─â: c─âci filmul a ╚Ötiut ├«ntotdeauna s─â-╚Öi extrag─â for╚Ťa din orice punere la zid, iar periferia unde activeaz─â Ossang ÔÇô o zon─â liber─â ├«n care lucrurile esen╚Ťiale, de la materialitatea peliculei la arta montajului, ╚Öi-au p─âstrat pe deplin relevan╚Ťa ÔÇô ╚Öi-a creat un titlu de glorie din acest statut precar, care o for╚Ťeaz─â s─â inventeze ╚Öi s─â reinventeze pentru a putea supravie╚Ťui. A╚Öa se face c─â 9 doigts reu╚Öe╚Öte s─â ╚Ťin─â ├«n echilibru un ciudat film de dialog ÔÇô sf├«r╚Öitul lumii vine aici prin bolboroseal─â pr─âp─âstioas─â ÔÇô ╚Öi un ciudat film de gangsteri ÔÇô focul armei aduce cu un blitz, o asociere niciodat─â inocent─â ÔÇô, pe care le irig─â cu o sev─â romanesc─â decalat─â, ├á la Ra├║l Ruiz: genul de sensibilitate vag desuet─â, vag postmodern─â care, pornind din buza realismului, adaug─â un gr─âunte de nisip ├«n instala╚Ťia universului, iar asta ├«i gripeaz─â ├«ntreg mecanismul.

Din miezul acestor gangsteri ciuda╚Ťi ÔÇô Damien Bonnard arat─â ca o fotogram─â din La Jet├ęe, filmul cult al lui Chris Marker ÔÇô, care navigheaz─â pe m─âri necunoscute, r─âzbate o aparen╚Ť─â de intelectuali dezabuza╚Ťi ╚Öi languro╚Öi, gata oric├«nd s─â imagineze revolu╚Ťia la foc continuu, dintre a╚Öternuturi. Din miezul acestor peisaje somptuoase, peste care Ossang aplic─â efectul irisului, r─âzbate o pornire experimental─â a pionierilor de demult. G─âsim aici ceva ludic ÔÇô h─âr╚Ťile s├«nt inventate cap-coad─â, destina╚Ťia se nume╚Öte ÔÇ×NowherelandÔÇŁ ÔÇô, care nu face dec├«t s─â reveleze ╚Öi mai ascu╚Ťit sentimentul neputin╚Ťei de a ac╚Ťiona ├«n orice fel. Dar g─âsim ╚Öi ceva nobil ├«n aceast─â disperare: dac─â, vorba lui Godard, catastrofa este prima strof─â dintr-un poem de dragoste, atunci cinema-ul ar putea reporni a doua oar─â, dar numai cu condi╚Ťia s─â se plieze fidel pe misterul inerent al lumii. Grea misiune, de care un Ossang ÔÇô poet, muzician, cineast ÔÇô se achit─â m─âiastru, p─âstr├«ndu-╚Öi calmul ├«n fa╚Ťa unui bau-bau precum plot-ul, dar trudind din greu pentru a construi ceea ce s-ar chema un film de atmosfer─â. 9 doigts este o mostr─â elegiac─â de cinema preocupat s─â ne c├«nte pieirea. Rezult─â un c├«ntec bl├«nd ╚Öi trist, care adoarme pentru o clip─â spaima ╚Öi conserv─â imaginea stranie a lumii ├«n secundele dinaintea dezastrului.

9 doigts este disponibil pe MUBI.

Victor Morozov este critic de film.

Coperta Muzeul jpg
Carte nou─â la Charmides: ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea
V─â prezent─âm un fragment din ÔÇ×Muzeul convorbirilor ├«ntrerupteÔÇŁ de Anda Docea, volum de versuri publicat de cur├«nd la Editura Charmides.
p 17 2 jpg
Singur─âtate
Fassbinderul actorului Oliver Masucci e conving─âtor pentru c─â, ├«nainte de a ne ame╚Ťi cu panseuri spirituale, se impune ├«n calitatea sa de corp f─âr─â ru╚Öine.
951 17 Breazu jpeg
Capsule de timp
Considerate atunci prea bizare, vor fi lansate, din nou, 30 de ani mai t├«rziu, devenind un fel de dioram─â a felului ├«n care a putut naviga o fabuloas─â forma╚Ťie uitat─â a anilor ÔÇÖ80 prin soundscape-ul ├«nceputului deceniului urm─âtor.
951 21 Pavilionul SUA   Simone Leigh jpg
Laptele viselor la Vene╚Ťia
Edi╚Ťia din acest an nu e, din fericire, grandioas─â ╚Öi nici sentimentul de parc de distrac╚Ťie nu mai e la dispozi╚Ťia ta, ca p├«n─â acum.
TIFF anun╚Ť─â Sunscreen jpg
Organizatorii TIFF anun╚Ť─â prima edi╚Ťie SUNSCREEN, un nou festival de film la Constan╚Ťa
├Äntre 8 ╚Öi 11 septembrie, spectatorii din Constan╚Ťa vor putea urm─âri pe marele ecran zeci de filme de succes ╚Öi se vor bucura de ├«nt├«lniri cu invita╚Ťi speciali din lumea filmului.
p 16 Pdac Iamandi jpeg
Jurnalele (bombard─ârii) Berlinului
├Än goana dup─â supravie┼úuire nu mai e timp de reforme ┼či revolt─â.
p 17 2 jpg
Pe holurile facult─â╚Ťii
Drago╚Ö Hanciu ├«l filmeaz─â aici pe Gheorghe Blond─â (zis ╚Öi ÔÇ×nea JorjÔÇŁ), fostul responsabil cu materialul tehnic de imagine al UNATC-ului, aflat la vremea turnajului ├«n pragul pension─ârii.
950 17 Audio1 jpg
Contra naturii
Nu ne-am l─âmurit ├«nc─â dac─â exist─â un gen muzical LGBT, ori dac─â ideea de gen mai are vreo noim─â ├«n general, ├«ns─â sesiz─âm o propagare a sexualit─â╚Ťii alternative ├«n zone muzicale conservator-tradi╚Ťionaliste asociate identitar cu bigotismul, cu electoratul lui Trump, cu via╚Ťa lipsit─â de dileme.
p 21 Portretul lui Novalis,1943 jpg
Victor Brauner, vizionar, magician și alchimist
├Äncep├«nd cu anii 1939-1940, crea╚Ťia pictorului este influen╚Ťat─â de literatura romantic─â ╚Öi de ezoterism, ├«ndrept├«ndu-se cu deosebire c─âtre scrierile lui Novalis ├«n care artistul consider─â a fi g─âsit ecoul propriei sensibilit─â┼úi.
Pia╚Ťa Unirii din Cluj Napoca   Foto Nicu Cherciu jpg
Spectatorii s├«nt a╚Ötepta╚Ťi la un eveniment impresionant, care ia startul ├«n Pia╚Ťa Unirii din Cluj-Napoca
P├«n─â pe 26 iunie, cel mai mare eveniment cinematografic din Rom├ónia va aduce ├«n ora╚Öul recent desemnat UNESCO City of Film peste 350 de proiec╚Ťii.
p  15 The Plains jpg
21 de drame
Dac─â veni╚Ťi la cea de-a 21-a edi╚Ťie de TIFF exclusiv pentru filme, iat─â 21 de titluri care s-ar putea s─â v─â plac─â.
949 16 freemnas schimbare png
Noaptea alegerilor
Votul e o iluzie, nimic nu se va schimba pentru vis─âtori & imigran╚Ťi.
p 17 jpg
Ciclon
Dramele sale nu ÔÇ×radiografiaz─âÔÇŁ dec├«t prin rico╚Öeu fragmentele de real care s-au nimerit ├«n cadru, fiindc─â adev─âratul lor subiect, universal ╚Öi incoruptibil, este pasiunea.
949 17 Breazu jpg
Perspective și traume
De la premiul acela neașteptat și pînă astăzi, Kendrick Lamar a fost mai degrabă absent.
Al Tomescu jpg
Alexandru Tomescu c├«nt─â ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi
ÔÇ×AnotimpurileÔÇŁ lui Vivaldi s├«nt interpretate la Sala Radio de apreciatul violonist Alexandru Tomescu, ├«n concertul ce ├«nchide stagiunea Orchestrei de Camer─â Radio.
Film Food 2022 jpg
TIFF 2022: Cine de 5 stele inspirate din povești de pe marele ecran, la Film Food
Secretele celor mai apreciate buc─ât─ârii ale lumii ╚Öi pove╚Ötile oamenilor care ├«ndr─âznesc s─â testeze limitele conven╚Ťionalului se ├«ntorc ├«n sec╚Ťiunea Film Food la Festivalul Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie, Cluj-Napoca), dedicat─â cinefililor pasiona╚Ťi de experien╚Ťe culinare inedite.
p 23 Georges Clarin jpg
Teatrul de odinioar─â, scrinul femeilor
Femeile au constituit adev─ârate constela╚Ťii de socialitate. Dac─â nu dispuneau de puterea economic─â sau politic─â, ele ╚Öi-au exercitat, ├«n schimb, geniul anim├«nd via╚Ťa capitalei pe fond de ÔÇ×pl─âcereÔÇŁ a spiritului comun ├«mp─ârt─â╚Öit─â.
948 16 sus Romila jpg
Poetul și moartea
Nu o carte despre via╚Ťa lui Nichita St─ânescu a scris Bogdan Cre╚Ťu, ci una despre un mare poet ╚Öi moartea lui apropiat─â.
948 16 jos SAxinte jpg
Logica vie╚Ťii, nervurile poeziei
Simona Popescu nu exclude imagina╚Ťia din poezia realului, a cotidianului. Ea poate avea o func╚Ťie integrativ─â a realit─â╚Ťii, tot a╚Öa cum visul (structura visului) poten╚Ťeaz─â atributele spectrului diurn.
948 17 1 foto Albert Dobrin jpg
Palatul min╚Ťii ╚Öi palatul de p─âpu╚Öi
Rosencrantz ╚Öi Guilderstern s├«nt ÔÇ×juca╚ŤiÔÇŁ de Hamlet care, ├«n ÔÇ×nebuniaÔÇŁ lui, inventeaz─â o scenet─â.
948 15 afis craiova jpg
WhatsApp Image 2022 06 03 at 19 12 39 jpg
Sala Radio 8 iunie 2022 jpg
Concert Mozart / Haydn la Sala Radio
Miercuri, 8 iunie 2022, de la ora 19:00, ve╚Ťi avea ocazia de a asculta la Sala Radio un concert Mozart / Haydn prezentat de Orchestra de Camer─â Radio, sub bagheta dirijorului Gheorghe Costin.
EducaTIFF 2022 png
TIFF lanseaz─â op╚Ťionalul de educa╚Ťie cinematografic─â pentru elevi
Programul EducaTIFF continu─â s─â se dezvolte la cea de-a 21-a edi╚Ťie a Festivalului Interna╚Ťional de Film Transilvania (17 ÔÇô 26 iunie).

HIstoria.ro

image
Diferendul româno-bulgar: Prima problemă spinoasă cu care s-a confruntat România după obţinerea independenţei
Pentru Rom├ónia, prima problem─â spinoas─â cu care s-a confruntat dup─â ob╚Ťinerea independen╚Ťei a fost stabilirea grani╚Ťei cu Bulgaria.
image
Controversele romaniz─ârii: Teritoriile care nu au fost romanizate, de╚Öi au apar╚Ťinut Imperiului Roman
Oponen╚Ťii romaniz─ârii aduc mereu ├«n discu╚Ťie, pentru a combate romanizarea Daciei, acele teritorii care au apar╚Ťinut Imperiului Roman ╚Öi care nu au fost romanizate. Aceste teritorii trebuie ├«mp─âr╚Ťite ├«n dou─â categorii: acelea unde romanizarea ├«ntr-adev─âr nu a p─âtruns ╚Öi nu ÔÇ×a prinsÔÇŁ ╚Öi acelea care au fost romanizate, dar evenimente ulterioare le-au modificat acest caracter. Le descriem pe r├ónd.
image
SUA și Republica Dominicană - Cum a eșuat o anexare dorită de (mai) toată lumea
Pe 2 decembrie 1823, ├«ntr-o vreme c├ónd majoritatea coloniilor spaniole din Americi ├«╚Öi declaraser─â independen╚Ťa sau erau pe cale s-o c├ó╚Ötige, pre╚Öedintele SUA, James Monroe, a proclamat doctrina care-i poart─â numele ╚Öi care a devenit unul dintre documentele emblematice ale istoriei politice a SUA ╚Öi a lumii.